POV

upraveno 6. listopadu 2010 v Píseň ledu a ohně

sorry za nový topic, ale nedá mi to spať :-)

čo myslíte tým POV? Mal som za to, že je to skratka pre point of view, ale zdá sa, že to používate v inom kontexte. POV Charakter napr. - mysleno dôležitá postava?

dík

«1

Komentáře

• upraveno 7. listopadu 2006

Ja to tedy chapu uplne stejne a aj to tak pouzivam, kdy mluvim o postave POV, cili postav skrz kterou zrovna sledujeme dej.

Přesně tak, žádný problém nemáš, chápeš to správně - POV charakter (nebo postava) je českoanglický hybrid, který se používá pro zkratkovitost, anglicky point of view character, česky postava, z jejíž pohledu je nazírán děj. Čili POV má Jon, Arya, Jaime atd. Ještě mě teď napadá, že by možná vhodný překlad byl hledisková postava či hledisková kapitola... ať to máme hezky česky :-)

No a když už tady máme takové pěkné téma, koho byste si tedy přáli za poslední POV postavu, kterou má Martin v úmyslu zařadit do DwD? Chvilku jsem nad tím přemýšlel a řekl jsem si, že by to mohl být Howland Reed, proslulý bažinář, otec Meery a Jojena, starý přítel Eddarda, který s ním přežil jeho střet s třemi bílými meči, když zachraňovali Lyannu. Byl by to ideální způsob jak konečně začít odkrývat tajemství minulosti, jak konečně přiznat Jonovu totožnost (jelikož Reed ji nutně musí znát), jak poodhalit závoj mystiky kolem zelených mužů a dětí lesa (což by se mohlo prolýnat s Branovými kapitolami) a v neposlední řadě bychom se podívali na sever a zjistili jak to je s invazí Železných a usurpátorstvím Boltonů. A kdyby to nebyl Howland, tak aspoň Oša, která k němu snad s malým Rickonem odešla hledat azyl.

jj i ja by som prijal Howlanda a ak nie jeho tak Ošu. V bazinach by sa mali stretnut aj s troma vernymi stupencami, ktory unikli rudej svadbe (tusim jeden Umber, Mormontka a Glover)

som za. Reed by bol fajn. Ono pri každom naťahovaní sa a skrývaní detailov je určitý moment, kedy treba diváka nakŕmiť, inak jeho záujem ochabne.

viď súčasné seriály (LOST,...)

Reed mi vubec neprisel na mysl...At zije Howland Reed :D Sije bude zajimava :P :wink:

• upraveno 8. listopadu 2006

Howland Reed by byl určitě vítaným zpestřením. Ale třeba takový Varys by byl příjemná změna a nebylo by od věci vidět situaci okolo draků a Dany očima sera Barristana.

Jinak jsem si všiml, že na stánkách icefire je kapitola s názvem Královnotvůrce uvedena z pohledu sera Aryse, přitom ji vpráví Arrianne a měla by se tudíž logicky jmenovat Královnotvůrkyně.

• upraveno 9. listopadu 2006

ad Královnotvůrce: Moc jsem tě nepochopil... Kapitoly sera Aryse byli přece vyprávěny z jeho pohledu, ne? A kde je na stránkách icefire kapitola s názvem Králotvůrce?

Ser Arys má v knize jednu kapitolu a druhou tam má Arianne (to je ta jak se v ní pokouší odjet s Myrcellou a na jejímž konci umírá ser Arys), ale na Icefire je napsáno, že ser Arys tam má dvě kapitoly a o Arianne není žádná.

Jo, už chápu, takže faktografická chyba na serveru... :-) To bude práce pro Aleka ;-)

Hlavně mi nesedí ani ten název kapitoly - Královnotvůrce, mělo by tam být Královnotvůrkyně, protože Arianne je ženská a ta kapitola je z jejího pohledu.

Hmm, mate pravdu. Kdyz jsem to tehda vypisoval, tak jsem videl, ze tam je Kralovnotvurce, tak jsem to uz neresil a myslel jsem ze je to Arys. A ejhle, ona to ma bejt kralovnotvurkyne:-) opravim casem:-)

Ale ta chyba názvu kapitoly (pokud to opravdu chyba je) je v knize. :wink:

Ja vim, odkad myslis, ze jsem to prepisoval?:-)

• upraveno 11. února 2007

Díky headovi jsem náhodou narazil na jeden zdroj, který rozluštil onu hádanku s novou POV - tedy alespoň se mi zdá, že je to pravda:-)

ale vzhledem k tomu, že musím jít spát (musím brzo vstávat), mám nutkání skandalní odhalení nechat až na zítřek a dát vám šanci to taktéž rozluštit; co vy na to? :)

Vím, že GRRM se nechal slyšet, že jedna POV bude taková, se kterou jsme se již dříve setkali. A pokud Eddard nevstane z mrtvých a nevydá se hledat svou hlavu, tak to bude pravděpodobně Theon, který se vydá hledat svoji kůži. Měl jsi na mysli tohle? :wink:

Ne ne, tu jsem nemyslel. Theon se zdá rozluštěný. Mám na mysli onu novou POV, s kterou jsme se ejště nesetkali, tu poslední POV ságy...

Hm, to bys nám musel dát link na ten zdroj... jinak můžem leda tak bohapustě tipovat...

Alek wrote:
    Díky headovi jsem náhodou narazil na jeden zdroj, který rozluštil onu hádanku s novou POV - tedy alespoň se mi zdá, že je to pravda:-)

Jsem zdrojem nekonečné inspirace. 8) Kdo další chce něco důležitého objevit?

Možná Alek myslí tohle: In his last report on ADWD GRRM said he was working on "the new POV and a chapter set in the Old Harbour of Volantis." You can read this either as that the new POV is in Volantis, or the two are seperate

Nebo možná jenom blafuje a snaží se nás utáhnout na vařené nudli. My zde vyvrhneme své teorie, výplody geniálních mozků, největší myšlenky naší doby... on pak vybere tu nejzdařilejší a prohlásí: "Jo, to jsem myslel."

(minimálně takhle bych to udělal já :twisted: )

Blafuj jako Alek.

Herecké obsazení: Keira Knightly, Alek, David Beckham, avatar Pavla Nedvěda, adolescentní dívčí fotbalové mužstvo.

:lol:

Quote:
    Blafuj jako Alek.

Herecké obsazení: Keira Knightly, Alek, David Beckham, avatar Pavla Nedvěda, adolescentní dívčí fotbalové mužstvo.

Eh... :roll: jakkoliv si vážím lorda Aleka, na tohle bych do kina nešel ani kdyby trakaře padaly... :) Leda, že by dílko vzniklo pod tvou režijuní taktovnkou, sere :-D

Quote:
    Možná Alek myslí tohle: In his last report on ADWD GRRM said he was working on "the new POV and a chapter set in the Old Harbour of Volantis." You can read this either as that the new POV is in Volantis, or the two are seperate

Teď si nějak nedokážu vybavit, kdo by měl být ve Volantisu... Quentyn Martell? Ten by to mohl být, ale tahle varianta se mi moc nelíbí... Oproti Howlandovi, Sandorovi nebo Jorahovi... Ale nechme se zítra překvapit Alekovým velkým oznámením :!: :twisted:

Eddard wrote:
    Eh... :roll: jakkoliv si vážím lorda Aleka, na tohle bych do kina nešel ani kdyby trakaře padaly... :) Leda, že by dílko vzniklo pod tvou režijuní taktovnkou, sere :D

Já myslel, že se to bude jmenovat "Obsluhoval jsem administrátora fóra". Nebo to je něco jiného? :wink:

Eddard wrote:
    Teď si nějak nedokážu vybavit, kdo by měl být ve Volantisu... Quentyn Martell?

Taky se mi ta varianta nelíbí. Hlavně, ať to není nikdo z Dorne. Nepřeju nikomu nic zlého, ale Quentyn by mohl cestou spadnout z lodi a být sežrán agresivní krakení samicí. :) Určitě to bude ještě horší libový frajírek než ten šašak Harold Dědic. S hrůzou v srdci očekávám jeho kapitoly. GRRM umí velmi dobře psát takovéto ohyzdné charaktery. 8)
  • upraveno 12. února 2007

No vida, jak jste šikovný, já věděl že to zvládnete:-)

Ano, ve stínu oněch slov GRRM se zdá, že tou osobou bude Quentyn, mířící do Volantisu, posléze asi Mereenu. A je to celkem i logický, páč Martellové se konečně dostávají do hry. Ač jsem fandil taky tomu Reedovi, nejsem touto možností zas tak rozčarován. Martellové jsou vesměs sympaťáci:-) Ještě k tomu Reedovi jeden postřeh, jeho POV asi není třeba, neb Jonův původ může dost dobře vysvětlit i Bran - viz jeho sen v němž promlouval s nedem o Jonovi.

Jinak můj zdroj je...http://www.malazanempire.com/forums/showthread.php?t=5065

btw, s Keirou bych hrál v jakýkoli kravině:-)

Ještě je možné, že ta POV nebude přímo Quentyn, ale některý z jeho společníků - ser Cletus Yronwood nebo mistr Kedry. GRRM má v oblibě o důležitých postavách královského rodu psát spíše z pohledu nějaké méně podstatné postavy z jejich blízkosti: viz třeba Stannis/Davos. :)

Mám dojem, že o Reedovi říkal GRRM, že z něj nemůže udělat POV, protože ví příliš mnoho věcí, které zatím musí zůstat utajeny. Kdyby měl Reed v příběhu vystupovat, hádal bych, že bychom ho viděli spíše očima té Oši.

• MIlMIl
    upraveno 12. února 2007

Tak si to shrňme o kom víme že bude v TsD:

Ti co chyběli v HpV:

Daenerys, Jon, Davos, Tyrion,Bran

Ti co byli i v HpV:

Arya, Asha

Ten co byl POV už dřív:

Theon

A pak zbývá poslední. Možná to bude podobnou formou jako v HpV několik osob popisujících události na jednom místě. Taky se oběvila nezaručená zpráva, že to je někdo z Boltonů (Roose nebo Ramsay) možná právě to bude ta podoba s HpV. Tehdy se stejná spekulace týkala Aryse Oakhearta. Už aby to bylo.

tak to vypadá, že těm argumentům moc nevěříte co?:-)

Já to teda beru celkem jako hotovou věc, přijde mi že Martin to tehdá myslel vážně. Samozřejmě, Quentyn jasný není, ale kde by se ve Volantisu vzal Bolton?:-)

Popisovat stejné události na jednom místě může i Daenerys/Quentyn (nebo některý z jeho společníků). Nicméně jsem četl něco ve smyslu, že GRRM prohlásil, že se v Tanci dozvíme více o Ramsayovi a Roosovi. Ramsaye by mohl pokrýt Theon, ale co ten Roose? Pokud si dobře vzpomínám, naposledy pochodoval na Cailinskou držbu. Možná se tam setká s Ašou nebo Ošou. :)

Co se týče toho Volantisu, může se stát, že tam zavítá nějaká postava až v průběhu děje. Třeba Tyrion na cestě do Meereenu, nebo třeba ta zmíněná Aša prchající z moci Vraního oka. 8)

Nejhorší je, že si nedokážu moc přesně představit, kde přesně ta Svobodná města leží. Snad bude v Tanci jejich mapa, šeptanda říká, že prý ano, tak doufejme.

to mňa trápilo prvé tri knihy. Nevedel som si presne predstaviť, kde je vlastne Danny a kde sú všetky tie južanské mestá. Teraz je to už aspoň naskicované, takže som trochu chytil predstavu ale pekná mapa by fakt bodla...

ad mapa Svobodných měst...ehm, a ta mapa na IF webu vam nestaci?!?:-)

No ted jsem asi pochopil vase pochyby ohledne Quentyna, tezko rict, jestli se ta Martinova veta "I am working on a new viewpoint character, and a chapter set in steamy harbor of Old Volantis" tyka dvou osob nebo jen jedne. Ja se v anglicke gramatice tak moc nevyznam, takze tyhle nuance mi unikaj. "Set in" taky hovori pro obe moznosti:-(

No ta zpráva je poměrně dost stará (květen minulého roku), takže možná to nebude zas až taková jistota... Pro mluví fakt, že se mistr vyjádřil ve smyslu, že se nová POV může odehrávat ve Volantisu, proti třeba, cituji:

AFFC would have five chapters involving Dornish characters and only four appeared in the book, meaning that one has been moved into ADWD - to by znamenalo, že Quentyn by byl možná jen jednorázovou POV a tou plnohodnotnou, poslední přidanou do ságy někdo jiný...

Ale nechal jsem si to projít hlavou a už mi ta možnost nezní tak špatně...

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.