Margaery Tyrell, Loras Tyrell a Renly Baratheon
Otázka kterou položila Tyna: je Maergery ještě pana?
Myslím, že jo, jelikož je docela slušná šance, že je na ženské a taky existuje teorie, tvrdící, že ani Renly se o opačné pohlaví nezajímal... Takže - otázka do pranice, dejte k dobru vaše názory na tohle téma...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
POZOR SPOILER na Hostinu 2!
Opustím na okamžik otázku páření a vrátím se k Lorasu Tyrellovi. Jak podle vás dopadne při zotavování ze své heroické zteče Dračího kamene?
- Přežije a bude zase jako dřív, krásný rytíř ve vycíděné zbroji[/*:m]
- Přežije, ale bude zmrzačen a zohyzděn. Odebéře se do lázní na Tichém ostrově a bude spolu se Sandorem kopat hroby[/*:m]
- Umře bez slova rozloučení a Margaery se v zoufalství vrhne z nejvyšší věže Rudé bašty[/*:m]
- Umře, ale ještě předtím stihne vykonat něco pozoruhodného. Kupříkladu utlouci Jaimeho berlí při zuřivé obraně královniny cti. Nebo něco podobného.[/*:m]
- Vůbec nebyl zraněn a to celé je jen tyrellská finta na Cersei, aby odhalila své pravé úmysly[/*:m]
Musím říct, že mě něčím přitahuje ta poslední varianta. :wink: Ale asi není moc pravděpodobná.[/]Řekl bych, že se z toho dostane, přecijen musí v Královské gardě zůstat někdo normální.
no ja som si bol istý, že bude bojovať za Margery a že možno nie je zranený, iba chceli Ceresei prinútiť urobiť ťah a síce vyvolať boží súd.
Teraz keď aj Ceresei padla do pasce už som si nie istí...
ak je naozaj zranený, tak by som ho nechal padnúť. Aj keď opät ako pri Brienne by vlastne išlo o postavu, ktorá sa len tak poflakovala a zomrela...
a ako je to s Margerinim panenstvom? Finta alebo ?
to Léto: Ty jsi hrozný offtopicář! Zrovna to začínalo být velmi zajímavé... :D
Jinak, já samozřejmě vím, jak to celé je. Mohl bych vám o tom vyprávět, a krásně. Ale řekl jsem si: Ne! :lol:
To sarven: 99% lidí na světě se jen tak poflakuje a pak zemře. Hezky to vystihuje biblická kniha Kazatel. :wink: Ale až si pro mě přijde Smrť, tak zkusím argumentovat, že nemá nárok, že ještě musím něco vykonat, že jinak by ten můj příběh neměl smysl. :)
A Margaery... nu, gynekolog nejsem (vážně ne!), ale v knížce se několikrát zmiňuje, že urozené dívky většinou ztratí panenství v sedle. A Margaery je na tom koni pečená vařená, takže... :P
To těžká_hlava: Poslední příspěvek před třemi týdny, ale začínalo to být zajímavé? Ber v úvahu, že toto fórum není primárně určeno entům. :)
Ach, právě přemýšlím nad dalšími díly Písně a jsem jako na trní! Krásná nejistota mě šimrá v podbříšku a umocňuje mé těšení! Jak to asi celé dopadne? Šťastné a blažené jsou ty vzrušené chvíle očekávání! Skoro je mi líto těch, kteří už obsah knih znají a nemají se na co těšit. :twisted:
Hm. Dej si studenou sprchu, spoustě lidí to pomáhá... :lol:
Taky mi celá ta záležitost páchne intrikami i z druhé strany.
Ser Loras byl raněn nějak moc příhodně.
A lady Teaně bych nevěřila ani dobrý den. Proč se tak bránila tomu, přivést svého syna ke dvoru? A zdrhnout stačila taky velmi rychle.
Taena je v současné době jedna z nejpodezřelejších postav. Možná je dokonce Písečný had nebo jednoduše agentka ve službách Dorne. Rozhodně by to odpovídalo Doranovu stylu politiky. Pozorovat, špehovat, ovlivňovat, vyčkávat. :) Je někde napsáno, jak stará je přesně Taena? To by mohlo být dobré vodítko.
Nechceš probudit zlovlka, že ne?! :twisted:
Jo a ještě k tomu Božímu soudu... v českých zemích mohly dokonce bojovat i ženy a dívky, a v takovém případě byl jejich soupeř v jámě, která mu dosahovala po pás, aby byl souboj vyrovnaný. Ale nevím, jestli tomu tak bylo i v zahraničí a jestli o této praxi GRRM ví. Pokud ano, možná se dočkáme ještě různých překvapení. :wink:
Chahá. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo má podezření, že Teana by mohla být Oberynova Sarella. :wink:
Zajímalo by mne, odkud jsi čerpal info o tom božím soudu. BTW: Být můj soupeř v jámě, nemá šanci :twisted:
Ohledně Sarelly jsem četl ještě jednu zajímavou teorii, a sice takovou, že by mohla být zamaskována jako Alleras Sfinga v Citadele. Když otočíš slovo Alleras, tak ti vyjde právě Sallera. :) A navíc je dcerou kapitánky lodi jménem Okřídlený polibek, což naznačuje lukostřelbu. A na začátku Hostiny střílí Alleras právě z luku...
Ovšem musím říci, že ta teorie s Taenou se mi líbí více. :P
Info o Božím soudu jsem čerpal z učebnice českých a československých právních dějin. Velmi podnětná kniha. Cituji:
"Poněkud jiného charakteru byl ordál soudního souboje. Je na něm zřejmé, že svým způsobem pochází z krevní msty, nyní již legalizované a omezené jen na dva soupeře - vraha a příbuzné jeho oběti. Výkonem ordálu, ať již dopadl jakkoli, spor i jeho důsledky končily. Podle dochovaných pramenů z konce 14. století se právě u tohoto ordálu vyvinula přesná pravidla o provádění soubojů. Vlastnímu souboji předcházelo symbolické uzavření smlouvy o účasti v souboji (bití klínu v klín), při kterém cíp šatu - suknice byl symbolem zbraně. Při vlastním souboji byla přesně stanovena pravidla o užití zbraní: mečem bojovali jen svobodní, nesvobodní pak holemi (kyji). Přesně byla upravena i možnost vyhnout se boji, pokud žalobce byl nižšího společenského postavení než obžalovaný. Za určitých podmínek mohla dokonce zápasit s vrahem i dívka či žena, přičemž její protivník musel stát ve vykopané jámě po pás. Zápasníci měli právo na oddechový čas (třikrát po jedné hodině)."
Docela rád bych viděl, jak by vypadal souboj dvou takových nesvobodných, když by se snažili utlouci se holemi. :D I když... možná by to snad bylo lepší nevidět. :roll: :wink:
Proti Tyrionovi v jámě by se bojovalo nepochybně snadno, to uznávám. Ale být tam třeba Hora v plné zbroji s dvoumetrovým mečem nebo Oberyn s otráveným kopím, tak bych se radši držel dál. 8)
Teana může být stejně dobře i špeh Tyrellů - což by si notovalo s oním zajímavým nápadem s nezraněným Lorasem a spiknutí proti Cersei. Přece jenom byla členem Tyrellského dvora a taky - jak jinak se mohli Tyrellové dozvědět, že proti nim Cersei kuje pikle, eh?
Druhý fakt, který podoporuje Létovo podezření je čistě faktický. V Sansině kapitole jí jistá lady Myranda Royceová vykládá o novinkách ze světa - mimo nepodstatnými detaily jako třeba faktem, že lordem velitelem na Zdi je Jon (a helemese jak se ji najednou stýská :-) ), prohodila zajímavou informaci - něco ve smyslu, že válka hoří všude mimo Údolí, Řekotočí se sice vzdalo, ale Dračí kámen a Bouřlivý konec stále drží Stannis. Samozřejmě, možná jsou časové roviny trochu posunuty... ale - Cerseiin dopis o pomoc dospěl do Řekotočí teprve den poté, co padnulo, tz. že teoreticky v době kdy se drželo Řekotočí, stál i Dračí kámen. Navíc, zprávu o dobytí přinesl Cersei Aurane Vodský, který ji později zradil... Přeberte si to jak chcete... ;-)
Oficiálně se vzdávám teorie, že Teana je Sarella :lol:
Nelenila jsem a znovu si přečetla kapitolu, kde vystupuje Alleras. A to je jasná Sarella. (pokud tedy mistr opět nelíčí tu falešnou stopu)
- popis: na hlavě měl čupřinu hustých černých kudrn, která vybíhala do špičky nad jeho velkýma očima (jako Oberyn)
- Alleras o sobě říká, že je poloviční Dorn a jeho matka byla obchodnice
- když Arianne vzpomíná na Sarellu, říká: Sarella se ustavičně cpala, kam nepatřila (a kam asi žena patří míň, než do řádu mistrů?)
S tím bojem jsem si dělala srandu. Vůbec si nedovedu představit, jak to mohlo probíhat. A navíc jsem nikdy se zbraní nebojovala.
Můžu ale potvrdit, že silové rozložení při boji na zemi není úplně určující. I taková drobná bytůstka jako já může porazit o jednou takovýho chlapa. Malér je v něčem jiném, jinak by to bylo moc snadný. Technika bez fyzičky je naprosto na nic.
Ten problém není ani tak v síle, ale v tom že se strašně rychle unavíš. Ale strašně. Existuje technika, jak mezi tebe a soupeře složit nohy a když máš sílu, prostě se k tobě nedostane. Ale těma nohama musíš ve správným rytmu furt kopat, střidat je a když máš kliku, tak trefíš i hlavu. Rukama je potřeba taky mlátit, ale zároveň si krýt vlastní hlavu, nebo do ní jednu chytíš a je konec. Musí se to zautomatizovat a to já zatím neumím.
Nemluvě o tom, že člověk nemůže být moc cimprlich a nesmí mu vadit nějaká ta bolest. Tohle všechno zvládám zatím cca půl minuty, pak odpadám (když nemám tu kliku a netrefím hlavu). Já vím, že to vypadá jako málo, ale někdy si zkus udržet na nohách sto kilo živý váhy, který tlačí proti tobě.
Soupeř je obvykle mnohem těžší, tím pádem má i mnohem větší výdrž. A taky neumím útočit, to jsem se nikdy neučila, umím se jen bránit.
Nemluvě o tom, že se nedá bojovat s někým, kdo má v ruce sílu pneumatického kladiva. Ale takových naštěstí moc není.
Ale i tak věřím tomu, co řekl ten rytíř z Údolí. "Bohové ukážou, na čí stojí straně. A obvykle je to muž s nejrychlejším mečem." Boží soudy moc spravedlivé nebyly. :?
Já to věděl. Je to holka od rány. :o
Tak si říkám, jestli se v sérii vyskytují ještě nějaké jiné případy otočených jmen. Popravdě řečeno mě nikdy nenapadlo po tom nějak pátrat.
A stejnětak se divím, jaak se Sarelle daří utajovat její pravou totožnost. Žeby v Citadele neměli společné sprchy? :P A kromě toho musí být podle mě spousta různých indicií, jak se dá odhalit, že je někdo devatenáctiletá slečna. Obzvlášť, když tam tráví delší dobu. Ale třeba to mistr ještě nějak mistrně vyřeší a vysvětlí. :)
A už vůbec nevím, jak s tím vším souvisí výrok Aemona ohledně sfingy. Po zkouškovém si přečtu celou Hostinu ještě jednou a zkusím se lépe vžít do celé té záležitosti s citadelou a Marwynem. Zatím to jde dost mimo mě. :roll:
Ale i tak má heavy_head pravdu. Jsi holka od rány a bojím se tě. :lol:
Ten souboj, který jsi popisovala, se týká nějakého boje na zemi, respektive zápasu? Do něčeho takového jsem se tedy naštěstí ještě nepřimotal a doufám, že ani nepřimotám. Země prostě není tím nejideálnějším kolbištěm, alespoň pro mě určitě ne. :P
Ale můžu dát k dobru něco málo zkušeností z šermu. Mně se tedy nejvíce osvědčil styl "co nejvíce úderů v co nejkratším čase", nenechat soupeře vydechnout a nedat mu prostor na vlastní iniciativu, jinak začnou problémy... dokavaď člověk útočí, tak většinou může mnohem lépe kontrolovat situaci. Nemluvě o tom, že v takovém případě ten druhý většinou musí ustupovat, a tudíž kráčí pozadu do neznámého terénu.
A ještě jedna moudrá poznámka: Seberychlejší meč je nanic, pokud nemá tu správnou ruku, aby jím vládla. Jaime by mohl vyprávět. :twisted:
Boží soudy moc spravedlivé vskutku nebyly, ale na druhou stranu těžko hledat jednodušší řešení mnoha situací. V mnoha oblastech, kde byl slabý vliv ústřední moci, se stejně nedalo nějak moc dobře soudit, respektive tak, aby to rozhodnutí každý respektoval. Ordál ovšem přinesl do hry novou silnou, vlastně nevyvratitelnou autoritu - Boží. A to, že ordály přetrvaly i do pozdějších dob, bylo způsobeno hlavně tradicí, spíše než čímkoliv jiným... :?
Alleras že by byl žena? :shock: Pozbyli snad členové Citadely základních instinktů vlastních každému normálnímu muži? Chcete říct, že to byli taková paka? :D
Ohledně těch božích soudů... zajímalo by mě proč se jím v Západozemí stále říká boží, když je beztak všem jasné co je rozhodujícím elementem. Lysa by nikdy nedopustila boží soud, pokud by si nebyla jistá tím, že její šampión toho špinavého žoldáka rozseká na kusy. Cersei si zase klidně mohla dovolit, aby si Tyrion vybral svého obhájce, jelikož věřila, že Horu neporazí nikdo (vyjma Jaimiho v té době neznámokde)... Ani Margaery moc nevěřila v to, že bůh obdaří starého Borose spravedlivou silou, aby mohl rozsekat Osneyho. Až do doby, kdy Cersei tak prozřetelně poskytla církvi válečnou moc, neměl tedy termín "boží soud" žádné rozumné opodstatnění...
:wink: K těm instinktům, to není tak jednoduché. Lze prokázat, že člověk často vidí to, čemu věří. :twisted:
(Můžu posloužit veselou historkou, kterou mi vyprávěla moje teta. Byli s partou v Thajsku a navštívili i Mekku světové prostituce město Patayu. Průvodkyně pány varovala, že pokud se pustí do kontaktů s místními lehkými děvami, tak si mají dát majzla, páč cca jedna třetina z vnadných Asiatek jsou muži a chlapci. Krom přímého pohmatu je lze odhalit také tím, že obvykle nabízejí pouze některé služby. Logicky. K některým praktikám holt nemají potřebné vybavení.
A takhle se tam dostali do debaty s kamarádem gyneklologem (!) a ten tvrdil, že jím zvolená dívka je skutečně dívka. Teta tvrdila, že nikoliv. Doktor s dívkou odešel do míst k tomu určených. Za moment se vrátil s konsternovaným výrazem a pravil: Vracím diplom :lol: )
Pravda. Třeba já bych se za muže vydávat nemohla ani náhodou :lol: Ale mám pár kámošek, které když si představím, že by trochu zaposilovaly a ostříhaly si vlasy...
Právě že moc od rány nejsem, musím máknout na té fyzičce :?
Nikdy jsem nešermovala, ale jednou jsem držela ten štít a musím říct, že jen DRŽET ho neustále nahoře, je děsně namáhavé. Notož když mi do něj jeden z šermířů zkusmo bouchnul mečem, to jsem měla pocit, že mi urve rameno v kloubu. :wink:
No, co se šermování týče, určitě si pamatuješ aspoň Jonovu radu, ne? Bodej ostrým koncem... Zbytek je víceméně zbytečný :-)
Tradice... a je třeba si uvědomit, že západozemská společnost je v podstatě středověká, takže asi skoro všichni (minimálně mezi "prostým lidem") jsou věřící, nebo se tak alespoň tváří.
A pak je tu ještě jedna věc. Představ si, že je obviněn například vysoký šlechtic nebo královna. Kdo by ji měl soudit? Kdo má na to dostatečnou autoritu? Je to dost velká zodpovědnost. Ale když se přesune na Boha, tak proti tomu nemůže nikdo nic namítat, aniž by se stal blasfemikem. :P
Zrovna u Asiatů a Asiatek se to pohlaví občas těžko určuje třeba i na tržnici, jsou přeci jen "jiná rasa" (já vím, že se to už nepoužívá, ale nevím, jak jinak to říct), se kterou nemáme až tolik zkušeností. Mně třeba připadnou všichni Číňani stejní, ale kdybych se mezi nimi nějakou dobu pohyboval, asi bych postupně začal rozlišovat. :)
Ve zkratce řečeno: když má nějaká slečna vlas plavý a ňadra dmoucí, tak se za muže asi těžko vydávat nemůže. Když má postavu spíše chlapeckou, pak to až takový problém není... i když z dlouhodobého hlediska si musí dávat dost velký pozor. Vzpomeňme si na Aryu, jaké měla problémy, když potřebovala na malou. :wink:
V souboji jeden na jednoho by to asi šlo, tam je nadšení, zuřivost, amok. Únava projeví většinou až po jeho skončení. Ale osobně si nedokážu představit, že bych měl stát v plné zbroji v nějaké řadě vojáků a delší dobu čekat na útok nepřítele... to bych se tam nejspíš složil. :lol:
No, je pravda, že někdy je nemožné rozeznat ženu a muže i podle hlasu. Vemte si takovou Teenage Dirtbag od Wheatus (btw moje oblíbená vypalovačka 8) ) a řekněte, kdo tohle zpívá.
Tyhle úspěšné záměny pohlaví v knihách mi přijdou dost laciné, zvláště u Martina mě to mrzí, opravdu si nechci připadat jako při sledování filmu Noc na Karlštejně... tedy jako pitomec. :x
Vypalovačky bych sem raději netahal. U těch je mnohdy těžké poznat, zdali to vůbec zpíval člověk. :lol:
Tomu se nevyhneš. Úspěšné záměny pohlaví jsou v kurzu již od dob chansons de geste a nezdá se, že by hned tak vymizely. :P
Vypalovačkou nemyslím záhrobní chroptění ve stylu Cannibal Corpse. :twisted: Tahle je docela poslouchatelná.
Od dob rytířské epiky se čtenářské nároky poněkud zvýšily, nebudeme si nic nalhávat. :wink:
Nuz mna ako chlapa ako prve zaujali prsia pani Taeny,s velkymi bradavkami,dost podobne ako ma Arianne. :twisted: Len nejako mi do tejto teorie nepasuje jej manzel. :)
Zkus srovnat Tristana a Isoldu s Večery pod lampou a řekni mi, co je literárně hodnotnější. :wink:
Že by to byl typický rys Dorňanek? V tom případě raději ani nebudu přemýšlet nad tím, jak to vypadá u Allerase. :P Ovšem manžel může být klidně spoluspiklenec, agent přisluhovač. V tom bych takový problém neviděl. A kdoví, jestli paní Taena vůbec má nějakého syna, když ho tak tvrdohlavě odmítá přivést ke dvoru.
Docela by mě zajímalo, co by si Martellové vybrali, kdyby se museli rozhodnout, jestli podpoří Lannistery, nebo Tyrelly.
Každá doba měla své časem prověřené evrgrýny a i oddechové čtivo, to je v pořádku. Každému, co jeho jest. Na historickém období až tak nezáleží. Mimochodem, já nevedu při o literárních hodnotách, ale o čtenářských nárocích, což je přece jen něco jiného.
Dnešnímu průměrnému čtenáři zdaleka nestačí to, co průměrnému čtenáři před 300 lety. Dnes je vzdělaných lidí prostě více.
No a k těm bradavkám... :lol: Radši nic.
19. století kladlo důraz na formu (I proplétaly se pestrobarevné papršalky slunce podkrkonošského se zádumčivým tělem zchátralého chrámu; neb nadešel ten večer, kdy zmrtvělí bratří povstanou...), dnešní doba klade větší důraz na obsah ("Kdyby se řeklo, že jsou to beraní hlavy, lidé na nich uvidí rohy.") :wink:
Lidé jsou sice obecně vzdělanější, ale stejně hloupí. 8)
Bradavky by si zasloužily vlastní téma. :lol:
Téma určuje styl.
Při psaní mějte zavřené dveře.
Nečtěte G.R.R. Martina v tramvaji!
A podobně.
O čem jsme se to bavili, než jsme vstoupili na křehký led zevšeobecňování a (dobře míněných) frází? :wink: Myslím, že o Margaery. Typově mi připomíná Sansu. Nebo že by za její maskou bezelstnosti a přívětivosti bylo něco jiného? Myslíte, že to na Cersei celou dobu jen hrála?
Já četl Hostinu pro vrány dokonce vestoje na eskalátoru. Avšak ruku na srdce, je se čemu divit? :wink:
Margaery toho určitě ví více, než dává najevo. Těžko říct, nakolik je inteligentní a intrikářská. Sama o sobě by toho asi moc nedokázala, určitě ne tolik, jako Cersei. Je ale úzce spjata s určitými lidmi, kteří zajišťují celý chod té tyrellské mocichtivé mašinérie. V součinnosti se pak neštítí těch nejdůmyslnějších pletich.
O Tyrellích ještě uslyšíme. Dejte na má slova.