Představení TV kritikům
Každoročně se koná několik tiskových konferencí pro Televizní asociaci kritiků. HBO nemohlo na této zimní se svým největším hitem chybět. Článek obsahuje i popis 15minutové ukázky, nové obrázky, datum premiéry atd.
Každoročně se koná několik tiskových konferencí pro Televizní asociaci kritiků. Jde o jakési tržiště, kde se představují TV projekty. HBO nemohlo na této zimní se svým největším hitem chybět. Byla to i příležitost pro setkání...
Číst celý článek zde
Každoročně se koná několik tiskových konferencí pro Televizní asociaci kritiků. Jde o jakési tržiště, kde se představují TV projekty. HBO nemohlo na této zimní se svým největším hitem chybět. Byla to i příležitost pro setkání...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Našel jsem fotky přímo z té konference, jedna hodně zaujala. O čem asi Sean mluví? Že by o jeho vtahu k Cersei? :-)
Tedy k tématu: Jde nejen o prostou vzhledovou nemožnost herců, ale i o její vliv na příběh - Jaime je tmavovlasý, Joff má stejnou barvu očí jako Robert, tedy, příliš nefunguje první zápletka - otcovství naprosto není zjevné. Navíc (když zůstaneme jen u Lannisterů)je Joff extrémně ošklivé dítě, které vypadá tan na deset - Jak se tohle mohlo líbit Sanse? Má ráda krásné a galantní (vysoké!) rytíře. Eh, už skončím, potřebuji jeden podnět, který bych mohla vyvracet, abych neutíkala z pravé cesty, ale nechci se opakovat, co s tím?
otcovství naprosto není zjevné
A fakt by podle knih mělo být zjevné? Je to asi na delší zkoumání, ale já myslel, že ten důkaz byl spíš v tom, že geny Baratheonů vítězí, takže bylo důležité spíše to, jak Joffrey nevypadá, než jak vypadá.
Izák píše:
Jak se tohle mohlo líbit Sanse? Má ráda krásné a galantní (vysoké!) rytíře.
Na poslední promo fotce je Joffrey docela impozantní princátko a hlavně v jeho případě se myslím Sansa opájela tou pohádkovou představou, že bude princezna. V jejích představách byl krásnější, než ve skutečnosti byl, v Bouři mečů už byl zase naopak v jejích představách ošklivější, než ve skutečnosti. Vlastně ho asi Sansa nikdy nebyla schopná vidět takového, jaký byl. :-)
Kozy se blíží.
JJ uplně si představuju tu situaci :-D
Jakej máte vztah k Cersei ? Sean:"hmm ne uplně špatnej ale mohlo by to vypadat líp :-D
Pírko to v podstatě řeklo za mě, ale je zjevné, že je zde zapotřebí trochu těžkotonážnějších diskusních skillů (při vší úctě, Peříčko!).
Někteří herci byli vybráni dobře, to nepopírám. Ale proč je Jaime tmavovlasý, proč má obličej jako zvrácený chemikář na základní škole, proč je oděn do neslušivého koženého kabátku, za který by se styděl i Howard z Big Bang Theory? Proč mě Joffrey ponouká k nevhodným myšlenkám ohledně existence Jedličkova ústavu i mimo Sluneční soustavu? Hlavu má jako rozsedlá brambora, do toho boltonovské oči a rty připomínající spíše řitní otvor než pářící se červy? Ano, mluvím o poslední promo fotce.
Robert má hnědé vlasy, Jaime má hnědé vlasy, celá hlavní zápletka první půlky Hry o trůny byla zaříznuta jako šábeskuře pod košerákem. Skoro mám dojem, že některé představitele vybírali úmyslně zcela opačně, patrně vedeni jakousi bezděčnou zlomyslností vůči úspěšnému spisovateli. Proč Martin neřičí hrůzou? Správná otázka. Pravděpodobně je už v posledním tažení, mozek mu rozežírá Escherichia coli. A skoro bych řekl, že je to pro něj milosrdenství.
Fajn, držte si frygické čapky, dámy a pánové, pokračujem. Proč vypadá Catelyn, jako by vlastním prsem odkojila Starou chůvu? Není už tam moc možností, jak by mohla po svém říčním dobrodružství vypadat rozloženěji a oslizleji. Místo herečky s vysokými lícními kostmi vybrali takovou, která tyto důležité podpůrné sloupy tváře vůbec nemá. Tralalá.
Uznávám, že Sandor nemůže mít CGI díru v kebuli, leč zjevy podobné jeho seriálovému já vídávám každý den na Hlavním nádraží v hejnech. Pokud mají takhle vypadat popáleniny, pak na Hlaváku zřejmě řádí někdo, kdo strká lidem tváře do halogenové lampy. Při bozích starých, moderních i postmoderních, vždyť většina chlapců s AKNÉ vypadá poznamenaněji než on s takzvanou spálenou tváří!
Jak tvůrce napadlo, že by měl Syrio Forel vypadat coby přestárlý reggae muzikant? Pravděpodobně bude Aryu učit spíše vydrnkávat akordy a kouřit trávu z dothrackých stepí, než aby jí předvedl nějakou tu fintu se zdřevěnělým mečem. Jiným příkladem hrůzného výběru je Illyrio Mopatis. Pravděpodobně tam přidali nějaký zvrat s tím, kdy ho na rok pošlou do sběrného tábora Pentos-Treblinka, jinak je pro mě jeho vyzáblost nevysvětlitelná.
Jon i Robb působí dojmem jednovaječných dvojčat ze sociálně vyloučené komunity. První lidé byli pravděpodobně australopitékové, jinak mi není jasné, kde mohli ty obličejové rysy splašit. Ned vypadá starkovitě v civilu, ale do seriálu mu z nějakého důvodu - asi kvůli šetření - nakoupili znova boromirovské maskování. Divím se, že jsme ho zatím neviděli oslintávat gondorský roh, ale i na to možná časem dojde. To víte, je třeba dbát na rozpočet.
Ale to není to nejpodstatnější, na peníze kadí stínokočka. Jak lord Alek naznačil (ale nedořekl), hlavní potíží Hry o trůny je zoufalý nedostatek odvahy. Tvůrci se bojí jít trochu do extrému. Alespoň malinko. Což je vcelku závažné u monumentu, jež je na vzájemném jiskření extrémů postaven. Co nám je nabízeno místo toho? Krásné postavy jsou vzhledově průměrné, ošklivé postavy jsou vzhledově průměrné. Co mělo být velké, to je prostřední, co mělo být malé, to je prostřední. Prostřednost, prostřednost, prostřednost! Nic jiného necítím. Místo šťavnatého steaku nám do krku cpou kližku ze školní jídelny. Ale já nejsem husa, já se nedám!
První ukázka mě navnadila, ale s dalšími a dalšími poznatky se stávám skeptičtějším a smutnějším. Prostě jen další pohádka pro olysalé duchy a měšťánky biedermeierovského ražení. Fuj! Rád bych se mýlil, och, jak rád! Ale jen skutečný zázrak by to nešťastné dílko ještě mohl spasit (a chození po vodě by proti tomu bylo nezajímavým pouťovým trikem).
Jo, a ta surová, zvířecky brežněvovská černá obočí těm blonďákům snad schválně přilepují. To nemůžou mít od přírody. Taková tmavá nadočnicová chundelatost je spíše jako z nějaké lovecraftova obzvlášť bizarního příběhu, a ne z naší reality!
Ano, kozy se blíží. A pokud Hra dopadne tak, jak se obávám, že dopadne, pak už mám pár kandidátů na poskytnutí krmiva.
Ten seriál bude konvulzivní. Nebo vůbec nebude.
Nemá smysl to do detailů rozebírat, aspoň pro mě ne, ostatně třeba tu zápletku Hry o trůny vidíme každý trochu jinak a stejně to je úplně jedno. Důležitý je to podání v seriálu, zda to tam bude pochopitelný. Ale chytil bych se toho shrnutí, které pěkně vyjádřila věta (prý jsem jí dokonce někde naznačil, tím líp, sic si to nepamatuju :-)
Léto píše:
Tvůrci se bojí jít trochu do extrému.
To je asi pravda, oni sami se tím nikdy netajili, že je pro ně klíčový ten příběh a nikoli věrnost předloze a fantasy. Je to spíš otázka pro fanoušky - je to vlastně v bleděmodrém to samé jako u toho LOTRa. Taky znám pár zatvrzených, kteří ty filmy nemohou ani cítit.
Já jsem z té skupiny lidí, kteří se smířili s tím, že filmová tvorba dle knižních předloh nikdy nebude stejná. Ba co víc, nesmí být stejná! Ty vyjadřovací prostředky obou forem jsou velmi odlišné. A to co funguje v knize, by nikdy nefungovalo ve filmu či TV. Důležitý je cíl, samotný příběh a atmosféra. A to jsou věci, které bohudík nelze soudit z pár obrázků a ukázek.
Nevada píše:
My sweet Summer child, what do you know...
Hezkej stěr, Léto promine :-)
Proč vypadá Catelyn, jako by vlastním prsem odkojila Starou chůvu?
Pokud chces ve středověkém období krasné tvařičky, zářivě bíle zuby a já nvm co všechno pak běž sledovat Tudorovce...
S tim že seriál bude vypadat trošku jinak se musí počítat.. Ovšem přece to neni určeno jenom pro fanoušky, ale má to přilákat masy a s tim musí Martin počítat...
Připadá mi to dost neobjektivní :-)
Na poslední promo fotce je Joffrey docela impozantní princátko a hlavně v jeho případě se myslím Sansa opájela tou pohádkovou představou, že bude princezna. V jejích představách byl krásnější, než ve skutečnosti byl, v Bouři mečů už byl zase naopak v jejích představách ošklivější, než ve skutečnosti. Vlastně ho asi Sansa nikdy nebyla schopná vidět takového, jaký byl. :-)
Je to syn Jaimeho a Cersei, i když uznávám, že ti seriáloví...
film/seriál snad nikdy nebyl s knižní předlohou stoprocentně shodný
... protože knižní příběh je ze své podstaty stavěný tak, aby si sám čtenář doplnil představy - aby příběh čtenáři ožil před očima prací vlastní imaginace (knižní "strach z neznáma" takto např. funguje dobře - každý se bojí něčeho jiného).
oproti tomu vizuální médium podává jasný obraz, bez mezer. proto tu bude vždy ten a onen, co by věci viděl jinak. a pokud ne, byli bychom všichni stejní, což by bylo ještě horším zjištěním.
a co s tím? najít průměrné vizuální sdělení, které dokáže pokrýt celé publikum, mj. oslovit i blbce a elitu.
Léto píše:
Ten seriál bude konvulzivní. Nebo vůbec nebude.
na tom ale vůbec nezáleží.
jsi expert na ice&fire, pak se počítej mezi nějakých, co já vím, vrchních 5%. tady ale jde o to, jak výsledný produkt přijme těch dalších 95%, meh.
(a sám jsi psal něco o měštáčcích střední třídy ...)
Je to syn Jaimeho a Cersei, i když uznávám, že ti seriáloví...
No a? Já jsem syn své matky a otce a taky bys tu podobu na první pohled těžko hledal. :-)
Alek píše:
Ten trailer, co byl promítán kritikům, by měl být uveřejněn. Alespoň to říkal D. Benioff, že prý na HBO zatlačí :-)
Nebodaj ten 15-minútový? :O
Nevada: Ano, vím, že nic nevím. Nejsi náhodou taky políbená ohněm? (ve smyslu Ygritte, pochopitelně, nikoliv jako Sandor)
Já, přiznávám, nejsem. Do vypalovačky nekoukám a je mi jasné, že nemůžu seriál posuzovat, dokud nebude hotov - stejně jako neposoudím dům podle toho, jakým způsobem budují základy. Ale pokud do nich místo cementu lijí nějakou mrzce nahnědlou břečku, pak myslím, že mě to smí naplňovat podezřívavostí. A to podezřívavostí celkem oprávněnou. Bezejmenní bohové nedali zlovlkům čenich je proto, aby je ocas nepřevažoval dozadu. Umíme čichat. A cítíme něco neblahého.
Olorin: Nejde mi o stoprocentní shodu, je mi jasné, že v mnoha věcech je třeba dělat ústupky. Ať si dle vůle a libosti tvůrčí smečka přehodí všechny detaily, pokud to bude v televizi lépe vypadat; je mi jedno, že Malíček má místo bradky knír, aťsi má třeba licousy a soutěží s Tywinem o to, kdo je pěstuje zdatněji, to je mi jedno. Nicméně pokud bude ten, do koho se na každém kroku zamilovávají děvy, vzbuzovat stejné pocity jako někdo, na koho se málokdo dokáže bez odporu podívat, pak je někde zakopaný nějaký hnijící zlovlk.
Zkrátka a dobře, základní kameny ledově-ohnivé katedrály by měly zůstat tam, kde jsou. Nechci ani hádat, kolik vtipů a zápletek je založeno na tom, že Lannisterové jsou blonďatí. Například.
V Pánovi prstenů bylo těch změn taky přehršel, ale z tehdejších informací a snímků na mě dýchalo vyvolávající povětšinou spíš opatrné nadšení, než abych se proměnil v zahradní rozstřikovač krvavých slz, jak se mi to děje u Hry. Možná proto, že jsem byl tehdy mladší a prostomyslnější. Stařeckost se prý vyznačuje protivností. Ale chci si myslet - a myslím si - že tak zlé to se mnou není. Že tady prostě dochází k odchýlení od Ducha předlohy nelíbeznějším směrem než u Pána prstenů. (byť tam bylo také pár pěkně hnusných špeků, ale ten celek to svou majestátností prostě ubil - Píseň je ovšem daleko křehčí materiál).
Alek-špalek: Přesně tak! Příběh, atmosféra! Souhlasím i s tím, že z ukázek to posuzovat příliš nejde. Ono to tam totiž není. Rýpavá otázka ovšem zní: co nás vede k domněnce, že v seriálu to nakonec přece jen bude? Už jsem viděl spoustu poslabších filmů s brilantním trailerem; naopak to žel příliš často nefunguje. Třeba bude Hra o trůny výjimkou - nezastírám, že první díl si pustím s nesmírnou zvědavostí. Nicméně obav je mnoho a jsou zlé; naproti tomu optimismus je opium lidstva a zdravý duch páchne blbostí. To by se mělo umístit někam do záhlaví této stránky, aby si to čtenářská obec neustále připomínala.
Amaroun: Došlo zde k zásadnímu nedorozumění. Já CHCI středověk; a právě této epochy se mi nedostává. Chuděrka Catelyn na mě působí, jako něco, co se vynořilo z idylky Boženy Němcové, aby nás to strašilo.
Není mi úplně jasné, proč by mělo být patnácté století charakterizováno tím, že se tam nevyskytují pohlední (nebo naopak nepohlední) lidé. Plameny, které hoří rychle, jsou jasnější. Ale to, co jsem viděl na fotkách a ukázkách, jsou nanejvýš nějaké zpuchřelé uhlíky.
Pokud přilákaly masy už knihy, proč by je nemohl nalákat i seriál, aniž by musel by ho tvůrci museli předtím uhlazovat jako Ohař Sansinu minisukni? Ten příběh prostě je šílený! Proto ho máme rádi, ne? Jsou tam sourozenci, co si to spolu rozdávají, je tam chlap, co měří dva a půl metru, jsou tam létající děti, kopí vražená mezi půlky, zeď málem až k obloze, sadističtí krasavci a zrůdy s krásnou duší! Pokud to degradujeme na Velmi křehká rodinná pouta, pak to možná přiláká nemalé diváctvo, pravda... leč kdybychom nehráli tak zoufale opatrně na jistotu, možná by těch diváků bylo ještě víc. To nemůže vědět, dokud to nezkusíme.
Aby to bylo zajímavé, musí v tom zkrátka a dobře být KREV! (a nemyslím to jako tekutinu; spíše jako metaforu)
Pipux: No, víceméně už jsem odpověděl v těch odstavcích výše. Z výšin své skeptické kazatelny přihodím jednu štiplavou poznámku. A sice tu, že pokud to dílo vykastrujeme a připravíme o vnitřní konzistenci, nijak to jeho atraktivitu v očích diváků nezvýší. Dokážu pochopit proč někdo do filmu přimaluje či odmaluje spodky Natálce Portman, podle toho, na kterou cílovou skupinu míří - ale dobrá polovina věcí, jež kritizuji, tímto směrem vůbec není mířená. Plebejci si toho nevšimnou a patricije to nakrkne, abych tak řekl. A přitom by nebylo nijak dražší či pro televizi nevhodnější, kdyby to udělali správně. (ledaže... a teď mě napadla hrůzná myšlenka... vzhledem k politické korektnosti není přiznání existence světlovlasých lidí prostě žádoucí? - vracíme se do dob Třetí říše, jen v obráceném gardu?! - prchejte, lidé dobří, prchejte, žene se na vás Godwin a nacisté!).
Fuj. Po těchhle textových zdech si připadám jako Sirien. Ovčí bohové lhazarénští, spaste mě! Přišel jsem zasmrdět a zmizet, první část úkolu splněna.
No a? Já jsem syn své matky a otce a taky bys tu podobu na první pohled těžko hledal. :-)
Jsi si jistý, že na tom s rodiči nejsi podobně jako Joff? :P
Macejko píše:
rozmohla sa nám tu epidémia farbosleposti, alebo čo? Jaime MÁ svetlé vlasy! :D
Ano, u Dany je přesně opačným problémem :)
Léto píše:
Alek-špalek: Hezkej stěr, (až mě donutil použít nespisovného výrazu v psaném projevu :O) promineš, Aleku? :P
Jinak s Chlupatcem tak docela nesouhlasím: Malíčkovi by kotlety neslušely! :P
Vrrr, už to posílám potřetí...
Lidsky řečeno. Nejde jen vybrat Joffreyho loutku z muzea voskových figurín, musí taky umět hrát.
Léto píše:
Souhlasím i s tím, že z ukázek to posuzovat příliš nejde. Ono to tam totiž není.
Ale je, atmosféra tam je dobrá, narážel jsem spíš na příběh a zápletku.
Léto píše:
V Pánovi prstenů bylo těch změn taky přehršel, ale z tehdejších informací a snímků na mě dýchalo vyvolávající povětšinou spíš opatrné nadšení, než abych se proměnil v zahradní rozstřikovač krvavých slz, jak se mi to děje u Hry.
Aha, to je zajímavý. Tak tady je ten rozdíl. Já mám totiž teď skoro stejný pocity jako tehdy u LOTRa, proto ten optimismus. Stejně jako u LOTRa jsem nadšen snahou tvůrců zavděčit se fandům, být s nimi v kontaktu, netutlat si všechno. Mám podobné pocity i u herců - valná většina mi nic neříká, neznám je, ale když si zpětně pouštím věci, v kterých hráli a čtu reference na ně, říkám si, že líp to skoro vybrat nešlo (až na výjimky jako Ilyrio). Atd. Samozřejmě, počítám, že se dostaví i zklamání. Stejně jako se stalo, když se na scéně v roli princezny večernice objevila ta cuchta Tylerová...
Léto píše:
Ten příběh prostě je šílený! Proto ho máme rádi, ne?
Ano, tu šílenost mám taky rád, ale nemusím ji mít prezentovanou "kopím vraženým mezi půlky", bez toho se kliďánko obejdu. To je přesně to o čem mluvím. Prezentovat něco v knize a prezentovat to samé ve filmu - obojí účinkuje úplně jinak, ve filmu mnohem výrazněji a někdy by to mohlo působit až zbytečně přehnaně. Např. opravdu nemusím vidět Dinklageův žalud, stačí mi když uvidím Sansino zhnusení.
Macejko píše:
Nebodaj ten 15-minútový? :O
Nene, samozřejmě ten kratší. 15min ukazoval příliš z příběhu a měl nelicencovanou hudbu.
Izák píše:
Jsi si jistý, že na tom s rodiči nejsi podobně jako Joff? :P
A se mnou 90 % populace, co? :-)
Izák píše:
Ano, u Dany je přesně opačným problémem :)
Nesuď z fotek a trailerů, ve výsledku může (a asi je) vše jinak.
Rýma: Řekněme, že co vypadá dobře bez hlavy, nemusí vypadat tak dobře na hlavě, stačí to tak?
Nesuď z fotek a trailerů, ve výsledku může (a asi je) vše jinak.
Z čeho jiného bych měla? :P