Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
14950525455126

Komentáře

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    upraveno 25. listopadu 2014
    Jinak zvát Putina do EU je přinejmenším podivné( je to stejné jako kdyby Obama pozval do USA Bagdádího)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Achileus Jsem rád, že víš lépe než sami představitelé Židovského kongresu, co je pro ně dobré =D
    Trocha street english nezaškodí =D
  • @flanker.27 Dík za vysvětlení.
  • Já jsem viděl v událostech komentářích, jak se vyjadřoval současný ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát , který říkal že se mu nelíbí politizace akce a že on osobně třeba nechápe proč by tam měl být Porošenko. Já osobně Zemana vůbec nemusím ( u něho co týden to další hodně mírně rečeno špatná vyjádření aktuálně O finlandizaci Ukrajiny ), ale tohle novináři přestřelili.
    Že vybrali Prahu bych bral, že celkově jsme dost stát a i společnost přející Židům ( nevím jak jinak to nazvat) Izraeli jsme pomohli při jeho vzniku dodávkami zbraní, celkově bych řekl že v naší společnosti není moc antisemitismu, v Praze jsou významné Židovské památky, je u nás tak málo muslimu že nemáme protižidovské nálady. Což vlastně dokazuje i to, že když teď letěl premiér do Izraele bere půlku vlády.
    @Achileus To chce posilovat organismus, když stačí tak málo :)
    BTW je úplně jedno, kde je Osvětim. Pietní akce se odehraje na místě a kde se odehrají ty ostatní ceremonie politiků je čistě záležitost pořadatelů. Když si vybrali Prahu vybrali si Prahu a nikdo než oni sami s tím nic neudělá :)
  • JayJay
    upraveno 1. prosince 2014
    @derfel: No, to se "Lupa" předvedla - v druhé zmínce je uveden jako Jan. Jinak trochu mi hlava nebere to, že v roce '2001 Havel nevěděl, že vyznamenává "Krále"... já měl za to, že kdo to je se vědělo už dávno (myslím, že už před sametem bylo jméno známé, akorát na něj rudí nedošáhli...).
    Tohle spíše sem. Zajímavý rozhovor o několika tématech: cizincích ve vládě Ukrajiny, o tom, kdo získává moc v Donbasu, o problémech a cílech Ruska, o situaci na středním východě a výsledcích evropské politiky:
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/-Novinarka-Spencerova-ukazuje-na-mocne-zapadni-jmeno-v-souvislosti-s-Ukrajinou-Ne-neni-to-zadny-politik-348510
    upraveno 15. prosince 2014
    Video zobrazující na mapě průběh 2. světové války den po dni:

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Bylo to napínaví až do konce. Ale nakonec modrý přeci jen vyhráli.
    Nejvtipnější je, jak je to na začátku barevný, a pak se to celé přebarvuje už jen do odstínů červené a modré a jediný finové si tam pořád jedou vlastní ligu. :-D
  • Za sedm minut vymalováno?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    To je jak výsledek pitvy...
    (musel jsem se ujistit, jestli je to tank leopard)
  • upraveno 21. prosince 2014
  • @Ugla Pokud by se srovnávalo Rusko s Izraelem v rámci vojenských operací, tak já osobně bych bral jejich provedení, že to je jiný level. Myšleno při útočných akcích, že Izraelci přeci jenom při nich nezabijí tolik civilistů a nepoužívají tak rozsáhlé bombardování, tak velkou útočnou nazacílenou palbu. Což je určitě daný, technologickou převahou a dobrým výcvikem. Četl jsem reportáž válečnýho reportéra Patricka Chauvela, který byl v Grozném v roce 1994 a tam mluvil s mladým Rusem, kerý se vyhýbal odvodu a schovával se na statku. Pak vyrazil na tancovačku do města, tak to obklíčila armáda a všechny mladé muže sebrala.
  • upraveno 22. prosince 2014
  • @Ugla Pokud jsou ty odhady o civilních obětech přesný tak mě příjde civilních 50 000 obětí první války v Čečensku strašně moc. V porovnání třeba s občanskou válkou v bývalé Jugoslávii ( +- stejná doba podobná délka ), kde se dneska odhaduje cca 100 000 obětí. A to byla třístranná občanská válka s etnickými čistkami kde umírali civilisté všech stran. Je jasný že se to úplně nedá srovnávat, ale přijde mě to nepoměr. Třeba to jak Rusové řešili útok na moskevské divadlo na Dubrovce. I když speciální jednotka Alfa provedla zásah za pomocí uspávacího plynu úspěšně, tak kvůli špatné evakuaci ( kdy zachranáře, lékaře a hasiče nikdo nepoučil jak mají uspané rukojmí vynášet a převážet do nemocnic) zemřelo 130 lidí. Nevím i jako neodborník bych bral, že pokud by je někdo instruoval před tím, než začali vynášet rukojmí, jak je mají vynášet v jaký poloze mají být než odveze sanita do nemocnice, jak je převážet a potom jakou zvolit léčbu otravy mohlo by jich být méně. Což je celkově dost zvláštní, provedli výborně složitou protiteroristickou operaci, ale kvůli zatajování informací o plynu co sami použili a špatný péči o otrávené rukojmí byo hodně obětí. Nevím u mě to budí dojem, že na zajetém stereotypu Rusů, jako někoho kdo moc nehledí na ztráty něco je.
  • @derfel poučit je jak vynášet lidi :D jo protože to je věc kterou každej záchranář normálně neví :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.