V knížkách je často zmiňována značná podoba Renlyho a Roberta (zamlada) a musím říct, že to se tvůrcům dle mého názoru opravdu povedlo. Stannis k nim taky poměrně sedí. Udělala jsem si takovou koláž, kde je to pěkně vidět, škoda že to sem nejde z disku vložit...
Celkově se casting tvůrcum daří velmi. Je vidět, že si dávají záležet, i vzhledem k tomu, že si nemohou dovolit obsadit nějaké megahvězdy (kromě Neda), ať už z finančních důvodů nebo časových. V první sérii jsem rád sledoval Viserise. Ten herec byl dokonalý. Deathmetalista KhalDrogo stál také za to. Dobře je obsazená Cersei nebo Jamie. Joff je zmrd (pardon) na první pohled. Miluji angličtinu mladého Mormota, Jon je ideálně obsazen, a tak bych mohl pokračovat... Kdo se mně nelíbí je Cat. Přišla mně moc stará na Neda.
Co byste chtěli, aby (v seriálu) cca 17letej Robb měl 30letou matku?
no v podstatě jo, ve střetu má rob tuším 15 let, ale postavu catelyn bych ohodnotil tak na 45 nejmíň, když se vezme v kolikati letech tehdy měli děti....tak by to číslo mohlo být lehce přes 30 :)
Catelyn se v knize vdávala v 18 a Robba počali o svatební noci. Tak si to dopočítejte ;) Ale pokud v seriálu udělali staršími všechny děti, tak museli logicky posunout i věk dospělých. Když si k tomu přičtete, že v rozpětí nějakých 11 let porodila 5 dětí a nepříznivé klima na severu, tak bych řekla, že seriálová Catelyn přesně odpovídá ;) Já ji považuju za jednu z nejpřesněji obsazených rolí.
Jestli si dobře pamatuji z knihy tak Catelyn otěhotněla někdy v 17-18 letech takže představitelka v seriálu by měla mět kolem 35let ,ale má 48 což se mě též zdá docela hodně. Jen pro zajímavost věk ostatních hereček a herců v seriálu: Carsey- 39 Robert- 48 Malíček- 44 (Podle knihy měl mět podobný věk jako Catelyn!) Jaime - 42 (Měl by být stejně starý jak Carsey) Lysa- 41 Stanis- 56 (!! je mladší bratr robertův!!! ve skutečnosti ho hraje podstatně starší herec) Tyrion- 43 (!! Měl by být o dost mladší než Jaime!!)
Já si taky myslím, že jde spíš o shodnost typovou než věkovou. Vždyť i v reálu někteří lidé vypadají starší nebo mladší než kolik jim je. Mě spíš mrzí, že se vykašlali na některé typické znaky rodu či postavy. Baratheonové jsou vysocí a modroocí. To tedy nesplňuje ani jeden herecký představitel. Greyjoyové. Tmavovlasí. K tomu má osoba hrající Theona sakra daleko. Kevan, Šagga, Timmet, Bronn jsou úplně out. Chápu, že o to v seriálu nejde a nečtenářům je to buřt, mě to však mrzí.
Já to, že postavy se věkově neshodujou s předlohu, beru tak, že knížka je knížka a seriál je seriál. Kdyby se střiktně řídili Martinem, tak snad polovina postav by byly z našeho pohledu děti nebo napůl děti (a Martin o nich tak píše, i když některý z nich už jsou považovaný na dospělý). Kromě toho, že by tím u některých scén diváky řádně vyděsili, se ty postavy většinou chovaj jako starší. Je ale pravda, že by nebylo nic šokujícího na tom, kdyby Neda a Cat hráli herci mezi 35 a 40.
Já bych věk nebrala vůbec, vždyt v skoro každém seriálu (hlavně v tech teenagerovských) jsou herci o mnoho starší než jejich postava, např. Vampire Diaries, má mít postava Jeremyho 16 let zato představitel má 24 a je ještě starší než jeho seriálová starší sestra. Takže tvůrci asi na tohle vážně nehzledí a spíše koukají na vzhled a jak se do toho seriálu hodí.
Podle mě je zase s věkem mimo GRRM - vždycky mě překvapí, jak jsou fakticky všichni mladí a přitom je z knih vnímám úplně jinak - Ned a Cat mezi 40-50, Tyrion třicátník atd. Nemluvě o dětských rolích. V tomhle se u mě seriál hodně trefil - a tuším že to byl záměr i ze strany GRRM, někde snad dokonce řikal v interview, že tohle se mu u některých postav tak úplně nepovedlo.
Nejde ani tak o to, na kolik let Cat v seriálu vypadá, prostě se ke svému muži (dle mého názoru) nehodí a působí proti němu starší... Ale když si představím tuto herečku po návštěvě u Freyů s úsměvem od ucha k uchu, tak bude úplně dokonalá. Navíc Cat je mně protivná, protože její rady, názory a jednání vedou jen do větších problémů...takže je vlastně obsazená též dokonale :-) Z nové řady se mně líbí Davos - ošlehán vlastními větry, zasmušilý námořník, který se nebojí říkat pravdu.
jj Martin sám přiznal, že kdyby mohl zpětně něco ze svého díla změnit, byl by to určitě věk různých postav, kde si myslí, že udělal chybu, protože původně plánoval, že v knize bude mít větší časové skoky, což se nakonec nestalo. Mimochodem vůbec mi nejde do hlavy, jak mnoho lidí tvrdí, že Michelle vypadá oproti Seanovi hodně starší a že se k němu vůbec nehodí. Naopak se mi zdá, že vypadá věkově stejně jako on, nebo mírně mladší. Myslím, že Sean Bean už má pubertu dávno za sebou :D:D
Komentáře
Ale pokud v seriálu udělali staršími všechny děti, tak museli logicky posunout i věk dospělých. Když si k tomu přičtete, že v rozpětí nějakých 11 let porodila 5 dětí a nepříznivé klima na severu, tak bych řekla, že seriálová Catelyn přesně odpovídá ;)
Já ji považuju za jednu z nejpřesněji obsazených rolí.
Carsey- 39
Robert- 48
Malíček- 44 (Podle knihy měl mět podobný věk jako Catelyn!)
Jaime - 42 (Měl by být stejně starý jak Carsey)
Lysa- 41
Stanis- 56 (!! je mladší bratr robertův!!! ve skutečnosti ho hraje podstatně starší herec)
Tyrion- 43 (!! Měl by být o dost mladší než Jaime!!)
Producenti se moc neřídí věkem...
Mě spíš mrzí, že se vykašlali na některé typické znaky rodu či postavy. Baratheonové jsou vysocí a modroocí. To tedy nesplňuje ani jeden herecký představitel. Greyjoyové. Tmavovlasí. K tomu má osoba hrající Theona sakra daleko. Kevan, Šagga, Timmet, Bronn jsou úplně out.
Chápu, že o to v seriálu nejde a nečtenářům je to buřt, mě to však mrzí.
EDIT: A co se týče, Shaggy, syna Dolfova, do očí bych mu radši nic neříkal :)
Mimochodem vůbec mi nejde do hlavy, jak mnoho lidí tvrdí, že Michelle vypadá oproti Seanovi hodně starší a že se k němu vůbec nehodí. Naopak se mi zdá, že vypadá věkově stejně jako on, nebo mírně mladší. Myslím, že Sean Bean už má pubertu dávno za sebou :D :D