Recenze Hry o trůny v Respektu

upraveno 7. května 2012 v Novinky
V týdeníku Respekt vyšla recenze Hry o trůny z pera Pavla Kroulíka nazvaná Když vše dávalo svůj krvavý smysl.

Není časté, aby se mezi nejoslavovanější seriály dostal žánr fantasy. Sága Hra o trůny z produkce HBO ostatně připomíná spíš kroniku z fiktivního drsného středověku či alternativní historii Evropy než klasický příběh s nadpřirozenými bytostmi. Rozvětvený...

Číst celý článek zde
«134

Komentáře

• upraveno 7. května 2012
    Tak tady vysvětlení, k čemu jsem o víkendu hledal vhodný trailer.

Jo a na samotný text jsem neměl vůbec žádný vliv, stěžujte si případně jinde :-) Já jsem bohužel zjistil, že text vznikl až ve chvíli, kdy byl hotový.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 7. května 2012
    Abych se přiznala, tak mě vůbec nenapadlo aplikovat ASOIAF na současnost...
    Jsme halt moc přízemní, Kriso. To už je úděl filmových recenzentů a kritiků, že všechno příliš analyzují :-) Ale třeba já si to rád čtu a sem tam mě to taky přepadne - i když více u knihy, seriál je povyrchní, tam na to není až tak prostor.
    Boj se nerozhořel ani tak po smrti panovníka, jako spíš už ve chvíli, kdy panovník prokázal, že nezvládá panovat ;-)
    upraveno 7. května 2012
    Alek napsal(a):

Jsme halt moc přízemní, Kriso.

Doufám, že nenarážíš na moji výšku :D:D:D
    Drsné konverzační drama :-))
    upraveno 7. května 2012
    Isca: Spíš konzervační - Zima se blíží!
    Isca napsal(a):

jj, na to jsem si vzpomněl, když tam v dnešním díle odpadla jedna hlava a jedna ruka :-)
    Krisa napsal(a):

Alek napsal(a):

To bych si nedovolil ;-)
    Alek: Měli přesvědčivé argumenty :-/
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. května 2012
    To už je úděl filmových recenzentů a kritiků, že všechno příliš analyzují :-)
    Jo, zato postavy prý analyzují málo... :)
    Ach jo, co za blba to psalo
    To je podle mého vyznamenání - kdo touží po psychologickch sondách? Já teda ne :-)
    Krisa napsal(a):

Alek napsal(a):

Pokud necourá nohy po zemi, tak nemá čím :D
    Vždyť nejseš tak malá, 167 nebo kolik jsi to psala..
    upraveno 7. května 2012
    Ugla: 163, když si plivnu pod boty :) (jsem skrček a nestydím se za to)
    Krisa: Tak to bychom si koukaly z očí do očí a mohly si půjčovat plesové róby :-)
    ))
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. května 2012
    I pro ikonu seriálu, postavu rozkošně dekadentního trpasličího manipulátora, platí, že nejednoznačné postavy se nepouštějí do hlubokých analýz a sebezpytů. Jen dělají neočekávané a vzrušující činy. A to je také případ HBO.
    No já nevim, analýza a sebezpyt říkám tomu, když zvažuju svoje jednání, který pak má nějakou logiku a konzistenci. Tzn. neočekávaně můžou vypadat jen v mysli někoho, kdo si neni schopnej najít chvíli, aby se trochu seznámil s tím o čem píše (původně jsem napsal páše, což je možná víc vystihující). Ale to je obecně problém naší novinařiny, hlavní kvalifikací je vědět všechno o ničem a nic o všem.
    Alek napsal(a):

Isca napsal(a):

jj, na to jsem si vzpomněl, když tam v dnešním díle odpadla jedna hlava a jedna ruka :-)
    ale vem si tech kecu, co okolo toho bylo.. :-D
  • upraveno 8. května 2012
    Přiznám se, že článek mě docela zklamal. Právě proto, že vyšel v Respektu, jsem čekal trochu hlubší, a třebas i kritičtější zamyšlení. O srovnání se seriály jako Řím nebo Sopránovi jsme se mohli dočíst už před rokem na neblahém iDnesu.

Ještě víc než o seriálu bych si ale rád přečetl pořádnou recenzi na knihy, případně studii rozebírající Martinovo fascinující kombinování toho literárně "nízkého" s "vysokým". Nevíte někdo o nečem podobném, třeba i anglicky?
    Respekt je strašlivá nudáááá.
    Jo to s tebou musím souhlasit. Nikdy nechápu rodiče jak se o to v pondělí ráno hádají.
    AshaG napsal(a):

Respekt je strašlivá nudáááá.

To beru skoro osobně... Ale tak ono to nemá být moc z většiny zábavné čtení. Rozhodně si myslím, že s médií (týdeníků a deníků) je to nejlepší co máme na scéně. :-)
    Právě protože Respekt čtu rád kvůli schopnostem redaktorů jít občas do větší hloubky, než je v kraji zvykem, tak mi je líto, že Hru o trůny takhle odbyli...
    V Reflexu už GOT taky párkrát zmiňovali, pochopitelně v dobrém.
    Já mám Respekt dost ráda, přijde mi jako nejserioznější týdeník.
  • upraveno 9. května 2012
    Nejvíc mě zaujala věta:

S obrazem současnosti se ale paradoxně pojí největší námitka kritické menšiny: seriál, v němž se rozpad světa mění v dokonalou podívanou, je spíš dokladem současného úpadku než svědectvím o něm.

Ano, i tak to jde vidět. Dobré úmysly jsou v Písni nejrychlejší cestou do hrobu, čest je hloupost, kladné postavy brutálně umírají, zatímco mistři ve vrážení kudel do zad a psychopati žijí a prosperují. O tu největší hrozbu na severu se stará leda tak upadající Noční hlídka. Kouzlo Martina je ale v tom, že do posledních kapitol poslední knihy si nebudeme jistí tím, co chce ságou říct. Třeba to nakonec bude to, že ať už je svět v jakýchkoliv sr...ch, nakonec se přes všechny ztráty vzpamatuje tak jako vždycky.
    Lady Sansa napsal(a):

Jo to s tebou musím souhlasit. Nikdy nechápu rodiče jak se o to v pondělí ráno hádají.

Tak ber to tak, ze my sme vo veku tvych rodicu :)
    Témata jsou sem tam zajímavá, jenže se to musí umět napsat - poutavě a vtipně se dá psát i o relativně závažných věcech a to prostě v tomhle časopise neumí. Proto mě nudí.
    Z téhle recenze (? chybí hodnocení) se dá pochopit, že každý si v GOT najde to svoje.
    Mně třeba nepřipadá, že by civilizace v Písni byla v úpadku, obvzláště Západozemí. Tam se za pár let přežene válka, někdo si sedne na trůn, království budou buď sjednocena nebo rozdělená, ale život půjde dál. Co je jiné, to je probuzená magie, na což se seriál moc nesoustředí, takže ani recenzet si toho nevšiml.
    Ben Nevis napsal(a):

Z téhle recenze (? chybí hodnocení) se dá pochopit, že každý si v GOT najde to svoje.
    Mně třeba nepřipadá, že by civilizace v Písni byla v úpadku, obvzláště Západozemí. Tam se za pár let přežene válka, někdo si sedne na trůn, království budou buď sjednocena nebo rozdělená, ale život půjde dál. Co je jiné, to je probuzená magie, na což se seriál moc nesoustředí, takže ani recenzet si toho nevšiml.

Najednou jsi taková optimistka? :D Sága může dost dobře skončit uprostřed zimy, kdy se po Sedmi královstvích potulují Jiní a ostatní příšery, o kterých vyprávěla stará chůva. A není nikdo, kdo by tomu zabránil, protože hlavní rody se postupně zlikvidovaly a ty menší se vraždí kvůli tomu, kdo se dostane na jejich místo. Martin ostatně nijak nezapírá myšlenku, že ten boj o moc je jako nekonečná spirála. IMHO ale sága neskončí až tak depresivně, sám Martin to už naznačil a bylo by to od řekněme ekonomicky nerentabilní rozhodnutí (kdo by chtěl číst ságu, o který se předem doslechne, že na konci jsou všichni mrtví a všechno zničený?).
    svoa00 napsal(a):

... (kdo by chtěl číst ságu, o který se předem doslechne, že na konci jsou všichni mrtví a všechno zničený?).

Já. Už jenom proto, abych zjistila JAK se povedlo všechny povraždit a všechno zničit... :D
    svoa:
    Najednou jsi taková optimistka? :D
    Zase až taková nihilistka nejsem (anebo mám zrovna optimistický den). Třeba si nemyslím, že by se po světě proháněli Jiní. Protože než se semele na Zdi nějaká pořádná bitva Ice vs. Fire, máme konec ságy. :-)

Miss U:
    Já. Už jenom proto, abych zjistila JAK se povedlo všechny povraždit a všechno zničit... :D
    Už je nuda číst, JAK se povedlo všechny zachránit a znovusprovoznit. Chce to něco neotřelého. :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.