Recenze Hry o trůny v Respektu
V týdeníku Respekt vyšla recenze Hry o trůny z pera Pavla Kroulíka nazvaná Když vše dávalo svůj krvavý smysl.
Není časté, aby se mezi nejoslavovanější seriály dostal žánr fantasy. Sága Hra o trůny z produkce HBO ostatně připomíná spíš kroniku z fiktivního drsného středověku či alternativní historii Evropy než klasický příběh s nadpřirozenými bytostmi. Rozvětvený...
Číst celý článek zde
Není časté, aby se mezi nejoslavovanější seriály dostal žánr fantasy. Sága Hra o trůny z produkce HBO ostatně připomíná spíš kroniku z fiktivního drsného středověku či alternativní historii Evropy než klasický příběh s nadpřirozenými bytostmi. Rozvětvený...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jo a na samotný text jsem neměl vůbec žádný vliv, stěžujte si případně jinde :-) Já jsem bohužel zjistil, že text vznikl až ve chvíli, kdy byl hotový.
Ach jo, co za blba to psalo
Vždyť nejseš tak malá, 167 nebo kolik jsi to psala..
))
Ještě víc než o seriálu bych si ale rád přečetl pořádnou recenzi na knihy, případně studii rozebírající Martinovo fascinující kombinování toho literárně "nízkého" s "vysokým". Nevíte někdo o nečem podobném, třeba i anglicky?
Já mám Respekt dost ráda, přijde mi jako nejserioznější týdeník.
S obrazem současnosti se ale paradoxně pojí největší námitka kritické menšiny: seriál, v němž se rozpad světa mění v dokonalou podívanou, je spíš dokladem současného úpadku než svědectvím o něm.
Ano, i tak to jde vidět. Dobré úmysly jsou v Písni nejrychlejší cestou do hrobu, čest je hloupost, kladné postavy brutálně umírají, zatímco mistři ve vrážení kudel do zad a psychopati žijí a prosperují. O tu největší hrozbu na severu se stará leda tak upadající Noční hlídka. Kouzlo Martina je ale v tom, že do posledních kapitol poslední knihy si nebudeme jistí tím, co chce ságou říct. Třeba to nakonec bude to, že ať už je svět v jakýchkoliv sr...ch, nakonec se přes všechny ztráty vzpamatuje tak jako vždycky.
Mně třeba nepřipadá, že by civilizace v Písni byla v úpadku, obvzláště Západozemí. Tam se za pár let přežene válka, někdo si sedne na trůn, království budou buď sjednocena nebo rozdělená, ale život půjde dál. Co je jiné, to je probuzená magie, na což se seriál moc nesoustředí, takže ani recenzet si toho nevšiml.
Miss U: Už je nuda číst, JAK se povedlo všechny zachránit a znovusprovoznit. Chce to něco neotřelého. :-)