Fanouškovská fikce

upraveno 16. ledna 2013 v Rozličný pokec
Protože se k tomu nikdo kompetentnější nemá, tak zakládám toto témátko, kam možno vkládat jakékoliv vlastní (ať nemáme potíže s autorskými právy) krátké i dlouhé literární útvary či odkazy na ně. Povídky, či básničky, vážné i humorné - máte volné pole působnosti :-)

Literární výzva

Kdo má chuť a nápad ať se zúčastní :-) Sepsání povídky na téma. Délka i pojetí libovolné.

Rozsah: Neomezen
Jazyk: Předpokládá se čeština nebo slovenština; může být i jiném jazyce (angličtina, polština, ruština apod.), berte však do úvahy, že tím se snižují šance na to, aby Vaši práci ocenilo dostatečné množství čtenářů...
Styl: Libovolný literární útvar (ano, i básně a eseje)
Omezení: Držte se tématu, prosím... Prosím Vás, abyste neprozrazovali předem, kdo a co jste sepsali - ať si to hezky užijeme :-)
Hodnocení: Čtenáři budou po zveřejnění udělovat body
Odevzdání: Kdykoli do 30. listopadu 2012 na alek@icefire.cz s nadpisem IF povídka, soubor (nejlépe .doc, .txt, .rtf, ne pdf) pojmenujte vaším nickem, případně jménem, pokud nejste registrovaní. Alek bude tak hodný, že všechny došlé povídky následně uveřejní anonymně, pouze očíslované. Pak nastane další fáze - čtení a hlasování :-)
Dodatek : Do e-mailu Alekovi přidejte ke své povídce i svůj nick, jenž zde používáte, aby nedošlo ke zmatkům.

image

Téma:

1. Alternativní realita (jedinečná šance změnit děj a osudy z knížek)
2. Němí společníci (Vlci, draci, havrani, měniči, ser Illyn... Zvíře nemusí být hlavním aktérem povídky)
3. Dobrodružství Eurona Greyjoye (co podnikal předtím, než se nechal zvolit králem?)

Doplnění: Crossover je možný, marvelovské prsty sahají daleko... Stejně tak je možný příběh ze současnosti, ve kterém hraje Píseň ledu a ohně nějakou zásadní roli.

**********************************************************************************************

Téma 1. kola: Původ Jona Sněha

Vítěz 1. kola: heavy-head

Témata 2. kola
1. Tenkrát ve Staré Valyrii (o tom neví nikdo nic, takže možnosti takřka neomezené:-)
2. Tajný deník postavy Písně ( výběr postav je rovněž omračující :-)
3. Perný den postavy Písně ( prostor pro masakry a vynalézavé popisy úmrtí oblíbenců fóra značné! :-)

Vítězka 2. kola: Ben Nevis

Vítězka 3. kola: heavy-head
1272830323375

Komentáře

• upraveno 9. srpna 2012
    A teraz Daariov deň(jeho časť):
    "Milujem ťa, ako som nikoho nikdy nemiloval. Si jedinou ženou v mojom živote. Áno, tá druhá je tiež pekná, ale necítim k nej to, čo k tebe. Neboj sa, nikdy ťa neopustím."
    "Daario, s kým to hovoríš?"
    "S nikým, moja kráľovna. Už idem,"povie, poslednýkrát sa pozire na rukoväť svojho arakhu a s povzdychom zamieri ku Daenerys.
  • upraveno 9. srpna 2012
    Není Modrovous nějaká zlá postava z pohádky? :-)

"Dneska mi půl hodiny vyznávala lásku a dívala se mi při tom do očí, kvůli čemuž jsem ji nemohl nasypat do čaje ten jedovatý prášek. V posteli jsem to chtěl zkusit s dýkou, ale měla plno canců, že se mnou nemůže šoustat, protože se bude vdávat blá blá. Ta děvka je snad nesmrtelná."
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 9. srpna 2012
    Ben: :D :D :D To ma teda riadne pobavilo... Daenerysin kľúč k nesmrteľnosti.. Jiní ať se jdou vycpat
  • upraveno 9. srpna 2012
    Modrovous je z francouzských pohádek od Perraulta (to je jako naše Němcová, Erben, Dobšinský,...).
    Ale on to jen sebral, tak jako ti naši. Původ to má údajně v historické postavě Jiljího de Retz - maršálovi? generálovi? Johany z Arku. Je to podivná postava se zřejmými sadistickými sklony.
    Krásnou knihu o něm napsala Jarmila Loukotková "Bůh či ďábel" - skutečně stojí za přečtení.
    Románová Angelika vlastně začíná úplně první větou "Prečo Gilles de Retz zjedol toľko detičiek?"

Dnes se těžko dozvědět, co jsou lidové chýry, ke kterým mají francouzi takové sklony a co je čistá pravda. Ovšem jistě se to na pravdě zakládá.

Všeobecně se označení modrovous používá pro sexuálního devianta se sadistickými sklony zaměřeného na ženy či děti.
    Jestli to Martin ví - to netuším. Nebo jestli na to myslel, když přiřknul Dáááriovi modré vousy :-)
  • upraveno 9. srpna 2012
    Jarla: jojo, kapitola Gilles de Retz v "červené knížce" (Fantastické a magické z hlediska psychiatrie) mi způsobila nemilé sny na několik dalších nocí :D.
  • upraveno 9. srpna 2012
    V červené knížce ? jak to myslíš?
  • upraveno 9. srpna 2012
    To je jedna velmi zajímavá knížka od Vladimíra Vondráčka, která se jmenuje Fantastické a magické z hlediska psychiatrie. Jsou tam různé záhady (Faustův dům...), (ne)existující zvířata a tvorové (pták Noh, drak, vlkodlak, upír...), tělesné a duchovní zvláštnosti (paměť, sny, halucinace, siamská dvojčata, obři...), zajímavé a záhadné postavy (Gilles de Retz, Johanka z Arku, Faust...), náboženství (nebe, peklo, čerti, andělé, náboženské obřady), a další (čarodějnické procesy, jedy...). A to vše popsáno z psychiatrického hlediska. Je to nesmírně zajímavé. Podstatné je, že jsou dvě verze - jedna je v červeném přebalu a druhá v přebalu s fotkou od Saudka. Ta v červeném přebalu vypadá takto a je původní (někdy z 60. let) a necenzurovaná. Jsou tam původní termíny (debil, kretén... = stupně mentální retardace) atd. Ta verze s fotkou od Saudka je nová a už je aktualizovaná a krapet cenzurovaná (debila ani kreténa tam asi nenajdete). Tu v červeném přebalu jsem si kdysi koupila poté, co jsem ji četla ve školní knihovně. Tam jsme jí začali říkat "červená knížka" - bylo to něco jako krycí jméno.
  • upraveno 9. srpna 2012
    Áha - nečetla jsem. Moje chyba - mám odpor k veškeré "esoterické" literatuře a někdy je to těžké plevání oddělit "Tychona na Brahe" od "magistra Kellyho" :-) A tak vlastně čtu až na doporučení, než se tím prožvýkávat :-)
    Termíny idiot, ktetén, imbecil, debil - se přece v lékařství užívají stále. Jsou to přesná označení od do v ustrnutí ve vývoji.
    Chceš říct, že do odborné literatury a skript se to dává, ale do populárně naučné už ne ?
  • upraveno 9. srpna 2012
    Jarla: koukala jsem na tu novou verzi a tam už je "lehká mentální registrace", "středně těžká m.r."atd.
    Tuhle knížku fakt doporučuji, ale těžko se shání. Dokonce i tu novou verzi najdeš jen v antiku (ale lepší je to původní vydání. seženeš to za 150-300 kč).
    Je to všecko vysvětlený bez obalu. Například zde o Ignáci z Loyoly: „Zdá se, že měl jednak fázickou psychózu, jednak traumatickou epilepsii temporální, měl také vtíravé myšlenky, které dělil na myšlenky od dobrého ducha a myšlenky od zlého ducha. Měl stavy deprese, kdy jej nic netěšilo, stavy úplně bezútěšné… Míval i stavy bezvědomí, stavy ztráty tonusu svalového, při nich verbigeroval, měl různé optické halucinace, slyšel hudbu, měl pocity tepla, chuťové halucinace. Jindy měl stavy kataleptické, úplné ztuhlosti svalové“
    V tomto duchu je popsáno úplně všecko. Nejlepší je, že každý druhý článek na wiki čerpal z téhle knihy :D.
  • upraveno 9. srpna 2012
    Trošku jak od Lesného - Zpravy o nemocech mocných :-)
    Řeknu šéfce, ať mi to odloží, až se mihne .-)
  • upraveno 9. srpna 2012
    Ti autoři museli cestovat časem, ne? :-)
    Vždycky se divím, kolik se toho ví o historii, když už očití svědkové píšící historii mohou být zaujati.
  • upraveno 9. srpna 2012
    Ben Nevis - je až s podivem, kolik toho je zapsáno o slavných lidech, jen lékaři tehdá netušili, co to znamená a jak se to projevuje a co s čím souvisí. Neléčené choroby mají velmi specifické a výrazné příznaky, které u těch léčených a potlačovaných dnes nevidíme. Takže podle rozvinutých příznaků lze nemoc určit snadno i po tisíciletích :-) No a pak se taky často zkoumají ostatky slavných, třeba při převozu a podobně.
    Tak třeba před rokem či dvěmi zjistili, že Tycho de Brahe nezemřel na prasklý močový měchýř, jak se traduje, ale že byl otráven. A podle jeho záznamů v deníku a dalších indícií byl pachatelem zřejmě jeho synovec, který přijel z Dánska a jednal tak na popud někoho vlivného - dohady jsou různé.
  • upraveno 9. srpna 2012
    Jo jo, už se vůbec nemůžu dívat na filmy o Johance z Arku, poněvadž vždycky vidím tu "schizofrení paranoidí epileptičku" :D
  • upraveno 9. srpna 2012
    Můžou se přidávat i obrázky(třeba mapy?)
  • upraveno 9. srpna 2012
    Samosebou :-) Nejlépe vlastní, ale snad nebude problém i se stáhnutými z netu - co na to šerif Alek ?
  • upraveno 9. srpna 2012
    Tyjo, sotva stíhám psát a ještě mapy do toho :D. To asi nebude Nahárisův deníček :D. Leda tak mapa do/z Danyiných osobních komnat :D.
  • upraveno 9. srpna 2012
    Dík
  • upraveno 9. srpna 2012
    Každý si samozřejmě může povídku vyšperkovat, jak jeho srdce touží :-) Čtenáři to jistě ocení!
  • upraveno 10. srpna 2012
    Kolikokoli napsal(a):

To je jedna velmi zajímavá knížka od Vladimíra Vondráčka, která se jmenuje Fantastické a magické z hlediska psychiatrie. Jsou tam různé záhady (Faustův dům...), (ne)existující zvířata a tvorové (pták Noh, drak, vlkodlak, upír...), tělesné a duchovní zvláštnosti (paměť, sny, halucinace, siamská dvojčata, obři...), zajímavé a záhadné postavy (Gilles de Retz, Johanka z Arku, Faust...), náboženství (nebe, peklo, čerti, andělé, náboženské obřady), a další (čarodějnické procesy, jedy...). A to vše popsáno z psychiatrického hlediska. Je to nesmírně zajímavé. Podstatné je, že jsou dvě verze - jedna je v červeném přebalu a druhá v přebalu s fotkou od Saudka. Ta v červeném přebalu vypadá takto a je původní (někdy z 60. let) a necenzurovaná. Jsou tam původní termíny (debil, kretén... = stupně mentální retardace) atd. Ta verze s fotkou od Saudka je nová a už je aktualizovaná a krapet cenzurovaná (debila ani kreténa tam asi nenajdete). Tu v červeném přebalu jsem si kdysi koupila poté, co jsem ji četla ve školní knihovně. Tam jsme jí začali říkat "červená knížka" - bylo to něco jako krycí jméno.

diky za tip
    sarven: není zač a věř, že kapitoly o upírech a čarodějnicích mi způsobily několikatýdenní nespavost :D.
    Tak já bych těmhle lékařským prognózám moc nevěřila... ale knihu jsem nečetla, tak nevím, jen bych chtěla říct, že psychologie není samospásná a mnohé jevy lze vysvětlit i jinak - hlavně se musí vzít v úvahu specifické mentality tehdejší doby, kdy lidem připadalo normální úplně něco jiného než nám. Nemuselo se hned jednat o nemoc a nějaké šílené poruchy, jejich exaltovanost mohla být jednoduše dána jejich vírou atd...
    Ninkwen: ono tam nejde ani tak o ty lékařské prognózy, jako o snahu vysvětlit úplně všecko racionálně. Podle nich neexistuje nic jako magie, upíři, vlkodlaci, duše nebo promlouvání od Boha. Ale je to fakt napsané strašně zajímavě a dobře se to čte.
  • upraveno 15. srpna 2012
    Důvěřuj, ale prověřuj! :-))

Tak co, píšete, píšete povídky? :-)) Od zítřka už začíná ten nadstavený čas....
    takže vám promlouvám do duše :-) Bude úroda?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 15. srpna 2012
    Teprv mi začla dovolená, musim se vzpamatovat ze šoku z volna :)
    Bude, tentokrát i ode mě :)
    Výborně :-)) Ráda slyším, že rostou :-))
    Pokud někteří chtějí zůstat v utajení, tak ať sem jen anonymně napíšou, že píšou :-)

Samozřejmě zveřejnění bude opět anonymní jako minule - zveřejněné očíslované povídky, hodnocení,....no však už víte :-)
    Píšu, píšu :). Snad se bude účastnit (aspoň) tolik lidí, jak minule :). A taky, že se všem povedou výborné povídky (jako minule) + ještě ta moje.. mno.. :D.
    Žádné podceňování se a předčasná sebeshazovací skromnost.
    Za minulé kolo musím říct, že každá povídka byla fajn a žáden odpad nikdo nedodal, aby bylo jasno! Čím více různorodých povídek, tím je čtení zajímavější a celkový dojem lepší, protože každý jsme jiný, no ne :-)) Jednomu se líbí více boje a druhému více emocí a třetímu více humoru.....
    Ve velké účasti si všichni přijdou na své a co na tom, že to není profesionální! Aspoň to nikdo nepíše pro peníze, jako třeba "víveg" :-))
    Mam uz prvy odsek :)
    Výborně, houšť a větší kapky :-)
    Na délce díla taky nezáleží. Krátký útvar prodchnutý myšlenkou je stejně vítán jako mnohastránkový opus.
    Délka o kvalitě provedení nic nevypovídá ;-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.