Výlety, zajímavá místa
Jsme tu z různých koutů naší republiky, tak jsem si říkala, že bychom si mohli vyměnit tipy na výlety a zajímavá místa. Tím nemyslím "zajeďte na Karlštejn, je fakt pěknej :-)", jako spíš něco typu "u nás je skvělý rybník na koupání s písečnou plážičkou a na břehu je hospoda, kde se dobře vaří a hostinský tam má kamerunské kozy, které mohou děti krmit". Tak šup, ráda se něco dozvím.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
http://www.nck.cz/bauerova-vila/kontakt.php
http://www.biofarma.sk/biofarma_priroda
ale co nas sklamalo - makove sulance boli polotovar..ale zase chutny polotovar :)
Před časem jsem dělala pro známého seznam míst vhodných k návštěvě a ubytování v našem malém koutku jižní Moravy. Jestli to vyhrabu v mailech, tak bych to mohla nahodit. Ale už to asi trochu nesplňuje podmínky zadání :)
Ten motorest vypadá krásně.
;)
a možná méně lidí zná rozhlednu na kopci Žalý, to taky stojí za to, navíc ve Vrchlabí je i minipivovar Medvěd(mam dojem)
:-)
P.S. a kdybyste chtěli něco střeleného, tak ve Špindlu je sranda si zasáňkovat (vyjíždí se od Špindlerovky, končí u Dívčích lávek), je to cca 3km, daj vám na to dobrý sáňky a stojí to pár korun, přitom fakt sranda...
P.P.S. A v podhůří je dobrej, polozřícenej hrad Pecka - , dobrej vejšlap(ideální pro kolo), super výhled, kousek odtamtud solidní koupák, kempy, přitom do hor co by sojka dolítla
;)
:-)
Ostatně já můžu posloužit nebiofarmou zase u Prahy. Byly jsme tam s kamarádkama s mláďaty. Říkají tomu zookoutek, což je vznešený název pro to, že vás pustí do JZD, abyste omrkli zvířata. Asi to není tak cool jako skutečná zoo, ale právě tam mě napadlo, že je trochu smutné, že dnešním dětem je bližší tygr a varan komodský než ovce a když se řekne "kozy", představí si silikonové poprsí nějaké herečky :-) Na vše je možno si sáhnout a nakrmit. (vojtěškové granule prodávají za 20 Kč kyblík nebo si můžete přinést mrkev, starý chleba apod.)
Ale upozorňuju, že to není nic načinčaného ani historického. jJe to prostě JZD, jenom dělané spíš pro radost. A taky mě pobavilo, když jsem líčila rodičům, že tam kozy a ovce nedojí a máma vytřeštila oči a prý a co s tím mlíkem teda dělají? Tak jsem řekla, že ho vypijí kůzlata :-) To je další věc, na kterou jsme zapomněli, že kráva má původně mlíko pro tele a koza pro kůzle
http://www.naucna-stezka.ic.cz/index.php?site=jak_to_u_nas_vypada
Tak autem se dá dojet skoro až k zámku (resp. k bráně do zahrady), případně zaparkovat ve Zbiroze na náměstí a k zámku dojít pěšmo (docela do kopce). Na náměstí je dokonce informační centrum. Nemůžu bohužel dát reference na hospody, sám jsem tam v žádný už drahně let nebyl. Hospoda je ovšem případně i přímo na zámku.
Cos e týče Radče, tak to už je trochu náročnější - tahat kočárek nejen po lesní cestě, ale i do kopců asi nebude ono. Ale kousek od Zbiroha po červené je Čertova skála - něco jako Petrovy kameny, akorát v lese, a to je celkem dostupný i s capartama. Kdyby vás Radeč přesto lákala - tenkopec se nedá přehlídnout, navíc je tam věž pro přenos signálu - retranslační stanice (jako malej jsem se na tom učil vyslovovat "r"), tak se dá dojet do Lhoty pod Radčem a zbytek dosíci pěšmo.
Na Šumavě z Churáňova údolím Losenického potoka a pak si z Popelné vyšplhat na Valy (nejvyšše položené keltské hradište u nás). Anebo z Kašperka na rozhlednu Javorník a přes Královský kámen do Nicova, kde se drobnou zacházkou dostanete k tzv. Kohoutímu kříži ("plechová boží muka").
Tohohle topiče jsem měla založit asi před létem :-) nicméně alespoň si tu teď vyměníme zkušenosti a na příští sezónu budeme připraveni.
Musíte se nějak dostat do KH (nebo Kolína - z něj jezdí do KH furt něco). Nasednete na lokálku a pojedete do stanice Bahno. Půjdete lesem po modré na rozcestí, tam se dáte dopravo po červené. Pokud budete dávat dobrý pozor, projdete přes 17 metrů čtverečních lesa, který vlastní Tyna (vejděte bez klepání :-) Dojdete na zříceninu hrádku Sion , kde se bránil poslední z velkých husitských hejtmanů Jan Roháč z Dubé (O zříceninu se stará sdružení Roháčův Sion, takže tam jsou repliky dřevěné palisády, cedule s informacemi), uvidíte i kostel sv. Ondřeje , který je zajímavý tím, že má střílny (kostel postavili z bývalé tvrze a prostě tam obranou věž nechali), ve věži je pět set let starý zvon. Okolo je hřbitov, kde můžete pozdravit Tyninu babičku, dědečka a spoustu dalších příbuzných.
Od Sionu jděte po modré. Dojdete do Malešova , kde byla vybojována bitva u Malešova (vyhrál Žižka :-), tam můžete kouknout na tvrz. Dojdete k Velkému rybníku, kde je bezvadné koupaliště.
Od Velkého rybníku se jde podél Vrchlice a právě tam jsou zříceniny několika mlýnů. Zároveň uvidíte i ústí starých štol. A vynoříte se přímo pod chrámem svaté Barbory (který není z církevního hlediska skutečným chrámem, ale opravdu velkou kapličkou)
Trasa má cca 15 km. Většina vede po lesních pěšinách, takže ne kolo a ne kočárek. naopak ano vychovaný pes (který vám nezdrhne lovit srnky).
Lze absolvovat i na podzim, ale v létě je to lepší. Ta vesnice Bahno nedostala název proto, že by tam bylo příliš sucho. (Řečeno více odborně, v kraji je v půdě většina kationtu pevne sorbovana na jílovité částice. Proto je tam mokro a lesy jsou plné malých rybníčků, které půdu odvodňují :-)
http://www.hradekunechanic.cz/
Btw: moje dítě zrovna chrní v kleci. Tak totiž manžel říká síťové ohrádce. "Prej, pojď, já tě vyndám z klece" nebo "počkej, jen dám dítě do klece" :-) A když jsem mu to zakázala, začal říkat výběh.