výskyt Jiných, funkce hlídky
Nevím, zda jsem něco nepřehlídl, ale mluví se o výskytu Jiných i v jiné souvislosti, než během Dlouhé noci (kdy byli nakonec poražení Azorem)? Tedy byla někdy později zeď užitečná jako obraný val proti Jiným, nebo ji postavili jen po zkušenostech které měli, ale v zásadě byla k ničemu?
Druhá varianta se mi nezdá z důvodu dlouhodobé prestžie Noční hlídky (která začala upadat až v poslední době). Těžko věřit že by instituce mohla fungovat mnoho tisíc let aniž by bojovala proti něčemu skutečně nebezpečnému.
Další věcí týkající se funkčnosti zdi - myslím, že se dá předpokládat, že při velké zimě zamrzá moře - a zeď se tedy dá jednoduše obejít. Opět se tedy nabízí otázka, proč byla postavena, proti komu měla lidi chránit?
Druhá varianta se mi nezdá z důvodu dlouhodobé prestžie Noční hlídky (která začala upadat až v poslední době). Těžko věřit že by instituce mohla fungovat mnoho tisíc let aniž by bojovala proti něčemu skutečně nebezpečnému.
Další věcí týkající se funkčnosti zdi - myslím, že se dá předpokládat, že při velké zimě zamrzá moře - a zeď se tedy dá jednoduše obejít. Opět se tedy nabízí otázka, proč byla postavena, proti komu měla lidi chránit?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Nechtějte po spisovateli, aby vysvětloval a rozepisoval kde co ..
ostatně je to vůči němu trochu nespravedlivý, protože naprostá většina autorů tohle řeší ještě mnohem míň. MArtin zkrátka rozpracoval reálie světa poměrně podrobně, má smůlu, že to nedotáhl do Tolkienovských rozměrů.
AD délka středověku - ta mi až tak divná nepřijde a to ze dvou důvodů.
1) Když sečteč délku starověku a středověku u nás, tak je to taky pěkných pár tisíc let viz egypt. A z těchto zkušeností je vidět, že stačí občas rozpad nějaké vyspělejší říš (Egypt, Řím) a spousty znalostí se ztratí a musí se objevovat znovu.
2) Ve světě plném magie, draků (ještě donedávna) se klasická věda v našem pojetí prosazuje velmi těžko (proto v Citadele magii nemají rádi). Proč se snažit vyrobit střelný prach, když alchymisti s nějakýmí čáry máry navíc vyrobí obdobu řeckého ohně?
Velikost/malost rodů jsem taky při čtení vnímal negativně, zvláště u Starků a Baratheonů. U Lanisterů jak tu zaznělo je to nejvíc v poho - stačí náznaky že tam ti chudší příbuzní žijí a je škoda, že se to občas neobjevilo i u dalších rodů.
Nesouhlasím ovšem s tím, že západozemí nemělo obdobu klášterů. Naopak víra (a církevní zřízení) v Sedm je velmi okatě podobná klasickému středověkému katolictví (dokonce i v té teologické rovině - bůh je jeden, ale v sedmi podobách :-) Velký důraz na sexuální zdrženlivost je další velká podobnost. A týká se více lidí než tu bylo zmíněno. Krom Citadely a mlčenlivých sester, je tu Hlídka, královská garda, ale co do počtu nejdůležitější septy a septoni a to včetně náznaků klasických klášterů.
Argument s Hlídkou - opakuji potřetí - Hlídka zkomírá na úbytě - velmi málo členů - ne tam tedy nejsou. O Gardě netřeba ani mluvit - ty spočítáte na prstech.
Navíc těch septonů je minimum. Hrandí městys jako Zimohrad nebo Lannisport nebo Orlí hnízdo a všude jeden septon. Na Zimohradu byla septa Mordene jako vychovatelka. V žádném dalším hradě není zmíněna. Ryze středověké společnosti odpovídá vysoké procento obyvatelstva v církvi. Tady nejsou. Všechno se soustřeďuje v Králově přístavišti.
Ale jak říkám, pro mně je to asi největší chyba v sáze, protože vemte si, že jen Eddard měl dva bratry a sestru, a jako na potvoru... "Všichni jsou mrtví Dave". To se děje u většiny rodů... Ale přece mi nechcete říct, že něco podobného se stávalo v každé generaci po 8000 let? Je to podle mně škoda nevyužitého potenciálu... Freyové sice fajn, ale taky jsou všichni potomci jednoho úchyla, takže to moc neberu. Lannisteři, ti jsou rozvedení asi nejlíp, škoda, že třeba Daven se zatím víc neukázal. A taky Fossowayové a jejich dvě jablka je dobrý nápad a tady chápu, že je to málo významný rod a bohatě mi stačí vědět, že má dvě velké fungující větve...
Vždyť jedno ze základních hesel stedověké společnosti by mohlo být "Vždycky je nějaký bratranec":D
Velký rohlík jak jsi pěkně nazvala a projevy náboženství nemají se středovkěou církví (alespoň dle současného líčení) příliš společného - spíš nic. Respektive by se dal z čistě křesťanského pohledu považovat za uctívání ďábla - lidské oběti, věštění v plamenech apod. Ale v západozemí zastupje spíš principt dualismu (dvou vyrovnaných sil "dobra" a "zla" které spolu bojují ale ani mají zhruba stejné schopnosti, ani jeden nestojí výš "nestvořil" toho druhého).
Beru, že třeba rod Arynů je na vyhynutí - to se přihodí vždycky, že někdo odpadne. Taky beru, že targaryeni vymřeli v důsledku incestního stylu života - zdegenerovali a vyhynuli. Ale u ostatních rodů to tak není. a taky neberu, že všichni minulé generace vymřeli ve válce. Mohli, ale ne ženy. Pořád by tu měly být přehršle tetiček a pratetiček. Dvě neprovdané sestry Rodrica Starka a hádavá sestra Hostera Tullyho a zkrátka větší množství neprovdaných starších žen a vdov právě vzhledem k té válce, kde padlo tolik chlapů. Nebo zmínka, že je šoupli do kláštera. Jenže tam není o klášterech a jejich umístění ani zmínka a přitom v Evropě o kláštery zakopáváte. Všechny ty provinilé a nepohodlné dcerky velmožů, co se spustily s minstrely a podkoními bylo třeba někam nacpat.
Ale pak mne právě zaráží například - Sever má své staré bohy a boží háje. Sever je suverénně největší území a kromě Bílého přístavu všude uznávají staré bohy. Ti kláštery nemají. Z toho plyne - co by na Severu dělaly kláštery. A nyní nastává ta otázka - co s těmi přebytečnými neprovdanými ženskými dělají, když se nikde nevyskytují?
Stačilo by říct, že mají Terpejskou skálu nebo je skrmují zlovlkům :-)
Nikdy by mne nenapadlo tenhle výraz použít, ale ano, vystihuje to :-) Náhodná zmínka - projížděli kolem kláštera nebo byla drzá jako sestřenka Marta než ji zavřeli do kláštera nebo vychovali ji v klášteře pro mladé šlechtičny nebo v místnosti stál v rohu kolovrátek, co tu zbyl po pratetě Kláře....
Neposouvá to děj, ale dotváří to kolorit a jediná zmínka nám nabízí představu, že něco takového bylo.
ad Markolie - takto to vidím i já, ty vedlejší postavy nemusejí být nijak prokreslený, nemusej mít ani jména, jen musí být tak nějak jasný že tam jsou. Ve filmu to v podstatě dělá kompars, v knize různé narážky, vzpomínky apod.
A čistě logicky - Martin Starky nesnáší, takže bych se nedivil, kdyby rebélii proti Targaryenům a při potlačení Greyjoyů vyhráli díky osvědčené taktice "nas mnogo", a tak přežil jen Ned =D
(Benjena jako vránu nepočítám)
To bych si pak mohla živě představovat ledacos. Například, že Na Zimohradu parkuje stroj času, akorát se o něm autor nezmínil, páč to je podružná záležitost :-p Ne děkuji.
Avšak tam se jedná o usuzování právě na základě tisíců příkladů a zkušeností a absenci negativních výsledků - jako argument chabější než chabé :-)
@Everett_Young
Tenhle se mi líbí nejvíce :-))