Dračí dynastie - 3. část - Ice & Fire
Dračí dynastie - 3. část - Ice & Fire
Daeron II., přezdívaný Dobrý, byl 12. králem Západozemí z dynastie Targaryenů. Byl synem krále Aegona IV. a jeho sestry-manželky Naerys. Během své vlády čelil povstání svého polorodého bratra Daemona Blackfyrea, které přerostlo v hroznou občanskou válku. Vládl v letech 184-209 Po dobytí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Baelora Kopílama byla velká škoda. O mrtvých princích se to říká snadno, ale... byl by to skvělý král. :-? Jeden z mých oblíbených Targaryenů.
Mimochodem, když na to tak koukám, nepřipadá vám, že se to targaryenské šílenství trochu přeceňuje? ;-) Napočítala jsem dva šílené krále (Baelor I., Aerys II. ... nevím, jestli se úplně počítá Maegorova krutost, i když to jméno k tomu svádí =D ). Samozřejmě v tom nejsou započítaní ostatní vyšinutí příbuzní, ale i tak bych čekala, že jich za těch 300 let bylo víc.
Taky mi nepřipadá šílenost jako jedna z primárních vlastností Targaryenů (každá rodina má pár černých ovcí, normálka), to mi spíš přijde, že častěji trpí příliš vysokým sebevědomím (a tvrdohlavostí) :-D Ale je mezi nimi řada sympaťáků a zajímavých postav, až si ani člověk nemůže vybrat toho jednoho nej :-)
Povýšenost, arogance, umíněnost, velikášství... obávám se, že to nejsou příznaky šílenství, spíš rozmazlenosti a výsadního postavení ve společnosti. ;-) Imho nic neobvyklého u královské rodiny. A zdaleka takoví nebyli všichni.
Měla jsem na mysli šílenost typu Aeryse (asi schizofrenie) nebo Baelora (pomatený, fanatický)...
Nevím, ale proti tomu stojí způsob, jakým jej vzpomínal Ned (a to byl Lyannin bratr, ne "shrzený nastávající"), který se staral o nalezení i poté, co "válka skončila". Poměrně jasné indikace, jak to s tou dobrovolností bylo... a ostatně i přítomnost královské gardy i Lyanny - a pokud můžeme věřit Barristanovi, tak to byli muži trochu jiného formátu, než ti, kteří v bílých pláštích na Joffův rozkaz trýznili Sansu... Nevěřím, že tam Lyanna byla držena proti své vůli, spíš to bylo jen vhodné místo daleko od bojů, kde by se jí mohlo přihodit... no, něco jako Elie.
A nebo jinak... myslím, že se najdou i horší rody - třeba mezi Boltony (už podle názvu hradu, řeky,...) si osud snad radši ani neházel...
Ale ano, asi to s tím šílenstvím Targaryenů nebude TAK horké, ale pořád jich je celkem dost... Ještě tam chybí zmínit ty, co se pokoušeli oživit draky...
Rhaegar dle mého názoru žádný šílenec nebyl. Možná unesl Lyannu, ale neumím si představit, že by ji nějak fyzicky ublížil. Spíš ho vnímám jako citlivého melancholika, který má možná sklony k depresím, ale určitě ne k sadismu či něčemu podobnému.
Dany taky není šílená. To jen tvrdí její odpůrci:-) To bychom za šílence mohli považovat každého dobyvatele.
Dany není šílená, jen je trochu hloupá. :-)
@Everett_Young Taky bych si ráda přečetla jasné důkazy mluvící proti Rhaegarovi. Zatím si moc nedovedu představit, jak někoho mlátí svojí harfou a přitom skládá písně. To by mě Martin hodně překvapil, kdyby ze svého oblíbence udělal násilnickou zrůdu.
@Jay Snahu probudit k životu dračí vejce bych za šílenství nepovažovala. Pokud k tomu teda dotyčný neupaluje sebe nebo někoho jiného. :-)
@Chmur Barristan parafrázoval Jaehaeryse II., viz článek nahoře. :-)
Ale je fakt, že těch bylo taky dost.
Já doufám, že ohledně ostatních rodů z Martina něco kápne v té encyklopedii. Mít tak rodokmen Starků! :weirwood:
Tak, stejně se nakonec ukáže, že největší podíl magorů je mezi Boltony, ale to je (slovy klasika) v podstatě jen "zemanský rod, který se v celé dlouhé historii musel rvát o právo kopulovat, čímž šlechtil svůj genetický materiál".
Nevím jestli to pramení z oficiálního překladu,ale nemyslím si, že slovem Unlikely mu chtěl autor přišít význam Nevhodný.Z historie se na něj hodí unlikely jako odlišný,nepravděpodobný, ale nevhodný bych neřekl.
Z velké části jde o překlad z wiki na westeros.org. A na poutavosti má hlavní zásluhu GRRM ;)