Povídka č. 3 (7. kolo) - Ice & Fire

upraveno 14. března 2014 v Povídky
imagePovídka č. 3 (7. kolo) - Ice & Fire

„Zbláznil ses?“ vyhrkla a zlostně se podívala do zrcadla na svého bratra, stojící ho za ní. Sama stála na nízké stoličce a dva mladí panoši ji oblékali do zlaté naleštěné zbroje.

Read the full story here

«1

Komentáře

• upraveno 14. března 2014
    Potěšila mě spousta detailů dokreslujících atmosféru příběhu, pohárek s červeným, Tyrionova hláška nebo zaslepenost Daenerys vůči pravdě o minulosti vlastní rodiny, to vše zasazené do mrazivého počasí přicházející zimy. Brnění mi k Cersei nejdřív vůbec nepasovalo. Vždycky jsem ji měla za ženu, která využívá poněkud odlišných zbraní. Na druhou stranu, když jsem si ji představila jako lvici bránící svoje koťata, tak k ní najednou i s mečem dokonale sedlo. Pokud má Cersei jedinou pozitivní vlastnost, pak je to právě láska k vlastním dětem.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Moc pěkná povídka,lehce a svižně se četla, atmosféra na mě dýchala téměř stejně jako s Martinových knih. Navíc zůstaly stejné vlastnosti postav, což kvalitě povídky dost přidalo. A pro mě konec dost povedený, oblíbená postava zabije nejneoblíbenější postavu, v takovém výjevu, který by si jistě přál i Martin. :-) :applause:
  • Hezké, věrné Martinovi. Především ale ta povídka funguje sama o sobě.
  • Jo, krásně napsané - Danny, Tyrion a Jaime excelují.
    Chyby uvedu jen proto, aby bylo jasné, že proti tomu, jak perfektně je to napsané jde postavit jen pár nevýznamných plivanců... "Naše děti" by asi znělo lépe. "Ucha" není úplně česky. A věcně - nemají náhodou děti umřít před Cersei a ta být uškrcena? - Jak říkám, jen drobnosti, abych vůbec mohl něco kritizovat - Povídka parádní, myslím, že tady body budou...
  • Když už jsme u těch chybiček, místo "Lannistře" by bylo asi vhodnější Lannistere, ale to je jen taková drobnůstka :) Závěr se mi velmi líbil. Dokonce víc, než kdyby se řídil věštbou,
    jsem ráda, že to lvíčata přežila ve zdraví.
  • JayJay
    upraveno 14. března 2014
    @Dreamer: To oslovení mě taky nenadchlo, ale nevím, jak je překládáno v knize, tak jsem neryl... :o) Věštba... myslet si můžeme co chceme,
    ale škrtit mohl... :o)
    Ale je to nářez, je to nářez, je to nářez...
    Krucinál, jak víte, že má být Cersei uškrcena a děti umřít před ní? Neříkejte mi, že to je z těch uvolněných kapitol Vichrů zimy, protože mě naštvete, já to vědět nechtěl. :-( :wall:
  • @Riokai To už je známý docela dávno...Bylo to myslím v Hostině.
  • upraveno 14. března 2014
    @Riokai GRRM to plácnul někde v knihách jako jedno z proroctví, abychom si měli nad čím lámat hlavu a mohli se navzájem celé roky dohadovat, než se konečně uráčí, sedne si na zadek a dopíše to :D
    Ahá zřejmě nejsem pozorný čtenář nebo jsem si to nějak nevybavil, díky za uklidnění :-)
  • Rozhovor Jaime a Daenerys byl úchvatný. Krásná povídka, jen mi vadilo že Dany zase vyhrála :D
  • Nebudu zastírat, že ten konec se mi velmi líbil :twisted:
    Povídka mě hodně bavila, je opravdu pěkně napsaná a její hlavní devízou je skvěle vystavěný a poutavý příběh, ve které dominuje jedna z nejzajímavějších postav Písně. Výborné :-)
  • Podle názvů kapitol jsem si nejdřív myslel, že příběh bude výhradně o Jaimem - a on taky je, ale autor po Martinově vzoru pohlíží na Jaimeho postupně očima Cersei, Tyriona, Daenerys a Brienne. Až poslední kapitola je jeho vlastní.
    Krvesmilník, lhář, vrah, křivopřísežník. Tak ho viděli jiní. On sám se viděl jako Jaime. Jen Jaime. Bez přívlastků, hanlivých označení a bez příkras.
    Potíž byla v tom, že jeho činy málokdo viděl ve stejném světle jako on sám.
    Přes to, co za strašné věci dělal pro lásku po většinu svého života, v jeho závěru konal ušlechtile. Zachránil své děti, ke kterým se dříve nesměl hlásit; budou žít ve vyhnanství, ale budou žít. I zabití Cersei bylo aktem milosrdenství; ochránil ji před osudem horším než rychlá a nečekaná smrt. Ke Královrahovi přibude přízvisko Sestrovrah.
    Jaime zemře. Kdo pro něj bude plakat? Najde se někdo takový? Dokáže někdo vidět jeho činy tak, jak by si to přál on sám? Dokáže v něm někdo vidět jen Jaimeho?
    V jistém smyslu je lepší než my všichni ostatní. A v jistém smyslu je i horší. Najít ten smysl dá někdy sakramentskou práci.
    Tohle nám chtěl autor říct, a já mu za to děkuji.
  • Heavy,... po tobě psát příspěvek k povídce je peklo, řekl ti to už někdy někdo? (A tohle rozhodně není první povídka, po které mám chuť ti tím vynadat... :o)) Vždy jsem nesnášel takové to školometské "Co tím chtěl autor říct?"... ale mám pocit, že tobě se to tak nějak vystihnout tak přirozeně, že... že často pak nemá co dodat ani autor. :o)
  • @Jay Školometské... prosím tě, ty už máš výrazy jak ta sveva. :-)
    Úplně ti beru slova z úst, viď? =D
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 25. března 2014
    Parádní povídka, zatím top super nejlepší, co jsem tu v tomhle kole četla. Skvěle vykreslené postavy odpovídající Martinovskému popisu - jejich duše se v tohle fanfic neztratila a to oceňuji. Příběh má začátek i konec, prostě paráda.
    (pozn: uškrtit ji mohl :) )
  • Moc pěkné počtení. Je znát autorova znalost ságy a jejích postav. Jedna z těch top povídek.
  • tohle bylo hodne dobre. nebudu se zucastnovat bodovani, ale kdybych bodovat mela, tady bych udelila slusnou hromadku bodu. kdyz ctu povidku o postavach, co v knize primo vystupuji, uziju si to mnohem vic, nez kdyby to byla nejaka postava z historie/legend/uplne smyslena. a autorovi se podarilo je tu bezvadne vykreslit (hlavne jaime, daenerys, cersei) ta posledni scena - paradni paralela, smutne a krasne.

jedina ma nelibost: par tyrion + gresle
    zpusob umrti (to uskrceni by byla lahudka cist: bodnuti je moc rychle, pri skrceni by se cersei branila (avsak marne haha- co je predurceno, to je dano!) a hlavne by si po celou to dobu skrceni cersei musela uvedomovat, co se ji deje a hlavne, kdo ji to dela
  • @heavy_head to byla krasna anotace *vzlyk*
  • @červ Měla bys bodovat. ;-) Obzvláště, když jsi sama autorkou jedné z povídek. Schválně se zkus zamyslet nad tím, proč.
  • @heavy_head uprimne jsem nad tim, zda bodovat ci ne, tolik nepremyslela. Bodovani a urcovani umisteni me v tehle soutezi zajima nejmene. Rozhodla jsem se tak z jedinyho duvodu, a to, ze mam par tydnu pred maturitou a nejspis nestihnu precist vsechny povidky do terminu. Mas recht s tim, ze jakozto autor si nebudu davat body sama sobe a tak bych takhle ochudila ostatni o vsechny svy body. Navic oni ty svy taky rozdali. ale zas nechci skoncit u toho, ze bych obodovala jen ty, co sem docetla. Mohu se vybicovat a prolitnout zbytek, akorat by to nebylo rozvazne rozdeleni bodu z me strany haha :) uvidim
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @červ Někteří tu řeší dobré umístění tím že udílí body sami sobě, popřípadě hodnotí podle autora/autorky (např. jistá osoba tu rozhodně nedá body tobě protože už jsi v minulosti vyhrála = máš velkou šanci vyhrát znovu) , takže se vůbec nemusíš bát že bys něco zkazila tím že body nebudeš udílet vůbec. ;-) ( a ne, ta osoba nejsem já, protože v tomhle kole jsem nic nepsal ani nebodoval)
  • @Everett_Young Ty si vedeš statistiky o tom, jak kdo boduje? :-)
    upraveno 26. dubna 2014
    @Michelle Pokud se účastníš povídek déle (což vím že zrovna ty ano) tak u velké části povídek dokážeš poznat autora/autorku. Stejně tak jde většinou poznat kdo jak hodnotil, i když je to "anonymní" a neříkej že po 6 uplynulých kolech o tom ještě nemáš přehled. Uznávám, že tohle kolo vůbec nesleduji, (předchozích 6 ano) ale tady jsem si to nemohl odpustit. Navíc, nejeden člověk se tu kdysi přiznal že boduje kvůli umístění (tj málo bodům dobrým povídkám), takže nevím co by mělo být špatného na tom o tom říct tady šedý_červ když je to volně dostupná informace image(pokud budeš prolistovávat jednotlivé topiky stránku po stránce, což je práce naprosto debilní a předpokládám, že kromě mě asi nikdo jiný nemá potřebu pročítat staré topiky z let 2006-2012 - mimochodem, dá se z nich zjistit dost užitečných informacích a udělat si z nich docela přehledný obrázek o tehdejších členech, kterých tu zase tolik nebylo)
  • upraveno 26. dubna 2014
    @Everett_Young Ano, některé autory jde podle stylu odhadnout, jiné ovšem ne.
    Já jsem teda asi blbá, ale opravdu nemám přehled o tom, jak kdo bodoval. Někteří komentují tak, aby to nešlo poznat :-D Což není samozřejmě nic proti ničemu :-)
    A upřímně pochybuju, že někdo dává body sám sobě - mimochodem, myslím, že je to proti pravidlům a takové bodování by bylo automaticky vyřazeno.
    Sorry, ale celkově mi tvé prohlášení zavání jistou jedovatostí, nemůžu si pomoct... A mrzí mě to.

Většinu starých topiců jsem četla, obrázek jsem si udělala, evidentně odlišný od toho tvého :-)
    tvé prohlášení zavání jistou jedovatostí
    @Michelle A cos myslela? Čekáš snad ode mě sluníčkovost? Syrová upřímnost je to co tu prosazuji celou dobu co tu jsem. Jestli za tím vidíš něco jiného, tak sis asi ještě nevšimla že takhle na rovinu mluvím vždycky.

Mimochodem, kdybych to jó hodně chtěl změnit, tak si párkrát změním IP vytvořím pár různých účtů a z těch to oboduji. Nikdo nic nepozná a vyhraje ta povídka kterou já budu chtít. Jen tak pro přehled jak jednoduché to je.

No některé ty topiky vážně stojí za přečtení, a možná je číst důkladně, ne je jen prolétnout (čímž netvrdím, že si je neprošla důkladně, jen upozornění pro další co čtou tohle vlákno a narazí na tenhle příspěvek a dostanou chuť pročíst si další diskuze)

Například Hildegara tam je jako pěst na oko. Vždycky píše za nějakého psycho/socio pata (např. Ramsay nebo Tywin) :D
  • @Everett_Young Mně to zavání až patologickou posedlostí jistou osobou :-D Už je to trošičku ohrané...

Pořád tam nevidím něco, co by jasně a bez pochybností podporovalo tvé tvrzení, že někteří bodují sami sebe a jiné záměrně nebodují. Máš rozpisy hlasujících a bodů, které udělili jednotlivým povídkám? :-)

K tvé teorii s více účty - podezřelé účty jsou vyřazovány, to je taky v pravidlech. Samozřejmě to asi nelze stoprocentně vyloučit, ale pochybuju, že to má někdo zapotřebí...
    @Michelle Pokud formuláře už nejsou k dispozici zde tak nemám.

Patologická posedlost to není, ještě jsem se neuchýlil k metodám stalkingu a podobných libůstek *šílený megalomanský smích*
  • Michelle napsal(a):

K tvé teorii s více účty - podezřelé účty jsou vyřazovány, to je taky v pravidlech. Samozřejmě to asi nelze stoprocentně vyloučit, ale pochybuju, že to má někdo zapotřebí...

Taky se mi nechce věřit, že mi někdo při bodování taktizoval, přeci jen jde snad hlavně o zábavu? Já bych se bez soutěžního pojetí fan povídek například naprosto klidně obešla, důležitější jsou pro mě komentáře pod povídkami, body mě nezajímají :)

• červ napsal(a):

@heavy_head uprimne jsem nad tim, zda bodovat ci ne, tolik nepremyslela. Bodovani a urcovani umisteni me v tehle soutezi zajima nejmene. Rozhodla jsem se tak z jedinyho duvodu, a to, ze mam par tydnu pred maturitou a nejspis nestihnu precist vsechny povidky do terminu. Mas recht s tim, ze jakozto autor si nebudu davat body sama sobe a tak bych takhle ochudila ostatni o vsechny svy body. Navic oni ty svy taky rozdali. ale zas nechci skoncit u toho, ze bych obodovala jen ty, co sem docetla. Mohu se vybicovat a prolitnout zbytek, akorat by to nebylo rozvazne rozdeleni bodu z me strany haha :) uvidim

Ano, přesně to jsem měl na mysli. Nechci tě samozřejmě k ničemu přemlouvat, pokud nemáš čas přečíst si všechny povídky, chápu, že se necítíš povolána k nějakému hodnocení. Ale opravdu nejsi zvědavá, o čem ti druzí píšou? ;-) Když už se vybičovali i ostatní autoři... :-) Aspoň doufám, teda.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.