Jaké je vaše oblíbené období v dějinách ČR

upraveno 23. května 2014 v Rozličný pokec
Moje pořadí
1 Lucemburkové
2 Poslední Přemyslovci
3 První Republika
245

Komentáře

• Budu za svini a řeknu, že mám rád Boleslava I.
  • To ti první také, aniž by jejich doba ztrácela na určité "přehlednosti" (i když ta je možná víceméně iluzorní :twisted:)
  • @brbr taky pravda. takovej oslepenej, vykastrovanej a na latríně zavražděnej Jaromír je fakt bomba
    @Everett_Young tak byl to jeden z těch inteligentnějších přemyslovců, takže s tebou plně souhlasím :twisted:

• @Everett_Young v klasickém jeho pojetí, by se dalo říct, že to byl sičák. Ale z pohledu širších dějin, velmi pomohl zemi.
    A to mám sv. Václava velmi rád.
  • @Mikjan Vidíš, já bych Jaromíra řadila ještě k těm prvním :-) Ale přiznávám, že se mi ti další celkem pletou, třeba přelom 11. a 12. stol. a když se k nim přidají i moravští....
    @Everett_Young Hlásím se k fanouškům Boleslava I.
  • Já Přemyslovce nediskrimunuju, mám je ráda všechny. :-) Ale speciální místo v srdci u mě má Přemysl Otakar Jednička... musel to být pěkný vykuk, ale podle všeho dost pozvedl prestiž Českých zemí, z čehož pak těžili ještě jeho potomci. Pak mě samozřejmě baví Jan Lucemburský, Karel IV., a od doby, co sleduju Opráski, i Zmikund Liška ryšavá. :-)
    Středověk je asi celkově moje nejoblíbenější období, i podle toho, kolik se mi doma o něm kupí knih, které nemám čas číst. :-) Pak je velká pauza a hodně zajímavý mi přijde až přelom 19./20. století, zato v celé Evropě. A pak První republika a Protektorát.
  • @sveva A co teprve Vladislav Jindřich. To byl takový Přemyslův (Eggův) Aemon. :-)
    Ono těch vykuků by se nejen mezi Přemyslovci našlo víc, však ani Karel IV. nebyl žádné neviňátko.
  • Boleslav jednička je jednička. Jako mladší sourozenec s ním soucítím. Nu a bratrovražda... i v Kosmově kronice se píše, že po Václavově vraždě postavil pár kostelů, jako omluva dobrý, to beru :D
  • @pavel spíš využil bratrovi smrti aby zlepšil postavení proti Němcům
  • upraveno 26. května 2014
    brbr napsal(a):

@sveva A co teprve Vladislav Jindřich. To byl takový Přemyslův (Eggův) Aemon. :-)

Ano, toho mám taky ráda. Usmíření s bratrem a jeho následná loajalita k němu je až dojemná. :-D Pěkně ten jejich vztah popsala Ludmila Vaňková, i když většina z toho bude spíš básnickou licencí. :-)

• Jenom tak mimochodem - co proboha kdo může vidět na Protektorátu? Ádu na Hradě? Mlčící většinu? Bombardování Prahy (ups, nehoda... prý)? Zásobování Wehrmachtu zbraněmi? Nacistickou propagandu o Češích a kolech, kterou někteří Češi pořád rádi papouškují?
  • pavel napsal(a):

Boleslav jednička je jednička. Jako mladší sourozenec s ním soucítím. Nu a bratrovražda... i v Kosmově kronice se píše, že po Václavově vraždě postavil pár kostelů, jako omluva dobrý, to beru :D

A navíc jak by se dneska jmenoval Václavák a co by na něm stálo.

• M1on napsal(a):

pavel napsal(a):

Boleslav jednička je jednička. Jako mladší sourozenec s ním soucítím. Nu a bratrovražda... i v Kosmově kronice se píše, že po Václavově vraždě postavil pár kostelů, jako omluva dobrý, to beru :D

A navíc jak by se dneska jmenoval Václavák a co by na něm stálo.

Boleslavovo :D
  • @svoa00: Áda na Hradě nebyl, zastupoval jej říšský protektor... případně tu byl Hácha. Ostatně vidět toto období jen z tohoto pohledu je poměrně ploché. - Obrana Národa, Tři králové, výsadky, sabotáže,... a tak podobně (bohužel mnoho toho není obecně známo, protože to bylo Západní a v dějepisu se tomu stejně věnuje maximálně pár slov...). V širším smyslu do dějin tohoto období spadají i britské perutě 310-313, obrana Tobruku, etc.

Ostatně "oblíbené" období nedefinuje, jestli je slavné, nebo jen zajímavé z nějakého hlediska a už vůbec se neříká, že bych v té době chtěl žít...
    Stejně jako mohu mít oblíbeného Ramseyho, protože se to dobře čte, ale úplnéě podobat se mu nechci a kamarádit bych s ním nerad...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Jay Přijel hned první den na Ein Freundschaftsbesuch, pak už se nevrátil.
  • sveva napsal(a):

brbr napsal(a):

@sveva A co teprve Vladislav Jindřich. To byl takový Přemyslův (Eggův) Aemon. :-)

Ano, toho mám taky ráda. Usmíření s bratrem a jeho následná loajalita k němu je až dojemná. :-D

A taky to nebyl žádný ňouma, na Moravě to "slušně rozjel". Škoda, že občas jsou ti moravští Přemyslovci (ale třeba i takový Jošt) jsou trochu opomíjení.
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    @flanker.27 Zajímalo by mě jak by to dopadlo, kdyby ho u nás někdo picnul :spike: (mám pocit že ho hlídali i čeští odstřelovači)
  • upraveno 27. května 2014
    Víceméně "dobře": žádná ww2, nejspíš občanská válka nebo převrat v Německu... Jenom u nás by asi proběhla nějaká dost brutální čistka...
    (a je taky otázka, jak by zareagoval strýček Stalin, podle některých konspiračních teorií prý původně A.H. podporoval on, doufaje že zatáhne celou Evropu do dlouhé, vyčerpávající války, kterou ukončí až "osvobozovací tažení" Rudé armády :spike:)
    @jjelen Tyhle povídačky okolo Stalina mě fakt baví, co si kdo ještě vymyslí... :D

Tedy pro jistotu, aby mě někdo nechápal jinak: Stalin byl hovado, mezi ním a Hitlerem by se vybíralo těžko.

Tak to bychom měli a teď co chci říct :). Byly to právě spíš "demokraté" ve svobodných zemích, kteří se pokoušeli, vědomi si vlastní slabosti, řešit obavy ze sílícího nebezpečí od Hitlera tím, že by oba pány pokud možno vrhli do boje proti sobě a sami si umyli ruce, případně pak přišli jako vítězové. Už pokus vytvořit politickými elitami tzv. Pakt čtyř směřoval právě k tomuhle, nakonec nebyl přijat pro odpor veřejnosti.

Stalin ani Hitler, ať byli jací byli, nebyli na druhou stranu blbí a viděli. SSSR třeba se během krize kolem Československa pokoušel poměrně s velkým nasazením vytvořit koalici proti Hitlerovi, jednáním s vládami, ve společnosti národů atd. Tím neříkám, že by mu šlo o nějaké vznešené cíle, ale SSSR pochopitelně Hitlera vnímal jako velké nebezpečí pro sebe. Pakt Molotov-Ribbentrop nebyl výsledkem nějakého náhlého porozumění mezi Hitlerem a Stalinem, ale jednoduše aktem politiky coby umění možného v dané situaci. Německu nehrozil střet se Sověty při jejich plánech ve střední a západní Evropě, Stalinovi se naskytla možnost lacino realizovat svůj sen, tj. obnovu hranic SSSR tak, jak existovaly v roce 1914. A oba se nepochyně museli bavit na účet politiky Francie a Británie.

Ano, Francie a Británie nakonec vyhlásili válku Německu po přepadu Polska, ale upřímně, že by jejich akce byly snad s výjimkou britů na moři nějak zásadní, to se říct nedá. A nebýt toho, že Hitler v roce 1940 sám ukončil podivnou válku invazí do Norska a později Belgie a Francie, myslím, že by k nějakému míru nakonec stejně došlo, Polsko nePolsko.

Znovu opakuji, nehodlám obhajovat Stalina nebo Hitlera. V dnešní době je ale tak strašně v módě o všech pochybeních a ne moc čisté politice "demokratických mocností" pokud možno mlčet a o to víc zdůrazňovat ty dva (tomu se říká metoda červeného slanečka (red herring), že je občas potřeba říct něco proti tomu. Stačí si třeba u nás všimnout, jak z veřejné debaty téměř naprosto zmizely data 29.9.1938 či 15.3.1939.
    Tergas napsal(a):

@flanker.27 Zajímalo by mě jak by to dopadlo, kdyby ho u nás někdo picnul :spike: (mám pocit že ho hlídali i čeští odstřelovači)

Předpokládám, že by to bylo podobné jako za Heydrichiády.
  • dnes bol na www.sme.sk pekný projekt. v "priamom prenose" postovali správy z atentátu na Heydricha. úplne šialene smutné boli tie dovetky typu, tento im pomohol a potom umučili celú jeho rodinu...
    strašná doba. normálne sa bojím, že sme schopní ju zažiť znova :(
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Jo Gabčík a Kubiš byli frajeři
  • @Achileus A bránili se přesile snad do poslední kulky, kterou si nechali pro sebe. Cool, cool, cool...

• britania vobec nemala plan ako dostat ceskoslovensky tim operacie antropoid spat.. v tomto zlyhali na plnej ciare a po vojne to v jednom rozhovore spomenul aj churchil.. naviac vieme aku cenu musel zaplatit cesky narod.
  • @Depresor On to ale nebyl britský plán. Exilová vláda už kalkulovala s poválečnou situací a chtěla zachovat Československu tvář (do té doby u nás odboj nebyl moc vidět). Řekla bych, že parágáni věděli dobře, že šance zmizet zpátky do Británie je víc než pochybná. Víc bych litovala ty, co dojeli na to, že jim pomáhali, a ještě víc ty, které náckové zastřelili jenom proto, že byli příbuzní těch paragánů. A s tou cenou je to na debatu. Heydrich by nakonec možná nechal postavit ke zdi víc lidí, kdyby žil.
  • Tak plan exilovej vlady spolu s britmi (ak uvazime materialno technicke vybavenie pre celu akciu, priestor na vycvik a pod.)
    Rozhodne ani ti co schvalili celu operaciu si nemohli byt isti tym ci to je alebo nie je spravne.. zdalo sa to byt potrebne, tak tu zrudu proste odstranili..
  • @svoa00, @Depresor: Tak spousta těch výsadků sem šla s tím, že návrat se neplánuje (Clay, Carbon, Plumbum, Silver... no vlastně asi všechny) a budou působit do konce války.
    Jinak nejsem si jist, jestli se nacisti dostali k totožnosti parašutistů, myslím že tohle GB ututlala, takže příbuzných paragánů to myslím tolik neodskákalo, spíše ti co jim pomáhali, příbuzní těch co pomáhali (i když o tom ani nevěděli)... a někdy i lidé kteří s tím neměli společného nic (Lidice a Ležáky) - prostě exemplární trest.
    Ostatně, to že nebyl plán útěku je ještě slabé kafe proti tomu jak dopadli ?Holanďané? - tam britové naletěli na německou špionážní hru a házeli výsadkáře gestapu před hlavně a nabídku, na kterou nemohli říci ne.
  • @Jay Nevím přesně, jak to bylo v případě jiných operací, ale v případě Anthropoidu členy identifikoval Karel Čurda (v jednom dokumentu dokonce zmiňovali, že chlapi v partě zradil i proto, že se na základě toho, co slyšel o osudech rodin jiných paragánů, bál o příbuzné). A pokud věříš wiki, tak tady jsou dva příklady, co ty zrůdičky byli schopné udělat jenom na základě rodinných vazeb:
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Kubiš
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Valčík

Mno, zajímalo by mi, jak dvacáté století budou historici hodnotit za sto let, když už my na tolik události z něj pliveme. Člověk se až cynicky pousměje, když si přečte o tom optimismu před 1. světovou válkou, jak to bude století techniky a pokroku. Spíš to bylo století, kdy se lidská rasa ukázala v celé svojí ošklivosti a blbosti.
  • svoa00 napsal(a):

Mno, zajímalo by mi, jak dvacáté století budou historici hodnotit za sto let, když už my na tolik události z něj pliveme. Člověk se až cynicky pousměje, když si přečte o tom optimismu před 1. světovou válkou, jak to bude století techniky a pokroku. Spíš to bylo století, kdy se lidská rasa ukázala v celé svojí ošklivosti a blbosti.

Právě proto nemám celkově minulé století rád. Nejenže před první válkou všichni věřili ve století pokroku, ale všech těch hrůzách byli všichni přesvědčení že žádná druhá válka nebude. Jinak si myslím že ani Češi úplně konec války nezvládli, zvlášť s odsunem NĚKTERÝCH německých rodin prostě souhlasit nejde. Obzvlášť když i mezi Čechy byli zrádci a kolaboranti, kteří ať už z jakéhokoliv důvodu někoho během války zradili, viz ten Čurda.

Jak píše sveva, lidstvo celosvětově 20.století absolutně nezvládlo. A je tak trochu ironií že Německo na rozdíl od Francie v dnešní době nezaznamenává růst stran typu Le Pennová, asi se jako jediní poučili.. My aby jsme nebyli pozadu, tak si zvolíme nacionalistickýho japonsko-českýho křížence rovnou do parlamentu :D
  • @pavel Ono se lidstvo nepoučilo ani po druhé válce. Spojenci porazili "největšího tyrana v dějinách"... aby polovina Evropy skončila ve sféře vlivu největšího tyrana v dějinách. Američani nakopávali zadky nacistům... aby pak CIA rekrutovala nacistické vědce a špióny pro boj proti Sovětům. Británie pomáhala svému československému spojenci... aby po válce zabavila československý zlatý poklad v Bank of England jako platbu za ubytování a ošacení našich vojáků. Židům byl na základě soucitu vytvořený Izrael... aby pak Izrael násilně rozšířil své území na úkor jiného etnika.

Neříkám, že 20. století není zajímavé, ale abych parafrázovala Raye Bradburyho: technický pokrok o dost předběhl pokrok lidský.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.