Jaké je vaše oblíbené období v dějinách ČR
Moje pořadí
1 Lucemburkové
2 Poslední Přemyslovci
3 První Republika
1 Lucemburkové
2 Poslední Přemyslovci
3 První Republika
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
@Everett_Young tak byl to jeden z těch inteligentnějších přemyslovců, takže s tebou plně souhlasím :twisted:
A to mám sv. Václava velmi rád.
@Everett_Young Hlásím se k fanouškům Boleslava I.
Středověk je asi celkově moje nejoblíbenější období, i podle toho, kolik se mi doma o něm kupí knih, které nemám čas číst. :-) Pak je velká pauza a hodně zajímavý mi přijde až přelom 19./20. století, zato v celé Evropě. A pak První republika a Protektorát.
Ono těch vykuků by se nejen mezi Přemyslovci našlo víc, však ani Karel IV. nebyl žádné neviňátko.
Ostatně "oblíbené" období nedefinuje, jestli je slavné, nebo jen zajímavé z nějakého hlediska a už vůbec se neříká, že bych v té době chtěl žít...
Stejně jako mohu mít oblíbeného Ramseyho, protože se to dobře čte, ale úplnéě podobat se mu nechci a kamarádit bych s ním nerad...
(a je taky otázka, jak by zareagoval strýček Stalin, podle některých konspiračních teorií prý původně A.H. podporoval on, doufaje že zatáhne celou Evropu do dlouhé, vyčerpávající války, kterou ukončí až "osvobozovací tažení" Rudé armády :spike:)
Tedy pro jistotu, aby mě někdo nechápal jinak: Stalin byl hovado, mezi ním a Hitlerem by se vybíralo těžko.
Tak to bychom měli a teď co chci říct :). Byly to právě spíš "demokraté" ve svobodných zemích, kteří se pokoušeli, vědomi si vlastní slabosti, řešit obavy ze sílícího nebezpečí od Hitlera tím, že by oba pány pokud možno vrhli do boje proti sobě a sami si umyli ruce, případně pak přišli jako vítězové. Už pokus vytvořit politickými elitami tzv. Pakt čtyř směřoval právě k tomuhle, nakonec nebyl přijat pro odpor veřejnosti.
Stalin ani Hitler, ať byli jací byli, nebyli na druhou stranu blbí a viděli. SSSR třeba se během krize kolem Československa pokoušel poměrně s velkým nasazením vytvořit koalici proti Hitlerovi, jednáním s vládami, ve společnosti národů atd. Tím neříkám, že by mu šlo o nějaké vznešené cíle, ale SSSR pochopitelně Hitlera vnímal jako velké nebezpečí pro sebe. Pakt Molotov-Ribbentrop nebyl výsledkem nějakého náhlého porozumění mezi Hitlerem a Stalinem, ale jednoduše aktem politiky coby umění možného v dané situaci. Německu nehrozil střet se Sověty při jejich plánech ve střední a západní Evropě, Stalinovi se naskytla možnost lacino realizovat svůj sen, tj. obnovu hranic SSSR tak, jak existovaly v roce 1914. A oba se nepochyně museli bavit na účet politiky Francie a Británie.
Ano, Francie a Británie nakonec vyhlásili válku Německu po přepadu Polska, ale upřímně, že by jejich akce byly snad s výjimkou britů na moři nějak zásadní, to se říct nedá. A nebýt toho, že Hitler v roce 1940 sám ukončil podivnou válku invazí do Norska a později Belgie a Francie, myslím, že by k nějakému míru nakonec stejně došlo, Polsko nePolsko.
Znovu opakuji, nehodlám obhajovat Stalina nebo Hitlera. V dnešní době je ale tak strašně v módě o všech pochybeních a ne moc čisté politice "demokratických mocností" pokud možno mlčet a o to víc zdůrazňovat ty dva (tomu se říká metoda červeného slanečka (red herring), že je občas potřeba říct něco proti tomu. Stačí si třeba u nás všimnout, jak z veřejné debaty téměř naprosto zmizely data 29.9.1938 či 15.3.1939.
strašná doba. normálne sa bojím, že sme schopní ju zažiť znova :(
Rozhodne ani ti co schvalili celu operaciu si nemohli byt isti tym ci to je alebo nie je spravne.. zdalo sa to byt potrebne, tak tu zrudu proste odstranili..
Jinak nejsem si jist, jestli se nacisti dostali k totožnosti parašutistů, myslím že tohle GB ututlala, takže příbuzných paragánů to myslím tolik neodskákalo, spíše ti co jim pomáhali, příbuzní těch co pomáhali (i když o tom ani nevěděli)... a někdy i lidé kteří s tím neměli společného nic (Lidice a Ležáky) - prostě exemplární trest.
Ostatně, to že nebyl plán útěku je ještě slabé kafe proti tomu jak dopadli ?Holanďané? - tam britové naletěli na německou špionážní hru a házeli výsadkáře gestapu před hlavně a nabídku, na kterou nemohli říci ne.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Kubiš
http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Valčík
Mno, zajímalo by mi, jak dvacáté století budou historici hodnotit za sto let, když už my na tolik události z něj pliveme. Člověk se až cynicky pousměje, když si přečte o tom optimismu před 1. světovou válkou, jak to bude století techniky a pokroku. Spíš to bylo století, kdy se lidská rasa ukázala v celé svojí ošklivosti a blbosti.
Jak píše sveva, lidstvo celosvětově 20.století absolutně nezvládlo. A je tak trochu ironií že Německo na rozdíl od Francie v dnešní době nezaznamenává růst stran typu Le Pennová, asi se jako jediní poučili.. My aby jsme nebyli pozadu, tak si zvolíme nacionalistickýho japonsko-českýho křížence rovnou do parlamentu :D
Neříkám, že 20. století není zajímavé, ale abych parafrázovala Raye Bradburyho: technický pokrok o dost předběhl pokrok lidský.