Historie lidstva

upraveno 19. března 2015 v Rozličný pokec
Od pravěku po 21. století.
Koho máte nejradši?
Neandrtálce mlátící se kameny po hlavě
Sumery s jejich zikkuraty
Egypťany stavící pyramidy
filozofující Řeky
Neporazitelné Římany
Divoké Kelty a Germány
Medovině holdující Slovany
Zlodějské Vikingy
Pyšné rytíře
Španěly a jejich americké výpravy
Osmanské Turky
Britskou říši
Napoleona
20.století
2»

Komentáře

• @Magister_Peditum no tak třeba německý kurent není zrovna to nejlehčí na čtení :D ale bastarda je v pohodě to je pravda
  • AvivAviv
    upraveno 6. července 2016
    A čo sa tak najčastejšie rozoberá v britských diplomatických listinách?
  • @DanielSvatoš To mi povídej! :-D Naštěstí kurent je až otázka novověku. Tedy štěstí pro toho, kdo se zajímá o středověk... :wall:

@Aviv Kde co. S kým diplomat povečeřel. Co dělal včera odpoledne, koho tam potkal a co mu říkal. Co se šušká na královském dvoře. Jak pokračuje jednání o dohodě. Co se píše v tamních novinách. Jaká je nálada veřejnosti. Posílají se různá memoranda, návrhy z vlastní iniciativy, varování atd... Probírá se tam opravdu kde co. Británie tehdy ovládala 1/4 světa, takže měla zájmy skoro všude.
  • U mně vítězí Evropa těsně po pádu Říma, ten chaos, ten zmatek..
  • upraveno 8. července 2016
    @Tarin Tak možná si to období brzo zopákneme. Invaze barbarů je v plném proudu, ekonomické problémy, dekadence... jako by to Edwardu Gibbonovi vypadlo z pera. :-D
  • Tarin napsal(a):

U mně vítězí Evropa těsně po pádu Říma, ten chaos, ten zmatek..

Anarchisto... :-D
  • @Aviv Chaos isnt a pit, chaos is a ladder :twisted:
  • @Magister_Peditum Ale ne, to se dřív dočkáme Huxleyho báječného nového světa. Rozptylovaní a otupělí zábavou, abysme nechtěli řešit něco podstatného. Psala jsem na to seminárku a strašně se mi líbilo, jak to vystihnul Neil Postman:
    Orwell se obával těch, kteří by zakázali knihy. Huxley se obával, že by nebyl důvod knihy zakazovat, protože by nebyl nikdo, kdo by chtěl nějakou číst. Orwell se obával těch, kteří by nám odpírali informace. Huxley se obával těch kteří by nám jich dali tolik, že by nás uvrhli do pasivity a egoismu. Orwell se obával toho, že by byla pravda před námi skryta. Huxley se obával toho, že by pravda utonula v moři bezvýznamnosti. Jak Huxley poznamenal v Brave New World Revisited, zastánci občanských svobod a racionalisté, kteří vždy varují před tyranií, zapomněli na téměř nekonečnou lidskou touhu po rozptýlení. Ve zkratce, Orwell se obával, že nás zničí to co nenávidíme. Huxley se obával, že nás zničí to, co milujeme.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Já mám dojem, že 1984 a Báječný nový svět se nevylučují, že můžou velice dobře koexistovat vedle sebe.
  • flanker.27 napsal(a):

Já mám dojem, že 1984 a Báječný nový svět se nevylučují, že můžou velice dobře koexistovat vedle sebe.

Ale ak ovládaš ľudí rozkošou, prečo by si na ich ovládanie ešte stále uplatňoval orwellovskú silu?
  • Třeba proto, že rozptylování nezabírá na všechny (a navíc ne na trvalo). Jak píše flanker, v reálu se k ovládání lidí používají oba druhy prostředků, mění se jejich vzájemný poměr.
  • Ať tak, nebo tak, myslím, že ani Orwellov ani Huxleyho, ani ich kombinácia a ani naše súčasné smerovanie sa nedajú dlhodobo udržať a povedie to k chaosu, z ktorého sa o čosi neskôr vynorí nová štruktúra.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Aviv Když pominu manažerskou metodu "cukru a biče", tak je to asi jak píše ugla. I v Báječném novém světě bylo několik postav, které se pokusily vystoupit proti systému (buď to na ně nezabralo nebo se toho přejedli). Tam na rozdíl od Orwella nekončili v místnosti 101, ale "divoši" byli v rezervaci a "inteligenti" na nějakém ostrově.
    Většina totalit (a ne jen jich) si vypracovala nějaký systém zábavy ala Huxley, gladiátorské hry, návštěvy kostela, televizní soutěže a estrády, filmy. Případně nějaký systém hmotné podpory, tak, aby uspokojila základní potřeby a spoustě lidí to stačilo. Pro ty, kteří se s tímhle nespokojily, pak nastoupil nějaký ten drsnější způsob ala Orwell.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Aviv No naše civilizace vykazuje neklamné známky úpadku....
  • Tak to abychom založili Nadaci... :-)
  • Táta četl a prý to s tou Nadaci taky nebylo moc slavné.
  • @Aviv Já mám zatím přečtené jen první dvě knihy (Nadace a Nadace & Říše). V první bych řekl, že se jim dost dařilo, v té druhé se objevilo něco, s čím nepočítali (Mezek).
  • @GemSignor: Četl jsem toho víc (určitě ještě Druhá Nadace, Nadace na hranicích) a Aviv má pravdu, nebylo to s ní tak slavné - předně proto, že krom výkyvů jako Mezek to celé vyžadovalo, aby existoval sbor "moudrých", který to tajně dirigoval dle plánu... a popravdě, plán nebyl nastaven příliš ambiciózně (kolik tisíc let temnoty tam bylo?) a v každém momentě jej něco mohlo zhlušit - počínaje Mezkem, konče odhalením... řekněme "spiknutí udržovatelů". Mě se na tom nejvíce líbilo, že to vycházelo ze statistiky (byť tak pokrouceně interpretované, že by to neprošlo :o))... a za svých gymnaziálních let jsem chtěl být jako Seldon (teď spíše jako Sheldon,... to je mi postup :o)). Můj názor je, že Asimov ano, ale Já, robot je mnohem lepší (přesvědčil jsem k přečtení i mamku a líbilo se... nicméně ono to v podstatě stejně většinou byl rozpor morální a volba většího a menšího zla, což lze napasovat na cokoli...)
  • AvivAviv
    upraveno 20. července 2016
    Být jako Sheldon je odsouzení sebe sama k téměř neustálé frustraci z těch podradních homo sapiens sapiens, jež jsou naokolo. To ti za to nestojí. :-D
  • @Aviv: Toto jsem akceptoval jako fakt, se kterým nelze nic udělat, proto se tím odmítám frustrovat - Já vím, až ne-Sheldonovsky praktický přístup. :o)
  • @Jay Měla trvat 1000 let temnoty a pak by zní vznikla Druhá říše. Moje nejoblíbenější postava teda zatím je Salvor Hardin, první starosta: "K násilí se uchylují jen neschopní, kterým nic jiného už nezbylo". Pravda je, že ti, co přišli po něm, už takový dobráci nebyli. Ale co se mi na Nadaci opravdu líbilo, byla existence osobních atomových štítů. Říkal jsem si, že mít tohle, půjdu kolem světa pěšky :-D (občas lodí). Bez toho se mi nechce (a taky teď už nejsem nezaměstnanej), ale občas přemýšlím, jak by taková věc změnila svět, kdyby mohl mít něco takového každý.
  • Nespíš by se tou dobou už používali jiné zbraně, biologické například, ale rozhodně by to zjednodušilo pohyb v některých prostředích.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.