Hra o trůny 5x03 - Nejvyšší vrabčák - Ice & Fire
Hra o trůny 5x03 - Nejvyšší vrabčák - Ice & Fire
Arya v Braavosu poznává Mnohotvářného boha. V Králově přístavišti si královna Margaery užívá svého nového manžela. Tyrion s Varysem přecházejí Velký most Volantisu. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: Mark Mylod
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Sansa se bude mstít na Zimohradě - tak to jsem teda zvědavá jak ???
Arya mě na rozdíl od knížky prudce nebavila.
A Jon se ujímá velení noční hlídky pevnou rukou - dobře on ... :)
Braavos
Bez výhrad, skvěle napsané a zahrané hlavně Jacquen. Mě osobně se líbí víc než v knize, prorotože tam mi chyběl.
Sever
Na zdi zatím vše v pohodě, nemám výčitek. Davosova promluva k Jonovi vynikající.
Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha a jeho sluha Sancho Panza jsou na popravu. Malíčkova dějová linie, se ale trošičku po příjezdu na Zimohrad ustálí. Dialog s Boltonem dobrý, chci vědět, co bylo v tom dopisu, ale přece jen furt se ty dílky zakládačky do sebe nechtějí zaklesnout. Ramsayho přepnutí z drsného výběrčího daní do jsem krotký jako beránek a bude tě navždy milovat Sanso u mě vyvolal vlnu nevraživosti vůči scénaristům. Největší starost mi ovšem dělá milostný trojúhelník Sansa/Ramsay/Myranda.
Královo přístaviště
Tommen to s Margery rozjel ve velkým. Nejvyšší septon a jeho choutky mi přišly trochu přehnané, ale což. Nicméně Cersei, která se stará o dobro chudých, vdov a sirotků mi prostě nesedí.
Volantis
Bez problému, konečně něco pořádného podle knížky.
Tak půl na půl. Vynikající příběh, adaptován příšernou formou.
Ale jedna věc se jim musí nechat Jonathan Pryce je úžasný a svou postavu ztvárnil naprosto bezchybně.
:king:
Tommen se nezdá, asi má na něj Margery dobrý vliv! :P
Kde se prosím tě Cersei stará o sirotky? Jsem asi nějak přehlíd. :/
Ramsay mi i tak přijde divnej a jestli Malíček vi, co je Ramsay zač (jako že by to vědět měl), tak proč s nim vůbec hrál tu celkem zbytečnou frašku. Zkrátka a dobře dialog Ramsay Malíček úplný nesmysl.
@Phoebea Znáš film RAN od Akira Kurosawy? Na tom krásně uvidíš jak se Sansa muže pomstít. :twisted:
:king:
Líbí se mi herecké výkony Margaery a Cercei, ty holky jsou skvělé! Celkem se mi líbí i Arya a Sansa, jsem zvědavá, jak se bude tahle pozměněná linka vyvíjet. Nejvtipnější hláška dnešního dílu: "Roose Bolton zabil moji rodinu! Nevezmu si zabijáka a zrádce!" "Nebudeš si brát Roose Boltona, ale Ramseyho." Žůžo, fakt výhra v loterii, Malíčku :D
Taky si nemyslím,
Mírně mě zklamaly scény Hlídky (ve 3 i 2), ale to prostě proto, že kniha vyvolala v tomto případě příliš dokonalé představy, které nelze dohnat, takže to seriálu nevyčítám :-#
A ono Cercei se Lorase zbavila i v knížce - akorát tím, že ho poslala dobýt DragonStone. Tady ho nechali v Kings Landing, aby příběh neroztahovali. Za mě palec nahoru.
Začína sa mi zdať, že tvorcovia začínajú byť buzerovaní zrovna vtedy, keď čosi spravia podľa knihy. Ani sa im už za tie divy nedivím.
Sansa s Ramsayem. Tluču se do hlavy už jen jak to tu čtu, ještě že jsem se dokázal ovládnout a na seriál se nedívat. :D
Braavos - na rozdíl od knihy mne ve 3. díle moc nebavil, ač Jacquenův návrat mi nevadí ani v nejmenším.
Noční hlídka - v pohodě, v 5. sezóně nemám k téhle linii zatím žádné výhrady a Slintova poprava je velmi zdařilá.
Už jsem se bál, že tentokrát nás tvůrci ochudí o obligátní scénu z nějakého bordelu, ale nezklamali a co se choutek hříšného nejvyššího septona týče jen dodám, že já bych si na jeho místě vybral Stařenu, která měla kromě umělecky hodnotné lampy i bezva dekolt a Válečn(-íka, -ici), majitelku nejpřitažlivějšího zadku :-D .
A když už jsme u těch nevěstinců, scénka z Volantisu byla opravdu mimořádně povedená (podobnou Dračí královnu jsem vloni viděl za výlohou v Amsterdamu ;-) ), včetně úvodní Tyrionovi repliky při vstupu, o tom co přináší na trpaslících štěstí. To převzali z předlohy doslovně a hodně mne tím potěšili - při četbě Tance jsem se tomu smál dva dny :-) .
Co se týče vzdáleností - král Robert jel z Králova Přístaviště na Zimohrad měsíc. A to s půlkou armády, povozy a kočárem, který vezl královnu a který celou cestu nesmírně zpomaloval. Navíc s tolika lidmi museli za soumraku každý den tábořit, dělat ohně a jídlo, event. přespávat na hradech po cestě, to zabere také hodně času...
Jezdec na koni to dá za třetinu času- t.j. 10 dní. A z Orlího hnízda je to ještě blíž, takže max. týden, ale spíš míň. Navíc poslové jezděj často i v noci.
Silnice ani dopravní prostředky středověku nebyly nočnímu provozu příliš nakloněny.