Povídka č. 6 (10. kolo) - Ice & Fire
![image](http://www.icefire.cz/wp-content/uploads/2012/10/icefire.png)
Stařena Seděla schoulená u ohně, prsty nohou se téměř dotýkala žhavých uhlíků, a přesto se do jejího těla pomalu zakousával chlad. Zima přijde už brzy, pomyslela si. Nikdo z jejích druhů už dlouhou dobu nepromluvil a tak mohla alespoň nechat … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
BTW: automaticky jsem brala to sedmé mrtvé štěně jako Theonovo, ale teď pochybuju, jestli to tak autor myslel?
jen škoda, že povídka nebyla delší a nevyužilo se tak všech 7 bohů. myslím, že zasadit to do toho rámce sedmi bohů by příběhu vůbec neuškodilo, dodalo by to tomu komplexnost. takhle mi přijde, že tu máme slibný začátek, příběh začíná někam směřovat, sbírá po cestě jednotlivé kousky a skládá je postupně dohromady, nabírá rychlost a najednou... konec. jakoby to někdo utnul v půlce. ten konec vyzněl tak nějak do ztracena.
chápu, že dál to už známe. po tomhle vlastně začíná 1. kniha série, kde dojde k nálezu vlčat a tak dál. ale stejně mi tomu něco chybí.
jinak mě zaujala Maggyina vize, ve které viděla zkázu v podobě Jiných na zemi a draků na obloze. ztotožňuju se s tou myšlenkou, že draci nemusí znamenat nutně záchranu.
Líbil se mi nápad i provedení povídky :-) Souhlasím s červ, že koncept se všemi sedmi bohy by to ještě pozvedl, ale i takhle to mělo určitě hodně do sebe.
Nesdílím všeobecné nadšení z propojení názvů kapitol se jmény Sedmy. Sice k obsahu kapitol pasují, ale jak už bylo řečeno, kapitoly jsou jen tři a čtenář automaticky očekává, že jich bude všech sedm. A když nakonec není, má pocit že je ochuzen. Nebo že by se měl v budoucnu dočkat nějakého pokračování. Hlavně se ale do seversky laděné povídky plné zelenověštců a zlovlků nějaká andalská sedma vůbec nehodí.
S tím mám spojenou ještě jednu výtku:
"Automaticky sáhl na svůj bok, ale místo dýky nahmatal jen prázdné pouzdro. „Do sedmi pekel“ pomyslel si."
Krom toho, že to asi mělo být kurzívou než v uvozovkách, jde o to, že osoba, která se narodila na Železných ostrovech, obklopena vyznavači potopeného boha a následně žijící v zemi plné čarostromů a starých bohů zakleje „Do sedmi pekel“? To je jako kdyby sultán Saladín v poušti zakopl o kámen a zařval při tom „Krucifix!“
Ale kromě těchto dvou blbostí, nemám k povídce žádné jiné připomínky a hodnotím ji dosti pozitivně. :-)
Styl vyprávění se mi moc líbil, povídka byla dlouhá tak akorát a všechno tam pasovalo. Mimochodem, když už je možnost, tak rozvedu taky jednu teorii :)) To sedmé mrtvé vlče mohlo být klidně pro dalšího Starka. Cat si přece přála s Nedem ještě jednoho potomka, ne? :D
PS: zajímalo by mě kdo je ten rudovousý divoký...