Povídka č. 6 (10. kolo) - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v Povídky
imagePovídka č. 6 (10. kolo) - Ice & Fire

Stařena Seděla schoulená u ohně, prsty nohou se téměř dotýkala žhavých uhlíků, a přesto se do jejího těla pomalu zakousával chlad. Zima přijde už brzy, pomyslela si. Nikdo z jejích druhů už dlouhou dobu nepromluvil a tak mohla alespoň nechat … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Krásná povídka, pojmenovaní kapitol po jižanských bozích je skvělý nápad. Jen historická nepřesnost-> Maggy byla na jihu už nějakých 10 a více let před narozením zlovlčat.
    BTW: automaticky jsem brala to sedmé mrtvé štěně jako Theonovo, ale teď pochybuju, jestli to tak autor myslel?
  • Díky, je to má prvotina, tak jsem to chtěla jen zkusit :) Na vysvětlení - to s Maggy jsem při psaní také řešila, ale "zakamuflovala" jsem to tak trochu tím, že v proroctví říká Maggy "za několik let se stane to a to", takže není úplně jasné, jak dlouhá doba od toho uplynula - mohlo to být třeba i těch 10 let :) A ke štěňatům - mělo být trochu tajemné, jestli to jedno štěně, které má zachránit svět, bylo myšleno jako právě to mrtvě narozené, nebo některé z již zabitých Starčatům, nebo je ještě mezi přeživšími a svět tak má šanci na záchranu... Počkáme si, až sám velký Mistr dokončí své veledílo a pak vše upřesním :)
  • @Direwolf takže symboliku budoucí Theonovy zrady na základě mrtvého zlovlčete jsem si vykonstruovala? Nebo to má souvislost se sedmi bohy?
  • No samozřejmě že kdyby to sedmé štěně přežilo a Theon si ho vzal, tak mohlo být všechno jinak... :)
  • dát jméno určitého boha do souvislosti k určité postavě byl bezva nápad. provedení této myšlenky také slušné. líbilo se mi, jak na sebe kapitoly přirozeně navazovaly. co se mi dál líbilo, byl styl psaní. čtivý. a ten důraz na jemné detaily...
    jen škoda, že povídka nebyla delší a nevyužilo se tak všech 7 bohů. myslím, že zasadit to do toho rámce sedmi bohů by příběhu vůbec neuškodilo, dodalo by to tomu komplexnost. takhle mi přijde, že tu máme slibný začátek, příběh začíná někam směřovat, sbírá po cestě jednotlivé kousky a skládá je postupně dohromady, nabírá rychlost a najednou... konec. jakoby to někdo utnul v půlce. ten konec vyzněl tak nějak do ztracena.
    chápu, že dál to už známe. po tomhle vlastně začíná 1. kniha série, kde dojde k nálezu vlčat a tak dál. ale stejně mi tomu něco chybí.

jinak mě zaujala Maggyina vize, ve které viděla zkázu v podobě Jiných na zemi a draků na obloze. ztotožňuju se s tou myšlenkou, že draci nemusí znamenat nutně záchranu.

• Námluvy zlovlků jsou dost drsné :-D
    Líbil se mi nápad i provedení povídky :-) Souhlasím s červ, že koncept se všemi sedmi bohy by to ještě pozvedl, ale i takhle to mělo určitě hodně do sebe.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 3. srpna 2015
    Tak já budu zase za toho zlého.

Nesdílím všeobecné nadšení z propojení názvů kapitol se jmény Sedmy. Sice k obsahu kapitol pasují, ale jak už bylo řečeno, kapitoly jsou jen tři a čtenář automaticky očekává, že jich bude všech sedm. A když nakonec není, má pocit že je ochuzen. Nebo že by se měl v budoucnu dočkat nějakého pokračování. Hlavně se ale do seversky laděné povídky plné zelenověštců a zlovlků nějaká andalská sedma vůbec nehodí.

S tím mám spojenou ještě jednu výtku:
    "Automaticky sáhl na svůj bok, ale místo dýky nahmatal jen prázdné pouzdro. „Do sedmi pekel“ pomyslel si."
    Krom toho, že to asi mělo být kurzívou než v uvozovkách, jde o to, že osoba, která se narodila na Železných ostrovech, obklopena vyznavači potopeného boha a následně žijící v zemi plné čarostromů a starých bohů zakleje „Do sedmi pekel“? To je jako kdyby sultán Saladín v poušti zakopl o kámen a zařval při tom „Krucifix!“

Ale kromě těchto dvou blbostí, nemám k povídce žádné jiné připomínky a hodnotím ji dosti pozitivně. :-)
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    upraveno 11. srpna 2015
    Hezká, docela syrová povídka. pojmenování po Bozích - proč ne, ale chybí mi tu další 4 aspekty. Potom by se dala autorčina metaforičnost plně docenit.
  • Ono zahrnout všech 7 bohů by samozř. šlo, ale po nalezení zlovků to již všichni známe a o tom jsem psát nechtěla. Původně jsem prostě napsala povídky a uvažovala o nějakém názvu, jeden celkový se mi vymyslet nepodařilo, tak jsem volila pro tři oddíly vlastní názvy, u prvního mě rovnou napadlo Stařena - bez ohledu na bohy, u druhého pak Matka a to už jsem si říkala, že na Theona prostě Cizinec pasuje, tak to ani jinak nejde :) Ale škoda, že jsem zklamala některá očekávání v další 4 povídky, tak třeba příště :)
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    upraveno 17. srpna 2015
    Pěkná a čtivá povídka. Na to, že se jedná o tvou prvotinu, tak musím říct, že je to rozhodně z té lepší půlky zdejších povídek. Jinak tu bylo asi již vše řečeno, i já bych prosil nějaké pokračování se zbytky bohů, každopádně to nemusí navazavat na tyto 3 kapitoly (teda ne přímo :twisted: ).
  • NeyraNeyra Oheň, led a krev
    Mě tam další bohové nechybí. Tři je koneckonců taky magické číslo :D
    Styl vyprávění se mi moc líbil, povídka byla dlouhá tak akorát a všechno tam pasovalo. Mimochodem, když už je možnost, tak rozvedu taky jednu teorii :)) To sedmé mrtvé vlče mohlo být klidně pro dalšího Starka. Cat si přece přála s Nedem ještě jednoho potomka, ne? :D
  • Moc povedená povídka, zvláště nápad pojmenovat jednotlivé kapitoly po sedmi bozích. Je pravda, že někteří mi tam chyběli, ale přesto velice povedené čtení. Příběh, ačkoli má několik vypravěčů lehce navazuje a plyne. Každá kapitola má své vlastní kouzlo, ať jsou to vize do budoucnosti, mladý a dutý Theon, nebo pro mě nejlepší část s vlčicí. Oceňuji originální nápad napsat prolog k jedné z nejlepších částí ságy. Objevení vlčat bylo pro mne jednou z věcí, která u mě odstartovala zájem o Hru o trůny.
    PS: zajímalo by mě kdo je ten rudovousý divoký...
  • Tiez nezdielam vseobecne nadsenie z poviedky, pretoze odporuje uz existujucim udalostiam. Vlcicu nezabil Theon a nedokazal by to ani bezprostredne po porode. Bola velka skoro ako kon (podla knihy). Ostatok uz bol povedany v ostatnych komentoch, aj plusy, aj minusy.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.