S těmi spoilery to tak horký není. Vlastně když se podívá někdo na šestou sérii nebo se odněkud z těch internetů dozví nějakou informaci, nemůže to brát jako spoiler dokud si nepřečte knihu, protože 75% těch věcí bude jinak, takže si nemůže být jistý že si prozradil děj.
@OslicekCZ já čtu knihy vícekrát, většinou protože mě baví a chci se znovu na chvíli ponořit do oblíbeného světa nebo se setkat s hrdiny, kteří mi přirostli k srdci nebo si znovu užít nádherný styl, jakým je kniha psána.
@Dreamer Já to třeba u Písně mám tak, že vždycky čtu ve čtečce moje oblíbené jednotlivé pasáže, třeba dialogy Tyriona a Oberyna, bitva o Černý Hrad, takže vždycky než že bych třeba četl celé knihy, to vezmu letem světem. Někdy ale takhle přečtu několik kapitol :D
@Tyrion Lannister tak to bych nedala, já si knihu potřebuju zažít znovu celou. Nejčastěji čtu asi Kapitánskou dcerku a Bílého tesáka a to by nešlo jen tak si ukrást odstavec nebo stránku, to se musí zhltnout celé najednou :D
@sfik Ono v hlavní podstatě nejde o to, že to vyzradí nebo nevyzradí děj, ale o ten moment překvapení při čtení. Asi něco, jako kdyby byla pátá série dříve než pátá knížka a na konci by zemřel Jon, tak tomu můžeš věřit nebo ne, ale v konečném důsledku když si to potom přečteš v knize, už nebudeš překvapený a ten podstatný boom, který si od toho autor sliboval, bude ten tam.
Pohádky by měli snad končit vítězstvím dobra nad zlem, ne? V Písni obvykle dobráci končí s hlavou na špalku a "princezny" skončí zprzněné nebo mrtvé...nop, tohle není ani vzdáleně pohádka, spíš noční můra :D
@OslicekCZ Normálně čtu i horší knížky víckrát, protože prostě zbožňuji jejich příběh. Tím ví takhle obsáhlé knihy, protože člověku prostě plno věcí unikne při prvním čtení. Souvislosti třeba dojdou až po znalosti dalšího děje. Třeba v asoiaf je plno narážek a střípků informací, které se při prvním čtení prostě nezdají důležité a až v další knize člověku dojde, jak důležité jsou, jaky obraz z nich pak jde poskládat.
Tak pohádkové, mytologické, nebo jak tomu chcete říkat symboly se v Písni vyskytují poměrně hodně: Sedm království, sedm bohů Tři národy obývají Západozemí, Eddard Stark má tři syny, Tywin, Cersei a Hoster měli tři děti, Daenerys má tři draky a mnoho dalšího
Takže určitá souvislost s pohádkami tam je, byť vzdálená
@Nevada Trojka a sedmička, tyhle čísla se objevují v mnoha příbězích, mýtech a pohádkách a fantasy s těmito dvěma odvětvími literatury velmi úzce souvisí
ano, trojka je pro pohádky významná, ale tvoje teze selhává např. v těch synech. Eddard má čtyři syny. Celé bych to spíše nazval jako Válku růží s fantasy prvky, ale pohádkou rozhodně ne.
Matně si vzpomínám, jak jsem někdy kolem roku 2004 přečetl první tři díly a pak si říkal, že to čekání na čtvrtý je úmorné. Jak jsem byl tehdy pošetilý..:)
@Achileus No tak magická čísla tam jsou, ale asi bych nedal takovou váhu eddard má zatím 4 syny dokud se to ofiko nevyvrátí a hoster měl tuším víc dítě, ale pomřeli mu a u Tywina taky nevíme, zda někde nemá další potomstvo pochybuji, že si od smrti manželky neštrejchl tolik let
Komentáře
Třeba v asoiaf je plno narážek a střípků informací, které se při prvním čtení prostě nezdají důležité a až v další knize člověku dojde, jak důležité jsou, jaky obraz z nich pak jde poskládat.
Sedm království, sedm bohů
Tři národy obývají Západozemí, Eddard Stark má tři syny, Tywin, Cersei a Hoster měli tři děti, Daenerys má tři draky a mnoho dalšího
Takže určitá souvislost s pohádkami tam je, byť vzdálená
Kdyby si někdo nebyl jistý že Mistr tvrdě pracuje ☺