Aké hrady v Česku a na Slovensku sa podobajú na tie z GoT?

upraveno 6. května 2016 v Seriál Hra o trůny
Už niekoľko krát som o tom premýšľal ale neviem ktorý by sa podobal na Zimohrad alebo Orlie hniezdo :D nehovoriac o Rudej bašte alebo Casterly Rock :D :D Máme podľa vás podobné hrady?
Pražský hrad, Spišský hrad, ...
2

Komentáře

• brbr napsal(a):

@Velbloud Tak relativně nedávno :-) Teď už mají v těch spálených krovech novou expozici - zbrojnici.

Asi potřebovali něco co nehoří :D
  • @sfik No, Malbork se musí určitě vidět, fakt stojí za to. A před návštěvou doporučuju shlédnout, případně přečíst Údolí včel.
  • @brbr Na provokování Pavlovova slintání mi stačil dokuseriál Křižácký hrady s Danem Snowem :)
  • @flanker.27 Ten je malý :-P Zimohrad si spíš představuju jako Spišský hrad. Než z něho byla zřícenina, musel vypadat suprově.
  • Jo, a Vysoká zahrada - Lednice-Valtice :)
  • A co Beckov? To je taky hustý hrad. Ten bych viděla taky na Zimohrad, anbo třeba Casterlyovu skálu nebo Orlí hnízdo.
    image
  • A Český Krumlov - no, třeba to Řekotočí, anebo Královo přístaviště.
    image
    image
  • @Aviv Tady ve střední Evropě asi ne, podle mě by v něm muselo být hodně jižanských prvků.
    Maximálně tak Buchlovice, a i ty bych přiřadila spíš k Vodním zahradám, než Slunečnímu oštěpu.
    image
  • sfik napsal(a):

@brbr Malbork je nejlepší, nejkrásnější a chci se tam jet podívat <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 </p>

Mě to připomínej,... až tady v tom topicu jsem si uvědomil, že mi to dvakrát uteklo - někdy budu muset jet na plachetnici na Mazury autem místo vlaku...
    @DonPadre: Pražský hrad byl třetí největší v ČSR (po Spišském a Rábí tuším...), celkově máš velké třeba Carcassone atd.
  • @Denebola: Kdepak, Valticko-lednický areál bude spíše Vodní zahrady, nebo Letohrad.

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Denebola napsal(a):

@flanker.27 Ten je malý :-P Zimohrad si spíš představuju jako Spišský hrad. Než z něho byla zřícenina, musel vypadat suprově.

Pche, vy malověrní :-P Mně stačí už jen proto, že na jednom putovním táboře jsme tam jednu noc přespali :)

Ještě jedno Orlí hnízdo, Český Šternberk:

image
  • @Jay Ty, já mám pocit, že Carcasonne je opevněné město, to není hrad. Akorát teď nemám čas na Google.
  • @brbr: Tak i tak - podobně jako Královo přístaviště má velké hradby chránící celé město, tak uvnitř je ještě "Rudá bašta", ale máš pravdu, ten samotný hrad až tak velký asi nebude.
    Jinak zajímavé srovnání hradů je třeba ZDE,... ale je pravda, že "velikost" lze zkoumat z různých hledisek... (v tomhle směru je skoro otázka, nakolik je náš "Hrad" pořád ještě hradem - celé to je spíše spousta paláců a hradby prakticky žádné...)
  • upraveno 3. května 2016
    @Jay
    Pražský hrad je větší než ty dva. V Evropě je už větší jen Malbork.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Já myslel, že Pražský hrad je největší hradní komplex na světě. Že to tak je i v Guinessovce :-k
  • Někde jsem četl, že je největší Pražský hrad, jinde, že je větší Malbork. Podle Guinessovky to tak vskutku je, otázka je jak to kdo měří. Zcela určitě je Pražský hrad největším trvale obývaným hradem na světě. (i když v něm nežije český král, ale Zeman s Ovčáčkem čtveráčkem)
  • Celá Praha je Kings Landing, plná intrik, mají sice Rudou baštu a Baelorovo septum 2v1, ale to neva, protože Žižkov je Bleší zadek :D
    Žižkovu a Libni zdaleka se vyhni :)
  • A Mud gate a Dust gate, stejně je to špína jako špína :D
  • Ak ste videli Sherlock Holmes - Game of shadows, viete, že Orlí hnízdo je ten hrad nad Reichenbašskými vodopádmi.

EPIC!
    image
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @flanker.27 Nikoliv Zimohrad je Frýdlant v Čechách :D
  • @Achileus: Však si tak v první sérii ve vystřižených scénách zpívali
    "Jede Ned ze Zimohradu, dýja dýja dá..." :o)
    @Achileus Frýdlant je pěknej, ale příliš přestavěnej, takže nevypadá až tolik středověce :)
  • Vysoká zahrada - Lysice.

image

image
  • Sloup - Orlí hnízdo

image

image
  • Pěkné. Jen mám pocit, že v ASOIAF byl nějakej hrad na osamocené skále, kterému by se tohle hodilo víc než Hnízdu.
  • Mimochodom keď sme pri tých hradoch :) čo Vysoká záhrada? Je to hrad alebo zámok? Videl som na internete obrázok, ktorý sa mi veľmi pozdával (viď nižšie)

image

a ešte

image

aj popis znie zaujímavo:

I samotná pevnost patří mezi nejatraktivnější hrady v království. Má stupňovité zdi, spoustu nádvoří a kolonád, háje a fontány věčně obklopené zpěváky a hudebníky, často tam také pořádají hostiny či projížďky na řece a pro zábavu může sloužit i slavný labyrint z keřů šípkových růží. V okolí se pak pěstují melouny, broskve a švestky a do nedohledna se všude táhnou růžová pole.

Máme vlastne v "Česko-Slovensku" nejaký zámok, ktorý by sa tomuto popisu podobal?
  • Vo Francúzsku je Versailles, ale to je jaksi ploché.
  • Já jsem si vždy představoval Vysokou zahradu jako Lednici nebo Hlubokou...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.