Armáda severu - pravda nebo blbost?
Ahoj. Mohl by mi nějaký znalec světa písně prosím osvětlit, jak je to s vojenskou sílou severu? Do války 5 králů Robb Stark vzal nějakých 20 000 mužů, pokud se pamatuju. Když počítám obecně ztráty ve válce, pak celá armáda Starků vyvražděna (a to byl na severu největší rod - tím pádem hádám, že Starkové měli ze severu největší armádu). Pak invaze železných na sever - další ztráty, další ztráty v lokálních bojích, pak první bitva o Zimohrad atd...... Nejde mně nějak do hlavy, jak Boltoni, Umberové a Karstarkové(pouhé 3 rody) dali dokupy přes 6000 lidí a to určitě nechali něco doma na svých domovských hradech. Myslel jsem, že sever je už po tom všem vojensky defakto na dně, ale očividně se tam pořád můžou v klidu rubat tísíce mezi sebou...
Ale někde jsem vyčetl, že vojenská síla severu je okolo 45 000 vojáků, pokud by mobilizovali všechno. Poslední král severu Torhen vytáhl tehdy proti Aegonovi s 35 000. Problém severu je prý ten, že přes jeho velkou rozlohu trvá dlouho shromáždit jeho veškerou vojenskou sílu. Proto prý Robb vytáhl jen s 20 000, protože neměl čas čekat na všechny - prý tedy do války mobilizoval něco kolem poloviny potenciálu severu. Ale pokud by to byl fakt, jak by železní tak lehce obsadili sever? Těm se to přece povedlo jen díky tomu, že seveřani odešli do války a nechali zem bez obrany. Prostě mně to nejde do hlavy. Za případné názory děkuji. :)
Ale někde jsem vyčetl, že vojenská síla severu je okolo 45 000 vojáků, pokud by mobilizovali všechno. Poslední král severu Torhen vytáhl tehdy proti Aegonovi s 35 000. Problém severu je prý ten, že přes jeho velkou rozlohu trvá dlouho shromáždit jeho veškerou vojenskou sílu. Proto prý Robb vytáhl jen s 20 000, protože neměl čas čekat na všechny - prý tedy do války mobilizoval něco kolem poloviny potenciálu severu. Ale pokud by to byl fakt, jak by železní tak lehce obsadili sever? Těm se to přece povedlo jen díky tomu, že seveřani odešli do války a nechali zem bez obrany. Prostě mně to nejde do hlavy. Za případné názory děkuji. :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Armáda Severu nebyla ve válce kompletně vyvražděna. Právě Boltonova armáda zůstala celkem v klidu. Karstarkové se nejspíš taky vrátili.
A právě Boltoni už jsou Strážci severu, takže nejspíš jim jde shromažďování lépe, než když byli jen vazalové.
Taky není zrovna jednoduché živit deset tisíc mužů, natož čtyřicet. Nesmíme zapomínat na výzbroj.
Obyvatelstvo měst nehraje žádnou roli. Vesměs to jsou civilisté, kteří nejsou vycvičení, ženy, děti.
Pochybuju, že některý rod někdy vytáhl s celou silou. To vysvětluje i Trojzubec. Nikdo nechce riskovat celou svou armádu.
Martin tohle má celkem vymyšlené. Jediné zmatky jsou v seriálu. Tam se skutečně objevují nejrůznější cifry.
Z toho důvodu jsem tvou diskuzi přesunul do Seriálové kategorie z důvodu výskytu možných spoilerů pro čtenáře, kteří seriál nesledují.
v poliv polích klidně 150.000-200.000 mužů (nepočítaje obranu hradů) a to už je na středověk zatraceně hodně.@Hund: Jak zde zaznělo - Ano, Robb táhl na jih s cca 20.000 (to je řekněme 4.000 na jeden velký rod) - rozlišme ovšem knihu a seriál (nevím, odkud máš to číslo 6000 - tipuji seriál)
- v knize pěchota dostala klepec (a ve středověku to většinou znamenalo, že se rozutekli a klidně polovina se jich mohla dostat domů) a dál pokračovala jen jízda + Freyovci + armády Říčních krajin... přičemž armády Karstarků a Boltonů byli dopadů svatby ušetřeni (jedni dezertovali před svatbou, druzí si vybrali stranu).
- V seriálu byla poražena jen "vějička" čili jádro Boltonské a Karstarkské armády bylo ušetřeno. Rudá svatba oět nikoho z nich nepoškodila (za stejných důvodů). Paradoxně, tady bych řekl, že seriálově to vychází NAPROSTO v pohodě.
Ono porovnávat Westeros s Evropou mi přijde poněkud odvážné - Spíše si myslím, že velikostně nebude moc odlišný od Anglie... a panství Tyrrelů je spíše velikostí Wales, než třeba Francie... ale to je jen moje domněnka, kterou neumím podložit.
Ostatně máš pravdu, moje představe je chybná - AWOIAF říká
According to semi-canon sources, Westeros is similar in size to South America.[2][3] Although no scale appears on the maps in the books themselves, George R. R. Martin has stated that the Wall is a hundred leagues long, or three hundred miles.[4] Thus the continent stretches for about 3,000 miles from north to south and for some 900 miles at its widest point east to west.
Na stranu druhou, o Severu víme, že zabírá více než polovinu plochy kontinentu a má tuším nejméně obyvatel ze všech království.
Ano, pokud League má i v písni cca 5 km. Alespoň myslím, že v Písni používají překlad Líga namísto správného legua. A na tom, že s tím "sto líg dlouhá" autor výroku nepřeháněl... kdyby to "náhodou" nadsadil na dvojnásobek, tak odhad plochy to nadstřelí čtyřikrát.
To jsem si tě tedy spletl s někým Jiným, někdo tu psal, že rovina je na velikostní úrovni Walesu, což se mi nezdálo, proto jsem na to upozornil...
@Sagart Samozřejmě, já jen hodnotím způsob provedení. Ne okolnosti. Ale ostatně i ta Bartolomějská noc na nějakou dobu potlačila hugenotskou opozici, ale stejně jako v případě Rudé svatby ne natrvalo.