Povídka č. 5 (12. kolo) - Ice & Fire

upraveno 21. srpna 2016 v Povídky
imagePovídka č. 5 (12. kolo) - Ice & Fire

Rodina, povinnost, čest   Zlaté tržiště se topilo v moři hlasů, vůní a lidských těl. Zima i zde ukazovala svou blížící se vládu, ale kupce z Lannisportu nemohla zastavit. Stánky se prohýbaly pod tíží tuřínů, zelí nebo svazků cibule či … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• upraveno 23. srpna 2016
    Můj osobní vítěz tohoto kola se našel :) I přes pár chyb a
    Brynden ex machina
    překonává tohle všechny ostatní povídky tohoto kola, takže velký palec nahoru ;)
  • Opět trochu chyb s čárkami, ale abych nebyla pořád tak chytrá, já sama taky s interpunkcí občas bojuji ;-). Líbí se mi už samotný název povídky, vycházející z hesla rodu Tullyů. Jediné, o čem trochu pochybuji je, že by v Casterlyově skále měli čarostrom... Námět však pěkný, výborně a čtivě napsané, sloh vytříbený. A Edmur je zde výjimečně za chlapa a ne za nezodpovědného mladíka, jak nám jen předkládá Martin.
  • Dobrý nápad a zvolený styl vyprávění zařadil povídku imho mezi nejlepší tohoto kola :). Jedinou drobnou výtku bych měla k jednoduchosti útěku z Casterleyovy skály, ale možná Jeyne a Blackfish zažili ještě něco, co už nebylo důležité pro Edmurovu linku a proto to autor vynechal.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Lady Ašara napsal(a):

Jediné, o čem trochu pochybuji je, že by v Casterlyově skále měli čarostrom...

Mají, a dokonce dva. ;-)

• SagartSagart Amo ergo sum
    Povídka se dobře četla, námět dobrý a Brynden mi do toho dokonale seděl. Roslin mi přišla sympatická hrdinka, Edmure se projednou zachoval správně a Jeyne je zachráněna.
    Velmi mě dojala zmínka trebuchetů a Edmurovo přiznání, že se miloval s vlastní ženou, zatímco jeho rodinu a přátele vraždili...
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Tohle bylo boží.
    Můj adept na vítězství. Miluju Tullye a od třetí knihy mě jakákoliv zmínka o RW a odsouzení jejich aktérů zahřívá na srdíčku takže tahle povídka je topka jak zpracováním tak námětem :dance: JUSTICE!
  • Moc pěkná povídka, krásný čtivý sloh, ve kterém nic krom pár gramatických chybek nerušilo. Díky za hezké počtení a naději na lepší zítřky alespoň pro královnu Severu... Ale doufala jsem, že se ještě dozvím, jestli se narodil chlapeček nebo holčička 8-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Direwolf Kdyby se narodil chlapeček tak by asi nebyl tak happy, ne?
  • upraveno 28. srpna 2016
    Na začátku jsem měla obavy, že si spolu Edmure a Jeyne začnou, ale díkybohu se to nepotvrdilo :-D Jako přátelé a spojenci se mi líbí mnohem víc :-)

Edmure mi vždycky přišel spíš jako takový blbeček, ale líbí se mi představa, že po tom co prožil, konečně dospěl a hlavně se pochlapil :-) Že byla povídka skvěle napsána snad není ani třeba zdůrazňovat. Co ještě oceňuji, je fakt, že autor ví, kdy skončit :-D A to myslím naprosto bez ironie - to zachování tajemství, možnost ponechat čtenáři prostor pro spekulace a vlastní pochopení příběhu je přece super :-)
    Chybějící čárky mě rozhodně nerušily a připsala bych je k tíži ne autorovi, který se snažil, ale slepému a nepozornému korektorovi :-)
    Jediné, co mi trochu nesedlo, byl způsob, kterým Jeyne "popravila" Lothara... Ubodání mi přišlo na něžnou a nevinnou dívku příliš brutální. Z nějakého důvodu by mi přišlo elegantnější podříznutí :-D

• @Michelle
    Právě že ubodání je geniální, pro vystrašenou holku je to uvěřitelnější než chladnokrevné podříznutí
  • Tarin napsal(a):

@Michelle

Právě že ubodání je geniální, pro vystrašenou holku je to uvěřitelnější než chladnokrevné podříznutí
    Na mě to působilo příliš krvelačně a nehodilo se mi to k ní. Ale sto lidí - sto chutí (názorů) :-) No a v povídce jako celku se samozřejmě jedná o nepodstatnou záležitost a nijak ji to v mých očích nesnižuje :-)

• @Monte Karstark Myslím, že on byl happy hned ve chvíli, kdy zjistil, že se dítě narodilo a vůbec ještě neřešil pohlaví...
  • Monte Karstark napsal(a):

Lady Ašara napsal(a):

Mají, a dokonce dva. ;-)

Monte Karstark napsal(a):

Lady Ašara napsal(a):

Mají, a dokonce dva. ;-)

@Monte Karstark Budu si muset osvěžit paměť a vše si znovu přečíst :-).
  • Chtěl bych všem moc poděkovat. Nejen za body a umístění, které jsem opravdu nečekal, ale za to že jste si našli čas ke čtení a připojení komentařů, které mě vždy potěšily.
    Hlavně mé díky patří mé úžasné korektorce, která dokázala utišit tu zuřící bouři hrubek a díky níž přestala být povídka hotovou gramatickou noční můrou.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.