Povídka č. 4 (13. kolo) - Ice & Fire

upraveno 14. dubna 2017 v Povídky
imagePovídka č. 4 (13. kolo) - Ice & Fire

Bitva na ledu I. Kolik jsi blíž božství? Jsi-li pomazaný král? Zachtít se ti může i šílenství. Vždyť, kdo by tě odsuzoval. Ať jednáš jako diplomat. Či se prosazuješ mečem. Vždy budeš jedny utiskovat. Druhými budeš chválen. Ti trpící, kdo … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• upraveno 14. dubna 2017
    Moc hezké, poezii já ráda :weirwood: Velmi oceňuju, že se někdo pustil do tématu Netradičního zpracování a ještě v tak obsáhlé podobě. A s chutí bych si někdy příště přečetla i to, jak se Jon vyrovnal s tím Jiným úkolem :-)
    Jen bych "povídku" sem tam dala do odstavců, aby se ten dlouhý text lépe četl :-)
    Akorát nechápu, jak se Arya objevila u Ramseyho...
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Pěkná povídka. Líbí se mi, že příběh je za verši pěkně vidět. Také souhlasím s @Michelle že členění textu by povídce pomohlo.
    @Michelle taky jsem marně pátral, kdy se Arya dostala k Ramsaymu. :-k
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Ok, rozhodně povedená báseň. Možná trošku zamrzí, že se nevztahuje ani k jednomu z témat (tedy snad kromě Netradičního zpracování). Vypadá to famózně.
    Navíc, použití zajímavých i nezajímavých teorií, plus i toho, co je potvrzené (princeznino upálení).
    Vynechání odstavců to skutečně shazuje...
    Michelle napsal(a):

Jen hádám, ale Arya je zde zmíněna z důvodu, že pomyslný zpěvák z Westerosu, který měl baladu na svědomí, zřejmě, stejně jako většina lidí netušil, kdo onou Aryou ve skutečnosti je. A je to i lepší, než kdyby se autor řídil seriálovou verzí... :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 28. května 2017
    Theon z toho zase vybruslil. No sám jsem zvědav, jak to bude v originále. Tato možnost se jeví jako jedna z dost možných variant.

@Michelle @Riokai Tou Aryou je asi myšlená Jeyne Poole
  • Další netradiční pojetí a opět skvělá práce. Zvláště musím obdivovat rozsah básně. Námět sám je velice dobrý, ale zpracování do veršů je úžasné. Neumím si vůbec představit kolik práce a fantazie vložil autor do svého díla.
    Jako fanoušek Stannise jen doufám, že tato budoucnost jeho i Shireen nečeká...
  • @Sagart Ono je někde potvrzeno, že Shireen bude upálena? Nějak si nevybavuji, tedy kromě seriálu a ten neberu vážně...
    @Baron Není to úplně potvrzeno, nicméně po temných hlubinách internetu se traduje následující: Martin prý prozradil tvůrcům tři ultra tajné zvraty, které mají zakomponovat do seriálu, z nichž jeden je prý upálení Shireen. Tudíž bych to viděl nějak tak, že Mel na zdi dívenku upálí, čímž si všechny rozeštve, ale zároveň bude mít její smrt nějaký prospěch, ať už to bude pád zdi, nebo třeba zmiňované oživení Jona Sněha.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    boha jeho...
  • @Sagart Aha, tak to tu naděje pořád je:-) Věřím, že seriálové upálení je jen neschopnost autorů poradit si s osudy menších postav.
  • upraveno 28. května 2017
    @Baron
    je potvrdené to, že Shireen zomrie, ale ako, to už Martin nepovedal.

Poviedka/báseň je krásna, musím obdivovať autorovu/autorkinu fantáziu - má to dej, pointu, pekné vyvrcholenie. Shakespeare sa môže schovať :-).
    Jsem tedy rád, že se tato pseudo-povídka alespoň někomu líbila a to přes všechny ty chyby, podivně zvolená slova, nebo nenavazující rýmy. Co se týče děje, třeba že se zvraty mohou mnohým nelíbit (částečná inspirace seriálem, smrt Stannise, Arya, absence Roose, ard.), použil jsem některé fanouškovské teorie (Melisandra se obětuje pro Jona), nebo kapitoly z Vichrů (Theonovo místo popravy).
    Michelle napsal(a):

Moc hezké, poezii já ráda :weirwood: Velmi oceňuju, že se někdo pustil do tématu Netradičního zpracování a ještě v tak obsáhlé podobě. A s chutí bych si někdy příště přečetla i to, jak se Jon vyrovnal s tím Jiným úkolem :-)
    Jen bych "povídku" sem tam dala do odstavců, aby se ten dlouhý text lépe četl :-)

Jsou i tací, co plátna osudu by zpřetrhaly,
    ti, co se staví Jiným mocnostem,
    statečně by se obětovaly,
    navzdory krvi a zlomeným kostem.

Co ale určeno bylo, nelze zastavit,
    marná je snaha bláhová,
    tvrdí Jon, nic se nemůže pokazit,
    zapírá jeho mrtvola...
    Monte Karstark napsal(a):

Theon z toho zase vybruslil. No sám jsem zvědav, jak to bude v originále. Tato možnost se jeví jako jedna z dost možných variant.

@Michelle @Riokai Tou Aryou je asi myšlená Jeyne Poole

Přesně tak :D
    Baron napsal(a):

Další netradiční pojetí a opět skvělá práce. Zvláště musím obdivovat rozsah básně. Námět sám je velice dobrý, ale zpracování do veršů je úžasné. Neumím si vůbec představit kolik práce a fantazie vložil autor do svého díla.

Jako fanoušek Stannise jen doufám, že tato budoucnost jeho i Shireen nečeká...
    Ačkoliv jsem také velký fanoušek právoplatného krále Západozemí, tato možnost se mi v rámci příběhu zdála nejlepší, přeci jen, zemřel, ale bitva byla vyhrána v neprospěch těch, které chtěl porazit. Navíc byl očividně cenou, která musela být zaplacena pro zrození "Azora doHaie" ;)
    Katrina napsal(a):

@Baron

je potvrdené to, že Shireen zomrie, ale ako, to už Martin nepovedal.

Poviedka/báseň je krásna, musím obdivovať autorovu/autorkinu fantáziu - má to dej, pointu, pekné vyvrcholenie. Shakespeare sa môže schovať :-).
    Ten spolupracoval :D Jinak, děkuji za samou chválu ;)

Znovu tedy všem děkuji alespoň za nějaké body, za chválu, i kritiku. Aby dílo nebylo míle dlouhé, musel jsem vypustit mnoho knižních linek, které by tam byly v konečným důsledku zcela zbytečné a "báseň" by nebyla konzistentní. Tudíž chudák Tommen je zde popsán jako tuze zlý charakter, chybí Abel a jeho holky, Ramsay je vyobrazen jako hlavní antagonista, zatímco o jeho otci nepadla ani zmínka. Jeyne Poole je nazývána Aryou, přestože toto je v důsledku toho, že za ni byla v knižní předloze skutečně vydávána. Kdybych se zmínil o Rickonovi, velmi by to podkopalo děj. Toto je tedy nějaké menší osvětlení mnoha vynechaných věcí, doufám, že to alespoň někoho zaujme a snad vás tento komentář neodradil svojí délkou a zbytečnou vatou, je však vyjádřením mých díků za to, že jste si to přečetli ;)
  • Sagart napsal(a):

Jsou i tací, co plátna osudu by zpřetrhaly,
    ti, co se staví Jiným mocnostem,
    statečně by se obětovaly,
    navzdory krvi a zlomeným kostem.

Co ale určeno bylo, nelze zastavit,
    marná je snaha bláhová,
    tvrdí Jon, nic se nemůže pokazit,
    zapírá jeho mrtvola...

Děkuji. Tomu říkám plnit přání čtenářům! :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.