Povídka č. 2 (16. kolo) - Ice & Fire
Povídka č. 2 (16. kolo) - Ice & Fire
(pochybný pokus spojiť západnú Snehulienku, východnú Snegurku a Andersenovu Snehovú kráľovnú (mýty a kopec ďalších vecí sa vkradli tiež) s legendou o trinástom Veliteľovi Nočnej hliadky, boli ste varovaní) Pokožka biela ako sneh, z ktorého je vyformovaná, a pery farby krvi, takej, čo prúdila v tele … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
P.S. Pro mě je to jasná Mel :-)
Archaickejší spôsob vyjadrovania som zvolila naschvál. Je to koniec koncov báj z dávnych čias, temná rozprávka spoza závejov času a protagonistka ani nie je človek. Z toho dôvodu je aj priama reč neexistujúca. V druhej, ľudskej a súčasnej story priama reč je a slovník by mal byť tiež povedomejší. V rámci možností, keďže som to písala ja.
On loví ji, ale proto, že ona chce, aby ji lovil. Aby ji padnul do pasti. Ale ona mu propadne taky. Takže se loví navzájem vlastně. Pro sobecké cíle. A pak už se zblíží moc a cíle jednoho se stanou cíly druhého. Ano, je to trocha zmatené.
Nikdo v Písni. Je to postava z Korsakovej opery o Sneguročke. Tam je titulná dívka potomkem nadpřirozených bytostí (paní Jaro a pan Mráz), ale žije s lidmi, zakouká se do ní mládenec, jež před tím chodil s lidskou dívkou jménem Kupava a ta si to nenechá líbit. A tohle staré ruské jméno prý znaměná kytku z čeledi pryskyřníkovitých. Takže jsem ji vyšila žluté kytky na šaty. To, že pak ona sama vyšívá narcisy už ale souvisí s Persefónou. Protože jsem nemohla odolat a neudělat z těch tří králu Dia, Poseidona a Háda. Moc dobrou reklamu tady Hádovi nedělám, žádnej záporák to nebyl, ale co naplat.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Snow_Maiden
http://russia-ic.com/culture_art/traditions/2596#.XD2vklxKg2w
Děkuji.
Prostě skvěle napsaná povídka.
Že by Kupava byla Mel mi vůbec nenapadlo, ale je to dobrý nápad.
Nakonec se musím přiznat, že se slovenštinou docela zápasím takže mi v mnoha případech překladač přišel vhod. Přesto takovy '' žúžol' '' nezvládl ani on a dokonce ani kolegyně ze Slovenska netušila co to může znamenat :-D
Žúžoľ je uhlie. Jedno zo slov, čo som nemusela hľadať, ale mi prišlo na myseľ samo. Teraz rozmýšľam, kde som sa s ním prvý raz stretla. Možno pri čítaní nejakej povesti.
První delší věc, co jsem po letech napsala a dopsala, první soutěžná a hned takový experiment. Jsem byla kapku nervózní.
Jo, přesně to jsem chtěla a jsem moc ráda, že to zanfungovalo.