Píseň ledu a ohně v kontextu historie a historických románů. (!!POUZE KNIHY NIC ZE SERIÁLU)
Po políčku od Nevady :twisted: jsem se pro změnu rozhodl k něčemu konstruktivnímu a rozjet nápad, který už mám v hlavě dlouho. Jako fanoušci Písně si myslím stojíme před zásadním problémem o čem vlastně mluvit? Těch pět knih, které máme k dispozici naneštěstí nejsou nekonečné a prostě všechny teorie už tu pravděpodobně byly stejně jako predikace budoucího děje ságy na milion způsobů.
Tím tématem jsou paralely mezi Písní ledu a ohně a historií středověku, které jak jsem ke svému překvapení zjistil jsou mnohem větší, než jsem si původně myslel, protože jako student historie, když se prodírám několika historickými knihami, tak nacházím čím dál více podobností. Předem bych zároveň upozornil, že různé paralely o kterých budu mluvit jsou zcela můj osobní názor, který nepředkládám jako fakt a čirou spekulací. Martinovi nevidím do hlavy, nevím co všechno mu prošlo pod rukou, takže se můžu pouze domnívat.
Začnu tou pravděpodobně nejprovařenější paralelou
Stannis Baratheon = Richard III.
Je zde několik konceptů, které jsou pro tuhle paralelu klíčové
1) Tři důležití bratři Edvard IV., Richard III, George Plantegenet (1. vévoda z Clarence) tahle rodinná paralela je důležitá hned z několika důvodů, protože Richard III. zaujímal ke svému předchůdci a staršímu bratrovi Edvardu IV. velice podobný postoj, jaký zaujímal Stannis k Robertovi. V zákonu jímž Richard III. uplatňoval svůj nárok na anglický trůn odsoudil vládu svého bratra jako vládu člověka, který se pod
Clarence v mnoha ohledech připomíná Renlyho, zásadní rozdíl je v tom, že George Plantagenet způsoboval mnoho problémů už svému bratrovi Eduardovi především neustalým přechodným spojenectvím s Warvickem a Markétou Anjuovskou. V pozdější fázi života se stal nezvladatelným a podle slov Crowlandské kroniky
2) Bastard synovec. Jak víme Richard III. zavraždil svoje dva synovce, kteří mu stáli v cestě na trůn (v posledních letech se objevily spekulace, že ne ovšem podle mne ničím nepodložené a související spíš se senzací nalezení Richardova těla) Očividná spojka je však to, že Richard III. svoje uchvácení koruny obhajoval tím, že oba mladí princové jsou nemanželské děti a také tím, že je jediným manželským synem Richarda, vévody z Yorka a proto jediným právoplatným následníkem. Pravdivost narozdíl od ságy těchto tvrzení je krajně nepravděpodobná, přesto však je velice možné, že sám Richard byl o pravdivost jednoho obou obou z nich přesvědčen. Podobně jako Stannis nikdy nevynechal příležitost se dovolávat mravních ospravedlnění. Myslím si, že není tak daleko předpokládat, že Martin očividně Stannise napsal podle téhle interpretace Richarda - člověka, který je o svém nezpochybnitelném nároku na trůn přesvědčen.
Doufám, že toto nebylo moc odborné, další paralely se budu snažit kvůli omezenému prostoru psát v komentářích. Zároveň bych požádal ostatní, aby když tak zmínili jejich oblíbené podobnosti Písně se skutečnou historii a zároveň, aby se neváhali diskutovat o historických románech, které jsou v něčem Písni podobné, či prostě o své oblíbené části středověku. A protože to je pořád velký problém
ŽÁDNÉ SPOILERY ZE SERIÁLU
Tím tématem jsou paralely mezi Písní ledu a ohně a historií středověku, které jak jsem ke svému překvapení zjistil jsou mnohem větší, než jsem si původně myslel, protože jako student historie, když se prodírám několika historickými knihami, tak nacházím čím dál více podobností. Předem bych zároveň upozornil, že různé paralely o kterých budu mluvit jsou zcela můj osobní názor, který nepředkládám jako fakt a čirou spekulací. Martinovi nevidím do hlavy, nevím co všechno mu prošlo pod rukou, takže se můžu pouze domnívat.
Začnu tou pravděpodobně nejprovařenější paralelou
Stannis Baratheon = Richard III.
Je zde několik konceptů, které jsou pro tuhle paralelu klíčové
1) Tři důležití bratři Edvard IV., Richard III, George Plantegenet (1. vévoda z Clarence) tahle rodinná paralela je důležitá hned z několika důvodů, protože Richard III. zaujímal ke svému předchůdci a staršímu bratrovi Edvardu IV. velice podobný postoj, jaký zaujímal Stannis k Robertovi. V zákonu jímž Richard III. uplatňoval svůj nárok na anglický trůn odsoudil vládu svého bratra jako vládu člověka, který se pod
Z toho co se dá vyčíst, tak Richard III. měl na rodinu Woodvilleů zhruba stejný názor jako Stannis na Lannistery, což bude velice důležité v dalším bodě. Eduard IV. nepochybně má mnoho společného s Robertem. Oba se stali králem za velice nestandardních podmínek a oba museli o svou korunu bojovat i později. Podle slov Thomase Morea byl Eduard:pochlebování a lichocení a veden smyslností a zhýralostí, řídil radami nestoudně zkažených osob plných nezvyklé lakoty a pohrdal dobrými ctnostnými a prozíravými lidmi...
Tedy popis, který se dá naroubovat dokonale i na mladého Roberta Baratheona. Také v počátcích jeho vlády se sesazený král Jindřich VI. nacházel těsně za severní hranici ve Skotsku, což je dost podobné situaci Targaryenů, jak je nacházíme na počátku ságy.dobrý člověk, na pohled velice vznešený, příjemného vzezření, monutného těla, výrazně čistý a urostlý
Clarence v mnoha ohledech připomíná Renlyho, zásadní rozdíl je v tom, že George Plantagenet způsoboval mnoho problémů už svému bratrovi Eduardovi především neustalým přechodným spojenectvím s Warvickem a Markétou Anjuovskou. V pozdější fázi života se stal nezvladatelným a podle slov Crowlandské kroniky
Nakonec ho Eduard IV. nechal uvěznit v Toweru, kde byl v roce 1478 diskrétně odpraven. Ač se může zdát, že tedy tahle paralela se moc nenaplňuje, faktem je že rivalita mezi Richardem III. a Clarencem existovala, ostatně spolu zápasili například o titul nejvyššího královského komořího a jednou se před královskou radou dokonce do sebe navzájem pustili s takovou zuřivostí, že sklidili obecný potlesk (což opět dost vystihuje atmosféru v Malé radě)se v té době zřejmě čím dál víc vyhýbal králově, přítomnosti, při zasedání v radě téměř nemluvil a v královském sídle nejedl ani nepil.
2) Bastard synovec. Jak víme Richard III. zavraždil svoje dva synovce, kteří mu stáli v cestě na trůn (v posledních letech se objevily spekulace, že ne ovšem podle mne ničím nepodložené a související spíš se senzací nalezení Richardova těla) Očividná spojka je však to, že Richard III. svoje uchvácení koruny obhajoval tím, že oba mladí princové jsou nemanželské děti a také tím, že je jediným manželským synem Richarda, vévody z Yorka a proto jediným právoplatným následníkem. Pravdivost narozdíl od ságy těchto tvrzení je krajně nepravděpodobná, přesto však je velice možné, že sám Richard byl o pravdivost jednoho obou obou z nich přesvědčen. Podobně jako Stannis nikdy nevynechal příležitost se dovolávat mravních ospravedlnění. Myslím si, že není tak daleko předpokládat, že Martin očividně Stannise napsal podle téhle interpretace Richarda - člověka, který je o svém nezpochybnitelném nároku na trůn přesvědčen.
Doufám, že toto nebylo moc odborné, další paralely se budu snažit kvůli omezenému prostoru psát v komentářích. Zároveň bych požádal ostatní, aby když tak zmínili jejich oblíbené podobnosti Písně se skutečnou historii a zároveň, aby se neváhali diskutovat o historických románech, které jsou v něčem Písni podobné, či prostě o své oblíbené části středověku. A protože to je pořád velký problém
ŽÁDNÉ SPOILERY ZE SERIÁLU
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Dothrakovia-kočovné kmene ako Mongoli alebo Avari,už samotný vodca "khal" je prevzatý zo slova chán(khan),ktorý označoval vodcu kmeňa.Dokonca aj náboženstvo Veľkého žrebca je inšpirované avarskou vierou v boha Tengriho(stádo nebeských koní).
Železné ostrovy-piráti a Vikingovia.Búrkový boh môže byť paralelou na Thora a posmrtné hostiny v sále Potopeného boha odkazujú na Valhallu,sieň padlých bojovníkov.A teraz vytiahnem z klobúka ďalšiu zaujímavosť.Onen strom Ygg,ktorý bol spomínaný v príbehu,môže odkazovať na Yggdrasil, ktorý v severskej mytológii spája deväť svetov.
Starobylá ríša Yiti-pravdepodobne Čína alebo India,zrejme aj Japonsko.Ich viera v Leva noci môže odkazovať na také japonské levy,čo sa predávajú ako suveníry.V knihe Svet ľadu a ohňa je spomínaná Veľká ríša úsvitu,čo môže byť odkazom na starovekú Čínu alebo Japonsko.
Muži bez tváre-jasná inšpirácia arabskými asasínmi(sekta,úkladné vraždy).
Len si dovolím poznamenať,že som niektoré veci našla v temných vodách internetu. :anxious:
A taková Valyrie má črty Atlantidy tím, že je ztracená a prý byla děsně vyspělá a stará.
Slobodné mestá vidím ako renesančné Taliansko, prípadne stredovekú Hanzu.
A Rovina mi príde dosť Francúzska. Ještě i z majordóma vládcem tam je...
Katastrofální dekadentní situace v církvi? Check.
Reakce běžného obyvatelstva jako protipól výš zmíněného? Check.
Putování? Check.
Chudoba a tvrdá práce? Check.
Hodně přísný výklad sakrálnich textu? Check.
Františkáni jakožto nápomocní bosí nemajetní civilisté? Check.
Dominikání jakožto faith militant tvrdě jdoucí po heréze a hříchu? Check.
Akorát ten nejvyšší povahově nesedí - místo apolitického jemného přístupu chce politiku Západozemí překopat od podlahy a vubec mu nedělá problém mučit.
Na nete sa niekto vyslovil, že v nich vidí heretických Waldenov. Drsní prý byly dost. Přemýšlím, jak to napasovat na ty v Západozemí. Na jedné straně starý septon byl roztrhán, takže by tu konflikt byl, na druhé straně nahradili jeho místo, takže už nejsou undergroundem.
Souhlas, nesouhlas, doplnění?
Tretí kontinent Sothoryos symbolizuje Afriku.Podľa dostupných údajov tam žijú ľudia tmavej pleti
(minimálne na Letných ostrovoch,Baziliščích ostrovoch a Naathe),sú tam pralesy,všelijaké hnusné choroby a žijú tam zvieratá,ktoré sa nikde inde nevyskytujú.
Ibben(ten ostrov na severe Essosu) je zrejme inšpirovaný Eskimákmi. :-)
Mediciovci našli záľubu v umení a zkrášľovaní mesta. Dělají něco takového Železňáci? Jinak by to sedělo hezky.
Áno, to bude ono. Teď ještě najít XXXX, chci říct Australii.
Ašaj s rudým hedvábím taky Azie?
Militantní řády - Válečníkovi synové jsou podle mě spíš odkazem na templáře.
A Nuzní druhové mi připomínají taková ta chudinská vojska z křížových výprav.
Svobodná města jsou mix italských městských států a Hanzy. Bankéři nebyli jen v Braavosu, ale taky v Myru. A peníze půjčují i magistři z Pentosu. Myslíš Ulthos? :)
https://awoiaf.westeros.org/index.php/Ulthos
Viz. Křížová výprava těchto individuí
https://epochaplus.cz/krizova-vyprava-chudaku-luza-povrazdila-vic-krestanu-nez-turku/
Co já vím... Nemají v agendě dobytí sebraného svatého místa. Spíš je to ta reformační snaha, když si plebs řekne, že stačilo. Ikdyž válečníkovi synové by na templárov i sedeli. Dokonce by se dalo říct, že si za Targaryenu už odkroutili i svuj pátek třinácty.
Vida... Nejaká šanca, že z Geriona bude James Cook? Alebo skôr Marco Polo?
Podle redditu to potvrdil dokonce sám GRRM, odkaz přímo na jeho vyjádření jsem však nenašel.
Poslouchej. Lodě Braavosu se plaví tak daleko, kam až vanou větry, do zemí zvláštních a divuplných, a když se vrátí, jejich kapitáni přinášejí do zvěřince Mořského lorda nevídaná zvířata. Taková zvířata, jaká jsi nikdy neviděla, pruhované koně, velké skvrnité věci s krky dlouhými jako kopí, chlupatá mořská prasátka obrovitá jako krávy, bodavé ostnochvosty, tygry, kteří nosí svá mláďata v kapsách na břiše, strašlivé ještěry s klepety ostrými jako kosy. Syrio všechna ta stvoření viděl. (AGOT, Arya IV)
(Případně v originále: "terrible walking lizards with scythes for claws".)
Tak jo.
Inak už viem, kto je František z Assisi! Ten starý duchovný, čo zachránil Sandora (a ne, že ne) a mluvil s Brienne. Životním příběhem ani moc ne, ale povahou a přístupem k věcem jo.
V tomto kontextu by mě zajímalo do jak moc velké míry se dá tento topic aplikovat i na klasickou literaturu (ale předpokládám, že "historické romány" v názvu topicu mluví za vše).
Tudížtu máme Frankensteinovo monstrum = Robert Strong nebo třeba Locksley ze Scottova Ivanhoe = Beric. A výkladů může být spousta.
Hezky. A taky milostní trojuhelník Artuš, Geuinevra a Lancelot by se kolem Železného trónu našel několikrát.
Očividně inspirováno našimi sedmi divy světa :D
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sedm_divů_světa
Tady k tomu nehcám moc pěkné video se seriálovými spoilery
http://www.icefire.cz/forum/discussion/51787/pozor-spoiler-vsech-dilu-serialu-a-vsech-knih-teorie-z-pisne-a-z-hry#latest
Jinak
https://awoiaf.westeros.org/index.php/Yi_Ti
Yi Ti je očividně Čína, co mne ovšem zaujalo je, že podle některých svědectví v Tanci, tam měla vypuknout epidemie Greyscale. Jen pro zajímavost Černá smrt se taky do Evropy dostala na lodi z Číny
https://cs.wikipedia.org/wiki/Černá_smrt
Ale až teď jsem zjistila, že u Jaehaeryse I. Martin hodně čerpal ze života Vilémova syna Jindřicha I.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jindřich_I._Anglický
Tak ať mám nad čím objevně jásat, Shiera Seastar se podle drbu koupala v krvi panen, takže to máme Bathory.
vs. ten Braavoský
Řetěz byl celkem se slušnými výsledky několikrát použit během obléhání Konstaninopole.
https://edit.elte.hu/xmlui/bitstream/handle/10831/35267/B_A_III_Martin_Hurbanic_p_211-220.pdf?sequence=1&isAllowed=y
A samozřejmě řecký oheň
https://cs.wikipedia.org/wiki/Řecký_oheň
https://en.wikipedia.org/wiki/Agnès_Sorel
The Reach’s artwork served to further glorify chivalry. Ser Arys Oakheart recalled the tapestries that adorned his family’s castle of Old Oak:
He was a man of the Reach, and the Dornish were his ancient foes, as the tapestries at Old Oak bore witness. Arys only had to close his eyes to see them still. Lord Edgerran the Open-Handed, seated in splendor with the heads of a hundred Dornishmen piled round his feet. The Three Leaves in the Prince’s Pass, pierced by Dornish spears, Alester sounding his warhorn with his last breath. Ser Olyvar the Green Oak all in white, dying at the side of the Young Dragon. (AFFC, The Soiled Knight)
Roland, jestli jsem někde někdá nějakého viděla.
https://racefortheironthrone.wordpress.com/2012/11/01/chapter-by-chapter-analysis-catelyn-iv/
Čo myslíte vy? Trefné, alebo mimo?