Povídka č. 7 (18. kolo) - Ice & Fire
Povídka č. 7 (18. kolo) - Ice & Fire
Velká věštba Horký letní vzduch si pohrával s Jenninými vlasy, cuchal je do chomáčků, zatímco si je pokoušela rozčesat. U otevřeného okna, před kterým měla svůj stolek se zrcadlem a kartáčem, si prozpěvoval malý drozd. Její hebké vlasy se leskly … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
S ohledem na to, že "hlavním záporákem" je zde stařena Duch z Vysokého srdce, čekala bych větší rozvedení téhle postavy a hlubší pochopení jejích motivů (trochu mi chybí ono pověstné cui bono). Na jednu stranu Jenny vnímala jako dceru, na druhou stranu jí zabíjela děti a na konci ji nechala zemřít... moc mi to nevoní. A je tatáž stařena tou osobou, s níž se setkali psanci a Arya v Bouři mečů?
Čekala jsem sice možná trochu jiný konec, jenže dobrý stejně být nemohl. A jak vypadal, to je na fantazii každého autora. Martin nám na to zatím nechal opravdu hodně prostoru :-)
Cením délku povídky i zpracování námětu.
Nejvíce cením nápad s proroctvím: to, na čem si tolik zakládáme v rámci teorií, je jen nafouklá bublina, dobře vypuštěná věta, aby bylo dosaženo zkázy rodu.
8-O
Jenny je slaďounká, velmi yin a úplně z ní cítit, že vyrostla mimo špekulanství a civilizaci. Řekla bych hippie, ale to taky není zcela ono. Něco přírodně panenského. Ne a ne přijít na ta pravá slova. A nepusobí při tom otravně ikdyž člověk chvílemi musí pokroutit hlavou. Je dobroprajná, je milující, je něžná. Opravdu zajímavé, jak se na ni nepřeneslo nic z temnoty čarostromové čarodějky, jak byly tyhle dvě zložky oddělené, nakolik mohla ta stará bytost být opravdu milující a zároveň tak chladně nelítostná, jak se to snoubí s rozdílým věkem a rasou. Mám z toho krapet Jaga-Vasilisa dojmy, ale tady je to překroucené, jakoby Jaga byla i macechou a Vasilisa místo světla celou dobu tápala a rovidnění přišlo pouze spolu s pádem místo aby mu předešlo. Což není výtka. Je to dobrý kontrast. Temná, majetnická a požírající stránka mateřskosti. A to provázáno spolu s míň vztahovým, globálným high fantasy komplotem jak snést ze světa dračí vládce v pěkně vychlazené pomstě (ikdyž je servírována horkých plamenech požáru). To je zatraceně dobrá konspirace, tleskám. Chápu to správně, že je zde příbuznost mezi Duchem srdce a Mell? Ale co jak? No nic, otázky to činí zajímavěším a třeba to autor rozvede v jiné povídce. A člověče, Barristan se nezdá. A já to těm dvěma přeji spolu s Jenny, byly popsáni opravdu mile a líbí se mi to vzdorování neštěstnému manželství (a myslím, že rudočka nějakým plevelem dělala Aerye brutálnějším, než by byl sám o sobě...), ikdyž Rhaegar má zde být zbraní hromadného ničení. Moc milá byla i scéna mezi Rhaellou a Jenny. Taková vroucnost... A tajemná zahrádka taky fajn.
Souhlasím s Ašarou, že kromě hádky o stařence by nebolo odveci trošku viac ukázat milostnú harmóniu medzi Jenny a Duncanom.
No a ten Barristan, to prostě neberu :hand: Ten patří jen Ašaře :-D
Takhle, Rhaelle bychom měli dopřát rytíře bilé gardy, který k ní bude hodný. Jestli ne Selmy, tak třeba Gerold Hightower?