Povídka č. 1 (19. kolo) - Ice & Fire

upraveno 10. října 2020 v Povídky
imagePovídka č. 1 (19. kolo) - Ice & Fire

Bezhlavý jazdec   Má rada hrdinov, to vravela. A keď pozrie na šedý habit majstra, nič také nevidí. Nedíva sa z vrchu, nie. To ona nikdy. Je láskavá, je pozorná, váži si moje služby, neodbíja pripomienky ako niektorí. Ale tá iskra v oku, … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Už podle názvu jsem čekala tak trochu Sleepy Hollow, ale postava jezdce byla podstatně temnější a zlověstnější. Stručně by se dalo říci: S čím kdo zachází, tím také schází! Pro sebevědomého mistra poučení, že bychom si neměli zahrávat s věcmi, kterým tak úplně nerozumíme... Chválím nápad zvolit jako hlavního hrdinu právě mistra - většinou frčí rytíři. Možná to bylo právě kvůli vyzdvižení "zakázaného citu", který byl odsouzen k nezdaru? Přitom láska, takový ušlechtilý cit... může se stát něčím velmi mrzkým, když nás vede i žárlivost a závist... Konec se od určitého momentu dal předvídat, ale i tak byl hodně silný, nakonec přece jen ta láska vystoupila do popředí. A líbí se mi i úryvek, že někdo bezzásadový zaujme naše místo - to se Inigovi splnilo úplně jinak, než by čtenář čekal... Mimochodem - hezké jméno (Inigo Montoya??)! Oceňuji i lokalitu, kde se příběh odehrával, ta také není v povídkách moc častá. Velmi hezký, temný příběh.
  • Děkuji za nádherný komentář.
    Sleepy hollow je úplně boží film, ale předloha od Washingtona Irvinga se krapet liší. Tam se prostě o Katrinu van Tassel ucházeli místní silák Brom Bones a učitel Ichabod Crane a pak Crane potkal bezhlavého jezdce, o kterém slyšel vyprávění a zmizel. Interpretace jsou tři - prostě tam fakt strašidlovalo, nebo Brom Bones se převlékl za strašidlo, aby vystrašením vystrnadil soka, nebo Brom Bones soka zabil. No a já se to rozhodla přehodit a smíchat. Strašák je pravý, je vyvolán za účelem vystrašení, dojde k zabití a stojí za tím ne ten štramák, ale ten studovaný chlapík.
    Montoya ne, ikdyž to je nejslavnější Inigo. Místo puvodních jmen Katrina, Ichabod a Brom som chcela dať iné, ale tak trocha podobné, napríklad tým začiatočným písmenom a nejak som sa dostala k menu Inigo, ktoré sa aj mne dosť páčilo a potom som k nemu našla aj zaujímavú etymológiu. Dá sa preložiť ako "my little love", ale bolo v stredoveku zlučované s Ignatius z latinského ignotus - neznalý, alebo ignis - oheň.
    Do gotické skazky se ty bouře hodí, no... :)
  • upraveno 11. října 2020
    Nejdřív jsem byla zvědavá, v kterém čase a v které části Martinova světa vlastně jsme. Taky samozřejmě, kde se tu vzal bezhlavý jezdec - ale Qyburn to všechno hned vysvětlil. To byl skvělý nápad využít jeho nekromancii.
    Hrdina je nový a zvlášť mě zaujala propracovanost magického obřadu. Taky popis vztahu hlavních hrdinů, dokonce souboj... A výborné shrnutí: „Na čo je meč krátky, občas treba reťaz.“
    Prostě originální, velice dobře a pečlivě napsaná povídka a zajímavými nápady. Musela jsem si ji přečíst ještě jednou, protože poprvé jsem se nemohla dočkat, jak to dopadne, takže jsem leccos ocenila až napodruhé :-)
  • Ďakujem.
    V tomhle se shodnu i s Cersei - Qyburn je nesmírně užitečný.
    Když tu padly ty archivy Citadely, jsem si řekla, že je to to pravé pro příběh tohoto protagonistu. Vymýšlení těch magických věcí bylo záživné. Četla jsem si o tradicích nekromancie (ve starověku se tak fakt chápala rozmluva a ne probouzení zombií), folklóru ochrany před temnými silami, chemii a do toho cpala krvavou magii a vymýšlela jak zduvodnit takový a makový zvrat, vymyslet směrnice pro celou věc.
    Se souboji se ještě pořád seznamuji. Nemohu se porovnávat s těmi, co se do toho fakt rozumí, ale zároveň je dobrý pocit se o tu akci pokoušet.
    Hej, no, týpek zahláškoval.
    A že se povídce dostalo hned dvou čtění, mi nesmírně lichotí. Jsem ráda, že udělala až takový dojem.
  • Aviv napsal(a):

Když tu padly ty archivy Citadely, jsem si řekla, že je to to pravé pro příběh tohoto protagonistu.

Mistři působí leckdy jako takoví nudní šprti, ale tahle povídka je důkaz, že i ti, co se (ne)dobrovolně rozhodli ukovat si řetěz, mají velký potenciál ;-).
    Aviv napsal(a):

Vymýšlení těch magických věcí bylo záživné. Četla jsem si o tradicích nekromancie (ve starověku se tak fakt chápala rozmluva a ne probouzení zombií), folklóru ochrany před temnými silami, chemii a do toho cpala krvavou magii a vymýšlela jak zduvodnit takový a makový zvrat, vymyslet směrnice pro celou věc.

Čím dál víc si vychutnávám, když si autor dá tu práci udělat nějaké rešerše, zjistit souvislosti, načíst a promyslet co a jak, a pak to ve svém dílku zúročí tak, že to čtenář nepozná a vnímá případné "poučování" a "technické detaily" jako organickou součást celku. Smekám.
  • A přitom hnacím motorem hledání a schraňování vědění muže být taková žhnoucí vášeň a nebetyčná ambice... Nu, tohle byla jiná vášeň, vášeň pro bytost spíš než data, ale ostatně mistr je víc než jeho profese, málem mnišský slib. Je za ním člověk. Ale to vám povidám, i mistr, jehož příběh se točí kolem jeho služby Citadele nebo přidělené šlechtě, muže být vypravěčem a i hybatelem pěkně vzrušujících vnějších událostí a/nebo vnitřních dramat.
    Takový rešerš muže i pomoct utkat zápletku. Že poučování a technické detaily pusobili organicky, z toho se teď jen tak tetelím.
    Za pomoc musím poděkovať flankerovi a svoe, bez nich by to nemělo tuhle úroveň.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Tedy musím říct, že si Inigo od začátku koledoval, ale když někdo chodí do kabinetu, co má na dveřích cedulku: "doc. NecroDr. Qyburn, CSc., konzultační hodiny každé úterý a čtvrtek ve 23:30 na třetím podzemním podlaží, vlastní břitvu s sebou", ať se moc nediví. Taky když při rozhovoru s nadprůměrně inteligentním nemrtvým pronesete nevinně: "tak zemři", nesetkáte se asi s pochopením. Jinak oceňuji lokaci Starého města a magické formule.
  • Tohle mě výtečně rozesmálo, dík.
    Takhle, já je zamýšlela spíš jako spolužáky, Qyburn by byl o něco starší, ale ne o moc. Qyburn se teprve rozbíhal. Začínal se šprtat v obskurních tématech, ale pokusy, za které jej vykopli, to ještě nebyly. Několik lidí mohlo být kolem, snad i Marwyn, místní odborník na magii, pak prostě časem odpadlo, ať už tím, že se soustředili na jiné věci, zatímco Qyburn šel do pořád specializovanějších a temnějších vod, nebo odešli, nebo něco. Kobaltový kroužek je jak nějaká po domácku udělaná placka členství v studentském spolku nebo co.
    Co bys tomu nemrtvému řekl ty? :D
    Jsem ráda, že udělalo dobrý dojem.
  • Děkuju za trochu kreditování za tuhle povídku, ale řekla bych, že jsem udělala jenom editorskou práci :D Jinak povídka je skvělá, taková správně halloweenská.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    @Aviv - já bych se s ním asi nedokázal bavit. Nemrtvý je osoba z tak jiné dimenze, že se s ním asi nedá bavit. Nejspíš bych vzal nohy na ramena ...
  • Oakenfist napsal(a):

@Aviv - já bych se s ním asi nedokázal bavit. Nemrtvý je osoba z tak jiné dimenze, že se s ním asi nedá bavit. Nejspíš bych vzal nohy na ramena ...

Dobrý pud sebazáchovy.
  • wow :applause:
    Přečteno jedním dechem a i přesto, že jiné řešení vlastně nebylo možné, tak jsem až do konce nevěřila, že najde sílu a udělá jedinou správnou věc....Sobecká láska až posedlost a zahrávání si s věcmi, kterým ne zcela rozumí....to nemohlo dopadnout dobře.....
  • Ďakujem.
    A Inigo sa škľabí, že teda fakt super, že tu ľudia neveria, že by pre Korinu urobil čokoľvek. :D
  • Líbilo moc. Třeba to postupné rozvíjení a budování příběhu. Ve chvíli, kdy čtenář myslí, že čte šťastný konec (přinejmenším čtenář naivní nebo nepoučený) se příběh nečekaně (ale nenásilně) rozvíjí dál, přidává se temná zápletka obsahující důsledky toho, co se zdálo být vrcholem příběhu, a nakonec i tragický, ale svým způsobem pozitivní (protože smířlivý) konec. Je vidět, že je příběh promyšlený, nová zápletka přirozeně vyplývá z předchozího děje (takže si čtenář neřekne "cože??" ale "ahá!").
    V jednu chvíli jsem čekala, že Inigo půjde pátrat o důvodech jezdcovy pomsty, jak mu bylo jezdcem velmi okatě podsouváno... ale on to tak očividně odignoroval, až to musím ocenit jako neotřelý autorský záměr, způsob definice hlupáka, co neskočí na udičku a radši si pošlape štěstí.
  • Nádherný komentář.
    Nevím jestli by to pátrání něčemu pomohlo - on je tak trocha chaotic evil. A já vlastně nikdy nevymyslela, co přesně se tomu rytíři stalo za života. Ale zajímavá linka by to mohla být také. Ale ty špatné volby tam rozhodně byly, jedna za druhou. Spolu s kapkou smuly.
  • Napínavý a originální příběh! Příběhů s neznámými postavami a vlastními příběhy si cením asi úplně nejvíc ;-)
  • Ďakujem. Nuž, vlastný ako vlastný, do veľkej miery len požičaný z iného fandomu, ale je tam istá vlastná invencia.
  • Krásně propracovaný příběh, který mi hodně bavil.
    Hlavní hrdina byl pro mě úžasnou směsicí pocitů, od toho kdy jsem mu fandil a doufal, ze se z té kaše co si sám navařil dostane, po chvíle kdy jsem si říkal: to je, ale hroznej v...l :wall:
    V první chvíli jsem čekal, že příběh bude víc zaměřený na postavu jezdce, ale ten tu spíše symbolizuje temnou stranu špatných rozhodnutí k nimž se mistr vydává.
    PS: za Qyburna velký palec nahoru.
  • @Baron To přece značí dobrou postavu :D
  • @svoa00 S tím jen souhlasím. Navíc nakonec to i nesobecky dokáže.
  • Vďaka za palec i za tak intenzivní reakci na protagonistu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.