Povídka č. 4 (19. kolo) - Ice & Fire
Povídka č. 4 (19. kolo) - Ice & Fire
Červený či čierny, drak je stále drak Prequel k povídce Blood and Fyre Ak chceš dobyť svet, potrebuješ draky. Cválam tryskom, pachu spáleniny však uniknúť nemôžem. Vietor z bojiska fúka tým istým smerom, ktorým ustupujeme. Nedokážem sa zbaviť dojmu, že … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jo, taky mám draky v lásce. Krásné stvury. A je zajímavé hrát si s poměrem zvířeckosti a myslící bytosti, hruznosti a benevolentnosti.
Že mé vykreslení prostředí funguje, je kompliment, který pohladil na duši.
Psát Varysa byla radost. A o něco snazší z Aegonova pohledu, než jeho vlastní POV. Hodně uplatňování exact words principu.
V Aegonově narativu je to triumfální moment, kdy se zbavil pochyb a našel svou pravdu, pevnou pudu na které muže stát (a díky téhle jistotě snad i mít větší šanci naplnit ty aspirace). Jakoby zde bylo taky jakési propojení mezi nadáním pro získání draka a kapacitou pro držení sedmi království. Ale správně podotýkáš, je to do jisté míry i příklad práva síly a to je trocha bezutěšné. A taky Varysova PR managmentu - moc je tam, kde lidé věří, že je. A místní budou brát dračího jezdce čertovsky vážně i proto, že pusobí vyvoleně.
Nemusí ji každý mít rád, ale je na ní něco pozoruhodného. A taky zde z ní měl být přiměřený oponent. Chtěla jsem tak trocha force of nature a taky nejasnost linie mezi tím zda je zduvodnitelně odhodlaná a legitimní alternativou, nebo je ochotná jít příliš daleko, lapena ve svém "krev a oheň". A zatímco Varys je nesmiřitelný kritik, Aegon je lehce unesen. A ne zcela se lišící.
Polovina odpovědi je v Blood and fyre - Viseriona si ochočí Jon Sníh. Zda i usedne na železnou židli, není vymyšleno. Prioritně musí vymyslet co s invazí Jiných.
Přepadení jsem vlastně pár krát i přepsala. Například puvodně Aegon ten bič upustil a až po vzbuzení ráno jsem si řekla "Co je to za hloupost, vždyť ho muže použít!". U toho vzdušného jsem si na začátku říkala "Bohové, co a jak, vždyť já ani o těch letadlových nevím nic!", ale ono to nakonec nějak vzešlo, nějak jsem se do toho dostala. I s pomocí wikipedie ohledně dogfight-u.
No jo. On jako postava (ne teorie) přišel trocha pozdě a jeho nástup je opřaden pochybami. Ještě si umím pŕedstavit, že Dany a Jon hrdinsky zařvou u Zdi a tak Aegon usedne na trun a bude to poněkud trpkosladké "a jsme při starém, ale podívejte na tu oběť!". Varys s kryptickým vědoucím lehce melancholickým úsměvem někde v rohu optional. Nu, tady jsem spíš zvolila, že oheň pozřel sám sebe, Targaryen a Targaryen, nebo Targaryen a Blackfyre, nebo Targaryen a sen o Tararyenství, některé věci jsou pŕíliš výbušné, aby setrvali a to co je vyneslo nahoře je i zrazí a Pavouček básnící o nové zdravější větve dostáva přeplesk. Ach jo, zas jsem se moc rozmluvila.
Ačkoli měl Aegon v Tanci draků jen pár kapitol je vidět, že si získal své oblíbence.
Oheň a krev, zde tyto rodová slova získávají na děsivě realitě. Zvláště pak ve smrtelném střetu draků v oblacích. Připojuji se k ostatním komentářům, že letecká bitva byla velmi zdařile napsaná. Pro mne však nejsilnějším momentem bylo, když se Aegon blíží Rhaegalovi a jejich následné sblížení. To opuštění první motivace touhy po draku jako ničivé zbrani a vytvoření duchovního pouta jako části sama sebe.
Moc pěkná povídka, která se mi moc líbila.
PS: Přiznám se, že jsem občas narazil na pár slov se slovenštině, které jsem ani s Google překladačem nedokázal rozluštit. Pokud mohu autorku poprosit co znamenají například slova: nebudem sa ti vyhrážať tým žabykláčom,... ten uhladený výraz sa mi javia tak nepatričné po návrate z trmy-vrmy.
Žabykláč je taký malý nič moc nôž. Môžeš ním zaklať - zabiť asi tak žabu. No a meč proti drakovi...
Keď sa tak nad tým zamyslím, trma-vrma, kuca-paca, haravara (tento je bez pomlčky) a podobné pekné tvary fakt nie sú časté. Každopádne ide o rozruch, zmätočný zhon plný hluku a pohybu s prípadnými škodami a ublížením na zdraví. Je to niečo, z čoho potrebuješ vyviaznuť a podľa možnosti celý.
Napínavé po celou dobu. :applause: