Povídka č. 3 (20. kolo) - Ice & Fire

upraveno 12. května 2021 v Povídky
imagePovídka č. 3 (20. kolo) - Ice & Fire

Leviatan   Uprostřed oceánu, v tichu světa pod mořskou hladinou, se vznášel muž. S mírně zakloněnou hlavou a rukama volně položenýma na kolenou překřížených nohou, se klidně pohupoval v nedozírné prázdnotě a prohlížel si svoje okolí. Pod vodou bylo všechno jiné – šedé … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Tahle povídka určitě nevznikla za jeden večer. Je to vidět na jejím pečlivém propracování – zvlášť co se týče popisu světa pod mořskou hladinou. Je očividně psaná zkušenou rukou. Příběh začíná pozvolna a působil na mě trochu jako začátek knihy. Je vyvážený na hraně mezi parametry Martinova světa a volnou interpretací, takže sice ladí s tím, co už známe, ale přitom je úplně svůj. Měničství přenesené ze severu a nové / zatím neznámé přírodní božstvo, které je silnější než všechno, co si dokázal přivlastnit Euron – to je přesně ten nečekaný prvek, který Martin občas používá. Mimochodem – musela jsem ji číst dvakrát stejně jako povídku o nekromantovi od Aviv z minulého kola. Poprvé vás zajímá konec a teprve napodruhé si vychutnáte všechny detaily ;-)
  • Tak toto byla naprostá nádhera! Nejprve jsem se snažila vztáhnout místa a postavy k tomu, co si ještě z Písně pamatuji, abych rozklíčovala, nakolik je to inspirováno "reálnými" postavami a událostmi. S dalším čtením jsem se už jen nechávala nést proudy textu a užívala si jazyk, obraty, přirovnání, střípky údajů, tak trochu jiné pojetí měničů. Ač mi železní moc k srdci nepřirostli, stejně jsem se o nich ráda dozvěděla něco nového a upřímně, až na ten závěr se smrtí draka bych klidně i věřila, že to jen někdo přeložil od Martina (tomu nevěřím, že by fandil velrybám). Tleskám, za mě je to jeden z vrcholů soutěže.
  • Jednoduše nádhera. Úplne som cítila tú spriaznenosť s morom, rozdielne pocity z jednotlivých zvierat, kým momenty nad hladinou mali istú atmosféru pochmúrnosti. Odkazy na moreplavcov ako Elissa, Shireeninho šaška a Valýriu boli výborné, pozadie v podobe Euronovho víťazstva zaujímavé a znepokojivé. Vnorenia do Reedov Železných ostrovov - outsideri na nehostinnom vlhkom prúžku zeme spájaní s príšerami a to ako riešia celkom iné veci, než hentamtie pletichy + istá forma pravoverstva, bolo to veľmi príjemne vykreslené. A do toho mýtická tajuplnosť - o stvorení, o súperení, o zasľúbenej zemi... Súboj bol skvelý. Ale záver s cenou za prístup, splynutie s druhou entitou a nevzrušené odosobnené úvahy o šialenstve vedľa zachvenia pri zvláštnom pocite, to bolo na tajenie dychu. Tanec ako jazyk skvelý. Próza lahodná, krásne učesané a vyšperkované, profesionálne, tlieskam.
    Mám podozrenie, že je to ten istý autor, čo písal o tom, ako pestúnka jednému Železnému hovorila príbeh o dievčati unesenom Hlbokými. To bolo tiež na vysokej úrovni, hoci trochu o inom, ale akoby som vnímala nejaké povedomé prvky. Samozrejme, môžem byť úplne mimo, možno ide o niekoho iného.
  • Tak tedy ne, Thomas tady byl naposled aktivní před rokem, to asi nebude ono. Odpověď bude vězet spíš v komentářích. Občas jsem unáhlená.
  • @Aviv To bylo soutěžní téma Vyprávění staré chůvy, že? To si vybavuji, bylo to o měchozubcích (nebo jak se ty potvory jmenují) a taky to bylo moc pěkné :).
  • Ano, přesně tohle.
  • Tohle je krása. Snad nejvíc mě dostal popis - tohle napsal někdo, kdo rozhodně má se psaním bohaté zkušenosti a je radost to číst. Jak už tu padlo, tahle povídka bez problémů zapadá do Martinova světa i stylu. Autor má dost sebevědomí i představivosti, aby vzal určité kánonické body, ale jinak nechal fantazii volně pracovat. To je typ fanfikcí, které mám nejradši. Jestli můžu mít nějakou konstruktivní kritiku, tak jenom to, že hlavní hrdina je takový... určitě ne nudný, ale na měniče snad až moc normální :D
  • Doufám, že se autor "odkope", abych mu mohla složit hold i osobně :).
  • upraveno 18. července 2021
    Pravděpodobně nebude muset - zjistíme to při vyhlašování výsledků, protože někde na prvních příčkách se tahle povídka prostě umístit musí :-) Vzhledem k rozsahu a propracovanosti bych ji dala nejvýš.
  • Myslím, že tahle to vyhrá.
  • upraveno 3. srpna 2021
    Omlouvám se, že píši komentář až teď, ale nějak jsem to dříve nestihl.
    Povídku jsem, ale přečetl (poprvé) v pátek, takže jsem stihl i bodovat.
    A teď přímo k příběhu... Před nedávnem jsem hledal informace o Železných ostrovech, takže jsem si rod Farwyndů pomatoval i podrobnosti o nich. Povídka zde krásně navazuje na Martinův svět, ale přitom ho vlastní fantazií rozvíjí dále.
    Říká se, že pokud je postava v knize nesympatická a nedokážete se do ní vcítit není to chyba hrdiny, ale autorovo líčení. Greyjoyové a celá ta jejich cháska s Potopeným bohem mi nikdy zrovna k srdci nepřirostla. A ačkoli je zde hlavní hrdina přímo kovaný železný a zanícený věřící, jeho příběh mi úplně pohltil. Nejen, že jsem se ponořil do jeho mořského světa, ale nakonec jsem mu fandil a cítil i smutnou hořkost, že se s ním loučím.
    Souhlasím s ostatními, že tato povídka je mistrovsky napsaná. Úžasná práce se slovy a hlavně s popisem. Krásné vylíčení podob moře, ale i pevniny. Z řádků byl přímo cítit vlhký chlad a nehostinnost toho kousku holé skály. Za sebe hlavně oceňuji popisy mořských tvorů a jejich jména zde: tuláci a vlci moře :applause: :applause: :applause:
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Jelikož možnost hlasovat pro jednotlivé povídky je u konce, dovolím si uvést pár skutečností z pohledu autora této povídky č.3:

Mám moc rád Hostinu pro vrány, kde GRRM dělá několik úkroků stranou od hlavního dějového proudu a navštěvuje mj. Železné ostrovy – a jelikož mě lákají osudy lidí „na okrajích“, zaujala mě scéna, kdy na Královolbě na Starém Wyku vystupuje Gilbert Farwynd se svým průvodem podivných lidiček ze skalisek v moři zapadajícího slunce. Země zaslíbená leží podle některých známých mytologií někde na Západě, a protože je GRRM obdivovatel Tolkiena, nemohla tahle teze v Sáze chybět. Gilbert je outsider a jeho chvíle slávy končí záhy, tak jsem si říkal, že by si Farwyndové zasloužili více pozornosti. V mém příběhu Euron netuší, že mu za zády vyrůstá tak obávaný nepřítel, a kdo by sázel na to, že všemocného spoutávače draků sejme naštvaná super-velryba?

Chtěl jsem popsat nějaký souboj s drakem, a když jsem přemýšlel o adekvátním soupeři, inspiroval jsem se „Bílou velrybou“ Hermana Melvilla, románem, který předběhl svoji dobu. Melville strávil kus svého života na velrybářských lodích, proto znal velmi přesně chování kytovců (především vorvaňů), jejich charakteristické pohyby a další projevy, ze kterých se dalo velmi dobře čerpat. Dodal jsem i nějakou biblickou mytologii, ve které se leviatan jako tvor objevuje, i když GRRM mluví o leviatanech v širším významu. Železní mají Naggu, a velcí kytovci v AWOIAF světě existují, tak jsem se to snažil propojit.

Velká část příběhu se odehrává pod mořskou hladinou, pro navození správné atmosféry vodního světa jsem si často k psaní pouštěl „Submers“ od kanadského projektu Loscil (rok vydání 2002, label Kranky records), což je tématické album o ponorkách. Trochu jsem si upravil Euronův znak, jak ho známe z knížek, chtěl jsem naznačit, že krakatice při své cestě za mocí uchvátí jak trojhlavého draka Targaryenů (Daenerys), tak zlatou růži Tyrellů (Margaery). Pokud někdo nepoznal draka, který to v povídce odnese, je to Vyserion, ten nejmírnější ze tří. Plánuji se ještě někdy později věnovat těm zbylým dvěma, uvidíme.

Část významů mi dodala postava Strakoše, snažil jsem se navázat na jeho kryptické promluvy o světě pod hladinou a na rybářskou pověst o jeho záchraně z hlubin mořskou pannou. Měničství jsem zpracoval s důrazem na nebezpečí, které se v něm skrývá a které je podobné klasické závislosti – GRRM nechává divoké mluvit o silném poutu měniče a ovládaných tvorů, kdy obzvláště měniči spojení s ptáky nedokáží odolat pocitu létání a volnosti, a v jednu chvíli ztrácejí vůli vrátit se do svého pravého těla. Proč by stejným způsobem nemohla působit plavba v těle moudrého supervorvaně?

Na závěr chci moc poděkovat za všechna krásná slova uznání. Trávit čas v AWOIAF světě je mi vždycky potěšením.
  • Děkuji za tenhle behind the scenes pohled. Potěší slyšet autorovi zanícené úvahy, které doplní a leccos osvětlí a taky tipy na čtení a poslech.
  • Jsem ráda, že se autor odkryl a mohu mu takto ještě veřejně poděkovat za nádherný příběh. Nesmírně oceňuji, když za dobrým nápadem (který jak sama vím, mnohdy nestačí) stojí i důkladná práce, inspirace od jiných autorů, zjišťování informací a promýšlení každičkého detailu. V celku to přitom vůbec nepůsobí rušivě, naopak vše do sebe nádherně zapadá a hladí jak mořská voda. Tohle je výtvor někoho, kdo Martinův svět opravdu miluje, ale současně do něj umí vložit i něco svého a ze sebe.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.