Povídka č. 4 (20. kolo) - Ice & Fire

upraveno 12. května 2021 v Povídky
imagePovídka č. 4 (20. kolo) - Ice & Fire

O princezně Moně a Letních ostrovech   Kapky ranní rosy se dotýkaly jejích chodidel, jak našlapovala zahradou. První paprsky slunce jí dopadaly na tvář a značily další horký den na Letních ostrovech. Tiše procházela kolem živých plotů sestříhaných do nejrůznějších … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Úvod se mi líbil moc, příběh Mony mě velmi zaujal a byl psaný velmi poetickým jazykem. Pak se to ovšem v půli zvrtlo v úplně jiný příběh, který mě už tolik neoslovil, i když je v něm hodně motivů, které vzbudily moji pozornost a zajímá mě jejich rozuzlení. Osobně jen velice tápu v tom, v jakém období se příběh odehrává, jestli před Písní nebo někdy daleko po, Kanibal mě solidně zmátl.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Musím výrazně vyzdvihnout míru autorovy imaginace. Ta se tady na stránkách snad ještě neobjevila. Je to i velmi zábavné čtení. Na druhou stranu mi nejsou sympatické hlavní postavy - ani jedna, bohužel, jsou mi spíš nepříjemné, než abych jim fandil. Ale - to byl středověk, přežily jen svině. Je to taky asi velmi moderní, tenhle dějový styl s košatou zápletkou může sklízet úspěchy. Řemeslně skvělé.
  • AvivAviv
    upraveno 14. května 2021
    Od romantického potloukaní zahradou jsme přešli k sebevědomé, nápady a násilím kypící honbě a čekala jsem kdeco, ale černý rytíř z Montíku a svatého grálu zaskočil i mně. :D
    Taky smekám před schopností zamířit na oko tvora, který se právě věnuje zuřivému chrlení ohně všude kolem sebe. Hypoteticky by mohlo jít o pomalé soustředěné chrlení, hezky stopu po stope v kruhu kolem sebe, to by asi šlo.
    Jo a načasování mi vychází po Písni. Celkem mnoho let po Písni. Soudím z Drogona.
    Souhlas, že žánrový posun byl fakt dramatický. Až mě udivuje, že někoho takového jako ten modrásek, co stahuje lidi z kuže (Boltonské kořeny? Ale ty oči nesedí, tak snad náhoda.), si získala ta idealistická květina. Jasně, v jeho životě ta jemnost převažně schází, takže má cenu zlata, ale jestli jeho život spočívá v rutinné brutalitě, která nehledí na vedlejší ztráty a hodně širokém rozhledu, nemuže to být pouze její nevinnost, co ji umístilo na piedestál. Takových nevinných dívek je hromada. V čem je cenná pro někoho, kdo žije pro honbu za věděním a něčím, k čemu hledá fakt zvláštní artefakty, tak, že mu jsou palivem hektolitry krve a požáry? Proč bylo duležité, dosadit ji na trun Letných ostrovu a zabránit komukoli sáhnout jí na život? On z toho nic nemá ikdyž nápad to byl jeho... Proč si ji vybral, nebo co se stalo počas jejich spolupráce, že ji má jako chránenkyni ikdyž je ale že naprosto jinde? A jsou tu jisté náznaky o něčím sledování a to by mohla být stopa i k odpovědím na mé otázky.
    Oceňuji, že Howarda, ač žádný ořezávatko, v jistím bodu z toho druhého mrazí. Spaní s otevřenýma očima je hezký trik. I snový prostor je zajímavý.
    Jsem zvědavá, jak to dál bude se zrzkem.
    Destrukce byla naprostá a pusobivá v ruznych detailech i nemilosrdnosti. To jak se zde hrá divadlo o kapitulaci, které má však být stejně ukončené krvavou lázní a ono to bylo tušené, ale nezbývalo než doufat, že k tomu nedojde. Je to tak trochu speciálně krutější, než vše spálit rovnou. A křehkost těch snah, ano, jako snadno zašlápnutelné kytky. A mluví se o tom tak blazeovaně.
    Magie a ruzne přísady s jejich efektami a kopící se odkazy na osoby a události byly jak poušť po dešti, jestli tohle pojetí Písně bude pokračovat, tak se asi máme na co těšit.
    Ale prehľadnosti by pomohlo, keby priama reč bola oddelená od pásma rozprávača.
  • upraveno 15. května 2021
    Nápady autor rozhodně nešetřil. Kanibal - stovky let staré zlo a třicátý čtvrtý Aegon - to se dostáváme hodně dopředu. Falešná princezna, snový svět, elitní dlohouvěcí zabijáci, děj umístěný na Letní ostrovy - vážně zajímavý koktejl. Obzvlášť mě pobavila pasáž: "Kdo si to má pamatovat, ty Targaryeni jsou jako krysy. Jednou za čas to pobiješ, že zbyde třeba jeden nebo dva a za pár let toho máš zase dvacet ve vrhu jak potkanů.“
    Kanibal zřejmě přežil do další části... tak uvidíme, jaké překvapení nás čeká příště.
  • Počkat, jak přežil?

Obrovské nehybné tělo leželo rozvalené po celém náměstí. Jak Kanibal padl, srazil většinu budov okolo sebe, které ještě stály. Všichni živí svědci se okamžitě rozprchli, v marné naději, že snad zajetí nebo útěk do okolních lesů by je mohl zachránit. Jen jeden šílenec se vydal přímo k rozevřené dračí tlamě. Dohoda zněla jasně. Za Kanibalovu mrtvolu si může z draka vzít, cokoli jen si usmyslí. Alchimii studoval léta, stejně jako všechny další vědy.

Ty máš nějakou teorii, že? V čem spočívá?
  • Nemám teorii, jenom v epilogu je zajímavá věta: "Kanibal. Nejstarší z žijících draků, jednu dobu považován za mrtvého." Zdálo se mi, že ho chtějí znovu ulovit... ale jestli je to jinak, tak si asi budu muset povídku přečíst ještě jednou.
  • Epilóg je vlastne to, čo predchádzalo deju poviedky.
  • upraveno 15. května 2021
    Trochu nezvyklé použít epilog místo prologu, ne? ;-) Proto jsem se ho poprvé snažila chápat spíš jako pokračování po letech
  • Uznávam, že to môže byť trocha mätúce. Zároveň sa mi to členenie s odhalením na záver páči. Myslím, že by to fungovalo, ak by pod titulovaním Epilóg stál časový údaj typu "O mesiac skôr".
  • Aviv napsal(a):

Počkat, jak přežil?

Obrovské nehybné tělo leželo rozvalené po celém náměstí. Jak Kanibal padl, srazil většinu budov okolo sebe, které ještě stály. Všichni živí svědci se okamžitě rozprchli, v marné naději, že snad zajetí nebo útěk do okolních lesů by je mohl zachránit. Jen jeden šílenec se vydal přímo k rozevřené dračí tlamě. Dohoda zněla jasně. Za Kanibalovu mrtvolu si může z draka vzít, cokoli jen si usmyslí. Alchimii studoval léta, stejně jako všechny další vědy.

Ty máš nějakou teorii, že? V čem spočívá?

Kdybychom vzali opravdu epilog jako epilog - co kdyby si vzal z Kanibala jeho duši? Třeba draci nějakou mají a mohla by s ním být větší legrace než s Monou :-)

Ještě tedy musím vyslovit autorovi uznání za to, že si na Kanibala vůbec vzpomněl - vždyť je to vlastně jediný drak, který opravdu mohl přežít všechny války a další pohromy.
  • Měl by ji kam vložit, to je pravda, kamínek žhnul, až mu popálil ruku. Ochočená dračí duše se mi líbí. Co takhle dračí duše vložena do Mony? Ani ne tak ve smyslu posednutí, ikdyž by se jistě dalo hrát s nějakou verzi poutání "Věnuji ti tuhle sílu, ale zavazuješ se tím k tomu a tomu" a možná ve smyslu, že se vzepřít nedá, nebo ve smyslu, že při vzepření automaticky tu sílu ztrácí. Taky by to mohl být dárek, ať se má holčina čím chránit. "A nebojíš se, že ji použiju proti tobě?" "Ne." "Mohla bych." "To nepopírám. Ale já už bych si s tím poradil. Tak jak jsem si poradil s ním." A dalo by se vyhrát s tím, jak přesně by se podračení projevilo. No ale myslím, že má pro ni jiné využití.
  • AvivAviv
    upraveno 30. května 2021
    Teraz ma to ťuklo... Poznanie jej pravej totožnosti nie je problém, pretože by podkopalo jej ukradnutú identitu vládkyne Letných ostrovov, akejsi Mony. To by šlo spíš o diskreditaci. A oni ji chtějí zabít. Nee. Stát se Monou mělo ukrýt její pravou totožnost (a zároveň pomoci ostrovum jako vedlejší produkt, který dívčinu potěší, dyť je tam doma a záleží jí na věcech, ale pro něj je to vedlejší) a teď jdou po Iswyn ne preto, že se opovážila nárokovat si trun, který ji nepatřil, ale protože je Iswyn. Kdo přesně je, co v sobě nosí tahle barvínková učednice?
    Taky možná jen moc spekuluji.
  • Páááni, tohle byla hodně zvratová povídka. Nejen v popisu, od něžného klidu zahrad po solidní řezničinu za kterou by se nestyděl ani Kulhánek s Kotletou. Hlavně se, ale vůbec nedalo odhadnou co bude následovat. Jsem hodně zvědavý jak se bude příběh vyvíjet :-k
    Každopádně musím ocenit tu obrovskou fantazii, kterou je povídka vytvořena.
    Kanibal byl výborný nápad, který jsem vážně nečekal. Možná jen škoda, že neměl více prostoru...
    Jednu věc bych vytkl, která mi při čtení trochu vadila. Tou byl rozhovor vedený v jednom odstavci. Musím se přiznat, že chvílemi jsem se ztrácel kdo to vlastně mluví.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.