Povídka č. 1 (20. kolo) - Ice & Fire
Povídka č. 1 (20. kolo) - Ice & Fire
Pro sera Jasona Lannistera Můj drahý otče, doufám, že Tě můj dopis zastihne ještě před odjezdem z Lannisportu. V Černovodém zálivu se teď shromažďují lodě, které mají vyplout ke Kamenným schodům. Na každém rohu v Rudé baště i ve městě … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
SPOILER ALERT!
Pro někoho, kdo je znalý předlohy, a kdo si položil otázku, byl-li pán Casterlyovy skály opravdu otcem všech svých dětí, je to plné skrytých narážek.
Obdivuji, jak se z pár úryvků dá postavit plnohodnotná povídka, která je sice více méně uzavřená, ale přesto ponechává dost nezodpovězených otázek. Všechny palce dávám nahoru za dodržení dopisové formy a osobně si velice cením propracovanosti, preciznosti a jistě hluboké přípravě (jména osob, rodů, narážky na události či jejich chronologie). Tohle je podle mého gusta.
Dost dobře si dokážu představit i pokračování.
V tomto příběhu to nebylo ani potřeba. Povídka tímto stylem úžasně funguje a čtenáři pozvolna rozkrývá plynoucí události.
Aerys a Tywin podáni z pohledu ostatních postav. Přátelství vznikající mezi výjimečnými chlapci a potupně stravováno jejich egy. Navíc okořeněné svárem o ženu a tajemstvím...
Jednotlivý pisatelé byli dobře vystiženi. Věcný Gerold, milující Joanna, věrný Kevan a Pycelly jako lobbista Lannisterů ;-)
Geroldův list byl asi nejnáročnější ;-), protože jsem musela dát dohromady to málo, co víme o průběhu války Devítigrošových králů (a o samotném souboji skoro nic). Aerys Joannu urazil poměrně dost. Veřejně se jí zeptal, jestli ztratila své přednosti kvůli kojení. Umím si představit, že se pak Joanna proti tomu později v soukromí ohradila, Aerys si zkusil tuhle skutečnost ověřit a skončilo to znásilněním. Velice dobrý důvod pro to, aby chtěl Tywin složit úřad pobočníka.
Ještě bych možná měla upřesnit, že to, jak se Joannině urážce smál princ Lewyn Martell, jsem si přidala. Lidé, kteří to slyšeli, se opravdu smáli ("všichni protivníci lorda Tywina"). Prince Lewyna jsem takhle ale zmínila kvůli tomu, aby se nějak vysvětlilo, proč pak Tywin odmítl oženit Jaimeho s Eliou, když mu byla pro něj dost dobrá Lysa Tully.
Návštěva vědmy - je možné, že se pak Joanna pokusila o potrat. Nemohla ale o příslušný lektvar požádat mistra, protože by mu musela vysvětlit důvod. Tywin se přitom rozhodl udržet všechno v tajnosti a vzít otcovství na sebe (zřejmě čekal, že mu to král nahradí alespoň sňatkem pro Cersei). Joanně by proto zbývala jen návštěva místní vědmy. Jediným výsledkem by v takovém případě ale bylo jen Tyrionovo zmrzačení...
Teď si představ ještě příští setkání Jaimeho a Tyriona:
"Zabil jsi našeho otce!"
"Ne, zabil jsem tvého. Jsme si kvit."
Děkuji - to jsem ráda a velice si toho vážím. Navíc to bylo překvapení, protože jsem nečekala, že někdo bude ještě číst povídku z minulého kola