Wikia o Písni

upraveno 3. srpna 2021 v Svět ledu a ohně
Zdravíčko, přátelé.

V poslední době jsem pátral na Googlu a zjistil jsem, že neexistuje žádná pořádná česká "wiki" odnož o Písni. Rozhodl jsem se tedy, že jí založím sám. Její adresa je: https://asoiaf.fandom.com/cs/wiki/Main_Page ...

Prozatím jsem vytvořil jen tři články, ze kterých dva jsou pouze kostrou. Chtěl bych docílit toho, abychom měli podobně kvalitní wiki jako je ASOIAF. Chápu, že mnozí angličtině rozumí, ale jsem si jistý, že se najde i velká spousta lidí, kteří by si informace o svém oblíbeném tématu rádi přečetli ve svém mateřském jazyce - proto tato wiki.

Budu velmi rád, když na ní každý fanoušek tohoto světa bude přispívat a přidávat obsah, aby se čím dál více rozrůstala.

Každého bych předem ujistil, že je to "Wikia", tedy free encyklopedie, která je zcela zdarma, může na ní přispívat každý a já z ní nemám ani korunu. Dělám to celé jen z lásky k tomuto světu a přání, které mám, je abychom měli i svou odnož Wiki, kde bude dostatek informací o našem milovaném světě.

Komentáře

• Palec nahoru.
  • upraveno 3. srpna 2021
    Další zajímavý projekt - super. Příležitost zapracovat k postavám vlastní teorie, co vy na to? 8-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tak minimálně ty Karstarky bych si tam napsat mohl. Samozřejmě nevynechám fakt, že je to nejsilnější rod Severu. :twisted:
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ehm, fanfikci už tady máme, klidně se zapojte, netřeba k tomu zakládat další stránky ;)
  • upraveno 4. srpna 2021
    Nemyslím fanfikci ve formě povídek. Jenže už přece máme naši kartotéku (http://www.icefire.cz/svet/postavy/) a kompletní stránky k postavám v angličtině. Takže je přece nebudeme jen opisovat, chtělo by to přidat něco nového, vlastního. Taky by to byla pěkná příležitost pro malíře, i když ti jsou asi hodně vzácní. @Azrael Nebo máš nějakou jinou konkrétní představu?
    To byl vtip, když jsem viděla ty bleskové nápady.

Ale vážně - na co tvořit výmysly, byť v jiné formě? V tomhle se klidně můžete vyřádit ve fan povídkách. Nic vám přece nebrání vytvořit naprosto falešný profil některého hrdiny (např.). Pokud to má fungovat jako wiki, tak tam mají být primárně fakta. Ano, v závěru takového faktického medailonku můžou být zmíněné obecné teorie. Vlhké sny bych i tady nechala stranou.
    (Ale bude samozřejmě záležet plně na majiteli, co tam bude chtít a co ne.)
    A ano, v podstatě půjde o kopírku wiki na westeros.org. Ostatně něco takové jsem měla v úmyslu vytvořit na icefire.cz. Bohužel mi došel elán, pak už jsem na to neměla ani dostatek času. Bohužel zůstalo jen u slibům, že se zapojí další autoři. Azraelovi držím pěsti. Možná se časem taky zapojím (ostatně Targaryeny chci přepracovat i tady), ale jak vidím místní aktivity, tak v moc velký rozmach toho webu nevěřím.
  • Dobrá práca. :applause:
  • Jak říká Nevada, měla by to být primárně informační wiki, tak jako anglický awoiaf.
    Samozřejmě, dá se s tím různě pohrát a teorie jistě mohou být zmíněny, v tom žádný problém nevidím :)

Osobně, když píšu článek, tak se snažím volit vlastní slova, ale co do stylistiky a skladby článku se inspiruji právě awoiafem a často si vypomůžu, když si na nějaká fakta nemohu vzpomenout. Nechci aby to byla čistá kopírka přeložená do češtiny, ale ono se v takových obecných článcích (jako Známý svět, Západozemí apod.) nedá ani příliš využít nějaká osobitost. To spíš u popisu postav.
  • To zní jako dobrý modus operandi.
  • @Azrael Smekám před Tvojí odvahou, tady bude práce jako na kostele... Což není kritika, jen povzdech, protože podobný počin jsme s kamarádkou uvažovaly pro jednu knižní sérii a skončily jsme ve fázi sběru dat (zde bohužel neexistuje něco jako awoiaf, takže se vše musí vytvářet od nuly). Co se hesel o postavách týče, docela dost je toho napsáno na webu Postavy.cz, možná by bylo možné kontaktovat tamní autory, zda by se o výsledky své práce nepodělili? Myslím ale, že někteří již na Postavách aktivní nejsou.
    @Nevada Možná by pak šlo výstupy nějak propojit s icefire? Koneckonců je to česko-slovenský fanouškovský web, takže by se to nabízelo :).
  • @Lady Ašara Je mi to jasné, také nepočítám s tím, že by to postupovalo rychle. Ale awoiaf je velká pomoc, když se člověk v něčem ztratí a není si jistý dalšími fakty.

Co se týče Postav, tak jsem dlouhodobý uživatel a poměrně aktivní, takže bych asi neměl problém se s některými lidmi domluvit na propůjčení jejich dat. Ovšem jak říkáš, spousta z nich už nebyla roky aktivní.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.