Útržky z Robertovy rebelie - Eddard - Ice & Fire

upraveno 2. listopadu 2021 v Povídky
imageÚtržky z Robertovy rebelie - Eddard - Ice & Fire

EDDARD Jezdci cválali po louce pokryté slehlou, hnědou zimní trávou, překryté palcem čerstvého sněhu. Nad vrcholky hřebene hor za nimi se hnala dlouhá trhaná mračna. Oděv i zbroj všech vojáků v oddílu nesly stopy nedávného boje; několik z nich bylo … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Líbí se mi příběhy, které doplňují "kánon", drží se jeho duchu a pracují s postavami tak, jak je známe. Doufám, že se nejedná o osamocenou povídku a další budou brzy následovat, protože Robertova rebelie a konec Aerysovy vlády, všechno kolem Neda Starka, Rhaegara / Lyanny / Roberta, to, co je v Písni jen naznačováno a co si čtenář skládá dohromady z vyprávění různých postav, to mne vždy dráždilo a chtěla jsem vědět víc. Jsem ráda za to, že jsem měla možnost více poznat Jona Arryna a nahlédnout do vztahu s jeho svěřenci. Upřímně doufám, že toto je teprve začátek a pokračování bude, četlo se mi to totiž velice dobře.
  • upraveno 6. listopadu 2021
    Omlouvám se všem, kteří sáhli po téhle povídce a teprve pak zjistili, že jde jen o další fanfikci :-)
    @Lady Ašara
    Děkuji za milý komentář a musím Ti znovu poděkovat hlavně za chuť probrat se povídkou ještě před jejím zveřejněním jako zkušební čtenář. Zrovna tohle téma bych rozhodně nechtěla pustit do světa jen tak. A měla jsi pravdu, Robert potřeboval zdůraznit a i Jon Arryn je natolik důležitá postava, že si trochu popisu zasloužil ;-) Snad bude i ta navazující povídka, ale zatím jsem se s ní malinko zasekla
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Mám moc rád čejčin uměřený, průzračný styl, takže se mi líbila i tahle povídka. Moc bych si přál nějaké pokračování s Rhaegarem v jedné z hlavních rolí.
  • Oakenfist napsal(a):

Moc bych si přál nějaké pokračování s Rhaegarem v jedné z hlavních rolí.

To je ale dobrý nápad! Já jsem už tak "zkažená" Starky a Baratheony, že tohle mne vůbec nenapadlo!
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Já chci nejdřív Starky. Tedy Starka (team Eddard)!
  • upraveno 13. listopadu 2021
    Nevada napsal(a):

Já chci nejdřív Starky. Tedy Starka (team Eddard)!

Já jsem SAMOZŘEJMĚ také v Nedově stáji, ehm :-D, ale Rhaegar... taková smutná, tragická romance... Oakenfist ze mne probudil cosi ze Sansy :-).

upraveno 13. listopadu 2021
    Jo, Rhaegar, melancholik se sklony k depresím, který je přesvědčený o své výjimečnosti a je odhodlaný za každou cenu splnit jakési neurčité proroctví. Co by asi tak mohlo být špatně :D

Ale ne, vážně. Povídku o něm z doby, než by mu definitivně šiblo, bych si taky ráda přečetla. Ale zatím mi naznačený směr Útržků plně vyhovuje :)
  • upraveno 9. května 2022
    Další povídka by měla být opravdu o Eddardovi, ale pořád ještě není úplně dotažená. Na Rhaegara si zatím netroufám, uvidíme. Je to hodně komplikovaná postava. Spíš jsem si říkala, že by se případně dalo pracovat s Jaimem... O něm víme mnohem víc a nemusí se tolik stavět na spekulacích
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Když byste mě navedly na nějakou diskuzi o Rhaegarovi tady na fóru, začtu se a dám vám pokoj.
    Proč bys měl dávat pokoj? Je fajn se zase po čase bavit o Písni :)
    Konkrétní soustředěná diskuze tady asi nebude. Spíš střípky napříč fórem. Blbě se to dohledává.
    Možná zkus vlákna
    Kdyby Západozemí vládl/a...
    Daenerys Targaryen
  • @Oakenfist A co takhle mu nějakou diskusi založit? ;) Třeba to pak čejku nebo jiné autory popostrčí, aby mu věnovali alespoň kratičký text :).
  • @Lady Ašara
    Dobrý nápad - proč ne?
    Rhaegar - možná by se dal střihnout kousek Harrenova... Zkusím nad tím popřemýšlet.
    Věž radosti by třeba zase mohla být příležitost pro Aviv. Nechceš ji zkusit? Už ji máš přece rezervovanou :-)
  • upraveno 20. listopadu 2021
    Konečně jsem si našel chvilku k přečtení a nemohu nic jiného, než tě opět velebit, čejko :) Jako zatím cokoliv od tebe se mi i toto velice líbí, klidně bych snesl i o mnoho delší text.
    I přesto, že je to jen krátký útržek, příjemně mi to doplňuje charaktery mladého Neda a Roberta, ale především Jona Arryna, který tu získává charisma a charakter, jaký si zaslouží.

Když budeš mít náladu a inspiraci, myslím, že bychom všichni takovýchto "útržků" uvítali kolik jen hrdlo ráčí, klidně i o všemožných jiných postavách.
  • upraveno 20. listopadu 2021
    @Azrael
    Děkuji - jenom doufám, že Tě další povídka po takovém nadšení nezklame ;-)
  • Miluju to. Působí to nesmírně skutečně, a atmosféra je úžasná, jako by to psal sám G. R. R. Martin. Skvěle popsané prostředí, charaktery, spojitosti i drobné detaily, jež tomu dodávají krásný styl.
    Nádherná práce.
  • upraveno 8. května 2022
    @Ser Jamie Walker
    Děkuji, ani nevím, kam s očima, přitom u téhle povídky už jsem ani nečekala, že ji ještě někdo bude číst. Vždycky potěší, když zjistíš, že to hraní s detaily a přepisování mělo smysl. S doladěním mi tehdy pomáhala Ašara, bez ní by to nebylo úplně ono. Doufám, že se Ti bude líbit i to, co navazuje.
  • čejka napsal(a):

@Lady Ašara
    Dobrý nápad - proč ne?
    Rhaegar - možná by se dal střihnout kousek Harrenova... Zkusím nad tím popřemýšlet.
    Věž radosti by třeba zase mohla být příležitost pro Aviv. Nechceš ji zkusit? Už ji máš přece rezervovanou :-)

Spáchat prequel z dob, kdy se tam dráče ukrývalo? Nu... Třeba. Jde mi to teď jak v létě na sánkách i s jiným psaním, ale tak možná, snad, nijak nevylučuji.
  • Střípek opravdu líbezný. Tohle se neztratí ani vedle originálu, tohle by šlo připojit k Písní a prohlásit za oficiální verzy událostí. Já si to myslím zaheadcanonuji.
    Libí se mi jak od náhodné uvolněné debaty (ukradený slad, amen :D) o potýčce jako každé jiné seplynule přesuneme k tomu, že čekají na zprávy a jak se z doprovodu, nad kterým Robert protáčí oči stane fakticky pádní věc, neboť Aerys požádal o jejich hlavy. Perfektně nadávkovano a uvedeno. Perfektně to plye. Ned v tom málem tone, moc se mi líbilo to jak má pocit, že pořádně nesylší vlastní hlas. A pak má pochybnosti, čeká to nejhorší, ajk ostatně čekal už dřív (a zároveň to nešlo uchopit jako skutečné, pořád nejde - báječný popis) a my, ikdyž víme, co bude dál, sdílíme jeho napětí, než Jon řekne, že žádné předhazování drakum se konat nebude, je čas se vzbouřit.
    Libí se mi i sestavení dopisu. Vágní, eufemistické, drsné ve své zkratkovitosti. Bože, hoši, krásné úvahy tu vedete. Až zjistíte jak přesně ten soud probíhal, to teprve budete koukat.
    Nádherně promyšlené souvislosti a plány. Těším se i na zbytek.
  • upraveno 9. ledna 2024
    Jen tak v rámci přednovoročního úklidu mě napadlo napsat seznam povídek z téhle série, jak jdou za sebou podle děje. Takže konečné pořadí je následující:
    Eddard I
    Eddard II
    Jaime I
    Eddard III
    Večer v Harrenově
    Turnaj v Harrenově
    Elia
    Catelyn
    Princ
    Jaime II
    Jaime III
    Hvězdopad

Útržkovou sérii volně doplňuje "Služba rytíře", kde se kromě jiného vysvětluje důvod oddanosti mužů, kteří sloužili jako velitelé Královské gardy před Jaimem. A s touhle povídkou, jak už jsem napsala přímo do komentáře k ní, souvisí ještě dvě starší. První je o Jenny ze Starokamenů http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-6-20-kolo/ (časově před Službou rytíře) a druhá o válce Devítigrošových králů a vztazích mezi Aerysem II. a Tywinem Lannisterem (ta zase pokrývá období mezi Létohradem a Tyrionovým narozením) http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-1-20-kolo/.
  • To už je téměř na nějaký sborník!
  • Souhlas.
  • Přemýšlela jsem nad tím a naházet to do jednoho souboru, převést do PDF, vložit nějaké fanarty jako ilustrace... To by nemělo být tak těžké :).
  • @Lady Ašara @Aviv No teda... Děkuju :-) Až na to, že žádné obrázky nemám, ty by musel obstarat někdo jiný 8-). Sama ty povídky zatím nemám ani v tištěné verzi a ještě jsem chtěla maličko doladit Dunka. S druhým dílem Harrenova už jsem to udělala a až bude mít Nevada prostor, tak by se tam ty změny měly objevit. (Dala jsem pryč třeba výraz "týden", který do Martinova světa nepatří, nějaké opakování stejných slov a tak podobně.) Je pravda, že když se na to teď zpětně dívám, je toho opravdu docela dost. Chtěla jsem poskládat zmínky o událostech ze vzpoury různě rozsypané po kouskách v jednotlivých dílech Písně a tohle z toho po různých doplněních nakonec vyšlo :-). Některé části jako třeba důležité bitvy tu sice chybí, ale ty už nechám někomu jinému.
  • @čejka Já mám jeden návrh. Jestli máš někoho, kdo by ti chtěl udělat radost, tak mu pošli odkazy. Může pak povídky seřadit, doplnit podle sebe obrázky, dát vytisknout a svázat. To stojí pár stovek a byl by to pro tebe hezký dárek, byť ne překvapení ;-)
  • upraveno 2. ledna 2024
    @svoa00 Hezký nápad. Třeba se někdo najde 8-) Pokud jde o ilustrace, vzhledem k účelu to možná ani nemusí být fanart. Aviv dala třeba svého času do obrázků kromě jiného i Rhaegara s harfou a pár nádherných scén z Údolí. Mimochodem, Dunka jsem konečně opravila taky, takže i on by měl potom existovat ve verzi bez překlepů a zbytečně zdvojených slov.
  • Hlásím se o výtisk :-). Popřípadě, pokud se toho někdo ze zdejších ujme, chci se spolupodílet :-). Tisk a kroužkovou vazbu mohu teoreticky zajistit :-).
  • upraveno 6. ledna 2024
    @Lady Ašara Zkusím si s tím pohrát a pak Ti můžu ten soubor poslat, aby sis ho mohla dát vytisknout. A Harrenov i Dunka už sem Nevada dala v opravené verzi, takže jsou v pořádku.
  • upraveno 6. ledna 2024
    @Nevada Moc děkuju! :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.