Druhá vláda Draků - Ice & Fire

upraveno 10. listopadu 2021 v Povídky
imageDruhá vláda Draků - Ice & Fire

Vláda Aegona VI. Dobrého (305 p. D. -)   (napsal: Azrael)   Když v roce 305 p. D. usedl Aegon společně s Daenerys na Železný trůn, panovala zima. Aegon byl korunován a pomazán Nejvyšším septonem jako Aegon VI. Targaryen … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Jsem moc ráda, že se přidal nový autor. Je vidět, že i on potřeboval svůj vlastní konec a pokračování příběhu ;-) Tím, že si vybral styl Ohně a krve, je tempo vyprávění hodně pozvolné, s kronikářsky popisnou pečlivostí. Děj začíná po zřejmě vyhrané válce s Jinými a pokračuje poměrně klidně se zaměřením na nové členy rodu a jejich sňatky. Hlavní zápletka nás podle závěru čeká v dalším dílu.
    Líbí se mi, že Azrael má svůj vlastní přístup a směr. Dal si záležet na výběru jmen a některé teorie, které použil, jsou tu už oblíbené (Brienne a Jamie). Velaryonové, kteří na tom v době vlády Baratheonů nebyli moc dobře, se v téhle povídce zase vrátili zpátky na scénu, tak jako za prvních Targaryenů.
    Jestli je to možné, uvítala bych příště malý náznak toho, co se podle autora dělo ve Vichrech a v Jaru. Trochu mě překvapilo, že k vyrovnání s rodem Freyů došlo až teď – zřejmě se dokázali v zimě schovat tak dobře, že na ně při jiných starostech nedošlo.
    @Azrael
    Hodně úspěchů a ať Tě psaní baví hodně dlouho
  • Díky za reakci, jsem rád, že se ti má povídka i po druhém přečtení stále líbí :)

Co se týče Freyů, nebyl jsem si úplně jistý, zda je zařadit nebo ne, ale nakonec jsem se rozhodl, že by si Starkové svou pomstu měli vychutnat v aktuálním čase, nechtěl jsem to zkrátka dělat ve formě flashbacku.

Náznaky na předchozí události rozhodně přijdou, byť je asi nebudu nějak detailněji rozpitvávat, ale mám toho do budoucna připraveného poměrně dost. Chtěl jsem v prvním dějství spíše jen uvést čtenáře do momentální situace a rozložení sil, seznámit ho s postavami a až v dalších pokračováních této kroniky plánuji významnější a hlavně ne tak "přeslazené" události. Část už mám rozepsanou, část mám ve formě kusých poznámek a především v hlavě toho mám opravdu hodně, takže koho bude mí kronika bavit, určitě můžu slíbit, že to nebude jen jednorázová záležitost.
  • Konečně jsem se dostala k přečtení a děkuji autorovi za jeho dílko. (Pokud by chtěl pomoci s vychytáním gramatických chyb, ať se ozve. ;-)) Jak napsala @čejka , styl je kronikářský, takže celý text je nabitý informacemi, jmény a událostmi. Za mne to ovšem není na škodu, já to tak mám ráda ;-), i když se přiznám, že pokud má @Azrael vymyšlené i dílčí zápletky, klidně bych si přečetla povídky věnované jen jednotlivým epizodám či postavám, o nichž se zmiňuje. Tak trochu cítím, že autor je fanda Targaryenů, protože je vrátil do Západozemí v plné parádě, a to včetně draků a snůšek vajec. S ohledem na různé teorie, fanouškovské povídky či spoilery ze seriálu jsem se stala skeptickou, že by Martin něco takového pro Západozemí sepsal, ale jelikož to ještě nesepsal, říkám si: A proč vlastně ta skepse??! I za to děkuji :-).

Těší mne, že Aegon získal přízvisko Dobrý, neboť jeho syn a následník dává tušit, že další osudy rodu a království možná nebudou tak růžové a Západozemí čeká (možná?) další náročné období. Pokračování ráda uvítám.
  • upraveno 10. listopadu 2021
    Děkuji za názor a přečtení. Co se týče gramatických chyb - rozhodně bych tě propříště kontaktoval, protože byť jsem určitou korekci dělal, rozhodně se na to plně nesoustředím, spíš jsem to jen tak "projel" a opravil vážnější chybky.

Ano, miluji Targaryeny a nedokázal jsem se ubránit jejich novému boomu. Ovšem myslím, že to není úplně nelogické, neboť Martin oživil draky, z čehož jsem pochopil, že je neplánuje zase okamžitě usmrtit. Ačkoliv u Martina člověk nikdy neví :D Co se týká samostatných povídek k jednotlivým postavám/událostem... Nebránim se tomu, už jsem sám pro sebe napsal několik povídek v tradičním znění, jen jsem je neuznal dostatečně způsobilé k publikaci. Ale na tom by se dalo určitě zapracovat.

A na závěr. Opravdu si do budoucna pro Západozemí a Targaryenu připavuji dosti spletité a mohu říct krvavé záležitosti. Jak jsem již zmiňoval: Toto byl spíš takový úvod a rozhodně ne sladký konec :)
  • Hezké čtení, i když souhlasím, že by to chtělo beta readera ;)

Pár poznámek:

Daenerys. Ten sen o trůnu sice původně nebyl její ale jejího bratra, ale s Dany netrávíme v sáze tolik času, aby se z ní stala "pouhá" manželka a umřela při porodu. Tak nějak její příběh začíná. I když uznávám, byl by v tom kus Martinovského cynismu tak její příběh i uzavřít. Mezi ní a Aegonem by mělo být ještě velké drama, protože technicky vzato má ona větší právo vládnout - Rheagara jeho otec vydědil.

Co se týče osudu Freyů - ti skoro určitě budou u moci jenom tak dlouho, dokud v Králově přístavišti povládnout Lannisterové. Kdokoliv nový na trůnu se bude muset postavit čelem k nepopularitě Freyů a skoro určitě svěří Dvojčata někomu věrnějšímu a přijatelnějšímu. Přimhouřit oko nad brutalitou převzetí pak bude to nejmenší. Ale rozhodně to nebude trvat roky a přesně v martinovském duchu to nebude žádné starkovské vítězství.
  • Povídka super, na můj vkus možná až moc pozitivní, sdílím tvoje nadšení pro Targaryeny.
  • AvivAviv
    upraveno 9. srpna 2022
    Zaradím sa k tým, ktorým sa tá história pred nadchádzajúcou pohromou zdala až podozrivo harmonická. Neviem, či za tým šípiť kronikárovo vedomé prikrášľovanie, respektíve neznalosť, alebo to brať v plnej vážnosti. Asi mi napovie pokračovanie. Každopádne dômyselne vyskladané javisko, kto s kým čo, kam veci smerovali, čo sa podarilo vybudovať...
    Nebola som si celkom istá účasťou Aegona na likvidácii Freyov a že k tomu svolí po turnaji. Jasné, víťazstvo v turnaji je v podstate len formalita, ide nám o to porušenie práva hosťa a politický odpor väčšiny rodov, ale aj tak som z toho mala pocit veľkého predchádzania. Dávalo by mi zmysel, keby Starkovci nejako prispeli k Aegonovmu nástupu na trón, respektíve ešte keby Freyovia nejako skomplikovali Aegonov nástup na trón. A ať tak nebo onak, viďela bych to tak, že to spoločné vysporiadanie s Freymi prebehne skôr. Ale jako jinak upe vidím, jak Rickon rozpoutá učiněné peklo.
    A páči sa mi nápad s Deťmi lesa kdesi za siedmimi morami a ľadovcami. Mám docela obavy, či sa im toto milosrdné prepustenie námorníkov ešte nevypomstí, zároveň som zvedavá a teším si na to, až tento detail zohrá nejakú úlohu v ďalšom vývoji.
    Osedlání Drogona amen.
    Pomrky s Brienne a Jaimim taky kvituji.
    Zajímavé byly i reakce potomčat na vyprávění o tanci a následné historii. Nejvíc jsem zvědavá na ten Rhaenysin nevyzpytatelný pohled. A celkově zajímavá snuška sourozencu.
    Zajímalo by mě, jak se Gendry dostal k panování nad Bouřlivými krajinami. Spíš bych čekala, že Edrik, z obou stran aristokrat, otcem uznaný a taky vychovávan na Bouřlivém konci a později u Stanisse. Jasně, Davos jej poslal do Essosu, ale alespoň se ví co a jak, má kolem sebe poručníky. Gendry zná pouze kováčské řemeslo a naposledy ho vidíme udržovať hostinec obývaný sirotami v spolupráci s Bratstvom a nikto nemá najmenšieho tucha, kto je mu otcom. Brienne sa skoro rozvietilo, ale prišiel prepad. Naisto vie Varys a Cersei by mohla mať predstavu, ale nejak nevidím, ako k nemu niekto z týchto dvoch nasmeruje Aegona.
    Velaryonum ten opětovný vzestup přeji.
    Celkový dojem dobrý, těším se na víc.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.