Přízrak - Ice & Fire
Přízrak - Ice & Fire
(napsal: Oakenfist) Ve Starém městě nastala hodina duchů. Zahalená postava se pohybuje po střechách cechovních domů stojících na západním břehu Medovíny. Tašky na šikmých, hladkých střechách pokryla námraza, postava kráčí i tak dál s jistotou akrobata. Tak zima konečně dorazila … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Na konec mi nezbývá než dodat? Piš, barde, piš! A nebuď zbabělý jako Tarly a pusť se do sepisování toho Rhaegarova příběhu, protože Ty na to - stejně jako Sam - máš!
Těším se, až se tu trochu rozběhne diskuse a já se zase dozvím něco nového nebo si osvěžím již zapomenuté.
Máme tady příběh dějově z období Vichrů, s trochu nečekaným hrdinou a zvláštní atmosférou. Je propracovaný a velice zručně napsaný – vlastně na profesionální úrovni. A to ať už jde o popis Lea, jeho vizí nebo Starého Města. Dokonce nechybí ani akční scéna a závěr s proroctvím je opravdu působivý.
Postava Líneho Lea Tyrella mi přišla zajímavá, GRRM ho nechává přijít na jeviště ve dvou kapitolách Hostiny, aniž by byl nějak klíčový pro vlastní děj ... ale pořád se tam tak nějak ochomýtá. Tipnul bych si, že ještě dostane v Sáze nějakou roli. Občas mě dráždí totální klaďasové a totální záporáci, takže přemýšlím o dalším rozměru jejich charakterů.
Pomohla mi vzpomínka na dětství, kdy jsem ještě v komunistické ČST shlédl obskurní japonský seriál "Sokol, strážce noci" (ona to měla být Sova, ale nějak nezafungoval překlad) - to je takové příjemné, trochu debilní dílko, kdy mladý šlechtic působí za dne dojmem naprostého ochlasty a povaleče, a za nocí se mění v japonskou středověkou verzi Batmana, skáče po střechách, a místní policie ho honí v uličkách s lampiony v ruce (vypadají, jak splašený průvod k VŘSR) - a tak nějak si představuju i Leovu alternativní historii. Plánoval jsem pro mého skoro-Batmana i setkání s jeho skoro-Catwoman, ale nakonec zůstalo u náznaku. Já věřím, že když si ještě někdo povídku přečte, mohl by rozklíčovat, kdo je tím tajemným lučištníkem.
A teď uvidíme, co bude dál - buď se vrhnu skutečně na Rhaegarovo POW, nebo zamířím do vzdálené budoucnosti ... ale nebude to hned.
Prvně se mi zdálo trochu zvláštní, že jej hocha tak snadno dostali a pak jsem vydechla "ahaaa, tak proto" a s dvounásobným zájem četla, jak pan ochotně kráčí do rizika, protože věří vizím a protože je zvědav na tu druhou osobu. Hodně líbivá ingrediencie.
A taky mám tip na střešního střelce. Takhle, nebylo by to první nečekaně pozitivní propojení mezi členy těchto dvou rodu, co se moc v lásce nemají.
Jsem zvědavá, zda jeho alkoholická metoda ještě přivodí nějaké trable, nebo to má opravdu pod kontrolou. A co řekne, pokud se potvrdí muj tip na lučištníka. Nebla bych proti, kdyby došlo i na víc šprtání v tom proč pro sebe zvolil tuhle kariéru a pro své veřejné já a vztahy s blížnými ostudnost. Jak mu skrslo ve hlavě. A jak to dopadne, až se setká s Dany naživo. Tak holka všem převrátí život vzhuru nohama a on co budoucnost vyhlíží, poveze se na stoupající vlně, nebo se naopak nalezne v pozici, kdy stojí proti proudu a děj se co děj? Jinak s tím jak se tady svíčkuje, nebyla bych proti ani kdyby se do toho zatáhli Hightoweři. A ještě si říkám... Nakolik to otrokárství probíhalo ve stínu a nakolik s tichým schválením vrchnosti, protože to řeší davy uprchlíku a zaměstnává kořistníky? Nebo dokonce část zisku kape i vedení?