Útržky z Robertovy rebelie - Catelyn - Ice & Fire

upraveno 15. května 2022 v Povídky
imageÚtržky z Robertovy rebelie - Catelyn - Ice & Fire

CATELYN (napsala: čejka)   „Dejte mi na něj pozor!“ Do Lysina hlasu se znovu vmísil pláč. Vyděšená komorná se hned shýbla pro svatební plášť, který nešťastnou náhodou sklouzl na zem. I když to nebyla její vina, začala se své paní … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Nebudu lhát, zejména proto, že je to o mně všeobecně známo, ale pro Eddarda mám slabost. Jsem proto ráda, že jsem měla možnost se zúčastnit, alespoň jako divák, jeho svatby, přestože byla vylíčena z pohledu nevěsty (a na můj vkus poměrně stručně :-)). Docela by mne zajímalo, jak svatební den vnímal on sám, jak na něj působila snoubenka jeho vlastního bratra, když se na ni najednou podíval očima budoucího ženicha a nikoli švagra. Čejko, jako vždy skvělé počtení! Líbí se mi skládat si dohromady střípky toho, co Martin naznačil, co pověděl přímo a co nevyřkl, a moc se mi líbí, jak je skládáš dohromady Ty a děláš z nich ucelený obrázek. Pro někoho, kdo četl první díl Písně několikrát a viděl manžele Starkovy po letech, po dětech a poté, co se do sebe skutečně zamilovali, je zajímavé sledovat nyní počátky jejich vztahu, kdy se spojili dva cizinci, aby se vzápětí opět rozdělili a spojili - stále jako cizinci - až po válce.
  • Abych pravdu řekl, kapitoly Catelyn pro mě v Písni byly většinou spíš nutné zlo. Ale tato její verze v tvém podání mě nad očekávání bavila a řekl bych, že i docela přesně odpovídá jejím vzpomínkám (nebo přesněji spíše náznakům vzpomínek) na mladého Eddarda v Písni.

Tvoje "útržková" série mě zatím opravdu velice baví, děkuji za ní :)
  • Je tu docela kontrast s Nedovými kapitolami. Líbí se mi jak každý POV vyznívá jinak. Je tady z toho slyšet dívčí hlas. Ale nijak ztřeštěný, ne, ne. Je to taky zároveň hlas dívky, která si je jistá svým krokem, svým místem, chodem světa, ano, ona je ta dcera, co to měla vždy zvládnuté, zodpovědná premiantka. I s Lysou soucití a snaží se nabídnout oporu, protože starostlivost je součástí balíčku premiantky v tomhle prostředí, ale taky upe nemá jak dát Lyse to, co by ji opravduvytáhlo z louže. Spíš je tedy ráda, že je ráda. A řeší vztahy, řeší pruběh svadby a na konci je to o obavách a v jistém bodu je zmínka o tom, jak vojáci brzo potáhnou, ale je to fakt na okraji narozdíl od Nedova POV.
    Oceňuji detail s Petyrovým listem. Jeho přítomnost je nepatrná, zdánlivé nic, jen se z toho pak cosi vyklube. A jak to hezky poukazuje na to, že Lysa s ním lehla a on měl za to, že Catelyn. Cat je zmatená, on se cítí oddaně a Lysa marně tahá za rukáv. A pak Cat ten lístek spálí. A prej, že si jistě najde oddanou ženu - si piš, Lysa mu bude oddaná do posledního výkřiku. Krásný drsný foreshadowing.
    Brynden a jeho "zamysli se, vždyť truchlí" bylo povedené.
    Nuence loučení na jedničku.
    A na Lysu smutný pohled no. Dobrá práce s charakterizací i zde. Náznaky v budoucnu ještě výraznějších črt, trápení, jistá nerealističnost... Cat by na jejím místě taky nebylo kdovíjak, ale poradila by si s tím líp, je míň křehká a víc nohama na zemi a víc cnitřně uspokojená.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.