Útržky z Robertovy rebelie - Hvězdopad - Ice & Fire

upraveno 15. května 2022 v Povídky
imageÚtržky z Robertovy rebelie - Hvězdopad - Ice & Fire

HVĚZDOPAD (napsala: čejka)   Meč ležel na stole před nimi, bledý a dokonale čistý, bez jediné skvrny, která by ho hyzdila. Přesto byl cítit nedávno prolitou krví. „Kdo ještě zemřel kromě Arthura?“ zeptala se. „Ser Gerold?“ Eddard přikývl. „I Oswel … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• Poměrně kratičká povídka, skutečně střípek, ale už když jsem četla první verzi, probudila ve mně více otázek než odpovědí :-). On je totiž ten text natolik prošpikovaný různými náznaky a teoriemi, že to ani jinak nejde... Tady je jen výcuc z toho, čím jsem čejku již někdy před rokem zásobovala:

BARRISTAN:
    V knihách je zdůrazňováno, že se Ašara nikdy o Selmyho náklonnosti nedozvěděla. To, co se říká, že byla připravena o čest, že se na Harrenově zakoukala do Neda apod., to vše jsou různé smyšlenky a domněnky určitých postav, které byly do celé romance zapojeny velice nepřímo. Selmy je navíc v knihách považován za posledního opravdového rytíře, čest je mu nade vše, bílý plášť pro něj znamenal hodně. Dal by tedy Ašaře najevo svůj cit? Vyznával by se jí, kdyby věděl, že spolu vlastně nikdy nemohou být? (Chci věřit tomu, že spíše ne.)
    Vcelku se mi líbí, že by Ašara Dayne o jeho citech nevěděla - opět tragická nenaplněná láska, tentokrát z Barristanovy strany. Pokud byla mladinká a zahleděná do Neda, všimla by si citů rytíře královské gardy, jehož bílý plášť ho v očích potencionálních nevěst činil neviditelným? Říkám si , že svoji přísahu bral vážně, takže by ji neporušil a jeho láska byla nešťastnou. Jestli Ašara coby žena jeho zájem vycítila, to je věc jiná, ale měla-li oči pro Tichého vlka, tak na tom stejně moc nesešlo ;-).

NEDOVO DÍTĚ:
    Víme jistě, že Ašara byla těhotná? A víme ZCELA JISTĚ, že dítě zemřelo? Dítě mohlo přežít a stejně tak Ašara, rozšíření historky o skoku z věže mohlo být jen k tomu, aby zamaskovalo stopy. Ovšem kdyby dítě bylo Starkovy krve, dělali by s tím takový humbuk v Martinově světě? To by muselo být dítětem někoho jiného... Při surfování jsem narazila na zajímavou teorii, že Ned Ašaru provdal za Howlanda Reeda. Možná to někdo již četl, ale pro mne to byla novinka, a i když se k tomu osobně nepřikláním, jako teorie se mi to líbilo.
    Odkaz: https://www.quora.com/How-did-nobody-find-Ashara-Daynes-body-assuming-she-s-actually-dead-Or-see-it-Wouldn-t-Starfall-have-had-stewards-serving-girls-boys-household-knights-squires-or-at-least-someone-that-would-ve-seen-something
    Při pročítání různých odkazů mě trkla nenápadná Barristanova narážka na barvu Ašařiných očí + že si byl napoprvé myslel, že by Daenerys mohla být její dcerou. Je to jen nenápadná narážka, anebo mistrně ukrytá nápověda? Všichni, včetně Daenerys, jsou přesvědčeni, že je za bouře zrozená a tak dále. Ale je tomu skutečně tak? Co když jsou s Jonem ve vztahu sestřenice / bratranec? ;-) (Nemluvě o tom, že mezi spekulativními muži, kteří Ašaru zbavili cti, figuruje i šílený Aerys, pověstný tím, že znásilňoval kde se dalo ;-).)
    Mně se samozřejmě líbí ta možnost, že dítě bylo a že bylo Nedovo. Že se do sebe s Ašarou zamilovali, ale z pohledu postav, které už nějaký ten pátek žijí ve světě PO Robertově rebelii, víme, že spolu prostě být nemohli a jejich láska je tragická. V tomto ohledu, ač Ašaře a Arthurovi fandím, bych Ašaru i dítě nechala zemřít, aby Ned (a jiné postavy) žil se svým žalem a čistým čestným životem po boku Catelyn, kterou si nakonec zamiloval. (Zkrátka držet se toho, co známe z kánonu, a co nám je blízké :-).)

MŮJ OBLÍBENEC ARTHUR DAYNE:
    Byl považován za nejlepšího šermíře, své doby. Jak je tedy možné, že ho Ned porazil? Nenechal se Arthur porazit? Ať kvůli tomu, že věděl, že Stark svého synovce nezabije, ale postará se o něj (a i o Lyannu, pokud se nevědělo, že nepřežije), anebo protože spoléhal na to, že se postará i o jeho sestru, o níž vědě, že ji Seveřan miluje?
  • upraveno 13. června 2022
    Je fakt, že jsme všechny teorie tehdy neprobraly do detailu :-) takže doplňuji:
    Ašara a Selmy
    Ašara byla jednou z Eliiných dvorných dam. Těžko říct, kdy ke dvoru přišla, možná si ji tam přivedla právě až Elia (a ta v hlavním městě dlouho nezůstala). Nicméně ale Ašara byla sestrou Arthura Dayneho, a proto se nejspíš se Selmym několikrát potkala. Byla sice mladá, jenže jako mimořádně atraktivní žena (a ještě k tomu původem z Dorne) zřejmě nebyla slepá a mohla si Selmyho obdivu všimnout. Selmy jí o své lásce určitě nic neřekl, ale hodně zvláštní je, že věděl o její dceři. Dayne mu to říct nemohl, ani omylem naznačit. Odjel totiž hned v zimě s Rhaegarem a pak už se nevrátil. Přidala jsem proto Selmyho návštěvu v Hvězdopadu (s dopisem pro Rhaegara).
    Pokud jde o Ašařino těhotenství - řekla bych (i podle Selmyho vzpomínky), že ano, že dítě měla - a zemřelo, aby Ned nemusel řešit ještě tohle. Každopádně - vzpomeňte si, že před volbu opustit dívku, která může být těhotná, se octl potom i Robb. Rozhodl se přesně obráceně a stálo ho to život.
    Arthur Dayne - musela jsem chvíli hledat příslušný citát. Takže Střet králů - Bran (kapitola s hostinou, na kterou přijdou Jojen a Meera). - Najednou si (Bran) vybavil něco, co mu kdysi řekl jeho otec. ... "Nejlepším rytířem, jakého jsem kdy poznal, byl Arthur Dayne, který bojoval s mečem, jemuž říkali Úsvit, ukovaným ze srdce spadlé hvězdy. Říkali mu také Meč jitra a zabil by mě jím, nebýt Howlanda Reeda."
    Kdo navíc viděl seriál, byla tam přesně tahle scéna."
    Osobně mi tedy z toho vychází spíš verze, že, vzhledem k tomu, že útěk s Lyannou byl nemožný, gardisté prostě zůstali a bránili ji do posledního dechu.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Lady Ašara napsal(a):

Pokud byla mladinká a zahleděná do Neda, všimla by si citů rytíře královské gardy, jehož bílý plášť ho v očích potencionálních nevěst činil neviditelným?

No, rytíři Královské gardy sice nebyli kandidáti na ženění, ale rozhodně jim nebyly ženské půvaby cizí a ani ženy se do nich neobracely nezájmem :) Příkladů je v Písni dost.
    Lady Ašara napsal(a):

Všichni, včetně Daenerys, jsou přesvědčeni, že je za bouře zrozená a tak dále. Ale je tomu skutečně tak? Co když jsou s Jonem ve vztahu sestřenice / bratranec? ;-)

Počkej, jako že by Jon byl synem Rhaegara a Lyanny, zatímco Daenerys dcerou Neda a Ašary? Chápu to dobře?

• Nevada napsal(a):

No, rytíři Královské gardy sice nebyli kandidáti na ženění, ale rozhodně jim nebyly ženské půvaby cizí a ani ženy se do nich neobracely nezájmem :) Příkladů je v Písni dost.

Toho jsem si samozřejmě vědoma :-). Jen k tomu Selmymu mi to moc nesedí... Ale je fakt, že my ho známe už jako staršího pána a gentlemana, kdo ví, jaký byl zamlada :-).
    Nevada napsal(a):

Počkej, jako že by Jon byl synem Rhaegara a Lyanny, zatímco Daenerys dcerou Neda a Ašary? Chápu to dobře?

Ber to jen jako takový výkřik do tmy, ne jako suverénní teorii :-). Časově by to možná sedělo, ale nevím, jak by děcko dopravili do Dračího kamene a ještě ho pověsili Viserysovi na krk :-).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 16. května 2022
    Lady Ašara napsal(a):

Nevada napsal(a):

Ber to jen jako takový výkřik do tmy, ne jako suverénní teorii :-). Časově by to možná sedělo, ale nevím, jak by děcko dopravili do Dračího kamene a ještě ho pověsili Viserysovi na krk :-).
    Kam lidi na ty krávoviny chodí... Copak Viserysovi, to byl osmiletý harant, ale jakpak asi nakecali Darrymu, že tohle pískle je plnoprávná princezna, když mu královna umřela v podstatě před očima během porodu. To by muselo být sakra načasování, aby mu tam propašovali bastarda úhlavního nepřítele královského rodu (nehledě na to, že nikdo nemohl tušit, jestli by dítě Ašary a Neda mělo fialové oči a stříbrné vlasy).
  • upraveno 16. května 2022
    Navíc Ašařino dítě by bylo starší než královnino. Turnaj v Harrenově se konal na konci roku 281, jenže Daenerys se narodila až v r. 284. Teorie je to ale hezká :-)
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Za mě:

BARRISTAN - v Tanci s draky se ser Dědeček zamýšlí na turnajem na Harrenově a (sám pro sebe) si vyčítá, že se Ašaře nevyznal, že kdyby neprohrál poslední duel s Rhaegarem, tak (kromě nepatrné konsekvence (Lyanny jako královny lásky a krásy)) mohl Ašaru korunovat a že by pak "nevzhlížela ke Starkovi" ale k němu ... Zároveň tam vzpomíná na to, že Ašařino dítě se narodilo mrtvé. Jelikož to nikde neříká nahlas, beru to jako realitu. Tak to prostě bylo.

NEDOVO DÍTĚ - viz výše, otcem dítěte by měl být nějaký Stark. Jestli to je Ned, je otázka. Klidně by to mohl být Brandon, vzhledem ke své divokosti a apetitu (viz vzpomínky paní Dustinové). O Aerysovi dost pochybuju. Rhaegar ? Že by spal s jednou s dvorních dam svojí ženy ? To je taky dost divoká myšlenka.

ARTHUR DAYNE - ano, Ned přežil podle svých vzpomínek jenom "díky Howlandu Reedovi". Jestli Arthur musel bojovat ? Subjektivně to tak cítil (vzpomínky Neda na souboj u Věže radosti: "složili jsme slib" "teď to začíná" "ne, teď to končí ...") Jak přesně ten souboj proběhnul, možná ještě někdy zjistíme ve Vichrech. Sedm proti třem, někdo by řekl "cikánská (seveřanská) férovka".
  • Další velmi zajímavý útržek, který rozvíjí některé lehce naznačené teorie. Nebudu se v tom pitvat, to už udělali kolegové nade mnou. Za mě jen řeknu, že se mi to opět velmi líbí :)
  • upraveno 16. června 2022
    @Azrael
    Děkuji :-)
    Oakenfist napsal(a):

otcem dítěte by měl být nějaký Stark ... Klidně by to mohl být Brandon, vzhledem ke své divokosti a apetitu (viz vzpomínky paní Dustinové). O Aerysovi dost pochybuju. Rhaegar ? Že by spal s jednou s dvorních dam svojí ženy ? To je taky dost divoká myšlenka.

Brandon to být mohl, jak už jinde zmínila @svoa00. Osobně sice tuhle záležitost vnímám spíš jako protiváhu k Robbově manželství, ale teorie je to každopádně zajímavá. Aerys měl podle všeho jiný vkus, navíc k téhle možnosti nejsou vlastně žádné náznaky. K Rhaegarovi už vůbec ne.
    Oakenfist napsal(a):

Jestli Arthur musel bojovat ? Subjektivně to tak cítil ... Sedm proti třem, někdo by řekl "cikánská (seveřanská) férovka".

V situaci, kdy byla válka prohraná a starší Rhaegarovy děti zavražděné, už nejspíš poslední tři gardisté nevěřili nikomu. Ned zřejmě vůbec bojovat nechtěl a věřil, že se s nimi dohodne (možná to dokonce i slíbil Ašaře za to, že mu poradila, kde hledat). Proto jel k věži jen se svými přáteli a na tři elitní rytíře říše to evidentně přesila nebyla. No a zdá se, že Reed se zachoval prakticky a vzhledem k tomu, že tady nešlo o žádný oficiální souboj, ale prostě o život, detaily neřešil.
  • Heh... Tady někdo říká, že bilý plášť činil Selmyho pro ženy neviditelného, já bych zas naopak tvrdila, že pro značnou část žen by ho naopak činil velice viditelného. Je to cosi speciálního - elitní jedinec zavázán celibátem, jaké by to bylo přimět jej zlomit jej a padnout k nohám svudkyně... Jsem si jistá, že po bíláčcích koukala spousta ženských. A že by Ašara uměla poznat, že je do ní zakoukán. Ne nutně, ale to, že je zakoukáná do jiného ani nijak nutně neznaměná, že nemuže zbadat, že po ní pase jiný.
    Jinak líbí se mi jak je to tady - přes rytířství, nabídnutí ochrany. Vlastně skrz to i zachovává svou pověst šlechetného cnostného ochránce, i dáva chtě nechtě najevo city nepřímo - ať už ponukou, nebo zapomenutím, že v Dorne je té víc lážo plážo. Umím si představit, že se to stalo.
    Teorie o zmatcích s dĚtmi haluzní, osobně se mi líbí jak cynismus ala svoa, tak protiváha Neova sňatku z rozumu a Robbova z lásky a morálních závazku.
    A obzvlášť smekám před tím vnitřním výlevem smérovaným k bratrovi. Je tak krásně ženský a mám pocit, jakoby to uchopil z neokoukané roviny.
    A taky to, jak má problém jen se podívat na dítě. A to dohadování, co tedy s dítětem.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.