Pod slupkou z kamene - Ice & Fire

upraveno 23. srpna 2022 v Povídky
imagePod slupkou z kamene - Ice & Fire

Pod slupkou z kamene Shireen Seběhne dole schodištěm a pak utíká po cimbuří. Klouže na černém kamení mokrém od mořské tříště a deště. V loužích se zrcadlí záblesky žáru a strašlivé zvěrské tvary. Rudá žena to říkala. Dračí dech na … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• upraveno 24. srpna 2022
    @Aviv
    Skvěle! Díky, tak přece jenom ses taky zase vrátila ke psaní. Ale žes tu chyběla.
    A vzalas to vážně. Výborné zachycení atmosféry - popis hradu i strach malé dívenky. Chudák Shireen. I ona ještě ke všemu zdědila po Targaryenech něco z prorockého talentu? Bude mi jí líto ještě víc.
    P.S. Ještě si zasloužíš body navíc za název, který vystihuje místo i způsob, jakým Shireen musí žít kvůli následkům své nemoci (doslova pod kamennou slupkou)
  • Ouch :( Nějak mě nenapadlo o Shireen takhle přemýšlet a jak musí být pod tou laskavostí vyděšená.
  • Velmi krátké, ale velmi zajímavé a poutavé, snesl bych delší text. :-)
  • AvivAviv
    upraveno 27. srpna 2022
    Puvodně tam bylo jen jméno POV postavy, ale Nevada řekla, že to chce ještě normální nadpis, takže poděkovat možno jí.

Kdo ví, zda jsou prorocké.
    Možná je to jen prostředím - děsivým hradem rodu, který její rodina zvrhla, figurami jako Mel a Strakoš, co pronášejí tajemné repliky, matčiným izolováním od světa a utvrzováním o choulostivosti a tím, že nastala první zima v jejím životě a lidé si povídají, že bude pěkně tuhá.
    A možná se teď, v době, kdy se magie vzmáhá a ruzným lidem se zdá s vlky, zeleně, mořsko-slaně, ohnivě, o smrti otce (Rickon), nebo o tančících dracích a umírajících lidech (Teora Toland), i do jejích snu vkradlo vlnobití z nadcházejících změn.
    Cressen říká, že noční múry měla odmala.
    Já, když už jsem se do toho dala, tak jsem tomu chtěla dát trochu zamotanější zápletku, něco z dívčího srdce i nádech nejednoznačné přehlížené výstrahy. Kolem ní a Strakoše se kumuluje hororový element a ona pusobí křehce jak ptáče vypadlé z hnízda.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Pardon, ale je to jediná závažná podmínka tohohle formátu povídek. Není možno nazývat je jen jménem postavy z Písně.
  • To nebyla výtka.
  • Mne by zamrazilo i bez té úplně poslední věty, jen po Strakošově replice. Shireen je pro mne jedna z tragických postaviček Písně, i když i ona musela mít svoje naděje a sny. Nejen noční můry, na které ovšem musela mít zaděláno docela slušně: pochmurnost místa, kde žije, vztahy mezi rodiči, matčin fanatismus, obětiny Rudé kněžky...
  • Ono ji taky zamrazilo právě z jeho repliky. Paranoidní kolečka se rozeběhnou jak o závod a mužeš si opakovat Cresssenova slova kolik chceš, ale to "co když" bude furt kdesi v perferním vidění a za času na čas zatáhne za rukáv.
    A stejně doufám, že tohle její život nezadefinuje, že to nepotopí jiné věci. Bylo by fakt hezké, kdyby na konci Písně žila a věci se pro ni ubírali optimistickým směrem. Si ji představuji s Edrikem v Bouřlivém konci, jak je jim dobře a jak konsolidují krajinu.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.