Konflikt Ladu a Ohna

upraveno 23. dubna 2023 v Spekulace
Zdravim,
som tu novy a netusim co vsetko sa tu riesilo a co nie. Striktne sa drzim iba knih, serial ignorujem.

Rad by som sa ale dozvedel nieco viac a hlbsie z ustredneho konfliktu celej sagy. Martin vystaval nesmierne komplexne a rozvetvene dielo s mnozstvom postav a vedlajsich zapletiek. Napriek tomu osou vsetkeho diania zostava dualisticky konflikt Ladu a Ohna. Martinove postavy su v zasade sede, ani dobre, ani zle, zato dost kontrastne voci sebe vystupuju okolnosti, miesta, konanie osob, ktore su spojene s tymito dvoma elementami.

Lad jednoznacne reprezentuju Biely chodci ako hrozba, ale tiez je tu ocividne mrtvy clen nocnej hliadky, ktory pomaha Brenovi. V oboch pripadoch ide o nekromanciu, ale s roznym vysledkom. Oboje ma ocividnu spojitost s detmi lesa, zelenovestcami, s prvymi ludmi, carostromami, s rodom Starkov a Nocnou hliadkou.

Ohen reprezentuju jednoznacne draci, ale tiez stoji za povsimnutie ze vsetko, co s drakmi a ohnom suvisi ma i nejaky suvis s Asajom. Viera v R'lhora, Melisandra, Mirri, krvava magia, Valyria ...

Dualizmus, ktory Martin od zaciatku dosledne buduje je na tomto principe. Moze byt 'ladovy dobry' alebo 'ladovy zly' a rovnako 'ohnivy dobry' ohnivy zly'. Zahadou ale pre mna zostava co, alebo kto su tieto dva protipoly. Nocny kral sa zda byt len vyssou figurkou na tejto sachovnici, ale mam pocit, ze nie je tou najvyssou. Takisto R'lhor - ma byt ot tym 'ohnivym' antagonistom? Alebo su za tymito dvoma postavami vyssie postavy ... principy, entity?

Knihy tieto vztahy odhaluju len pozvolna. Je jasne citit (pri opakovanom citani), ze toto nieco je pritomne od prvej stranky a je to naprosto konzistentne. Preto, ked moze jedna strana (Lad) konfliktu ozivovat mrtvoly nekromanciou, tak je pripustne aby druha strana (Ohen) mohla ozivit mrtvolu lady Stark.

Som presvedceny, ze nejake odpovede sa nachadzaju i v Martinovej inej tvorbe. V sage je referencia napriklad na Blede dietatko s mecom, co je entita, ktoru som objavil v poviedkach Snove pisne.

Zamerne som vynechal Sedem. Martin napisal kratku poviedku, kde sedem neznamych entit prechadza medzi svetmi a prenasleduje cestovatelku.

Takze: velmi rad by som tymto vyzval znalcov Martinovho sirsieho diela a pozornych viacnasobnych citatelov, aby mi pomohli objasnit a dohladat tieto chybajuce spojovacie clanky a lepsie objasnit na akom zakladnom kameni Piesen Ladu a Ohna spociva.

Komentáře

• Riešilo sa už hádam úplne všetko, lebo od vydania posledného dielu Piesne už jeden stihol aj dospieť a prvý raz odvoliť.

A tým si práve nie som istá, či Deti reprezentujú Ľad. Reprezentujú les a prvopočiatky, najhlbšie korene, ktoré sú na mráz zvyknuté, kým ten Andalská sedmcípy juh je viac také dieťa leta.
    Iste, Lyanna bola pre Rhaegara prvkom ľadu voči Targyaryenskemu dračiemu ohňu. A Starkovci založili ten ľadový obranný objekt. Aleprídu mi bližšie k Divokým, než k Chodcom. Čarostromy a odolnosť voči zime a menšia aristokratickosť a rensančnosť než na juhu, pôvod v Prvých ľuďoch - to ich spája.
    Teraz sa normálne musím zamyslieť, či Targaryenov vnímať ako niekoho prežívajúceho v ohni, alebo reprezentanta ohňa na tej istej rovine čo Rhloristi. Lebo neprídu mi rovnakí, ale neviem, či to prirovnať ku vzťahu Severanov voči zime a takých ako Craster, čo kolaborujú s Inými. Craster je zriedkavý a v podstate len trpený červ. Mel reprezentuje rozsiahle hnutie s reálným majstrovstvom nad nejaými silami. Navyše tam chýba element Vzdialený hlaváč-radové divnotvory-ľudský služobník, čo pri Bielych chodcoch a Crasterovi.
    Možno v tom možno hľadať to ako po identifikovaní jedného nepriateľa, človek po hlave vhupsne do náruče pravého opaku a nezamyslí sa vopred, či to preň nie je rovnako nebezpečné. Oheň je nejasný oproti jasnému ľadu.
    Ale nakoľko jasný vôbec je ľad. Je agresívny, ale o príčinách a vnútornom fungovaní nevieme dokopy nič. Zákon akcie a reakcie, ako oba protipóly zapadajú do jedného systému, mágia v rámci a mimo nich (lebo neviem, čo stváral Qyburn s Gregorom Cleganom, ale myslím, že to nebolo ani bielochodcovské, ani ohniváčske a Beztvárí používajú tiež celkom iné mechanizmy)...

Toto bude ešte zamotané, ale myslím že by mohla dávať zmysel línia medzi prispôsobením živlu a ovládáním živlom. A otázka rovnováhy medzi nimi.
    Fakt, že Martin konfrontuje klasické šablóny čierno-bieleho videnia a rozprávačských postupov, čakáme jedno a on naservíruje druhé a spätne si uvedomíme, že náznaky boli a že je to vlastne logický výsledok predošlého... Neviem ako priamočiaro si predstaviť finálny stret týchto síl a ľudskú rolu v ňom, výsledné posolstvo.
  • Inak teda možno ti v prehlbovaní pochopenia pomôže prelúskanie práve tohto vlákna. Sice je tam i spousta toho, co s tvou otázkou nesouvisí, ale zase asi nejnižší šance, že ti něco podstatného unikne. A zachoval se tam vývoj kolektivní dynamiky členu zdejšího fóra.
    Máš docela pech, žes přišel teď a ne před deseti lety. Zbylo nás pět a pul a už tu spíš jen tak přežíváme na fanfikci, fanartu, nejnovějším seriálu o Targaryenech a sem tam nějakém nesouvisícím příspěvku.

http://www.icefire.cz/forum/discussion/51359/spoiler-teorie-ve-svete-asoiaf-pouze-knihy#latest
  • upraveno 18. dubna 2023
    Dakujem za reakciu. Ja som sa tu poslednych osem rokov tak trochu rozhliadal, kym som sa odhodlal i registrovat.

Knihy som cital a serial sledoval iba pokial boli knihy predlohou. Vela cestujem a mam audioknihy, ktore som si viac krat vypocul. Vtedy sa uz citatel/posluchac nerozptyluje nasilim, sexom a prvoplanovymi intrigami, ale snazi sa sledovat daleko rafinovanejsie stopy, ktore v texte su. Uznavam, ze pre pochopenie je zasadnejsi text v originali.

Studenoruky je produktom rovnakeho posobenia 'ladovej nekromancie' ako chodiace mrtvoly s tym rozdielom, ze mu bola ponechana slobodna vola, ale zachovana nejaka osobnost. Chodci, zda sa, slobodnu volu nemaju, ale su kontrolovani. Legenda o Nocnom kralovi hovori, ze velitel nocnej hliadky stretol (podla opisu) zenu - bielu chodkynu, ktora mala slobodnu volu a osobnost, ale pod jej vplyvom, alebo v spolupraci s nou ovladol/premenil clenov nocnej hliadky. Jeho ani jej osud nebol jednoznacne objasneny.
    Stena nebola vztycena predkami rodu Starkov. Skor sa priklanam k nazoru, ze to je obranna sktruktura vztycena prvymi ludmi s alebo bez pomoci deti lesa. Povod, alebo zdroj 'Ladovej nekromancie' je jednoznacne na sever od Steny.

Zelenovestci a Carostromy funguju ako mycelium. Je to siet s uzlami v dutych kopcoch. Funkcny uzol zostal za Stenou a dostal sa k nemu Bran. Druhy takyto uzol je Duty kopec v ktorom sa ukryvali Dondarionovi Kralovi muzi, ale nefunkcny. Nieco vyznamne bolo na kopci kde bola dva krat Arya a ma to ten samy vyznam ako kruh carostromov kde prisahal John za Stenou. Nieco vyznamne, alebo to same je na ostrove v strede Bozieho oka pri Harenove. Mysim, ze na tomto mieste vstupil Zelenovestec do Howlanda Reeda a 'osedlal' ho rovnako ako to dokazal Bran s Hodorom.

Qyburna vidim skor na opacny pol - 'ohnivu nekromanciu'. Je to ovladnutie/zneuzitie sily, ktora vratila Dondariona a Stonehart.
    V jeho pripade je vysoko zaujimave ako sa vyjadruje o majstroch - sede ovce. Toto slovne spojenie pouzije na konci Hostiny i Marwyn. Z toho usudzujem, ze to, co studoval Qyburn, studoval i Marwyn, ale s tym rozdielom, ze sa nenchal nachytat. Ak mali spolocny 'projekt' tak to vsetko siaha do Asaju (a krvavej magii a Mirri) a prave tam vidim povod/zdroj 'ohnivej nekromancie'. Je to ta sama sila, co stala za vzostupom a padom Valyrie.

A Mirri ... predviedla Deny ritual krvavej magie a vysvetlila jej sposob ako tato magia pracuje. A Deny intuetivne (z casti vedome z casti podvedome) tieto principy uplatnila pri Drogovom pohrebe. Krvavou magiou a ohnivou nekromanciou vratila zivot do troch dracich vajec ... a to je treba si porovnat s planmi Melisandry ako chcela prebudzat drakov na Dracom kameni a potom o tom rozpravala i na Stene. Ten princip je rovnaky a siaha do Asaju.

Ziadna vyznamna udalost sa u Martina nedeje bez predchadzajucich predzvesti. Jednak je tu jasna kauzualita, ale tiez su tu vestby, sny, vizie. Taktiez rozpravky, pribehy, legendy a piesne. Toto su vsetko prekurzory udalosti, ktore sa maju stat v dalsich knihach a tieto udalosti su uz pevne dane.
  • Dakujem stracne moc za ten odkaz! To, ze je Sarella a Alleras jedna osoba som si nevsimol. Povazoval som ho za jej syna. To je nevyhoda audioknihy - ked som to nevidel napisane, tak mi to osem rokov unikalo :D
  • Tak to bolo dlhé odhodlávanie. Prečo toľké váhanie? :D

O Bílačcích samotných těžko říct, mohli by být samostatní osobnosti, mohlo by jlidně jít i o hive-mind - kolektivní formu jako mravenci a včely. Ale zombie vypadali pěkně nevědomě, bábkovitě. Okrem Studenorukého. Tam by ma zaujímal proces - ako bol vyňatý spod kontroly Iných.
    Čo sa Nočného kráľa týka, slečna je popísaná ako "corpse queen", takže vpravde neviem, či jej mliečna studená pokožka a oči ako modré hviezdy majú značiť, že ej Iná - sidhe/elf z ľadu, alebo niečo ako Studenoroký - mŕtvola so zachovanou mysľou, alebo niečo tretie.
    Takže Brana Stavitele Starka považuješ za legendu, že Starkové se jako vládnoucí rod etablovali až dávno po položení základu Zdi?
    Jinak ano, ledová nekromancie má puvod za Zdí, o tom žádná.

Pri skúške majstrov so sklenou sviecou bolo spomenuté, že človek si môže vbrať medzi uložením sa k spánku a nocou prebdenou v tme s dorezanými prstami. Povedal yb si, že užívanie sklených sviec beží na krvavej mágii a teda má k ohňu taký istý vzťah ako Mirri?

Prirovnanie čarstromov k mycéliu sa mi páči. Vpodstate koreňový systém je čosi podobné ako podhubie. A čo majú rastliny a ľudia spoločné je fungovanie v teplotnom optime, kde voda má kvapalné skupenstvo a teda to nie je ani ľad, ani oheň, ale úzky priestor medzi nimi.
    Seriál uplatnil teóriu, že Deti lesa vytvorili Iných, aby sa bránili. To by naznačovalo oddelenie dvoch navzájom sa vyvažujúcich síl do dvoch pólov v ich extrémnej polohe. Čosi ako keď v Dark Crystal hlúčik bytostí sa chcel zbaviť svojej temnej stránky, ale podarilo sa im len každému jednému fyzicky rozdvojiť na totálneho pacifistu a totálneho agresora. A tu Deti nerozdelili seba ako celok, ale iba vytvorili jedno ohnisko a zákonite muselo vzniknúť aj druhé. Hypoteticky. Má to niečo do seba, al eúplne by som za to ruku do ohňa nedávala.

Zauímavá je dualita bielo-červených čarostromov, s ktorými operujú zelenoveštci a pasta z nich chutila Branovi najprv hnusne a potom sladko a modro-čiernych stromov v Quarthe, využívaných miestnymi černokňažníkmi, z ktorých sa vyrába tieň večera, čo tiež podobne mení chuť. Čarostromy rastú na severe, hentá burina zas na juhu... A dvere na Dom čeirnej a bielej sú vyrobené z driev týchto dvoch stromov.

*Áno, elf je severanská bytosť, kdežto sidhe keltská, ale viac menej korešpondujú a elfovia sú známejší než sidhe, skrátka "fair folk"
  • Hanblivy chlapec z dediny :D

To, ako vznikaju nemrtvy je opisane ako sirenie infekcie, ktora az po smrti plne ovladne kadaver. Studenoruky ma ich znaky, ale zachovanu osobnost. Povedzme, ze ak tato magicka nakaza vstupi do tela este pred smrtou, tak uchova nieco z povodnej osobnosti?

Martin zacinal pisat sci-fi poviedky a potom presiel na fantasy? Co ak nepresiel nikam, len vo svojom Martin-multi-verse vytvoril svet, ktory ma vsetky jeho vnutorne pravidla, ale ma obyvatelstvo podobne nasmu stredoveku. Moj dojem hraniciaci s istotou je, ze vsetky tieto podivnosti a anomalie su v nejakej forme popisane v jeho starsich poviedkach. Ako je to napriklad so Sedem - to su niekde v jeho diele realne entity 'preskakujuce' medzi svetmi.

Chodci preto mozu byt humanoidnou studenokrvnou rasou (kludne sidhe), ktorej cielom moze byt ovladnut pre sebe primitivnu planetu, ktora je zamorena nepohodlnymi teplokrvnymi tvormi.
    Nemyslim si, ze su hive-minded: Uplne v prvom prologu GoT bolo opisane ako Waymar Royce narazil na skupinu chodcov a ked bojoval, tak ostatni vytvorili kruh a pozorovali zapas jedneho na jedneho. Hive-minded entita by zautocila naraz.
    Nemusi byt ani jednotni, co naznacuje pribeh Nocneho krala, kde Corpse-queen je potom v ulohe odpadlicky.

Brandon Stavitel je legendarna postava, ktorej sa pripisuje stavba Zimohradu, Steny a dokonca i Burliveho konca ... na jednu osobu je to epicky vykon. I keby len val zo snehu a par straznych vezi by staval cely zivot. Stena bude podla mojho nazoru kolektivne obranne dielo, ktoreho povod sa straca v obdobi vojny prvych ludi a deti lesa. Ide totiz o zlozitejsiu vec ako stenu z ladu. Pod zemou su jaskyne a priechody, ale i tak su magicky uzavrete a nepriepustne pre nemrtvych a zrejme i pre Chodcov. Melisandra to vie vycitit, ale ona samotna s touto magiou neinteraguje.

Sklenene sviece su z obsianu - dracieho skla. Valyrijskeho povodu a zrejme urcene na komunikaciu na dlhe vzdialenosti. Ano, urcite su aktivovane ohnivou (krvavou) magiou. K tomu pekne sedia i tie dorezane prsty ako aktivator :D

Chut hnusna, potom sladka je jasnou znamkou pritomnosti narkotika. Navyse, vzdy ked Martin pouzije skovo 'sladky' tak ide casto o nejaky naoko prijemny, ale vo svojej podstate negativny az nebezpecny prvok. Akonahle to slovo precitam/pocujem, tak som v pozore. Najde sa mrtvola, niekto zakryva intrigu, alebo je v niecom jed.

Carostrom a strom z Quarthu - jasny dualizmus v style Ying-a-Yang. Ten symbol (podobne ako tie dvere) ma v ciernom poli bielu skvrnu a naopak. V interpretacii muzskeho a zenskeho principu sa da povedat, ze kezdy muz ma v svojej osobnosti malu zenu a opacne. V ponimani dobra a zla je to rovnake a rovnake je to i vo vztahu zivota a smrti a ich vzajomneho prepojenia. A podobne to bude i u Martina s Ladom a Ohnom. Rad Ciernej a Bielej bude stat zrejme v tom priestore medzi nimi. A kludne moze byt tajne prepojeny s citadelou.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Já si nemyslím, že by byl GRRM nějak magický/mytologický spisovatel. Jasně AWOIAF je plnohodnotný svět s bohatou historií, ale je to celé pouze kulisa k rozehrání Martinovy "Lidské komedie". Magie je v Písni minimum a text obsahuje mnohá varování (např. Pycelle k Cersei, slova arcimistra Marwyna o proroctví) a praktické ukázky jejího zhoubného vlivu (např. Drogova smrt, zkáza Létohradu ... Cersein sen), a její vliv poněkud roste pouze v souvislosti s narozením draků (a pouze draků, nemyslím si, že by stejný vliv měl výskyt Bílých chodců) - tj. ohňová kouzla v Qarthu, moc Rhllorových kneží, úspěchy pyromancerů v Králově přístavišti.

GRRM sám říká, že ho zajímá příběh z pohledu lidských postav a to je pro něj nejdůležitější - konkrétně v Písni jsou to jasně dvě hlavní postavy - Jon Sníh a Daenerys Targaryen. Jenom oni dva procházejí skutečně strukturálním vývojem jako lidské bytosti (dětství, dospělost, vůdcovství, povinnost ... oběť ?) a čtenáři sledují de facto každý jejich krok. A ano, ve spojení s Jonem a Dany se můžeme bavit o symbolice ledu (i když Jon není jenom led, modří už vědí ...) a ohně (Dany je nezpochybnitelný Targaryen). Ale podobně GRRM používá i pojmy noc a den (opět Rhllorovo náboženství, Dlouhá noc ...) a my tu můžeme klidně uvést: dobro a zlo; muž a žena ... a příliš bychom se nespletli.

V Písni jde tedy podle mého názoru především o cestu člověka životem a formálně, jak sám uvádí GRRM, se vlastně nejedná o jeden příběh, ale o řadu delších či kratších životních příběhů ostatních postav (jistě především POV charakterů) a jejich více či méně úspěšný boj s jejich strachy, pokořeními, svědomím. Symbolika ledu a ohně je kulisa, možná katalyzátor, ale to je vše (led není ani klasický živlový typ, jaký známe - jedná se o zmrzlou vodu).

Ještě pár poznámek:

Oheň a Ašaj - téhle spojitosti si vůbec nejsem vědom, může mě někdo případně uvést do děje ?
    Bílé dítě s mečem - to se prosím objevilo v Písni kde ?
    Audioknihy - @Azraell - to seš snad první, kdo má stejný koníček, jako já - a posloucháš jakou verzi, slovenskou ? To namluvil případně kdo, prosím ?
  • Vtip je v tom, ze aj ja Martina podozrievam z toho, ze svet Ladu a Ohne je vnoreny do jeho daleko sirsieho sci-fi univerza, kde exzistuju Nightflayer a aj divoke karty a vsetko medzi tym.

Knihy su jasne napisane s fokusom na Johna a Dany, ale to, co nechava autor mimo zorne pole je rovnako fascinujuce a stale konzistentne. Aj ked teda ja za hlavnu postavu povazujem jednoznacne Tyriona, ktory je podla mna Martinovo alterego.

Martin je posadnuty detailami. To bude zrejme dovod, preco sa na dalsiu knihu caka tak dlho. Napriklad Krvava svadba - tuto udalost (pri opakovanom citani/pocuvani) pripravoval od sameho zaciatku. Takisto prekurzory k inym udalostiam su casto cez viacero knih (a to i v pripade, ze posledne dve povazujem za jednu). To ale tiez znamena, ze udalosti v nasledujucej knihe boli pevne dane uz v momente, ked vychadzali posledne dva zväzky a teda sa maju dat predpovedat.

Frantisek Dockal je najlepsi :D si neviem vybavit hlas Emily Clark ako Khalesy, ale jeho pocujem hned.

Vsetko co suvisi s drakmi a krvavou magiou ma nejaku spojitost s Asajom. Dokonca niekde bolo povedane, ze draky do Valyrie prisli z tienu od Asaju.

'Bile detatko s mecem' - Ked Aryu vezie na gondole kapitanov syn k chramu Ciernej a bielej a rozprava jej o historii Bravosu. A este myslim i na inom mieste, kde sa vymenovavaju exzoticky bohovia dalekych krajin.
    Ide o narazku z jednej sci-fi povieky zo zbierky 'Songs of Stars and Shadows'. Islo o obzvast krvavu poviedku, bolo tazke ju dostat z hlavy a o to viac som bol prekvapeny, ked som ho nasiel na chramovom ostrove.
  • Heh, ja som o tom vôbec nerozmýšľala ako nákaze. Videla som to skôr ako Múrom ohraničené silové pole. Stojíš v ňom - stane sa ti toto, stojíš mimo - nestane sa ti nič. Nie je to niečo, čo si odnesieš späť z výletu spoza Múru.

Celkem to vypadalo, že beztvářník s dentitou Jaqena respektoval nároky ohně na životy. Nebo jen kecal, aby měl čim oduvodnit, že Aryi dáva možnost vybrat tři obětě, když ji začal navádět k Beztvářím.
    Čiernobieli asasíni a siví učenci ruka v ruke? Nuž... Ale prečo by Jaqen potom musel kradnúť identitu novica? Pokiaľ by vedenie Asasínov niečo chcelo od vedenia Citadely, alebo nejakej zákulisnej bunky v Citadele, proste sa kontaktujú a dohodnú. Nemyslím, že majú niečo spoločné.

Inak to s metaforickou dualitou, čo povedal Oaken, je výstižné.

Ale k tým Siedmim... Nejako bližšie popíš tú partičku. Je medzi nimi a spoločenskými rolami-aspektami jedného boha nejaká podobnosť, alebo len to číslo a rovnako by mohlo ísť o Sedem statočných, alebo Sedem trpaslíkov?
  • Beztvari a Citadela mozu mat spolocny povod medzi otrokmi vo Valyrii a teda i nejaku podobnu tajnu agendu. Suhlasim, ze pritomnost assassina medzi novicmi vylucuje otvorenu spolupracu.
    Myslim ale, ze v oboch pripadoch ide o draky.

Euron mal dracie vajce a povedal Viktarionovi, ze ho hodil do mora. Ide o stvrte exzistujuce dracie vajce, o inych neviem. Je podozrenie, ze si Euron zaplatil muza bez tvare aby zabil Balona a je skutocne mozne, ze ho zaplatil tim vajcom. Euron pije tien vecera, ma so sebou cernoknaznikov a ma vizie. Ani sialenec by sa nezbavil tak vzacneho artefaktu, ale povedat Viktarionovi, co nim zaplatil to tiez nemohol, preto mlzil. Povedzme, ze to tak je, potom niekde na Bravose potomkovia otrokov z Valyrie maju dracie vajce a VEDIA ze je mozne ho prebudit. Chybaju im k tomu ale znalosti, preto by sa snazili dostat k Deny, aby sa dozvedeli viac a taktiez by niekoho poslali do Citadely, aby zbieral informacie u Marwyna.

Mimochodom, obsidianova svieca - podla mna nou komunikuje Quite s Deny.

V Zpevoch hvezd a stinu je kratka poviedka Osamnele pisne Larena Dorra. Je tam zena menom Sharra, ktora prechadza branami medzi svetmi. Ma na to korunu - pasok kovu na hlave. Sedem ju prenasleduje a snazi sa ju zastavit a preto pri kazdej brane maju strazcu.

Sedem teda nie su sedem aspektov jedneho boha, ale sedem skutocnych entit. Do sveta IaF vstupili, prisli do kontaktu s primitivnym obyvatelstvom Rohyne a vyvolali tym vznik nabozenskeho hnutia. Taktiez to znamena, ze na tom svete je nejaky druh portalu-brany, ktorou sa da prechadzat a tiez, ze toto miesto bude extremne nebezpecne a chranene niecim alebo niekym - strazcom.
  • AvivAviv
    upraveno 19. dubna 2023
    Ja len, že to sedem je takzvané magické číslo a uplatňuje sa v rozprávaní už celé stáročia.
    Sedem konkrétne v Piesni veľmi jasne zodpovedá spoločenskému rozdeleniu, návodu na preferované sociálne správanie, odráža skôr sociológiu. Podobne ako u nás deľba na pracujúcich, bojujúcich a modliacich sa, najviac známa v stredoveku, ale s koreňmi už v praveku, u ešte nediferencovaných Indoeurópanov.
    Bojovník a Kováč zodpovedajú tomu európskemu modelu, odklon je pri Otcovi. Ten je autoritou, zaisťuje manažment. Myslím, že tým Martin reaguje na to, že šľachta síce vznikla z profesie vojaka, ale zároveň musela vyrásť do roly správcu a splynula s vrstvou vlastníkov veľkostatkov. reflektuje to dospievanie z mladého nasledovníka na zrelého veliteľa (či už domácnosti, alebo širšej komunity).
    Ženská línia je jasná, reflektuje novotvar z 19. storočia známy ako panna-matka-starena, ktorí niektorí antropológovia a príbuzné obory skúšali napasovať na pred-literárne kultúry, ale nenašlo sa dosť oporných bodov. Trojité bohyne sa síce vyskytovali, ale nešlo o otázku veku. Každopádne je to intuitívne veľmi atraktívny koncept a v rámci Andalov ilustruje, aká má byť ideálna žena v rôznych fázach života. Starena má aj najbližšie k európskej modliacej zložke - keďže pod ňu spadajú aj tiché sestry a nárok na múdrosť a povznesenie nad naháňanie sa za svetským potešením, ale nie celkom, lebo nepopisuje iba zasvätených, ale aká má byť každá žena po ukončení roli matky. Náboženstvo Sedem je menej o popise spirituality a viac o reflektovaní ako má vyzerať ideálna spoločnosť. Jediným účelom cirkvi je dozerať na to, aby tak vyzerala. V tomto smere ej to na polceste medzi nám známym polyteizmom a monoteizmom.
    Cudzinec je to, čo sa vymyká a nejde skrotiť. Je Smrťou, je aj archetypom Tieňa, je rizikom za plotom košiara, chaos za hranicami poriadku, dôvod prečo sa pridŕžať tých zvyšných siedmich. Nie je to Diabol na porazenie, skôr niečo pred čím treba mať bázeň. Najbližšie má k antickému pojatiu Háda, ktorého meno sa ani nevyslovovalo.

Mýtus o pôvode je veľmi podobný popisu z Prométea - či už to ako stvoril človeka, alebo to, ako bola neskôr bohmi stvorená Pandora. Ten dal to, ten zas tamto - Otec korunu zo siedmich hviezd (Tolkienov Durin? Podobne z oblohy sňala predmety taktiež skýtska Tabiti), Panna priviedla krásnu devu, Matka ju urobila plodnou, Starena predpovedala, koľko detí porodí (a vpustila na svet prvého havrana, keď nakukla do Dverí smrti), bojovník tie decká urobil silnými a kováš im vyrobil zbroj a tak prvý Andalský kráľ so 42 synmi mohol započať oslnivú Andalskú kariéru.
    Na jednej strane mi to príde veľmi ako štandardná šablóna, zrkadlo mýtov u nás, tak ako má byť Westeros zrkadlom stredoveku. Na druhej strane je tam nejaký druh brány a Siedmi chodia medzi ľuďmi v ľudských podobách, ale odvtedy už nie - čo by nahrávalo tvojej teórii. Malý inside joke, ale nie ako primárny účel, len ako vedľajšia ozdoba k primárnemu účelu - zriadiť inštitúciu, ktorá mravokáže a zachováva nie vždy férové stredoveké usporiadanie. Niečo, čo vyzerá ako katolícka cirkev, len neučí o Ježišovi, ale niečom inom.

Súhlasím, že Euron by dračie vajce len tak nevyhodil. Buď si z Vica úplne strieľa a žiadne vajce nikdy nebolo, alebo ním za niečo zaplatil. Akurát neviem, či by Beztvárnici boli naklonení oživovaniu drakov, keď práve vďaka drakom Valýria začala dominovať. A vezmi si, že oni sa nepokúšali uzurpovať moc pre seba, nesnažili sa získať vlastné draky a ľudí, čo by ich ovládali. Oni odmietli existujúci systém a rozožierali ho ako červotoč. Všetko, čo o nich vieme, viac nahráva popretiu egoizmu typického pre dračiu kultúru. Jediný dôvod, ktorý si viem predstaviť, je povedomie o príchode Iných.

Quiathe-sviečka-Dany mi príde pravdepodobne.Taktiež si myslím, že Shiera Seaster by mohla byť Quaithe. Zatiaľ čo Brynden ľpehuje Jon skrz ukecaného havrana a blbne pod stromami s Branom.
  • System vierouky tak, ako ho popisujes, vytvara najprv mytologia, potom teologia. Impulzom pre vznik nabozenstva moze byt ale nejaka konkretna udalost vymykajuca sa chapaniu, ktora potom rozvija nabozenske predstavy, ktore sa neskor organizuju cirkvou a cirkvou dalej vyuzivaju. To tam vsetko je. Ja len poukazujem na suvis IaF s inymi poviedkami Martina a tiez, ze v tej jeho hlave je to vsetko spojene, ma to svoju logiku a je to konzistentne. To najdes u spisovatela len malokedy.
    A preto si myslim, ze v tychto poviedkach mozu byt nejake klucove charakteristiky k svetu IaF, ktore v knihach nie su uplne zrejme.

Koncept Panna-Matka-Starena je mozno jeden z najstarsich vobec. Ide o najstarsie nabozenske predstavy, ktore spajaju zensky element s mesacnymi fazami a lunarnym kalendarom. Bohyna Matka je vzdy manzelkou najvyssieho boha akehokolvek pantheonu a bohynou plodnosti, Bohyna Panna je zvycajne bohynou lasky a bohyna Starena je bohynou mudrosti.

Vajcia a informacie sa ti oplati zbierat nie len v pripade, ked chces drakov vyliahnut, ale ked ich chces i znicit.

Vlastne je skvele, ze sem na to forum uz nikto nechodi. Tychto par komentarov by vyvolalo diskusiu so stovkami ucastnikov a celkovy zisk z toho by bol skoro nulovy. Takto je to skutocne hodnotna a podnetna debata, ktoru si cenim.
  • AvivAviv
    upraveno 19. dubna 2023
    Týmto si už nie som istá, ale príde mi, že výnimočné udalosti vedú skôr ku príbehom konkrétnych udalostí, kdežto vznik a usporiadanie sveta vychádza menej z neobvyklých udalostí a viac z každodennosti. V mýtickej dobe ľudí zaujímalo, čo sa opakuje. Príbeh hrdinu symbolizoval tisícky podobných pútí, prevážiť mohlo meno toho, ktorý bol niečím výnimočnejší, ale rovnako sa mohol pôvodný význam preniesť a prekrútiť a všeličo ďalšie.

Netrúfala by som si povedať, že premyslenosť sveta je až tak zriedkavá. Uznávam, že čo do komplexnosti GRRM je medzi špičkami a Tolkien asi Mount Everest a svet Malazu riadne šľape na päty a počula som ešte chválu na Sandersona, ale nečítala som ho a na svete je hromada Ďalších autorov.
    Ja by som zas rada poukázala, že čitateľstvo dlho zotrvávajúce s istým materiálom začne nachádzať vzorce, ktoré sa autorovi ani neprisnili. Na to je mozog stavaný - na vytváranie súvislostí a vzorcov.

Nie je. Trojité bohyne áno (Hekate má tri hlavy, tri Moiry pradú, vymeriavajú a strihajú niť života, nápodobne v Hinduisme Tridevi), ale nie ako panna-matka-starena. To už je novopohanstvo.

Aténa nie je starena, zato je dcérou Diovej prvej manželky Métis, ktorú chudinku zjedol. Inak máš skôr egyptského Thovtha a podobné figúry. Odin hypoteticky. Apolón spojený s poriadkom a múzami.
    Afrodita si síce panenstvo obnovuje kúpeľom, ale nedozerá na panenskosť ako takú. To majú pod palcom Hestia, Artemis, Aténa ako prísažné panny. No a tým strosti o panenstvo viac menej končia. Ištar spája vojnu a lásku, nič o nepoškvrnenosti. Záhada ako je to s Freyou a Frigg, ale prvá je vo všeobecnosti milenka a zdroj plodnosti a taktiež čarodejnica, druhá dozerá na manželstvo podobne ako Héra. O Slovanoch vieme strašne málo, ale Mokoš je najspoľahlivejšie odsledovaná a to je proste plodnosť zeme, pradienka osudu. Zaujímavé sú Zorye/Rožanice, ktorá sú niekde dvoej, niekde troje, spájané so svdbami a veštbami a strážením východu a západu slnka, či dokonca konštelácii na oblohe. Oplodňovanie úrodnej zeme asertívnym hlavným bohom je pomerne hlbokorenné (Gaia, ďalej veľká matka monštier ), ale Héra nemá nič so zemou, Héra je inštitucionálnosť. Keltská Epona prepája plodnosť a kone, ale nič o láske, či panenstve, či manželstve s najvyšším bohom panteónu. V Egypte je zemou muž Geb a oblohou žena Nut a majú to veľmi podobne so Sumermi. Ale keď ide o plodivú silu, je to vzkriesenie Osirisa a jeho dualita so Sutechom, kde Osiris je vegetačný boh a Sutech boh púšte a rozbrojov.

Žiadne "zvyčajne" sa nekoná.

Na icefire.cz stovkami nie. :D
    Ale boli tu fajn prekáračky takého menšieho kolektívu, že na prstoch rúk spočítaš a vtedy ešte platí "viac hláv, viac rozumu".
  • Práve Malaz by som použila ako príklad, kde je dôraz na kozmológiu a vývoj mýtov a podobne, kde riešime príbehy božstiev a kultúr a strety naprieč obdobiami.
    A Pieseň až taká nie je.
  • Uznavam: prehlad v religionistike a mytologii mas lepsi nez ja :D
    Kazdopadne povod Sedem je treba hladat v starsej tvorbe a bude toho zrejme viac. Myslim, ze si tie poviedky precitam znovu a mam dve dalsie knihy, ktore som este necital, tak mozno narazim na nieco nove.

Opakom konzistentneho sveta a pisania je podla mna Rowlingova. Ale ... Narazila si niekedy na Harryho Pottera a metody racionality (knihy)?
  • AvivAviv
    upraveno 19. dubna 2023
    Áno! MoR som čítala prekladané na nejakom českom HP webe v čase, keď som si na anglický originál netrúfala a potom prestali pribúdať nové preložené kapitoly a ja som to nechala tak a už sa k tomu nevrátila. Autor tam hádzal aj odkazy na Enderovu hru. Zachytila som čosi o tom, že pri snahe o vedeckosť občas nebol úplne vedecký, ale to už posúdia povolanejší. Že to dvihol na celkom iný level oproti originálu, je bez debaty.
  • Je to uz prelozene kompletne. Ked som to zacal citat, tak to este nebolo a nedokazal som sa odtrhnut, tak som to docital v anglictine. V tej cestine je to celkom perfektne spracovane a som sa rozhodol si to dat vytlacit a pekne zviazat v knihviazacstve. Ale vratme sa k IaF.

Co taky Malicek? On je zrejmym hybatelom udalosti. Predbehol Varisa a spustil lavinu udalosti, ktora nuti menit plany a improvizovat vsetkych okrem neho. Ambiciozny a kedze su jeho motivy skryte, tak i nevypocitatelny. Na konci knih drzi nitky k trom kralovstvam. Usilovat o tron nemoze, ale aby bol povedzme lordom protektorom nezletileho panovnika, to by bolo pre neho.
  • Verím, že by sa mu byť takýmto mužom v pozadí pozdávalo. Zároveň neviem, či by ho to uspokojilo. A čo s ním teda?
  • Co je Malickov ciel?

Hra hru o trony, ale on sam na tron sadnut nemoze.
    Vyvolal krizu, ktora ostatnych nuti improvizovat, ale on sam ide podla dopredu premyslenych krokov.
    V com skutocne spociva jeho hra?
    Ovladnutie Udolia je naplanovanym krokom.
    To, ze mu skonci Sansa v rukach, to je improvizacia.

On, ako silny pobocnik, pri slabom kralovi, ktory by v dlhodobom horizonte mohol vidiet svojho potomka sediet na zeleznom trone. Ako Otto Hightower, len chytrejsi.
  • AvivAviv
    upraveno 24. dubna 2023
    Pokiaľ to myslíš tak, že Sansu do plánov zaradil až vtedy, keď ju stretol a predtým s ňou nepočítal, respektíve počítal s utešovaním Cat, tak to hej, to dáva zmysel. Ale myslím, že potom už veľmi dôsledne sledoval tento dielik skladačky a nenechával veci na náhodu.
    A myslím, že nie je vylúčené, že by ho dievčica mohla rozptýliť od pôvodného hlavného cieľa. Nie ej to láska. Je to nezahojená trauma a náchylnosť k posadnutosti a túžbe po ovládaní a zmocnení sa ideálu. Je to ten žiadostivý a po vrúcnosti túžiaci škriatok, ten istý, z ktrého sa vysmieva u Cersei, ale myslím, že nie je imúnny. Sansa môže byť parádnou slabinou.
    Rovnako sa môže ukázať, že čo ako chce, chce, chce, keď dôjde na výber medzi sebou a objektom túžby, tak predsa len uprednostní seba a iba s krátkym povzdychom si nad tým umyje ruky a odkorčuľuje od nej preč, děj se co děj.
    Odhalenie pravej studene sebeckej tváre by bolo rovnako dobrou pointou ako záhuba spôsobená milostnými a inými túžbami.

Verím, že by trúfol na pobočníctvo, alebo iný druh moci za trónom. Nejde o meno a čím menej viditeľný, tým hádam aj lepšie. Jeho modus operandi je koniec koncov byť podceňovaný. Ale nič vyššie ako Železný trón nie je.
    Zaujímavá ej ešte otázak toho, ako rolu by v tom mohol hrať kontakt s východom. Má korene v Braavose či kde a sídlo presne na pobreží Ďaleko od všetkého - ideálne na pašeráctvo... A jeho vkus reflektuje čosi medzi západozemskou a východozemskou estetikou. Je to Ďalšia vrstva outsiderstva, ktorá je nevýhodou a zároveň skrytou silnou stránkou. Takže pokiaľ by v hre bolo ešte niečo k tej vláde spoza trónu, nebola by som prekvapená.

Otto Hightower je celkom iný tvor. Otto má bližšie k Tywinovi, Hosterovi a podobne. S tou výnimkou, že je druhým synom a nie prvým. Je to klasický vysoko-urodzený politik, prešibaný a to všetko, ale konvenčný a bez tej ukrivdenej zášte a patologického klamárstva a finančných čarov. Hightower nevyvolal občiasku vojnu, aby sa nabalil a pomstil. Hightower vyvolal občiansku vojnu tým, že sa mu nepodarilo odstaviť vedľajšiu kráľovskú líniu bez boja a išlo o klasické "moja krv vs ich krv". Žiaden pán chaosu, žiaden "kde sa dvaja bijú". On a jeho dcéra a vnuci sa bijp, on sám stráca. Baelish mi skôr pripomína niekoho ako toho chlapíka, čo krachol burzu v 2008 a vyparil sa do čerta.
    Hmm... Možno aj Baelish takto - nechce trón, iba zhrabnúť čo najviac a vypariť sa do čerta a to je aj význam jeho spojnice s východom. Uvidíme.
  • Malicek vie presne v akom stave sa nachadzaju financie kralovstva. Prijmy koruny za BobihoB zvysil umerne k jeho utracaniu a preto si je Malicek plne vedomy toho, ze bez jeho 'talentu' kralovstvo zkrachuje. Najdolezitejsim veritelom je Bravoska zelezna banka.
    On sam sa stiahol do udolia, kde ma financne rezervy v pristavoch, ktore spravoval, vojensku hotovost, ktoru zadrziavala Lisa a zasoby obylia, ktore pripravuje na export.
    V podstate je mu uplne jedno, kto nakoniec na trone bude sediet, on pocita s tym, ze ho nutne bude treba pri rozhodujucej bitke o tron, pri odvrateni hladomoru a pri ochrane kralovskej pokladnice pred veritelmi.

Pomohol porazit Stanisa (nepodporil Neda a potom Cernovoda), lebo vie, ze so Stanisom by sa nedohodol, alebo by to bolo tazke.
    Zohral ulohu pri odstraneni Joffa, lebo sa mu naskytla prilezitost a ktokolvek z jeho surodencov by mu bol pohodlnejsi.
    Je mozne, ze nema ani zaujem o udrzanie jednoty kralovstva, naopak jeho planom viacej vyhovuje rozpad.

Sansa je i podla mna jeho skutocna a obrovska slabina. Vystavil ju nebezpecenstvu a nie len raz. Napriek tomu vie Sansa o jeho cinoch vela a on ju do svojich planov zahrnul. Je presvedceny, ze ju vie kontrolovat a miesto toho zacne manipulovat ona nim.

Kluc k Udoliu je maly Robet. To je ale iby figurka urcena k odstraneniu. Malicek vie, ze davky narkotik, ktore chlapcovi podavaju, budu pre neho smrtelne. Preto musi ovladnut Harryho Dedica. Na to sa mu hodi Sansa, ale keby ju nemal, tak by bol urcite pripraveny vytiahnut z nejakeho svojho bordelu inu vhodnu navnadu (tak ako to pohotovo spravil s falosnou Aryou, ked bolo treba).

Nemysim si, ze chce iba zinkasovat zisky a utiect. On peniaze ma. On chce to, co kazdy 'zbohatnuty podnikatel' ked uz si moze vsetko kupit - chce moc.

Taktiez ma ako vdovec po Lyse, lord Harenova, protektor Udolia vysoku cenu ako potencialny zenich v nejakej sobasnej aliancii. Dokonca i ked toto nevyuzije a zostane bez manzelky, tak tym necha iba otvorenu cestu pre oportunistickych lordov s dcerami aby mu nadbiehali a dufali, ze s nim takuto alianciu uzavru.
  • Inak, keby chcel byt IBA pobocnikom, tak to mohol uhrat s Robertom po Erynovej smrti. Mohol to skusit i na Cersy. Stat sa pobocnikom z pozicie majstra pokladny by bolo pre neho celkom jednoduche.
  • Malicek má sice velké plány, ale je dost dobře možné, že ho pak někdo odstraní a diky svému vlivu na mladého lorda Arryna pak Údolí převezme Sansa
  • Či by ukecal Roberta... Možno časom. Ale vedel, že Varys niečo pečie a tak sa rozhodol neísť s potápajúcou sa loďou ku dnu, ale vyťažiť, čo sa z toho dá a po tom, čo budú istí dôležití ľudkovia zruinovaní, bude môcť mať kľúčové osoby viac v hrsti. Navyše chce pomstu na tých, čo mu zničili jeho mladistvý sen. Vyhovuj mu rozpútať peklo a preto nebude podržťažkou jednej zo súperiacích strán, ale počká si na príležitosť v závetrí.
    A áno, dobre hovoríš o zdrojoch Údolia.
    Čo sa týka jeho schopnosti pokrývať náklady... Tyrion našiel v účtovných knihách isté nezrovnalosti. Naznačuje to, že v skutočnosti nedržal, ale podkopával fiškálnu rovnováhu, zatiaľ čo to zaonačoval tak, aby to vyzeralo, že všetko drží nad vodou. Niekde som čítala úvahu, že do financií šprtajú aj Illyrio s Varysom, aby pozametali cestičku svojmu kandidátovi, skúsim to nájsť.
  • No dobre, nevyhrabala som to, ale predhodím ti web, kde sú zaujímavo rozanalyzované rôzneveci.

https://warsandpoliticsoficeandfire.wordpress.com/
  • Dolezita je chronologia udalosti a rozlysovanie, ci ide o udalost nahodnu, alebo planovanu.

Malicek vytvoril vo financiach kralovstva bublinu o ktorej vedel, ze praskne. To, ze sa pod Robertom otvara priepast bolo zrejme i Nedovi. Po Arinovej smrti mu v rade nezostal nikto, kto by mu bol skutocne loyalny, nehovoriac o fakte, ze sa ta zalezitost so surodeneckou laskou Lanisterov mala co chvila prevalit. V momente smrti Johna Arina bola vlada Roberta Baratheona na svojom vrchole, ale uz boli viditelne znamky rozkladu.

Malicek sa na krizu roky pripravoval a v momente, ked mal vsetky svoje figurky na spravnom mieste, pokladnica bola prazdna a financny kolaps na dohlad vyuzil prilezitost a popohnal udalosti odstanenim Johna Arina. Nemohol si byt uplne isty, ze Robert sa rozhodne menovat pobocnikom Neda. To bolo impulzivne rozhodnutie. Tym ocakavanym mohlo byt menovanie Stanisa, alebo Renlyho.

Dalsim planovanym krokom bolo vyvolat krizu. Tu mohol vyvolat kludne medzi Dorne a Rovinou, ale naskytla sa mu prilezitost postvat proti sebe Starkov a Lanisterov, ktory to mali tiez nahnute. Potom stacilo len pockat, co sa stane skor. Ak by Cersi nepomohla Robertovi v kralovskom lese, tak bolo po ruke opacne garde, kedy by sa Robert dozvedel o nemanzelskom povode deti. Robert by Cersi urcite popravil a deti by to tiez pravdepodobne neprezili. Malicek vedel, ze k nejakej takejto udalosti dojde a popostrkoval akterov tak, aby pri tom nebol vidiet. Zradit Neda a podporit Cersi sa rozhodol v momente, ked Renly odisiel z Kralovho pristaviska a nebyt Stanisovho zasahu, tak by zrejme podporoval svojim vplyvom prave Renlyho, ktory by mu koli svojej lahkovaznej povahe vyhovoval daleko viac. Musel si byt vedomy i toho, ze sa Tyrelovia chystaju vstupit na scenu. Renly sa snazil Robertovi dostat do postele Margeri, co by sa mu urcite podarilo. Spojenie medzi Tyrelmi a Malickom moze byt silnejsie, ako sa zda.

Sansa mu padla do ruk okolnostami, ktore ovplyvnit nemohol, ale nalezite vyuzil. Sansa mohla byt dokonca minca, ktorou si za svoju ucast na Oleninom plane nechal zaplatit. Sansa by bola velmi cenna i vo Vysokej zahrade v spojeni s Wilasom Tyrelom. Po odstaneni Joffa je Tomen idealnym babkovym kralom, z ktoreho najviac budu profitovat Tyrelovia a aj Malicek, ale len po odstaneni Cersi a Kevana. Cersi ale spusta lavinu daleko nebespecnejsich udalosti - vpustila do hry novehe hraca - cirkev.

Sansa je jednoznacne osoba, ktora bude stat za Malickovym padom a zrejme jeho agendu, zdroje a vplyv prevezme ako 'dcera svojho otca'.

Malicek spustil udalosti, ktore viedli k obcianskej vojne, lebo usudil, ze bankrot a krach Robertovej vlady by ho stal hlavu. Naopak videl prilezitost ziskat moc v pripade, ked chaos ktory sposobi bude pripraveny i vyuzit.

A mohol tusit, ze Varisovi dozrieva jeho plan ...
  • Veľmi pekne zhrnutá situácia.
    Menovanie predvídať nemohol (ikeď nie je vylúčené, že ho priamo, či nepriamo navrhoval), ale voči Starkom iniciatívne konal tým, že povedal Lyse, aby sestre poslala list, kde vysloví podozrenie voči Lannisterom. Na jednej strane je to otázka, medzi kým je najväčšie napätie a kto najviac pohne celým kráľovstvom, ale podľa mňa to bolo aj osobné.
  • Aviv napsal(a):

No dobre, nevyhrabala som to, ale predhodím ti web, kde sú zaujímavo rozanalyzované rôzneveci.

https://warsandpoliticsoficeandfire.wordpress.com/

Zaujimave ceitanie. Nemyslim si, ze Martin vytvaral svet Westrosu s tymto na zreteli, skor si myslim, ze kazda oblast, kazde kralovstvo reprezentuje analogiu k urcitym historickym regionom a jeho vyvoju. Preto kolaps financii kralovstva je analogicky k udalostiam z europskej historie ku ktorym doslo v anglickom, francuzkom a i spanielskom kralovstve a sposobilo vzostup financne stabilnejsich oblasti ako napriklad holandska alebo benatska.
    A Bravos je mix Benatok a Florencie. Bravoska banka je analogia k banke rodu Medici.
    Malicek je teda oportunista, ktoremu je jasne, co je nevyhnutne a nalezite to vyuzije vo svoj prospech.
  • Aviv napsal(a):

Veľmi pekne zhrnutá situácia.
    Menovanie predvídať nemohol (ikeď nie je vylúčené, že ho priamo, či nepriamo navrhoval), ale voči Starkom iniciatívne konal tým, že povedal Lyse, aby sestre poslala list, kde vysloví podozrenie voči Lannisterom. Na jednej strane je to otázka, medzi kým je najväčšie napätie a kto najviac pohne celým kráľovstvom, ale podľa mňa to bolo aj osobné.

Stress-faktorom pre Lisu bolo, ked chcel John v sucinnosti s Robertom poslat maleho na 'prevychovu'. I tam je vidiet to, ze Malicek cakal na prilezitost a vyuzil ju. Napisat list obvinujucich Lanisterov prislo ako reakcia, ze sa Robert rozhodol pre Neda. Ned pre Malicka neznamenal nic, o Catlyn mu tiez neslo. Miloval ju, ale to mu nijako nebranilo vyuzit situaciu usilovat o zivot jej syna, alebo vystavit ju samotnu smrtelnemu nebezpecenstvu ... ano, suhlasim s tvrdenim ze:
    '...keď dôjde na výber medzi sebou a objektom túžby, tak predsa len uprednostní seba a iba s krátkym povzdychom si nad tým umyje ruky a odkorčuľuje od nej preč, děj se co děj...'
    A ked si Sansa toto uvedomi, tak Malicka obetuje v prospech svojej vlastnej hry, ked ju ohrozi, alebo ked uz nebude mat pre nu ziadnu cenu
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.