Daenerys
Toto je téma věnované naší milé, krásné, úchvatné a po všech stránkách dokonalé královně Daenerys, Matce draků, Nespálené, princezně, která byla přislíbena.
Že by neproběhla invaze do Západozemí, to mě nikdy nenapadlo. Měl jsem zato, že pro Dany je prioritou obnovit targaryenskou dynastii, tak jak ji to naučil Viserys. O hrozbě Jiných toho asi zatím moc neví (nejspíš vůbec nic) a kdoví, jestli někdy viděla Sníh. Totiž sníh. :) Otázka do pranice: jak by se mohlo na Zdi uživit deset tisíc Neposkvrněných? Na místě Daenerys bych je zavedl spíše do úrodnějších krajin na jihu, nejspíše někam do Roviny. Přeci jen, nakrmit takové vojsko není jen tak. A kromě toho je dost pravděpodobné, že by na severu umrzli, asi nejsou vybaveni do takových mrazů, jaké u Zdi panují. Jednoduše vzato, Neposkvrnění jsou stvořeni spíše pro dobyvání jihu Západozemí. A budou potřebovat lodě. :)
Pak tu jsou samozřejmě tři zrady. Mirri Maz Duur zradila pro krev (krvavá magie), nebo ne? Ještě je možné, že pro krev zradil Jorah (myšleno krev jako původ, který ho pojí s rodným ostrovem). Nebo též mohl zradit pro lásku (k vlasti). Alespoň jedna zrada ale, podle mě, na Dany určitě ještě čeká.
V tom proroctví se vlastně říká "poznáš tři zrady", pokud si správně pamatuji? Tak to nemusí znamenat, že Dany bude bezpodmínečně zrazena, ale třeba, že ona zradí někoho, nebo že někdo zradí kvůli ní... :P
Komentáře
Ano, v duchu Martinovy hyperrealistické poetiky by se dalo říct, že všechny cesty vedou do Daenerys... :oops:
Není se čemu divit, mýtus o nejkrásnější ženě světa už zatemnil mozek většině (nejen) západozemské populace.
Jen pár zasvěcených však dobře ví, že pravá americká - totiž západozemská - krása pochází ze Severu. :wink:
Tak třeba Rhaegova cesta vedla naopak z Daenerys. Škoda, že to dopadlo, tak, jak to dopadlo. Zajímalo by mě, co by Dany dělala, kdyby se jí narodil místo draků syn. Nechala by ho dospět a odložila by dobyvatelské plány až na příští generaci? Nic jiného by jí nejspíš nezbývalo (za předpokladu, že by zemřel Drogo). :roll:
"A kvůli její tváři vyplulo tisíc lodí..." Že by se Martin inspiroval v Illiadě?
Jsem rád, že sdílíš mou vášeň pro Ygritte. :lol: Na jih od Zdi to prostě stojí za málo. :wink:
Ještě se vrátím k tématu tří ohňů, tří koňů a tří zrad.
Přečetl jsem si znovu příslušnou pasáž v Domě Neumírajících. Nejprve Neumírající vyřknou proroctví.
Šepoty se staly vířící písní... tři ohně musíš zapálit... jeden pro život a jeden pro smrt a jeden pro lásku... Její vlastní srdce bilo v unisonu s tím, které se vznášelo nad ní. modré a tlející... na třech koních musíš jet... s jedním na lože, s jedním do strachu a s jedním pro lásku... Uvědomila si, že hlasy nabývají na hlasitosti, a její vlastní srdce jako by zpomalovalo, dokonce i její dech ustával... tři zrady poznáš... jednou pro krev, jednou pro zlato a jednou pro lásku...
Daenerys tomu ovšem nerozumí a žádá o objasnění.
"Nerozumím tomu," řekla hlasitěji. Proč je pro ni tak obtížné mluvit? "Pomozte mi. Ukažte mi."
A krátce nato se objeví přízraky, obrazy v barvě indiga. Takže nejpravděpodobnější vysvětlení je asi to, že se vztahují k tomu proroctví a objasňují ho.
Křičel před ní Viserys, kterému stékalo dolů po tvářích surové roztavené zlato a plnilo mu ústa.
Zrada pro zlato? Drogo slíbil Viserysovi, že jej učiní králem, a místo toho jej zabil.
Vysoký lord s měděnou pokožkou a stříbrozlatými vlasy stál pod praporcem s ohnivým ořem a pod ním bylo vypálené město.
Zrada pro krev? Rhaego, hřebec, který si osedlá svět... byl zrazen, znetvořen a zabit Mirri Maz Duur. :roll:
Po hrudi umírajícího prince, který klesl na kolena do vody a z posledních sil zamumlal ženské jméno, stékaly rubíny, rudé jako kapky krve...
Zrada pro lásku? Ten muž je nepochybně Rhaegar. A hlavním motivem Robertova povstání byla láska k Lyanně.
Modrooký král, který nevrhal stín, zvedl do výše rudý meč zářící jako západ slunce. Na žerdích mezi davem provolávajícím slávu se ve vzduchu vznášel hadrový drak. Z doutnající věže se vzneslo velké kamenné zvíře a vydechlo přízračný oheň..
Tak to nevím... Stannis? Nebo Azor Ahai? Nenapadá mě, ke které části proroctví by se to mohlo vztahovat. Možná se Melisandře opravdu podaří oživit kamenného draka. Ale nijak si to nedovedu spojit s "koněm" nebo "ohněm". Snad jenom oživení draka upálením člověka s královskou krví by se dalo považovat za "oheň pro život", ale pochybuju, že by to Dany udělala, nebo že by nechala Melisandru to udělat.
Její stříbrná cválala trávou, k temnému potoku pod mořem z hvězd.
Kůň, se kterým jede na lože? Myslím, že to je vzpomínka na její svatební noc, což by odpovídalo.
Na přídi lodi stála mrtvola, které v obličeji zářily jasné oči a na šedých rtech měla smutný úsměv.
Euron, který je ve skutečnosti nemrtvý? Ale taky nevím, k čemu to patří. Nebo by to ještě mohl být mistr Aemon, ten zemřel na lodi. Taktéž ovšem nevidím žádného koně, ani oheň.
Ze štěrbiny ve zdi z ledu vyrůstala modrá květina a plnila vzduch sladkou vůní...
Jon, který je ve skutečnosti dítětem Lyanny? Symbolicky vzato by to odpovídalo (Jon je na zdi a modrá růže je symbolem Lyanny). Možná se za ním Dany rozjede a bude to "kůň, se kterým pojede pro lásku". :wink:
Uvnitř stanu vířily i tančily stíny, bez kostí a strašlivé. Malá holčička běžela bosá k velkému domu s červenými dveřmi. Mirri Maz Duur křičela v plamenech a z rozevřeného čela jí vylétal drak. Stříbrný kůň za sebou vláčel krvavou mrtvolu nahého muže. Trávou běžel bílý lev větší než člověk. Pod Matkou hor vyšla z velkého jezera řada nahých stařen, které před ní poklekly a sklonily svoje šedé hlavy. Deset tisíc otroků, kolem kterých uháněla na své stříbrné rychle jako vítr, k ní zvedlo krví potřísněné ruce. "Matko!" křičeli. "Matko, matko!"
Hmmm. Mirri Maz Duur v plamenech by mohl být "oheň zapálený pro smrt". Otroci, kolem kterých jede na stříbrné, by mohli být tím "strachem", do kterého musí na koni jet. Jinak mě zatím nic nenapadá.
Tak co myslíte? Skrývá se rozluštění "proroctví tří" skutečně v těch obrazech z Domu Neumírajících, nebo je to nesmysl? :?
uff, hezkej rozbor...vim, ze tohle se sahodlouze resilo na zahranicnich forech a vysledku se nikdy nedobrali, proto jsem to nikdy ani moc nezkoumal a nerozvijel sve teorie...u nekolika tech bodu, co pises, mam pocit ze je to absolutne out, nektery se zas primo podbizej. Tohle je pro me jedna z nejzahadnejsich a nejkomplikovanejsich kapitol cele sagy. Ale v tomhle pripade se asi necham vest autorem, ono to nakonec urcite zapadne:)
Sice se na zahraničních fórech ničeho nedobrali, ale my jsme šikovní klucí český (promiň, Tyno) a určitě na to přijdeme! :)
Ale začalo se to řešit vlastně proto, že Eddard v tématu "Drak má tři hlavy" vytáhl ty zrady a kolik jich Dany ještě zbývá. Nu, těžko říci. Možná jedna, možná žádná, možná tři. :roll:
Včera v noci mě přepadla hezká myšlenka. V angličtině to proroctví o koních zní "one to dread" (s jedním do strachu). A Hrůzov se řekne v originále "Dreadfort". Tak možná si Dany po cestě udělá hezkou zastávku u Ramsaye. A rozhodně to nebude kvůli čaji o páté. :twisted:
V tomto tématu čekám brzy smršť obdivovatelů Daenerys. Čím dříve, tím lépe. :P
Myslíte si, že Dany zamíří z Meereenu směrem do Západozemí, nebo půjde na východ, do Ašaje, jak jí bylo předpovězeno Quaithe? :roll:
Myslim, že zatim bude mít co dělat, aby jí nespadl Meereen na hlavu, popřípadě aby ho nevyžrali draci...
Že ho vyžerou draci, to bych se nebál, lidi jsou rychle se množící živočišný druh a jistě stihnou doplňovat ztráty. :wink: A jestli ji Meereen spadne na hlavu, pak to možná bude ještě zajímavé - Daenerys bez Joraha, bez draků (přivolá si je Euron), bez Neposkvrněných (padnou v pouličních bojích), jen se serem Barristanem znovu na cestě, aneb veselohra The Beggar Queen Hits The Road Again. :twisted:
Nějak nedokážu uvěřit tomu, že by Euron dokázal Dany šlohnout draky. A když ano, tak nikoliv na dlouho. A pak...s rohem je problém. Koho draci poslouchají? Toho, kdo flouká? Toho, co hned potom umře?
Já jsem zase nedokázal uvěřit, že Robb, Catelyn a půlka severských lordů budou zavražděni na svatbě... u Martina prostě nikdy nevíš. Rozhodně by to byl zajímavý dějový zvrat.
Kdyby drak poslouchal toho, kdo hned po zatroubení umře, rozhodně by byl roh poměrně nepraktický nástroj. Pravda je taková, že nevíme, jak funguje, ale je to valyrijský artefakt (údajně), tak nějakou moc mít určitě musí. Možná, že vydává zvuk dračí samičky v době páření, a tak ty draky přilákává... :roll:
Co se s rohem vlastně teď bude dít? Bere si ho Viktarion do Zálivu otroků?
O Dany tady diskutuju asi jenom já! A to jsem založil její topic pro jistotu hned ve dvou sekcích. :wink:
Docela mě zaujalo Daenerysino "soudnictví" ohledně ženy, která při drancování Meereenu utekla ze svého domu. Dany rozhodla, že nevěstky, které se mezitím do domu nastěhovaly, jí musejí vrátit její šperky, ale dům ta žena ztratila v okamžiku, kdy z něj uprchla. Není to tak trošku analogie na Západozemí? Targaryenové taky utekli... takže Dany by měla podle svého vlastního práva dostat "šperky" (bohatství svého rodu), ale o království přišli Targaryenové v momentě, kdy z něj prchli. 8)
Dany není tak zajímavá jako Sansa. Jak jinak si vysvětlit, že to tu tak chrápe?
Tento počin (založení tohoto topicu) je důkazem toho, že i admini mají svou temnou minulost. :x
Návod: musíš klást jednodušší otázky. Osekej svůj sloh na strohé slogany. Na nějaké analogie se vykašli. To tady nikoho nezajímá. :wink:
No, já bych spíš řekl, že pro vás, milí serové, není Dany tak zajímavá jako Snasa... :-D Ono, o Sanse se dá tak pěkně, nezávazně tlachat, Dany už je komplikovanější charakter. Ale stejnak je to zajímavé... Na to, že se jedná nejspíš o vůbec nejdůležitější postavu Martinovy ságy je to tady přece jenom fakt dost nehybné. Ono se asi lidem nechce dlouho přemýšlet nad těma proroctvíma...
Ano, je to tu nehybné, až klinicky mrtvé.
Lid by možná uvítal nějakou tu rozvernou báseň, či osvěžující povídku o naší malé královničce (těch je na "Sanse" habaděj). Komu by se v těchto našich časech chtělo přemýšlet. To je přežitek. A navíc to bolí. :roll:
Dany je komplikovaný charakter. Stejně jako Sansa. Jako každá žena. Jako každá postava, když ji autor dobře napíše.
Ale nazývat někoho Tlachapoudem? Alenka by ti dala co proto! :!:
Nebojte, ono se to tady rozjede jen co se k nam dostane Tanec...ted proste neni zrovna aktualni.
Práce moderátora a resuscitátora topiců nikdy nekončí! :)
Dany má jednu nevýhodu proti ostatním postavám. Nepřichází s nimi do kontaktu. Do interakce. Zatímco třeba u Jaimeho můžeme probírat jeho vztah k Cersei, Tywinovi, Tyrionovi a Brienne, Dany je prostě sama samotinká. Kromě toho jí nikdo neodsekává žádné části těla, což je v Martinově světě dost velká výjimka a čtenářské znevýhodnění. :!: Uvidíme, co se bude dít v dalších knihách.
Jen tak na okraj, také vás zaujal tokar? Čekali jste, kdy konečně Dany zakopne a spadne někam po hlavě? Já jsem se na to při překládání dost těšil a zklamalo mě, že jsem se nedočkal... :roll:
Pravda, ale na druhou stranu to zase nechávalo prostor na podrobnější vykreslení jejího vztahu se serem Jorahem... No a teď už má kamarádíčku víc - přítulnou Irri, starého Selmyho, přátelského Bena Plumma, barevného Daaria atd. Navíc už za ní pospíchají další známí (min. Tyrion, Victarion, Quentyn, Mág,...) - takže jak řekl Alek, v Tanci bude u Dany veselo ;-)
Hezký obrázek Dany: http://www.westeros.org/Citadel/Gallery/Entry/836/
nuž stále platí, že ju za Kieru z Pirátov 2 na Desktope nevymením :-)
Zas tolik se mi nelíbí a raději si na ploše nechám tohle :wink:
Jinak tenhle topic je tak prázdný proto, že Dany v Hostině nebyla a řekl bych, že po vydání Tance se to tu teprve pořádně rozjede (jak už také někdo poznamenal).
Spíš Meeren, než Dany, řekl bych ;-)
Taky myslím... i když třeba je pravda někde jinde. Třeba ji nikdo nemá rád a je vlastně zoufale nudná. 8) Ne, to beru zpět, už vidím, jak Alekovi rudnou oči...
Za sebe můžu říct, že vůbec nejvíc se v Tanci s draky těším na malého Brana. Přece jenom na něj byl Martin v Bouři dost skoupý a navíc je kolem něho snad víc tajemství a neznámých než kolem Dany a Jona dohromady. Dany bude v těsném závěsu, protože, jak už bylo řečeno, bude z ní nejspíš určitý hromosvod, ke kterému budou směřovat všechny zajímavé postavy.
Ano. Jedná se o optický klam. Když se na obrázek díváte dostatečně dlouho, můžete si povšimnout i města. :wink:
Who the hell is Dany?! :roll:
Já se nejvíc těším asi na Tyriona, to je hláškostroj a jedna z mých oblíbených postav z minulých dílů. I ta kapitola, kterou tak brilatně přeložil mistr Léto, mě dost navnadila. :twisted: Ale ostatní mě samozřejmě zajímají taky, u Brana vůbec nevíme, co můžeme čekat, to je naprosto otevřený příběh... zato Dany bude asi hodně dějotvorná, což je taky dobře.
Už aby to bylo. :P
Heeeej... přeložil jsi ji? Kde kde? Nějak sem si nevšiml, asi mě na stará kolena vypovídají oči službu :-)
Jo, s Tyrionem byla vždycky hlína, ale jednak to právě začíná vypadat, že jeho humor brutálně přiostřuje až do temných, ne moc vtipných mezí a jednak, pokud jde o Píseň, jde mi spíš o požitek z příběhu než z vtípků (které Martin umí zatraceně dobře, ale přece jenom mám na zasmání jiné zdroje :) )
skutočne si Tyrion momentálne vybrusuje svoj nihilizmus do maxima a podvedome hľadá ten červený čudlík s názvom selfdestroy.
Áno ja viem, že vtedy ešte neboli červené buttony, ale červené víno fungovalo podobne.
Ale myslím si, že ho nakoniec krása, inteligencia a doborota srdca slečny D. zachráni a dá jeho životu zmysel. Myslím, že na tom draku poletí...
Představte si, že váš drak právě sežral člověka, ve městě kterému vládnete se množí vaši odpůrci i nápadníci rychleji než krysy v kanále a jediný koho máte k ruce je starší sice Chrabrý, ale přeci jen Barristan.
Co byste udělali jako první?
Napadlo mě, že bysme mohli polemizova nad tím, co by která postava měla udělat jako první věc v DwD případně dalším díle ve kterém se objeví. Každý se nachází v určité situaci (většinou nezáviděníhodné). Využijme toho :-)
Hned od přečtení Létina překladu kapitoly s Daenerys jsem si říkal, co by asi měla udělat. Ne co udělá(G.R.R.Martin určitě udělá se svými postavami pokaždé úplně něco jiného než bych udělal já), ale co by měla udělat.
Přemýšlel jsem, jestli by neměla přitvrdit, nebo z města odejít. Nakonec bych se přiklonil k tomu, že by se měla oženit. Pečlivě vybrat někoho důležitého z města a pak při obřadu s ním projít ohněm. Až sama vyleze nespálená, zbaví se alespoň jedněch nepřátel, těch, kteří si ji chtějí vzít.
Já si nemyslím, že by se měla Daenerys vdávat. V celé oblasti se zatím nevyskytl jediný vhodný kandidát. A Dračí princezna nevypadá jako někdo, kdo by se pak z taktických důvodů bez skrupulí drahé polovičky zbavil. Asi by měla posilovat svoji pozici v oblasti, čakt až povyrostou dráčci a vysílat zvědy a posly do Západozemí.
Myslím, že pokud zahájí invazi v Dorne a s Dorne za zády a za předpokladu, že spousta mocných rodů z celého Západozemí se k ní přidá, nemají její odpůrci šanci.
Musí se však toho dožít. Jediný spolehlivý a trochu schopný člověk v její blízkosti je Barristan. Potřebuje nutně další moudré rádce a ochránce. Někoho jako Tyrion, Doran nebo i Varys.
Otázka zní co s Drogonem a jeho bratry. Když je zavře budou chřadnout, ale volně poletovat a vraždit civilní obyvatelstvo je také nemůže nechat. Prekérní situace :roll:
Nu pro čtenáře to asi nebude moc záživný, ale měla by dělat přesně to, co mnoho lidí nedokáže. Čekat. A zase čekat. Snad jí to vydrží, páč zatim se zdá, že to chápe. Npadla mě jistá parafráze..."kam by chodila, když celý svět přijde za ní?":-) a až se spojí s Tyrionem a Doranem, tak už bude v Západozemí úplně jiná situace - pravděpodobně bude ve spárech horších než dosud - pak teprv všichni ocení její příchod:-)
Něco k zamyšelní pro ty, kteří si myslí, že by ustanovení Daenerys Targaryen na trůn Západozemí bylo tím nejvhodnějším a nejpragmatičtějším řešením.
Pokud je proroctví Mirri Maz Duur pravdivé, je Dany neplodné, její lůno už nikdy neožije dítětem. Rod Targaryenů vymře. Daenerys může vládnout, dokonce i několik desítek let, jenže co potom? Nebude mít nástupce, takže se dost pravděpodobně říše opět rozpadne a vypuknou další války o následnictví. Jak je to v takových případech dobrým zvykem. :)
A jestliže Daenerys děti mít může? Nebo nějakým jiným způsobem, kupříkladu skrze přeživšího Aegona (byť tomu moc nevěřím) znovu nastoupí Targaryenové? Ani to není žádná velká výhra. Dračí králové mají příliš bolestné genetické zatížení - existuje příliš velká šance, že korunní princ bude šílencem. A chceme snad na trůnu člověka jako je Aerys nebo Aerion? :roll:
Je pravda, že se u Targaryenů vyskytují poměrně často šílneci, ale takovým genteickým zatížením jsou postiženy vladařské dynastie docela často. I když u Taragaryenů je to umocněno ještě více sourozeneckými sňatky. I když je u Daenerys mnoho otazníků, stále nespatřuji nikoho, kdo by se na železný trůn hodil více. Možná, že bude nejlepší, když na něj usedne ten, který dovede sedm království k pokoření jiných. Jeho právo by pak asi bylo nezpochybnitelné. Docela by se mi líbilo, kdyby severu vládl nějaký Stark a jihu Daenerys. Jsem totiž přesvědčen, že Starkové (myslím tím Brana a Jona) a Daenerys budou ti, kteří zvrátí průběh války s jinými.