Záhadné postavy

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Eddard E-mail

Máte někdo nějaké teorie na magista Ilyria Mopatise? A tím pádem Varyse? Podle mě je to snad nejtajuplnější postava (ve smyslu, že se ještě neodhalil, mohl by to být klaďas, ale taky někdo kdo tahá za nitky osudů Daenerys a Západozemí, aniž si to kdokoliv uvědomuje - kdo dal Daenerys dračí vejce a poslal za ní Belwase a Baristana; pro koho pravděpodobně pracuje Varys, co já vím, může pro něj pracovat i Melisandra:-))... A co říkáte na to jak si Martin připravuje figurky do velkého finále? Z Aryi dělá prvotřídního zabijáka, ze Sansi političku, jakou Západozemí nevidělo (krása plus Malíčkův talent), z malého Brana kouzelníka (zeleného muže chcete-li), z Jona a Daenerys hlavní meče proti Jiným, atd.

duny reaguje:

25. 10. 2006 (16:32) X

Ilyrio i Varys su podla mna jasny prisluhovaci Targryenov. To či popritom sluzi aj jednemu ohnivemu bohu je otazne, skor si myslim ze nie.

Nie kazdy kto sa vyda na nejaku cestu, dojde z do jej uspesneho konca...Jiny podla mna budu mat k prezitiu viacerych postav co povedat.

Eddard reaguje:

25. 10. 2006 (16:57) X

Hm, myslíš...? Je to samozřejmě možné, ale požitkář (i když to může samozřejmě být přetvářka) jako Mopatis se mi mezdá na dobráckého slouhu, který pronic zanic pomáhá opuštěné královničce... Nemá pro to žádný zřejmý důvod, řekl bych, že za tím bude něco jiného... Navíc, proč by Varys podával hlášení malé radě o pohybu a činech Daenerys, atd. S tou Melissandrou jsem samozřejmě jenom tak střelil... Je dost pravděpodobné, že se minimálně jeden z mnou jmenovaných finále nedožije, ale podle mě tohle budou jedni z těch, co vydrží dlouho. Mimochodem, myslíte si, že bude v sáze jeden hlavní záporák (který se teprve odhalí, nějaký nemrtvý generál či podobně, nebo už v příběhu je, jen se neodhalil - Euron, právě Mopatys, Melissandra, či ten tajemný alchymista z prologu FfC) nebo jen takové uniformní zlo Jiných? To bude docela důležitá dramaturgická otázka...

heavy_head reaguje:

25. 10. 2006 (19:10) X

Kdo je tajemný alchymista je docela zřejmé, jak odhalil někdo na fóru Fantasy Planet.

Taky bych řekl, že Ilyriovu roli v příběhu trochu přeceňuješ, mně se nezdá, že by byl až tak důležitý, ale nechám se překvapit :-)

duny reaguje:

26. 10. 2006 (08:35) X

to ze Varys podaval spravy malej rade bolo preto ze nemal na vyber. Ilyriova motivacia je zatial nejasna, nevyzera vsak na duchovne zalozeneho cloveka...s Jinymi to bude este zaujmave, tiez som zvedavy kto im pomoze. mna napada este jeden - Qyborn ci ako sa vola (Cersein alchymista)

to heavy head. kto je podla teba ten alchymista z prologu?

heavy_head reaguje:

26. 10. 2006 (18:08) X

Jaqen H´ghar, na to vem jed. Všimni si popisu (slabá jizva). Nebylo by špatný, kdyby dál zasáhl do děje...

malaria reaguje:

27. 10. 2006 (13:27) X

POdle mě se tam Jaqen ještě vrátí, bylo divným, jak dal Arye tu minci a ona potom musela říct to Valar Morghulis a nic se nestalo, teda zatim se nestalo nic co by bylo jasně vidět.

Nevíte někdo náhodou co znamená Valar Dothaerys?

duny reaguje:

27. 10. 2006 (14:15) X

Valar Dothaerys znamena pozdrav

Eddard reaguje:

27. 10. 2006 (18:02) X

Jaquen H´ghar... no vidíš to, jaktože mě to nenapadlo :-) Mimochodem, o tom jsem taky měl jednu teorii - že on a vodní tanečník Syrio Forell jsou jedna a ta samá osoba. Na obhajobu několik poznatků - Syrio byl z Braavosu, odkud pochází taky Jaquen jako Muž bez tváře, jakožto takový je tedy vysvětlena i proměna jeho podoby; o Syriovi jsme ztratili přehled když ho ser Merryn a banda Lannisterů zabíjela (ale jak to dopadlo nevíme) v Králově přístavišti, na Jaquena poprvé narážíme zase v Králově přístavišti, s tím že byl poslán na Zeď z nejtemnějších cel (kam ho eventuálně mohli jako Syria uvrhnout výše zmínění); dále by to vysvětlovalo náklonost Jaquena k Aryi (i když hlavní důvod je tady samozřejmě záchrana jeho života)... Co vy na to?

heavy_head reaguje:

27. 10. 2006 (19:02) X

Zcela šílená teorie, která by mohla být pravdivá :-)

«1

Komentáře

• upraveno 29. října 2006

Někde jem četla, že "Valar dohaeris" znamená "Všichni lidé musí žít", jako protipól ke druhé části pozdravu "Valar morghulis" čili "Všichli lidé musí zemřít", ale je to samozřejmě jen spekulace. :)

Ten předchozí příspěvek je samozřejmě ode mě, už jsem konečně přišla na to, jak se to dělá - že musím být především přihlášená, jinak mě to tu nechce! :lol:

Haniina wrote:
    Někde jem četla, že "Valar dohaeris" znamená "Všichni lidé musí žít", jako protipól ke druhé části pozdravu "Valar morghulis" čili "Všichli lidé musí zemřít", ale je to samozřejmě jen spekulace. :)

Jo tak to jsem četl taky, tak na tom něco bude:-)

• upraveno 1. listopadu 2006

Mně z kontextu tak nějak vylývá, že je to něco jako "všichni slouží", ale je to jen teorie :lol:

• upraveno 1. listopadu 2006

Má někdo nějakou chytrou teorii na ty Jonovy sny? Co se mu snaží říct? (Krom toho, že není Stark, to je celkem zřejmé :lol: )

• upraveno 9. března 2011
    Právě, že Robert se o své potomky staral, například toho svýho synátora na Bouřlivém konci docela opečovával - myslím, že tam zaznělo, že víc než Joffa. A u Gendryho je vcelku nasnadě, že mu to teplé pracovní místo zařídil Robert, nebo někdo z jeho poradců (Malíček?).

Přiznávám, že jsem knihu dlouho nečetl, takže ve věci "Jonovi vlhké sny" netroufám soudit. :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 9. března 2011
    Ee, Robert se o své nemanželské potomky nestaral. Naopak mu nebylo příjemné, když mu je někdo připomínal. O Edrika se "staral" jednou ročně, když mu posílal dárek k narozeninám a to mu ještě zařizoval někdo jiný, ale teď si nemůžu vzpomenou kdo. A k tomuto potomkovi se hlásil jen proto, že jeho matka byla šlechtična. Jinak měl chvíli zájem o dceru v Údolí. Ale jak Údolí opustil, tak na ni rychle zapomněl. Jestli se nepletu, tak Mya ani neví kdo je/byl její otec.
    myslím, že to bol Jon Aryn.
    upraveno 9. března 2011
    Ten poznal Gendryho až při pátrání po králových bastardech. A to už byl Gendry v učení u kováře.
    Otec Myi nebyl Robert? Poplatek za Gendryho podle mě zaplatil Jon Arryn, který tam byl se Stannisem
    No, rozhodně to nebyli žádní chudáci. On už je tak div, že si na své bastardy občas vzpomněl - nemůžeme brát případ Jona jako všeobecný, tam jsou důvody trochu jiné.
    ako vieš, že už bol v učení?
    upraveno 9. března 2011
    Protože Gendy Eddardovi popisoval, jak ho u kováře Jon Arryn ve společnosti Stannise navštívil a kladl mu otázky.
    Tak vztah k nemanželským dětem je asi daný povahou postavy. Například Bolton či Frey je akceptují do té míry, že jim nejsou úplně lhostejní (což je vzhledem k jejich povaze zajímavé), zájem o bastardy projevoval Oberyn, Robert je víceméně ignoroval a například Euron jimi totálně pohrdá....
    upraveno 9. března 2011
    Bolton si bastarda hleděl hlavně proto, že neměl manželského syna.
    pravdu máš. tak si položme otázku kto na to mohol mať záujem: buď politik typu Malíček, Varys, pretože potreboval mať po ruke dôkaz, keby ho potreboval, alebo humanista, ktorému bolo ľúto robertovho bastarda. okrem kráľa a pobočníka, kto ešte zostáva s takouto motiváciou? baristan? skôr asi nie...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 9. března 2011
    Kdo ví, jak se to s Boltonem a bývalým Smraďochem vyvrbí, jestli za Boltonem dojede falešná Arya (asi Jeyne Poole?), vezmou se a Bolton bude očekávat legitimního potomka.
    upraveno 9. března 2011
    Gendry
    Zkoušela jsem projít různé diskuze jestli na to témě někde nenarazím, ale nedaří se mi. A to to zkusím se (případně mě vyžeňte na správné místo):
    Kdo podle vás platil za Gendryho poplatek u kovářského mistra? Kdo ho odeslal na Zeď? A proč vlastně? Byl jen jedním z řady králových bastardů. Proč měl takovou péči? Král se o své potomky nestaral. U Stannise by to nejspíš bylo pod jeho úroveň. Varys nebo Malíček? Proč a co by tím sledovali?
    upraveno 9. března 2011
    Mě napadají jen Varys a Maliček. Navíc oba věděli, že Joff, Tommen a Myrcella nejsou Robertovi. Ale nechápu proč se ten někdo staral právě o Gendryho. Co tím sledoval? Kovářský mistr popisoval toho, kdo Gendryho tenkrát dovedl, ale popis mi nic neříkal. Ale oba pleticháři by stejně nešli sami a někoho by za sebe poslali.

Co se Boltonů týče - doufám, že Ramsay si bude chtít pojistit dědictví Hrůzova a pokusí se tatínka zapíchnout. Zvlášť když ten si prodlužuje život jak jen může. Nebo se naopak povedený tatíček začne obávat ambicí legitimizovaného syna a zbaví se ho. Ideální by bylo, kdyby se zabili navzájem. A pak by někteří z příbuzných Hornwoodů mohli Hrůzov vypálit a zbytek rodiny zmasakrovat. Ať je od nich navždy pokoj.
    Ne ne, mám lepší nápad. Roose Bolton dojede na účast na Krvavé svatbě (nějak; je otázka, jak moc ho budou mít rádi ti správní Lannisterové, respektive jestli do hry nezasáhne nějaká další postava - jak by asi zareagoval Muž bez tváře na TAKOVÉ porušení zvyklostí, jako je/ bylBerric Dondarrion nebo Řekypaní? A co bouřliví lordi, respektive lidé z Roviny? A nezapomeňte, že se ještě musí nějak dostat domů přes Šíji) a z Ramsaye udělá odstrašující příklad buď Daenerys nebo užpředtím Stannis (Ramsay asi nebude dvakrát oblíbený za akci "Hornwood", navíc možná někdo přežil i akci "Zimohrad" a třeba ještě dorazily nějaké zprávy z jihu). A kdyby se to vzalo od podlahy, tak by se musel najít nový rod pro náhle uprázdněné panství.

Na Malíčka popis dvakrát nesedí, Varys by se mohl zamaskovat. Co se záměrů a cílů týká, v žádném případě neznáme všechny hráče. Mistr Kovář královské krve by nejspíš byl zvlášť vhodným tvůrcem v dračím ohni vykovaných, královskou krví zakalených a v božím háji rudým knězem požehnaných a pyromancery očarovaných zbraní, ne? Bohové nespí, a boj mezi Jinými a Životem rozhodně není jen a pouze záležitostí hrstky lidí a jednoho malého kousku světa (jak bývá tak časté v céčkových fantasy/ scifi/ jakýchkoli jiných románech a filmech).

Když už jsme u toho, kdy "praskne" na Malíčka, v čem všem jel? Hezké by bylo, kdyby Daenerys shlédla tu záležitost s nařízením vraždy jejího nenarozeného dítěte (sáhněte matce na dítě...). Taky by nebylo špatné, kdyby něco z toho došlo Jaimemu (ta chybějící pazourka ho docela se.e, ne?).
    Vůbec. Leváci mají punc výjimečnosti.
  • upraveno 21. února 2012
    Howland Reed
    Prekvapilo ma, že rôzne na stránkach venovaných ASOIAF sa ujal názor, že lord Šedé vody musí byť neobyčajný bojovník, keď dokázal poraziť Arthura Daynea. Pritom všetko, čo Ned o udalosti pred Vežou radosti (smutne) povedal, bolo, že nebyť Howlanda Reeda, bol by ho Meč Jitra zabil. Napadá mi, že možno sa len vrhol do rany medzi nich dvoch a tak zachránil Neda. A ak má odvtedy nejaké závažné následky, prispelo by to k vysvetleniu, prečo neopúšťa Šiju.
    Čo myslíte, som mimo? (Tanec som ešte nečítala.)
  • MIlMIl
    upraveno 22. února 2012
    Amanita napsal(a):

Howland Reed
    Prekvapilo ma, že rôzne na stránkach venovaných ASOIAF sa ujal názor, že lord Šedé vody musí byť neobyčajný bojovník, keď dokázal poraziť Arthura Daynea. Pritom všetko, čo Ned o udalosti pred Vežou radosti (smutne) povedal, bolo, že nebyť Howlanda Reeda, bol by ho Meč Jitra zabil. Napadá mi, že možno sa len vrhol do rany medzi nich dvoch a tak zachránil Neda. A ak má odvtedy nejaké závažné následky, prispelo by to k vysvetleniu, prečo neopúšťa Šiju.
    Čo myslíte, som mimo? (Tanec som ešte nečítala.)

Myslím si, že nejsi mimo. Pokud si dobře pamatuji, Eddard si na Howlandu ctil hlavně jeho věrnosti a přátelství. O žádném super bojovníkovi nebyla řeč. Musíš si uvědomit, že v tom souboji to bylo 7 seveřanů proti 3 rytířům královské gardy a přežil jen H+E.
    To nejzajímavější na HR je, že s Eddardem byl celou rebelii a měl by tudíž vědět, kdo jsou rodiče Jona Sněha. Možná to řekl svým dětem a možná ne, ale to se snad vše dozvíme.
  • upraveno 22. února 2012
    Howland není výjimečný šermíř. Pravda, nejspíše (ale není to jisté) byl tajemným rytířem Smějícího se stromu, který skoro vyhrál turnaj v Harrenově, a je možné, že u Věže radosti zabil (ve spoluúčasti) nejenom Daynea, ale i dalšího z rytířů (možná, že v souboji nenastupoval proti Dayneovi, ale Whentovi nebo Hightowerovi), ale ona záchrana života spíše vypadala tak, že díky své malé výšce a zkušenostem z pohybu po zrádném terénu byl schopný dostat se Dayneovi do boku a v podstatě zákeřně ho probodnout (nebo mu poranit nohu tak, že upadl).

Jinak to vypadá tak, že Reedové patří k vysoce "privilegovaným" rodům Severu - rozumějte tomu tak, že kvůli chudobě neplatí daně a jejich jedinou povinností je chránit Šíji před nevítanými návštěvami z jihu.
    chrochta napsal(a):

Howland není výjimečný šermíř. Pravda, nejspíše (ale není to jisté) byl tajemným rytířem Smějícího se stromu, který skoro vyhrál turnaj v Harrenově

Podľa mňa je takmer isté, že tým tajomným rytierom bola Lyanna.
    Nemusela (ale už mne to taky napadlo; pokud nebyla, tak mu dělala panoše :) ). Prý byl hodně malý.
    Amanita napsal(a):

chrochta napsal(a):

Howland není výjimečný šermíř. Pravda, nejspíše (ale není to jisté) byl tajemným rytířem Smějícího se stromu, který skoro vyhrál turnaj v Harrenově

Podľa mňa je takmer isté, že tým tajomným rytierom bola Lyanna.
    hm?
    Roztomilá teorie... a pak jí zamordovali, bastardi. ;)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 22. února 2012
    Lyanna, manželka Rhaegara, matka Jona Sneha, akčná bojovníčka turnajov... A Tyrion nakoniec skončí ako neviestka, Jaimeho zabije infarkt z jeho sestry, Cercei a zadrhne semiačkom z melóna, Jon Sneh zamrzne, Daenerys zhorí, Bran zomrie na následok úrazu hlavy na chrbte Hodora, ktorý zacíti koláčiky z kuchyne, stará chůvy bude Azor Ahai, Varys toto všetko nezvládne a zasamovraždí sa, Petyr sa uchechtá k smrti a Velký Jiný zničí svet...... Koniéééééc
    Lord Gepeto napsal(a):

Lyanna, manželka Rhaegara, matka Jona Sneha, akčná bojovníčka turnajov... A Tyrion nakoniec skončí ako neviestka, Jaimeho zabije infarkt z jeho sestry, Cercei a zadrhne semiačkom z melóna, Jon Sneh zamrzne, Daenerys zhorí, Bran zomrie na následok úrazu hlavy na chrbte Hodora, ktorý zacíti koláčiky z kuchyne, stará chůvy bude Azor Ahai, Varys toto všetko nezvládne a zasamovraždí sa, Petyr sa uchechtá k smrti a Velký Jiný zničí svet...... Koniéééééc

Tenhle konec se mi líbí, ale trvám na tom, že Malíčka pošle Alaynina sličná ručka na vyhlídkový let Měsíčními dveřmi.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.