Malíček a další intrikáři
Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.
Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.
Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...
Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).
Komentáře
A celkově, že mu jde o vlastní kapsu? To přece není první ani poslední ale někdo to dělá chytře, někdo ne... a samo o sobě to není aní morálně lepší či horší motivace, než totéž dělat pro lásku, moc, náboženství či "blaho Říše a lidu" (zrovna pod tímhle důvodem se už napáchalo svinstva... a většinou stejně šlo jen o upevnění moci a o lidi až v poslední řadě...)
Já mám spíš skoro otázku jestli je možno srovnat Malíčka a třeba Kalouska, nebo Babiše... :o)
Se obávám, že ten morální relativismus anuluje jakýkoliv tvůj argument. Hodně štěstí příště.
@svoa00: Jaký argument myslíš? Já přece neříkám, že Malíček je převlečenej Dušín. Říkám, že má jasný cíl (moc a peníze), za nimiž si jde s takovou mírou charismatu, prohnanosti a bezohlednosti, že (minimálně mě) tím imponuje (což ještě neznamená, že bych chtěl být jako on... i když... :o)). Prostě šedá eminence s vším všudy.
O jeho morálce vážně iluze nemám (ostatně, ti morálně čistí bohužel končí jako první), ovšem v tom jsou s Varysem jeden za osmnáct...
Tvá paměť moc dobře neslouží.
U Neda neslouží paměť spíše tobě... Varys se Nedovi snažil pomoct? Pochybuje snad někdo, že Arya slyšela Varyse v rozhovoru "Zemřel jeden pobočník, může snadno i druhý", nebo kdo navštívil Neda ve vězení s výrokem "Mohl bych ti pomoct utéct? Zajisté, ale proč bych to dělal?"
A jako tvrzení, že Malíček si přál Nedovu smrt mi nepřijde podložené... jednak to mohl zařídit asi tisíckrát, jednak se angažoval v zájmu zastavení potyčky s Jaimem (taky se mohl jen zdejchnout), jednak není magor, aby věřil, že bude fungovat "Hele Cat, krocnul jsem ti manžela,... jako férovej chlap, ale nějak byl čas splatit účty a nekryl si záda, v tom už jsem se od boje s Brandonem poučil... ehhh, a co kdyby sis měl vzala, když jsi teď vdova?"
A neříkám, že si ji nepřál (Já si třeba taky přeju chatu na Bahamách, ale když ani neprohlížím katalogy tamních realitek, tak je to prd platný...) - říkám, že kdyby chtěl, tak Ned do KL ani nedojel a říkám, že aktivně podniknul jen ten krok, že Neda nechal zatknout - ve chvíli, kdy už byl rozhodnut na které straně stojí, do té doby nepodnikl proti Nedovi nic.
Proti tomu Varys poměrně jasně řekl, že když bude Ned stát v cestě, tak smolda (a po Tanci snad nepochybujeme, že to myslel vážně),... samozřejmě z jaho strany proti Nedovi nic osobního...
@Everett_Young: No když už reaguju,... Když Malíček zabil Lysu, neměla náhodou nějaký mírnější záchvat, ve kterém reálně hrozilo, že zabije Sansu? ...jako jestli to nespadá pod ono, jak říká Svoa00 morálnější "...když to udělá, aby někoho chránil?".
jako jestli to nespadá pod ono, jak říká Svoa00 morálnější "...když to udělá, aby někoho chránil?".
Ne, nespadá, když se musíš ptát. Protože to neudělal, aby Sansu chránil, k tomu by Lysu nepotřeboval zabít.
Varys je komplikovanější postava. Mnohdy o sobě prohlašuje, že dělá činnosti pro dobrou říše, ale tak to úplně není. V prvním dílu sice říká, že je na straně říše a ne nějakého krále, ale reálně to tak není, je na straně jiného krále, kterého pomáhá vytvořit a jinak jeho plány nejsou pro Západozemí úplně dobré, především pokud jste prostý rolník tak Dorthakové jsou to poslední co chcete, protože proti těmto válečníkům jsou Tywin Lannister a Roose Bolton vzorem všech ctností.
U Malíčkovích činnů nešlo jen o moc, peníze atd. byla v tom i osobní rovina a jak píše svoa00, rozhodně se nesnažil Nedovi pomoci najít vraha Johna Arryna..
S Varysem je to jiné, nepřipadá mi, že jemu by šlo omoc, peníze atd. z jeho chování je spíš znát, že si myslí, že to co dělá dělá opravdu s "nejlepšími" úmysli. Asi věří, že Targaryeni jsou pro Západozemí to nejlepší. Proč si to myslí, to nevím když chtěl nejdříve dosadit Viseryse, který nebyl přeci jen normální a plně zdraví.. což musel vědět.
Taky nevím, proč by mu záleželo na Západozemí, když žil celý život v Pentosu. Spíš už bych věřila tomu, že celá jeho role bude souviset s R'hllor / Velký Jiný. Ovšem na čí straně teda nevím :-D
Varys říkal, že toho čaroděje zabil, tak nejspíš neslouží stejné věci (náboženství, proroctví atd.) Ta pomsta je zajímavá, ale komu by se mstil pokud celý život prožil ve svobodných městech? Že by další ztracený Targaryen/Blackfyre?
Ale vyvolává chaos od doby co poprvé vkročil do Západozemí.
To by vysvětlovalo spoustu jeho činů. Navádění Aeryse proti Rhaegarovi by do toho zapadalo, jelikož Rhaegar by Varyse moc nepotřeboval, možná by i jeho místem zaplatil za podporu nějakého velkého rodu.
Sloužil Robertovy, jelikož ten mu nechal určitý vliv a dobrého mistra našeptávače potřeboval.
Nepomohl Nedovy jelikož ten by dosadil na trůn Stannise a ten by asi neměl moc rád našeptávače, navíc by pro něj mohlo platit to co pro Rhaegara.
Takže Targaryeni byly jasná volba. Jak Vyseris, tak Aegon by akutně potřebovali Varyse a jeho služby.
Zavraždil Neda? Ne, Malíček ne a nehrál v jeho smrti zásadní roli.
Přál si jeho smrt? Co si Malíček skutečně přeje ví jen Malíček, my můžeme jen hádat,... ale přát si něco aniž bych pro to něco udělal není tak úplně zásadní morální prohřešek.
Pomáhal Nedovi najít vraha? No samozřejmě ne, hrál roli běžného vraha ze seriálu Columbo, akorát Ned nenosil pomačkaný baloňák a sežral mu to i s navijákem...
A ohledně Lysy jsi tedy přesvědčená, že šlo o vraždu a nikoli, že ji zabil ve chvíli, kdy Sanse reálně hrozilo nebezpečí? ...no nic, tak to asi Malíčka nechápu, že pokud dokáže naplánovat a zařídit vraždu pobočníka a vraždu krále tak aby na něj nepadl ani stín podezření, tak že svoji manželku zabije vlastnoručně, před dvojicí svědků a za okolností, kdy by si i blbec spočítal, že to může vést ke vzpouře v Údolí, které Malíčka mohlo připravit o to jediné, co má radši než peníze... No, to by byl aspirant na cenu za "nejdebilnější úkladnou vraždu Písně"...
Ale celkově je Varys nejméně čitelná postava. O jeho schopnosti hrát hru snad nikdo nepochybuje ošem problém je, že jediné, kdy jsem ochotný mu věřil, že říkal co si myslel je při rozhovoru v kobkách... a ten střípek po těch letech od rozhovoru je málo...
To u Malíčka se dá věřit, že Sansa je pro něj tak trochu kryptonit a že jí občas vyklopí víc pravdy než by chtěl... a myslím, že na své pobláznění do Sansy záhy dojede...
Lysa taky tam dost překážela. Je pravda, že kdyby nedělala problémy a nebyla hysterická, Malíček by ji nechal naživu. Přece jenom tím na sebe přitáhl pozornost ostatních lordů z Údolí. S Lysou po boku, by těžko někdo zpochybňoval jeho postavení. Jenže Lysa byla šílená, tudíž pro Malíčka nevhodná marioneta, ale uznávám, že hlavní impuls byl, že Lysa se pokusila Sansu zabít, což představovalo pro jeho budoucí plány reálnou hrozbu.
@Jay Ja osobně myslím, že Varys je prostě loajální k Targaryenům a má jakýsi zvrácený smysl pro čest. On tvrdí, že dělá všechno pro dobro říše, já tvrdím, že děla vše pro dobro Targaryenů. A jen malá poznámečka: Varys Aeryse proti Rhaegarovi neštval, ale Aerys si ho zavolal ze zámoří, aby jeho manželku a syna hlídal. Varys mu tedy říkal, jen co byla pravda a to musel. Jak dlouho si myslíte, že by Aerys nechal Varyse naživu, kdyby si začal myslet, že mu lže? A pro rod Targaryenů by zůstalo lepší, kdyby se králem stal Rhaegar a Aerys umřel. A argument, že by Rhaegar Varyse nepotřeboval? Varys přece na svém postavení tolik nelpí viz. osvobození Tyriona. Mohl odmítnout a dál být mistrem našeptávačů. Ano bylo by to nebezpečné odmítnout králokatovu nabídku, ale jak Tyrion poznamenal ne nebezpečnější než ho pustit z cely. Navíc Varys sám má obrovskou moc, i bez křesla v radě viz vražda Kevana a Pycella.