Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
15354565859

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. září 2012
    Nevim, do rozborů co komu přijde divný bych se radši nepouštěl :)
    I když poznámku o pocitu, že někdy za názorem Kolikokoli stojí nová politicky korektní supervize si neodpustim :)
    Ale olizování dvou hošanů fakt nechci vidět. Tim neřikám, že když je ve filmu rozumně použitej motiv homosexuality, že by mi to vadilo, viz třeba Philadelphia nebo Lepší už to nebude.
  • upraveno 14. září 2012
    flanker: A ono je něco špatného na politické korektnosti?:-) Nikdy jsem nepochopila, co spoustě lidí na ní vadí...
  • upraveno 14. září 2012
    Michelle napsal(a):

flanker: A ono je něco špatného na politické korektnosti?:-) Nikdy jsem nepochopila, co spoustě lidí na ní vadí...

Že někdy zastiňuje skutečný stav věcí.
  • upraveno 14. září 2012
    To už je na konkrétních tvůrcích, jak to pojmou... Když je to pojaté jakž takž přirozeně, tak to považuju za správné. Nevím, proč by se v pořadech měly objevovat jen většiny, menšiny existujou, tak ať tam taky jsou:-) Spíš jde o to, zapojit tam ty postavy líp, ale samozřejmě nemusí být úplně všude.
  • upraveno 14. září 2012
    Asi tak. Anwar do Skins zapadl perfektně - a je to menšina. Stejně tak třeba Foreman do House. Ale trapné "nastrčení" "aby se nikdo nenaštval a my dodrželi kvóty" (černoch a asiat v Thorovi) mi taky vadí.
  • upraveno 14. září 2012
    Jj, myšlenka politické korektnosti je správná. Špatné někdy bývá její uvedení do praxe:-) Někdy ne...
  • upraveno 14. září 2012
    Na politické korektnosti mi vadí, že přikazuje, jak se smí myslet.

USA je zvyklá na menšiny. My ne. My tu máme jenom cigany (těch pár asiatů nepočítám) a kdyby se začali najednou objevovat v seriálech jako primáři a šéfové policie, tak by to vypadalo přinejmenším divně.
  • upraveno 14. září 2012
    Takže tady je kritika politické korektnosti z Wiki (a ano, je to zdrojované):

Anthony Browne definuje politickou korektnost jako „ideologii, která klasifikuje určité skupiny lidí jako oběti, jež potřebují ochranu před kritikou, a jejíž příznivci věří, že jiný přístup nelze tolerovat“. Uvádí, že politická korektnost začínala jako reakce na převládající ideologii, ale postupně se v západním světě převládající ideologií sama stala. Politická korektnost měla podle něj ve svých počátcích i pozitivní následky, ale postupem času způsobuje daleko více škod než užitku.

Vojtěch Belling uvádí, že „politická korektnost je založena na přesvědčení, že ideje určitého konkrétního politicko-hodnotového proudu, v podstatě výlučně levicově-liberálního, mají nárok na univerzální platnost. Představitelé těchto idejí obratným manipulačním uměním s maximálním využitím možností státu a jeho nástrojů v kulturní sféře (veřejnoprávní média) dosahují podřízení norem lidského jazyka, lidského chování, politického konání a nakonec i lidského myšlení těmto idejím.“
    upraveno 14. září 2012
    Michelle: Co na tom vadí. Že musím ve filmech, v knihách a všude přetrpět tuny neexistujících nerealistickejch postav, jejichž jedinou funkcí je být "morální černoch", "silná sebevědomá žena, která nemusí kouřit" (to je z Přátel), zneuznaných homosexuálů, hloupých bílých heterosexuálních chlapů a tunu dalších archetypů, který nemaj jinou funkci než ukázat divákovi, jak je netolerantní, když vykládá vtip o rasových/sexuálních menšinách. Postav, který nejsou samy za sebe, ale za "poselství".
    Že se kvuli politický korektnosti omezuje jazyk. Že se vyškrtnou z jazyka slova mající určitej emocionální náboj. jenže zákazem slova se ten emocionálníé náboj ze světa neztratí, takže slovo černoch je stejně urážilvý, jako bylo dřív negr, tak se zakáže černoch a nahradí se afroameričanem, pak se zruší afroameričan a nahradí se bůhví čím.
    Že tím trpí humor. Dneska neni skoro možný udělat si z něčeho srandu, aby se náhodou někdo neurazil. Všechno je pak růžový, vypolstrovaný a vykastrovaný.
    Že se mi předestírá realita jak absolutně nevypadá.

Ne myšlenka je naopak velmi špatná. To nejsou nějaký špatně uchopený dobrý myšlenky. naopak, to je rezignace na realitu a na skutečnopu rovnost. Nelze lidem říkat, co si mají myslet, je třeba je přimět udělat si názor nejen o druhých, ale i svým vlastním myšlení.

Rasismus třeba třeba vůči černochům je špatná věc, ale cesta nevede přes to dělat uměle ve filmech z černochů hrdiny a z bělochů (dosaďte si jakýkoli jiný skupiny) blbce.
  • upraveno 14. září 2012
    Ben Nevis: Říká se tomu kulturní imperiálismus. A Američani holt mají sklon aplikovat něco platící pro jejich zemi na zbytek světa.
    upraveno 14. září 2012
    Jako bych to řekl já :)
    upraveno 14. září 2012
    V postatě se to neliší od jakýkoli jiný ideologie šířený propagandou. V komunisticky laděným filmu budou hrdinové komunisti, samí rovina chglapi a rovina ženský, imperialisti budou zbabělci, hajzlové a jednorozměrně špatný postavy.
    V kapitalistickým filmu to bude přesně obráceně.
    A v politicky korektním...
  • upraveno 14. září 2012
    svoa00 napsal(a):

Ben Nevis: Říká se tomu kulturní imperiálismus. A Američani holt mají sklon aplikovat něco platící pro jejich zemi na zbytek světa.

Je to náš problém, že se díváme na jejich produkci a vstřebáváme do sebe jejich kulturu. I když papírovým sáčkům, ze kterých vypadávají nákupy, jsem ještě na chuť nepřišla. :-)
    Škoda, že Británie jde ve šlépějích USA.
  • upraveno 14. září 2012
    Jo, tyhle archetypy mi taky vadí. Ale právě proto je Anwar (jakožto muslim) úplný opak "politicky korektního muslima v seriálu" (je to prasák a je "hloupý" - ale v rámci mezí, je prostě nejmíň vyzrálý a nejvíc pubertální. To, že je muslim hraje asi takovou roli, jako to, že v jiném seriálu/filmu jsou postavy katolické a modlí se před obědem). Maxxie je sice gay, ale neskrývá to a nikdo ho za to nešikanuje (jen v jedné scéně ve 2. sérii, ale tam je to z jiného důvodu).
    Za nejvíc nejlepší považuju postavu již zmíněného Jacka Harknesse - je to omnisexuál a v Torchwoodu to opravdu nehraje žádnou roli. Ostatně... všechny postavy jsou tam tak nějak povolné "ke všem pohlavím". A vypadá to docela přirozeně a zcela normálně.
  • upraveno 14. září 2012
    Archetypy se v seriálech a filmech objevují nejen díky politické korektnosti, i bez ní jsou jí plné...
    Jak jsem říkala, je to o aplikování té myšlenky do praxe. Mě ta myšlenka přijde správná.
  • upraveno 14. září 2012
    Kolikokoli: Mno jo, když bereme jako úplně normální nevěru, tak přítolnost k oběma pohlavím bude další. On by to nebyl problém, ale silně to zavání propagováním promiskuity. Pochybuju, že Torchwoodu udržují dlouhodobý vztahy.
  • upraveno 14. září 2012
    svoa00: no, byl tam jeden dlouhodobý, vlastně dva dlouhodobé (jeden homosexuální, jeden heterosexuální). V obou se objevily problémy. Jeden "člen" toho homosexuálního páru gay nebyl (měl předtím přítelkyni, kterou miloval), jen se prostě zamiloval do kluka. Druhý pár byl heterosexuální a hle - manželka byla nevěrná. Ne z lásky, jen kvůli tomu, že si (i přesto, že měla manžela, kterému však nemohla nic říct) připadala strašně sama. Tak nějak došlo k tomu, že začala spát s jedním chlápkem z práce. Později si uvědomila, že je to chyba a vztah ukončila. S tím manželem zůstala do konce (seriálu) a tu nevěru si vyčítala.
    Další vztahy, které v TW nebyly dlouhodobé z velké části skončily smrtí jednoho z aktérů.
  • upraveno 14. září 2012
    Ještě bych měla dodat, že hlavní postava (Jack) původně gay být neměla, ale herec je na kluky, takže z něj nechtěli dělat to, co není (to mi IMHO vadí asi víc, když je herec gay a udělají z něj "hetero, protože homo je vhodné leda na nevýznamné vedlejší postavy, ale ne do hlavní role".
  • upraveno 14. září 2012
    Kolikokoli: Proč by se sexuální orientace postavy měla měnit podle toho, kdo ji hraje?!
  • upraveno 14. září 2012
    Naštětí to vypadá, že hlavní vlna rasismu je pryč a už se objevují v seriálech a filmech černoušci grázlíci, co přepadávají bílé ženy.

Teď je zjevně v módě propagování jiných menšin. Dříve: "toto je hrozný záporák, co mu ještě dáme za hroznou vlastnost? Jo, bude bukvice." Dneska: "toto je postava, která má být gay. Musí se chovat naprosto sympaticky." Oba přístupy mi vadí. Gayům zase vadí, když ve filmech gayové akorát řeší homosexuální problémy.

svoa: kromě promiskuity mi ještě vadí, když propagují pravou lásku na úkor rodiny. Třeba v Once upon the time má princ manželku, oba se milují, ale opustí ji, protože jak všichni víme, musí se zamilovat do Sněhurky.
    upraveno 14. září 2012
    gay nebyl (měl předtím přítelkyni, kterou miloval), jen se prostě zamiloval do kluka.
    BLBOST :)
  • upraveno 14. září 2012
    Protože to není film, ale seriál. V seriálu je vždy výhodou, když je alespoň v základu postava podobná herci (proto např. v Přátelích některé postavy upravovali podle herců, v LOST dokonce přepisovali postavy celé a přidávali nové, kvůli tomu, aby se do nich ti herci vžili lépe). Joey je skvělý Joey, protože na konkurz přišel po flámu s pár dolary v kapse. Monika je skvělá Monika, protože Courtney je šílená pedantka atd.
    U některých filmů to platí taky - proč se herci z HP hodí do svých rolí? Protože Emma je chytrá a pečlivá, Rupert je vtipný a "cool" a David je sice hodný a moudrý, ale taky dělá vylomeniny. Proč asi je Iron Man tak oblíbený? Protože Robert je stejný "parchant" jako Tony Stark. A mohla bych pokračovat. Čím méně se postava podobá herci, tím méně bude přesvědčivá.

Ben Nevis: ano, když se tyhle věci řeší (že je černoch, že je gay...) a není to v rámci uvěřitelnosti, tak mi taky vadí, že se tomu věnují až moc. Musí to být přirozené. Takové, že si klidně místo gay páru jde představit heterosexuální a nic jiného na tom neměnit.
  • upraveno 14. září 2012
    Kolikokoli: A co Barney Stinson??? To je dokonale zahraný donchuan a skutečnost je jiná:-)
  • upraveno 14. září 2012
    Není to blbost :D. Myslím, že jsem viděla ještě minimálně jeden film se stejným jevem (akorát to byly holky). Prostě - když ji (ho) miluješ, není co řešit. Fakt nechápu, proč se to tak strašně řeší. Vždyť se zamilovávám do osobnosti (povahy, přístupu atd.) a né do pindíka/pipinky :D.

Chell: ne... není :D. Vadí mi, jaký je NPH v HIMYM. Měli ho nechat gayem nebo z něj nedělat tak trapného sukničkáře (fakt nechápu, kdo by se s někým takovým kamarádil).
  • upraveno 14. září 2012
    Kolikokoli: Pro mě teda je, kdybych to nevěděla, tak mě to ani nenapadne:-)
    Prostě, jsou to herci, měli by umět dobře ztvárnit cokoli, pokud to neumí, tak to nejsou dobří herci:-)
  • upraveno 14. září 2012
    Jenže orientaci fakt hrát nemůžeš. Jasně, jde ti uvěřit tak nějak ta role (jako třeba H+J) ve Zkrocené hoře, ale stejně jde poznat, že "to není jeho parketa". Stejně jako někdo, kdo nesnáší psy nikdy nezahraje milovníka psů tak dobře jako ten, kdo doma chová celou smečku.
    upraveno 14. září 2012
    Není to blbost :D. Myslím, že jsem viděla ještě minimálně jeden film se stejným jevem (akorát to byly holky). Prostě - když ji (ho) miluješ, není co řešit. Fakt nechápu, proč se to tak strašně řeší. Vždyť se zamilovávám do osobnosti
    Ale houbeles, fyzický záležitosti u lásky naprosto nepomineš, představa platonického vztahu k osobnosti bez ohledu na pohlaví, tělesnej zjev a další fyzický stránky je naprosto zcestnej výmysl několika filosofů. Joko bys řekla, že se najíš jen z obrázku a nemusíš polykat jídlo.
  • upraveno 14. září 2012
    Já myslím, že to jde úplně v pohodě. Podívej se na seriál Láska je láska, velká většina těch hereček nejsou na holky, ale nepoznala bych to. A Darren je taky hodně uvěřitelný gay:-) A gayové Jamese Franca jsou taky jako praví:-)
  • upraveno 14. září 2012
    Klidně ať gayové hrajou gaye, ale aby to nedopadlo tak jako že Peter Dinklage hraje akorát trpaslíky. :-) (bacha, to je jenom příklad, nevím co všechno hrál)
    Mezi herci je hodně gayů, hlavně muzikálovými.
  • upraveno 14. září 2012
    flanker: Funguje to u mě :D
    Chell: Nevím, prostě mi přijde, že to "není ono". Ostatně vadí mi to stejně, jako zmiňovaný příklad o milovnících psů. Vadilo mi i to, že herečka, která hrála Rory Gilmorovou nemá ráda kafe (přestože ho v seriálu její postava zbožňovala).

edit flanker: nemyslím zanedbat vzhled/pohlaví úplně. Ale u mě je pohlaví stejně důležité jako třeba barva vlasů nebo očí (ne nezanedbatelné, ale ani hlavní)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.