Tři nejprovařenější teorie
Připadá mi, že se tu nějak málo spekuluje, tak nabízím tři nejprovařeněší teorie, které jsou tak očividné, že nejspíš nejsou pravda :lol:
1) Jon Sníh je syn Lyanny a prince Rheagara
podpůrné důkazy:
- hned v úvodu "Písně" si zopakujeme, že král Robert je tak posedlý nenávistí k Tarareynům, že ještě teď by neváhal jejich potomky vraždit
- Lyanna zemřela na "krvavém loži", což nemusí znamenat jen to, že lože bylo od krve, ale "krvavé lože" je synonymem pro "porodní lože" viz věta, kdy Maegy na otázku, zda je i porodní bába, říká Dany "znám všechna tajemství krvavého lože"
- Ned Lyanně cosi slíbil a když byl uvězněn v Králově přístavišti, vzpomínal v souvislosti s tím slibem na Jona a říkal si, kéž by s ním mohl ještě jednou promluvit
- Ned nikdy nemluvil o Jonově matce, Robertovi řekl, že se jmenovala Wylla, ale Arya se od Edrika Dayne dozví, že Wylla byla jen Jonova kojná
- Dany měla v domě Neumírajících vizi, kdy viděla modrou růži (odkaz na Lyannu) vyrůstat ze zdi z ledu (na Zdi je Jon)
2) Novic Alleras z citadely je ve skutečnsti Písečná zmije, dcera prince Oberyna, Sarella
Co víme o Sarelle
- je to dcera prince Oberyna a obchodnice z Letních ostrovů
- je tmavá, má vlasy vybíhající jí ve špičce do čela
- zajímala se o historii
- podle Arianne se vždycky cpala tam, kam nepatřila
- není v Dorne a podle prince Dorana se věnuje jakési "hře"
Co víme o Allerasovi
- je to syn Dorna a obchodnice z Letních ostrovů
- je tmavý, má vlasy vybíhající ve špičce do čela
- je to výborný lučištník
- Alleras je obráceně Sarella
Allerasovi se říká Sfinga a když Sam vstupoval do Starého města, viděl tam sochy dvou Sfing, které byly úplně stejné, jen jedna měla mužskou a druhá ženskou tvář. Je možné, že si tu přezdívku dala jako vtip sama Sarella, nebo arcimistr Marwyn, kterému slouží a který je v mnoha ohledech dosti neortodoxní.
3) Ohař a Brienne nejsou mrtví
- Když Brienne vstupovala na Tichý ostrov, viděla tam novice obrovského vzrůstu, který kulhal na jednu nohu a měl velmi kladný vztah k psům :lol:
- Starší bratr sice tvrdil, že Ohař zemřel, jenže to samé tvrdil i sám o sobě. Že zemřel a znovuzrodil se jako mnich. A na otázku, zda-li je Ohař mrtvý, odpověděl vyhýbavě "odpočívá v pokoji"
Brienne v oprátce něco vykřikla. Dost možná to bylo něco, co jí mohlo zachránit život
(Mohla by odpřísáhnout, že zabije Jamieho a stát se křivopřísežnicí jako on) :lol: :lol: :lol:
Komentáře
No, jo a teď po nás chceš, abychom je vyvrátili? :-D
1) Jon Sníh je syn Lyanny a prince Rheagara
Hm... Tak s tou první určitě nehnu. Jon je Rhaegarův syn, tomu už skálopevně věřím příliš dlouho než abych se to sám sobě pokusil nějak vyvrátit. Navíc to zatím opravdu každá zkazka potvrzovala a naprosto nic
nesvědčí proti. Spíš bych uvěřil, že Cersei je ve skutečnosti odbarvená princezna Elia, než tomu, že Jon není Targaryen.
2) Novic Alleras z citadely je ve skutečnsti Písečná zmije, dcera prince Oberyna, Sarella
Co se týče Allerase/Serelly... To mě pře čtení fakt nenapadlo, ovšem ta finta s prachsprotým otočením jména se mi zdá na Martina moc jednoduchá :-) Každopádně dokud nezjistíme něco víc o tom, co Sarella v Citadele dělá, je mi to celkem ukradené. Teď mě napadlo, že pro Dorana zjišťuje informace o Dany, dracích, návratu magie atd.
3) Ohař a Brienne nejsou mrtví
No - tomu, že je Ohař mrtvý bych celkem rád věřil. Jednak jsem ho měl rád, jednak by ho bylo zatracená škoda nechat takhle anonymně zajít. Martin s ním měl rozehraných příliš moc dějových linií - jeho vztah k Starkovic holkám, jeho nenávist k Gregorovi, atd.
Co se Brienne týče... Hm, tam by taky byla smrt poměrně zbytečná, ale na druhou stranu, už by Martin mohl někoho z hlavních postav (POV) odsunout. Přece jenom za celou Hostinu nechal zařvat jenom Aryse (který nepatřil ani ke středně důležitým postavám) a prastarého mistra Aemona. Já se ptám - kde je ten starý vrahoun našich oblíbenců? 8)
4) Daenerys je znovuzrozený Azor Ahai, bojovník proti temnotě, Velkému Jinému, Princ, který byl přislíben
Pokud bych si já měl rýpnout do nějaké provařené teorie, která je tak jistá a tak na očích, že možná není správná, tak by to byla totožnost Prince, který byl přislíben. Všeobecně jsou nyní všichni přesvědčeni, že je to Dany... Ale proč by to nakonec nemohl být Jon?
- o jeho narození nic nevíme
- má meč, který "vznikl" v plamenech (tedy když ohořel v požáru, kdy Jon bojoval s Jiným)
- napřed se přece myslelo, že je oním princem Rhaegar (aspoň on o tom byl z nějakého důvodu sám přesvědčen), potom kdovíproč zradil svou manželku s Lyannou a narodil se mu syn...
- no a ještě taková malá, úplně neškodná a vůbec ne sexistická poznámka - přislíben byl PRINC, nikoliv princezna
Nebo Stannis... Co když Melisandra přece jenom ví co dělá... zatím se očividně nikdy nezmýlila.
Mimochodem, tím, že jsem přidal tu čtvrtou teorii jsem se dostal do OT co? :-) Alespoň co se týče názvu tématu... Tak sorry.
Zvláštní,já si spíš myslel,že ten Princ je Jon.Dany mě vážně nenapadla...
Takže by mě vážně zajímalo,jestli jsou "nyní všeobecně všichni přesvědčeni" o tom,že je to Dany.Spíš je všeobecně přesvědčen Eddard,ne?: ))
A stejně by to mohl být někdo jiný,ale kdo?
A taky mistr Aemon Targaryen....
Já zase musím pořád myslet na Rhaegarovo Drak má tři hlavy. 2 máme Dany, Jon (Taky si myslím že je to syn Lyanny a Rhaegara), ale třetí hlava je otazník. Taky je otázka kdo, krom Daenerys, bude draky sedlat.
A navíc může být princ jeden ze tří?
Jinak ten postřeh Alleras/Sarella - úplně mě to minulo, takže za něj dík.
Ohař a Brienne: S Ohařem si jist nejsem, to by totiž musel žít i Gregor a jeho hlavu přece poslali do Dorne. O Brienne se zase vůbec nebojím. Figurovala přece v Jamieho snu. Myslím, že ti dva si spolu ještě něco užijí, možná spolu zemřou.
Jo a když už jsme u těch dohadů. Vrtá mi v hlavě ta Silenka, o které mluvil lord Hoster na smrtelném loži. Četl jsem, že by to mohly být Martinovy zadní vrátka ohledně právě třetí hlavy. Brzo to budu číst znovu a zaměřím se na to. Snad něco vyvstane.
Nerada tě zklamu, ale Silenka je podle všeho dětská přezdívka pro Lysu. Hoster Tully podal své dceři abortivum, aniž by o tom Lysa věděla a ona potratila Petyrovo dítě. Nikdy to otci neodpustila a on to věděl, takže se zoufale snažil udržet se naživu, aby se dočkal jejího příjezdu do Řekotočí.
Proto, když mluvil s Catelyn a považoval ji za Lysu, mumlal "odpusť mi to, budeš mít jiné děti, sladké děti urozené krve"
Odhalí to sama Catelyn, jenom neví, že to dítě bylo Petyrovo...
Hmmm. Něčí hlavu, či spíše lebku, do Dorne skutečně poslali...
vždy som si myslel, že Ohař a Sandor sa stretnú v súboji o život, smrť a možno i rozhrešenie.... Takže buď sú obidvaja živý alebo mŕtvy. Vyzerá to, že skôr tá prvá možnosť je správna. Ten hrobník bol celkom zjavný a že bude s Gregora obživlé zombie, to už tiež vyzerá ako tutovka...
Tyna: Nejsi náhodou Holmesová? Skoro se bojím něco napsat, abych se nedozvěděl víc než chci. Ale stejně na setkání a souboj Sandora a Gregora nevěřím. Ani posmrtný.
Oceňuji lady Týnu, že jako správná dáma stojí u plotny a vaří teorie. :)
Vyjádřím se prozatím k teorii Brienne.
Je všeobecně známo, že závěr Briennina příběhu napsal pan Martin až na poslední chvíli. Dokonce i překladatelům v jistých zemích byl předložen text ve kterém Brienne dostala ránu ve stáji (kde byla s Gendrym), pak se probudila u Catelyn a ta ji oběsila; její dušením příběh končil. Ani slovo o Rorgem a Kousačovi, ani slovo o meči či oprátce, žádné vykřiknuté slovo. Posléze Martin text doplnil o jednu kapitolu navíc a tato byla samozřejmě překladatelům dodatečně poslána.
Z toho mohou plynout tři věci:
1) Meč ani oprátka nejsou důležité, Martin je připsal jen tak, aby fanoušci spekulovali a konec byl zajímavější
2) Z nějakého důvodu se na poslední chvíli rozhodl zachránit Brienne; ale spíše bych předpokládal, že takovou změnu v ději by asi nedělal, pokud už ho má promyšlený
3) Hodlal Brienne nějakým způsobem zachránit celou tu dobu, ale pak si řekl, že kdyby "zemřela" takhle, byla by ta její záchrana až moc zázračná a neuvěřitelná; proto nám dal navíc nějaké indicie, kterými si dovodíme, že Kráska vlastně mrtvá není
Co pravíte, ó diskutéři? 8)
PS: Tak mě napadá, nejsou to všechno spíše hypotézy? :roll:
Léto:
Možná ji měl a stále má vplánu nechat oživit Thorosem z Myru. To mě napadlo první když jsem to dočetl.
Pokud by ale tímto, či jiným způsobem oživoval až moc postav, asi by tím knize dost ublížil.
informácia o tom, že pôvodne bola kapitola napísaná inak je u teba podporená slovným spojením: je to všeobecne známe... pre mňa je to veľká novinka, odkiaľ to vieš ty?
pokiaľ to tak naozaj je, tak by som najskôr tipoval to, že len dramatizoval jej smrť :-(
aj keď ako všetci vieme :-) literárne postavy si žijú svojím životom, a je možné, že sa Brienne vzoprela svojmu osudu...
To, že je to všeobecně známo, jsem jen tak plácl, tady to vím asi jenom já. :) Dočetl jsem se to na zahraničních fórech, mluvil o tom jeden z překladatelů (teď si nejsem jistý, do kterého jazyka). A nějací Rusové si taky stěžovali, že v jejich vydání je ten Briennin příběh osekaný, protože jejich překladateli tu novou verzi textu na překlad nedodali, a tak použili tu starší. Tedy, pravděpodobnější je, že si otevřeli vodčičku a vykašlali se na to, ale výsledek je stejný.:wink:
Taky mě jako první věc napadlo, že z toho dělá drama, aby pak mohl o to efektivněji oznámit, že Brienne už to nerozchodí. Jenomže proč by tam potom přidával takové věci s možností jít proti Jaimemu a podobně? Tím zase nakousl úplně jiné jablko a byla by škoda, kdyby to nechal jen tak být... Drama se přeci dá udělat i komornějším způsobem.
Hmmm, Thoros z Myru... na toho jsem v téhle souvislosti nějak nepomyslel. Nicméně doufám, že se to nestane, přeci jen u Catelyn to bylo docela originální a dějotvorné, ovšem u Brienne by to už bylo možná trošičku přehnané. Jedna šílená pomstychtivá vraždící zombie je až až, nemyslíte? :)
A když už jsme u Bratrstva bez praporců, proč myslíte, že je Tom Sedmistruna v Řekotočí? Je tam jen proto, aby mohl "hrát na nervy" Edmurovi, nebo ho tam Bratrstvo vyslalo jako špeha? Pokud by na jejich stranu získal část osazenstva a za noci by otevřeli brány, mohli by zbojníci získat hrad prakticky bez boje. Tím by pro sebe vybojovali pevné, téměř nedobytné sídlo, velké zásoby, jež tam uskladnil Brynden, a k tomu by zasadili těžkou ránu lannisterské moci v Říčních krajinách. To všechno budou potřebovat, nezapomínejme, že zima se blíží!
A když už jsme u toho Bryndena, kam se vlastně poděl...? :wink:
Některé teorie jsou docela pěkně shrnuty zde:http://www.towerofthehand.com/articles/faqs.html
Moc hezké shrnutí...
Ještě k té Brienne - na fóru na westeros.org přeložila nějaká dobrá duše tu starší verzi Briennina příběhu z ruštiny zpět do angličtiny, takže jsi sem pro zajímavost zkopíruju:
Jak vidíte, žádná volba mezi mečem a oprátkou, když se Brienne probudí, už má smyčku kolem krku. Žádný rozhovor s Thorosem v cele, žádný souboj s Rorgem a Kousačem.
Rytíř Hyle Hunt a Podrick Payne v této verzi příběhu byli bez komplikací propuštěni na svobodu.
Docela zajímavou věcí jsou ti havrani, kteří se nad ní při umírání objeví, ale nenapadá mě žádný rozumný význam, který by mohli mít.
Z hlediska uvěřitelnosti příběhu by se mi tahle verze asi líbila o trochu více (možná s vylepšením o Rorgeho a Kousače). Podrick & Hyle by potom mohli pokračovat jako POV v Briennině pátrání, takže by nebylo možné říci, že její kapitoly byly zbytečné.
No jo, ale rytíř Hyle měl poněkud jiné záměry než Brienne. Chtěl přece Sansu najít a vydat jí Lannisterům, lépe řečeno Cersei. Tak nevím, jestli by bylo reálné, aby prostě pokračoval v Briennině poslání.
dufam ze tato linia skonci, ze su Brienne, Hyle a bohuzial aj Podrik mrtvy a zostanu tak az do konca sagy...
Zajímalo by mne, odkud má Cat korunu svého syna. Předopoklám, že ta koruna, kterou ser Ryman "korunoval" svou královnu kurev, byla koruna královny Severu Jeyne.
Ale Robbova koruna se nějak musela dostat k psancům.
Je to jen Tom Sedmistruna, nebo je psaneckých agentů v Řekotočí víc?
uhm. ak naozaj ide o robbovu korunu, tak potom "královná kurev" je ešte ostrejší "šprým" ako som si myslel....
Myslím, že to byla Jeyneina koruna. Ale i tak je to hnus. :?
neviem presne, kto má ako veľmi namočené prsty v Krvavej svadbe, a nerád by som na J. hádzal vinu jej rodičov, ale jednoducho mi vadí....nejak inštinktívne....
... takže to slovo od k zatiaľ na ňu nevytiahnem....
Proč by nemohl? Důležité je, že chce Sansu najít, čímž by navazoval na Briennin příběh a nikdo by tedy nemohl říci, že její kapitoly byly zbytečné. To, co by s ní Hyle plánoval udělat potom, není až tak důležité, stejně by se mu to nejspíš nepovedlo. A krom toho by se mohl stát velitelem družiny Pod. Chci říci Podrick. Můj pane. Paní.
Tom Sedmistruna úplně stačí. :) Navíc hádám, že běžní obyvatelé Řekotočí (tj. nějaký kovař, štolbové, dekoratérky podlahových krytin apod.) asi nemají Lannistery příliš v lásce a mohli by Bratrstvu v případě nočního přepadu pevnosti značně pomoci.
V podstatě by tím během několika hodin rozbili to, o co se Lannisterové snažili mnohaměsíčním obléháním.
Pokud si dobře vzpomínám, vrátila se paní Kamenosrdce od Krásnotrhu, zatímco Brienne spala. Říkal to Thoros. A ser Ryman se svým doprovodem byl zabit právě poblíž Krásnotrhu. Možná, že si vzal Robbovu (nebo Jeyninu) korunu s sebou, psanci je přepadli a Kamenosrdce získala korunu teprve tam. Proč by si ji jinak tak prohlížela, když před ni předvedou Brienne?
A ještě by mě zajímalo, co si myslíte o těch havranech v původní verzi textu. Nesou nějaké zprávy? Nebo znamají příchod zimy (tzv. ruské letectvo)? Či v nich snad máme hledat nějaký symbolismus? :roll:
Mjo, to je fakt. Jenže Jamie Rymanovi korunu myslím vzal, než do poslal pryč.
O havranech jsem přemýšlela a na nic jsem nepřišla :evil:
Přečetl jsem si tu kapitolu a Jaime tam Rymanovi říká: "Tu poběhlici si můžeš vzít s sebou, ale tu korunu ne." A pak už tam o ní myslím není zmínka. Těžko říct, jestli si ji Ryman vzal proti Jaimeho zákazu, nebo jak to vlastně bylo. Až někdy Martin přijede do ČR, můžeme se ho na to zeptat. :wink:
Možná ji přišel zachránit Studenoruký... nebo Bloodraven... nebo Děti lesa z Ostrova tváří... 8)
myslím, že Jeyne je dost obětí situace a že to je rozhodně vina jejích rodičů, respektive její matky. Mimochodem, je docela zajímavá souvislost mezi ní a Meggy žábou... a možná to ještě bude hrát nějakou roli /i když mě momentálně nanapadá jakou/. Stejně tak asi bude mít nějakou roli ještě Jeyne. Momentálně cestuje spolu s rodiči a Edmirem do Casterleyovy skálym, že? Myslím, že není tak úplně nereálné, že se psanci bude možná snažit vyfouknout Lannisterům Edmura.
Já bych dokonce řekla, že chudák Jeyne je obětí situace zcela úplně. Robba evidentně milovala, o jeho korunu se poprala s vlastní matkou, aby mohla demonstrovat svůj smutek si roztrhala šaty....
No, vkládala jsem větší naděje v její dělohu, :twisted: že by tam mohla nosit malého vlka, škoda.
Souvislost s Maggy mne taky zajímá, leč taky jsem na žádnou dějotvornou linku nepřišla. Spíše mne zajímá jestli je naživu její bráška - Robbův panoš, ten co bránil jeho zlovlka a skočil z hradeb Dvojčat.
A jestli se psanci nepokusí Edmura a Jeyne osvobodit, tak to u mne nejsou žádní psanci :wink: Edmura mám docela ráda, ale kdyby umřel on i Roslin... Co se Řekotočí týče... ti, co považují vládu lorda Emmona za nelegitimní, by mohli sledovat linii dědictví takto. Edmure umírá bez potomků, další na řadě je Catelyn, ta je ovšem také mrtvá a i všechny její děti (krom Sansy, ta zmizela). Tak nastupuje Lysa, která je sice také mrtvá, ale zbyl tu po ní malý lord Robert. (Jak zmiňovala lady Genna). A No, a Robertův dědic je ten Sansin snoubenec Harrold, takže pokud se skutečně vezmou, tak můžou vznést nárok nejen na Zimohrad, ale i společný na Řekotočí.
Sansa a Harrold se imho určitě nevezmou. Už se někdy stalo, aby GRRM vyplnil něco, co takhle avizuje?
Eeee...počkej...popřemýšlím. No, hm.
Ale co, tohle téma se jmenuje spekulace, ne.
Tohle téma je dámská jízda, nebo co? :shock: Naštěstí přichází ser Léto řečený Elokventní, aby dal věcem řád. 8)
Jeyne je docela sympatická dívčina. Řekl bych, že u ní převládá starobylá, vznešená krev Westerlingů, zatímco u její drahé matičky mají navrch spíše ty vlastnosti "kořenářky". Ale nebyl bych si tak úplně jistý, že nic o Rudé svatbě netušila, když se loučila s Robbem, tak přeci dost plakala... možná jí prozradili, že se tam pokusí krále Severu zajmout, nebo tak něco, proto z toho byla taková špatná. Kdyby jí oznámili všechny své plány, asi by Robba varovala, v tomhle ohledu jí věřím.
Neviděl bych jako moc reálnou možnost, že se psanci pokusí osvobodit Edmura a Jeyne. Pokud si dobře vzpomínám, mají doprovod pěti set lannisterských zbrojnošů, což je dost. :roll: Ledaže by se je Černá ryba pokusil osvobodit za noci temné (ve stylu mayovek, které jsem čítával jako kluk), ale pochybuju, že by se mu něco takového povedlo. Na to je Martin moc realistický a zajatci budou určitě více než dobře stráženi.
Jestli se o něco takového pokusí, tak to nebudou psanci, ale sebevrahové.
Ledaže by to přišla omrknout i Nymeria. :wink:
Pokud by Sansa vznášela nárok na Zimohrad, mohla by zároveň vznést nárok i na ty Říční krajiny, nebo ne? Za předpokladu, že bude Edmure zabit/oficiálně zbaven vlády (což už možná je, když se vzdal své pevnosti). Potom by Harryho potřebovala jenom k získání údolí. Otázkou je, jestli by její manželství bylo legitimní, když už je vdaná za Skřeta. Ale pokud ano, měla by potom čistě teoreticky nárok už na čtyři ze sedmi království (Sever, Říční krajiny, Údolí a Západ skrze Tyriona). Tímhle tempem za chvíli získá Vládu nad celým Západozemím a bude se moci postavit Dany v čele odbojové moci. :)
Vidíš, tak toho já jsem považoval skoro jistě za mrtvého... mám pocit, že ho trefili šipkou z kuše do ramene a do břicha (pozdravuji Tywina). A potom ten skok mu určitě taky nemohl moc vylepšit zdraví (pozdravuji Jaimeho). Ale velmi toho mladíka oceňuji... :!:
To je otázka do pranice!
Možná se nás GRRM snaží utáhnout na vařené nudli a obelstít nás dvojitým trikem. Všichni si budou říkat, že se to určitě nestane, když to takhle avizuje, a najednou lup! A vezmou se. 8) Stejně to možná dopadne i s Davosem Mořským, o kterém jsme se dozvěděli, že ho popravili v Bílém přístavu. Dost málo lidí tomu věří a všichni si myslí, že nějakým způsobem unikl/zfalšoval svoji popravu/jedná se o lživou informaci. Co když je to ovšem pravda? 8)
No, Sansa po pravdě řečeno těží především z toho, že jsou Bran a Rickon považováni za mrtvé. Ale dejme tomu. Své manželství s Tyrionem může vyhlásit a neplatné - viz přísaha pod nátlakem, jsem ještě panna atd. Takže je paní Severu, její nový manžel je dědicem Údolí, pokud Edmure zemře může spolu se svým manželem vznést nárok na Říční krajiny. Pokud Edmure nezemře, může vznášet nárok pouze jeho jménem, protože pokud by přijala za fakt to, že se Edmure Řekotočí vzdal, přestává být dědičkou. Na Západ žádný právní nárok nemá, protože ten dědí Cersei, po ní Tommen, dále Myrcella... Teoreticky je sice úplně první na řadě Tyrion, jenže ona se musí z toho manželství vyvléct, aby mohla být vdaná za Harryho.
Nárok ještě nic moc neznamená, ještě ho potřebuje podepřít zbrojnou mocí. Ale při burcování lordů by jí mohlo pomoct, že je vnučka Hostera Tullyho/dcera Neda Starka.
Už vidím tu "skupinku zavržených dědiců", která se kupí kolem Dany Jsem Aša Greyjoy a mám být paní Železných ostrovů.
Jsem Tyrion Lannister a mám být pánem Západu.
Jsem Qentyne Martell a chěl bych vládnout Dorne, nebo si to alespoň moje sestra myslí.
Jsem Sansa Tully/ Stark/(Lannister)/Arryn a mám bez nějakých drobností nárok na zbytek....
Zlovlk by si měl pohlaví všech noviců řádně ověřit (vycvičeným čichem, samozřejmě :D )
Já to naopak vidím jako okamžik Malíčkova pádu. Celou dobu se všemi manipuluje, je to jednoznačně nejbezohlednější postava ze všech - jestli je v Západozemí alespoň nějaké funkční božstvo, tak nemůže dopadnout dobře. A kdyby se mu měly plány zhroutit později, tak strhne Sansu s sebou, a to bych jí nepřál. :wink: