Tři nejprovařenější teorie

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

Připadá mi, že se tu nějak málo spekuluje, tak nabízím tři nejprovařeněší teorie, které jsou tak očividné, že nejspíš nejsou pravda :lol:

1) Jon Sníh je syn Lyanny a prince Rheagara

podpůrné důkazy:

- hned v úvodu "Písně" si zopakujeme, že král Robert je tak posedlý nenávistí k Tarareynům, že ještě teď by neváhal jejich potomky vraždit

- Lyanna zemřela na "krvavém loži", což nemusí znamenat jen to, že lože bylo od krve, ale "krvavé lože" je synonymem pro "porodní lože" viz věta, kdy Maegy na otázku, zda je i porodní bába, říká Dany "znám všechna tajemství krvavého lože"

- Ned Lyanně cosi slíbil a když byl uvězněn v Králově přístavišti, vzpomínal v souvislosti s tím slibem na Jona a říkal si, kéž by s ním mohl ještě jednou promluvit

- Ned nikdy nemluvil o Jonově matce, Robertovi řekl, že se jmenovala Wylla, ale Arya se od Edrika Dayne dozví, že Wylla byla jen Jonova kojná

- Dany měla v domě Neumírajících vizi, kdy viděla modrou růži (odkaz na Lyannu) vyrůstat ze zdi z ledu (na Zdi je Jon)

2) Novic Alleras z citadely je ve skutečnsti Písečná zmije, dcera prince Oberyna, Sarella

Co víme o Sarelle

- je to dcera prince Oberyna a obchodnice z Letních ostrovů

- je tmavá, má vlasy vybíhající jí ve špičce do čela

- zajímala se o historii

- podle Arianne se vždycky cpala tam, kam nepatřila

- není v Dorne a podle prince Dorana se věnuje jakési "hře"

Co víme o Allerasovi

- je to syn Dorna a obchodnice z Letních ostrovů

- je tmavý, má vlasy vybíhající ve špičce do čela

- je to výborný lučištník

- Alleras je obráceně Sarella

Allerasovi se říká Sfinga a když Sam vstupoval do Starého města, viděl tam sochy dvou Sfing, které byly úplně stejné, jen jedna měla mužskou a druhá ženskou tvář. Je možné, že si tu přezdívku dala jako vtip sama Sarella, nebo arcimistr Marwyn, kterému slouží a který je v mnoha ohledech dosti neortodoxní.

3) Ohař a Brienne nejsou mrtví

- Když Brienne vstupovala na Tichý ostrov, viděla tam novice obrovského vzrůstu, který kulhal na jednu nohu a měl velmi kladný vztah k psům :lol:

- Starší bratr sice tvrdil, že Ohař zemřel, jenže to samé tvrdil i sám o sobě. Že zemřel a znovuzrodil se jako mnich. A na otázku, zda-li je Ohař mrtvý, odpověděl vyhýbavě "odpočívá v pokoji"

Brienne v oprátce něco vykřikla. Dost možná to bylo něco, co jí mohlo zachránit život

(Mohla by odpřísáhnout, že zabije Jamieho a stát se křivopřísežnicí jako on) :lol: :lol: :lol:

1246724

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. června 2011
    Malíček bude cokoliv, co bude pro danou situaci nejvhodnější, ale myslím, že na severu by mu zamrznul. Cit pro finance.
  • upraveno 24. června 2011
    Ještě jsem neviděla teorii na téma Malíček - nejfikanější svině Sedmi království....
    1. Přiměl Lyssu (bez zjevné námahy) aby zabila svého manžela
    2. Ožení se s ní se všemi benefity
    3. Jejímu synu Robertovi nechá podat ještě párkrát ten uklidňující jed, co se tak špatně odbourává a bude sám uplatňovat dědický nárok po manželce a vyženěném synovi na Údolí - to je pomsta Arrynovi...spíš promyšlená pomsta Starkům - Brandon ho připravil o Catalyn a Eddard po něm.....zabitím Arryna dostane Eddarda na dosah - Robert přece věří už jen jemu a udělá z něj pobočníka....rozeštvat Starky s Lannistery byla brnkačka - s tou dýkou poslal na Brana nájemného vraha evidentně Malíček a chtěl, aby byl chycen, poznán a přiřazen k Lannisterům.....Robertově smrti buď napomohl tu radou tam náznakem a nebo přinejmenším znal Carseiny úmysly (když ona je prosťáček). Knihu o rodech podstrčil Arrynovi nebo Eddardovi, aby na to Stark přišel a zachoval se - no jako pravý Stark (další předvídatelný člověk). A v čase nouze Eddarda zradil pomocí městské hlídky a následně to byl jistojistě on, kdo Joffovi nakukal, aby ho popravil (stejně jako ty trpasličí rytíře a podobně). Za "kravavou svatbou" taky stojí on. Nejen Starky, ale i Tullye potřebuje zničit a ponížit. Starčata jsou vybita (oficielně) a Tullyovi skoro taky.
    Otázka je, proč přesně "zavraždil" Joffryho - do toho ještě nevidíme, ale že to byl on již víme - síťka byla od něj a pár slov královně trnů, která přece nenechá svou vnučku na pospas degenerovanému sadistovi.
    Teď má Sansu, která stále není poučena komu věřit a komu ne....a její jediné štěstí je, že mu připomíná Catelyn - on se s ní chce oženit, čímž zasadí definitivní ránu Starkům a Tullyům a shrábne jejich panství Zimohrad i Řekotočí - on obejda z nemanic. Musí ho jen žrát, že se toho starý Hoster nedožil.
    No a navíc má Údolí.....
    Jo a Harrenov.
    Brilantně vykonstruovaná pomsta vedená napoleonským komplexem těla i ducha...
    Nebo Sanse namluví, že je jeho skutečná dcera....přinejmenším, že spal s Catalyn.....a proto je tam Stará zombie, aby ho za tu lež zahryzla osobně :-D

Hora samozřejmě mrtvý není - na něj spotřeboval nekromancer hodně živého materiálu a úsilí - královno Váš neporazitelný šampión je hotov....
    Ohař ? Těžko říct, ale nevěřím, že by mu byla dopřána osobní pomsta na Gregorovi. GRRM má ve zvyku nechávat touhy a přání nenaplněné.....
    Věřím snad leda, že Jaimie zemře zároveň s Carsei - okolnosti: těžko říct
    Carsei zemře evidentně po svých dětech.
    A třešinkou bude, že Jon Sníh na konci ságy zemře taky a bez potomků....

Proti teorii s Jonem mluví jen to, že prastrýc ho nepoznal a že má s boje s Jiným popáleniny od ohně, což by Azor Alík neměl mít....
    Každopádně jinak je velice pravděpodobná.
    Sice díky za zrekapitulování děje kolem Malíčka, ale já tam žádnou teorii nevidím...teda pokud tím nemyslíš tu "brilantně vykonstruovanou pomstu vedenou napoleonským komplexem těla i ducha...".
    Psala jsem, že jsem na těchto stránkách zatím nikde nenašla teorii, že za většinou událostí stojí Malíček.
    * dýka pro Brana
    * poprava Eddarda
    * krvavá svatba
    * smrt Joffryho
    * připravovaná vražda Roberta Arryna
    * a) že se chce sám oženit se Sansou
    b) chce jí nakecat, že je jeho vlastní dcera
    c) obojí (po vzoru královských rodů)
    s tou dýkou poslal na Brana nájemného vraha evidentně Malíček
    Měla jsem za to, že dýku Branovi poslal Joff. Pokud se dobře pamatuju, bylo to něco, co si myslel nejen Tyrion, ale i mu to někdo poměrně způsobilý potvrdil.
    * dýka pro Brana - to udelal joffrey jeste na zimohradu - malíček byl 1000 líg daleko
    * poprava eddarda - necekam ze by to joffreymu nakukal on - on ví že živý a ochočený eddard by byl lepší zboží
    * krvavá svatba - tak tam bych ho vubec nepletl to je zaležitost Tywina a Freye, pochybuju ze nekterj z nich by si to nechal nakukat.
    * smrt joffreyho - tak tady nemuzu nic namitat to je opravdu on
    * vražda roberta Arynna - tak s tim nejak tak pocitam, nezapadá do jeho planu.
    *sám se chce oženit se sansou - neřekl bych to by ji neuvadel jako vlastni dceru
    * chce ji namluvit ze je jeji otec vlastni - těžko když ji eddard splodil na zimohradu a odkama ze catelyn v te dobe nehla - nemel by kdy - na nej pruhledna lež
    No, je tam trochu trhlin. Dýka byla záležitost Joffreyho, nevím jak by tohle Malíček "zmanagoval" na dálku jednoho tisíce líg. Krvavá svatba je záležitost Tywina, bylo to tam důrazně popisováno. Ano, Maliček je hybatelem událostí, ale ne strůjcem všeho.
    Jarla: Tak že Malíček nějakým způsobem je tak trochu zapleten do všeho, to je tady dobře známo. U něj člověk opravdu neví, o čem všem ví, a do čeho všeho je zapleten. Ale s dýkou asi mnoho společného mít nebude, navíc k čemu, vždyť se postaral o dopis. Neda těžko mohl chtít mrtvého za takové situace, živý by byl mnohem prospěšnější. Krvavou svatbu měl v režii Tywin a ten tak snadno manipulovatelný není. Zapojení do zabití Joffa a Roberta Arynna není žádná teorie, to je v knize jasně řečeno. A Sansa je možná naivní (teď už tolik ne), ale není úplně blbá, u ní by c) neprošlo, a) možná, ale mám takové tušení, že jemu o reálnou moc nejde, jde mu o to zůstat v pozadí a tahat za nitky, b) jak píše Brynden, to není moc proveditelné.
    Treba pozornejšie čítať :), ta dýka je výhradne práca Joffreyho, ktorý to spravil ako reakciu na slová Roberta Baratheona. Navyše je aj v knihe scéna, kde sa Tyrion rozpráva s Joffreym, kde to Joffrey svojim správaním potvrdí.

Krvavá svadba je určite výhradne práca Tywina. Čo by mal vlastne Malíček proti deťom Starkovcov? Ak už by niekomu niečo zazlieval, tak maximálne Brandon/Eddard/Catelyn/Hoster, z ktorých sú 3,5/4 mŕtvi.

Zatiaľ je len jasné, že mal prsty v smrti Johna Arryna a Joffreyho Lannistera.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 24. června 2011
    Já z knih pochopila, že jeho dílem byla i poprava Neda. Že asi předem pošeptal Joffreymu jak má zacházet se zrádci. Při rozhovoru Tyriona se Cersei je zmíněno, že Slynt Joffův rozkaz vykonal tak rychle (dal pokyn svým mužům, aby srazili na zem tak, aby mu Payne mohl useknout hlavu), jakoby o něm předem věděl. A o kus později je uvedeno, že Slynt je Malíčkův člověk.
    ktorý to spravil ako reakciu na slová Roberta Baratheona
    Jaká byla reakce Roberta? Já jsem toho dost pozapomněl...
    upraveno 24. června 2011
    Ne Robertova reakce, ale Joffreyho reakce na Robertova slova. Robert na Zimohradu prohlásil, že vzhledem k tomu, že bude Bran dosmrti mrzákem, tak by bylo milosrdnější mu utrpení zkrátit, stejně jako je to zvykem u zvířat.
    Cenu Otec roku by Robert prostě nezískal ani kdyby se snažil, no.
    Četla jsem velmi pozorně a právě proto - přečtěte si všechny ty odkazy týkající se dýky a ono nakonec právě vůbec nevypadá, že to udělal Joff - ten je na to moc hloupý...když mu to Tyrion podstrčil na svatbě, jestli nechce dýku z valyrijské oceli s dračím jílcem, tak se vůbec nechytal...mi přijde, že akorát byli vyloučeni Lannisteři Tyrion, Jaimie i Carsei...a že by bylo milosrdnější jeho utrpení zkrátit - odkdy si Joff liboval v milosrdenství ? Takže proč by to vážně dělal ?

A co má Malíček proti malým Starčatům ? No jen to, že to jsou děti Cytelyn a Eddarda a ne jeho vlastní...třeba proto, že se zařekl, že vyhladí Starky a Tullye a potažmo Arryny, protože jsou to mocné staré vznešené rody, které ho nechtěly vzít mezi sebe ? A proto nehledí na praktičnost živého Eddarda, pokud jeho cílem je mrtvý Eddard...

A systém být 1000 líg daleko je právě Malíčkův styl... dát síťku Sanse, navést Ollenu a Joffa a nechat ať se věci dějí v jeho nepřítomnosti....

větu *" vražda roberta Arynna - tak s tim nejak tak pocitam, nezapadá do jeho planu." něpanimáju - to znamená, že počítáš s tím, že ho zabil nebo že to nebyl protože to nezapadá do jeho plánu ? Že navedl Lyssu je přece jasné z jejích posledních slov.

A že líbá Sansu s jinými než otcovskými úmysly si snad všimli všichni....nezapomíná jí taky říkat, jak moc se podoba Catelyn a že Catelyn byla jediná, kterou miloval....
    No v knihe to nejak rýchlo nie je popisované. Najprv dal Joffrey znamenie Ilynovi Paynovi, ten podišiel na tribúnu, následne Ilyn prikývol zlatým plášťom, aby ho zrazili k zemi. Neprebiehalo to paralélne.

Zaujímavý pre mňa bol moment zo seriálu, keď zlaté plášte boli pripravené "poslúchať" Eddarda a potom sa Jonas Slynt pozeral na Cersei a čakal na znamenie. Až keď kývla hlavou, tak vydal rozkaz na porazenie Eddardovej osobnej gardy. Nebol to pohľad na Malíčka.
    Tak přiznám se, že seriál jsem neviděla. První díl mne znechutil, na druhý jsem se donutila podívat a do dalších nemám prostě chuť a sílu, takže tady srovnávat nemohu....já četla jen knihy.
    "5.1 Who tried to kill Bran?" z westeros.org
    Evidence revealed in A Storm of Swords points squarely at Joffrey as the instigator. At the queen’s breakfast he revealed, "... I am no stranger to Valyrian steel." (III: 663) Tyrion, suspicious of that statement, suggests that he will give a Valyrian steel dagger with a dragonbone hilt as a gift to Joffrey. Joffrey’s reply is awkward: "Joff gave him a sharp look. ‘You ... yes, a dagger to match my sword, good.’ He nodded. ‘A ... a gold hilt with rubies in it. Dragonbone is too plain.’" (III: 664) Finally, Jaime questions Cersei about the attempt on Bran. She reveals that Robert said in Joffrey’s hearing that it’d be a kindness to end the boy’s misery, but that they were all too weak. Jaime concludes that Joffrey, eager for his father’s attention, may have decided to prove that he was capable of doing it (III: 823).
    jop - malicek s branem nema nic spolecneho
    ale nasmeroval pak vlky a lvy proti sobe
    To se mně nějak nezdá.... To by bylo moc překombinovaný a taky bych řekl že Joffrey na to neměl...
    Spíš mám z rozhovoru Varyse a Magistra pocit, že to nějak zařídili oni... ostatně co si pamatuju tak se bavili o tom že Lev a Vlk se do sebe už pustili a že vše jde podle plánu... Nic kromě dýky, která by nasměřovala Starky k Lannisterům mne nenapadá co by mohli způsobit aby vzat mezi Starky a Lannistery se vyhrotil....
    Ech netvrdím, že to tak je, jen že to je pravděpodobné. Tu dýku přece jeden čas vlastnil i Malíček...od té chvíle jsem si toho začala všímat. A jeho rozhovor s Tyrionem o té dýce mne zaujal ještě víc.
    A opravdu si myslíte, že Joffovou motivací bylo prokázat Branovi milosrdenství, aby nemusel žít život mrzáka ?
    Myslím si to isté, čo Jaime. Joffrey chcel upútať pozornosť svojho "otca" a chcel aby bol na neho hrdý.
    Ne, chtěl nějak udělat dojem na "otce".

Nevím, představa Malíčka jako obyčejného pomstychtivého chlápka, mi přijde moc průhledná.
    A ještě - pakliže se Malíček chce pomstít Starkům a Tullyům jakožto rodům tím, že zařídí jejich vyhlazení, tak má společného s Branem a dalšími dost...
    Jaimie ? Na toho přece otec hrdý byl a jeho pozornost měl...nemyslíš Tyriona ?

Malíček mi přijde spíš jako zatraceně pomstychtivý chlápek, který je však velmi dobrý stratég. Skoro tak dobrý jako Doran Martell, ale rozhodně méně ušlechtilý a poctivý...samozřejmě jde o můj dojem z toho, co jsem četla, nic víc.
    Rozsah role Varyse mi pořád ještě uniká. Pořád ho ještě nedokážu odhadnout.
    upraveno 24. června 2011
    Zatím se zdá, že Varysovi opravdu záleží na říši jako takové a dělá co považuje za nejlepší pro její prosperitu.

Rozhovor Illyria a Varyse byl o tom, že konflikt mezi Starky a Lannistery vypukne příliš brzy, a že se jim to do plánů nehodí. Magistr po Varysovi chtěl, aby ho pozdržel jak dlouho to jen půjde. Varys odvětil, že to není v silách žádného člověka a že tím pádem navrhuje naopak konflikt uspíšit. A mimo jiné si povzdechl "Jen bohové vědí jakou hru hraje Malíček."

Ad dýka a Malíček - Malíček lhal o tom, jak dýku získal, takže nejspíš lhal i v tom, že ji vůbec vlastnil. Když ji u Catelyn viděl, tak prostě zavětřil příležitost přihodit polínko pod kotel a využil toho.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 24. června 2011
    Jarla a este ako mohol Malicek vediet , ze Bran rad lezie po veziach a ze cirou nahodou uvidi dvojcata jak si to rozdavaju?
    a potom este ved je napisane , ze Joff pocul Roberta ako hovori , ze zivot aky caka Brana neni zivot a radsej by mal umriet ,dyku zohnat bolo lahke ved sa hovorilo , ze Robert si bral zo sebou rozne zbrane
    Varys pracuje pro magistra.... Já bych si tipnul...
    Rozhovor Illyria a Varyse byl o tom, že konflikt mezi Starky a Lannistery vypukne příliš brzy, a že se jim to do plánů nehodí.
    Právě a jak jinak by mohli způsobit než dýkou ? :-)
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    upraveno 24. června 2011
    ja by som si tipol ,ze Varys povazuje za najelspie pre risu pokracovanie rodu Targaryenou a preto spolupracuje s magistrom vdaka tomu vlastne prezila Dany
    upraveno 24. června 2011
    Právě a jak jinak by mohli způsobit než dýkou ? :-)
    Myslíš vyhrocení sporu? Ten rozhovor proběhl až po Malíčkově "doznání", že dýku vyhrál Tyrion v sázce s ním. Takže to se jim povést nemohlo ani omylem. Navíc představa, že Varys takovým způsobem manipuluje s Malíčkem, mi přijde naprosto nereálná.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.