Dráčky mám ráda. Obzvláště mluvící, ale ti v Písni nejsou. :-) Stylem mi to připomíná báje a legendy. Autor si vyhrál s detailními popisy, což muselo dát práci. Líbily se mi i detaily, kterých by se běžný spisovatel neodvážil, třeba že se hrdinovi dráček vykadil do dlaně. :-)
Já budu teda trochu jedovatá. To je příběh o teflonovém chlapci? S těžkými popáleninami znova hrabe do vejce? Škoda že si autor/ka nedala práci aspoň s odrážením do odstavců, takhle to vypadá jako slohovka. Spojení chlapce a draka - inspirace Paolinim? A jedna těžce hnidopišská - přímá řeč nemusela být kurzívou, na to upozorňují už uvozovky. :-)
Pasáž ze začátku je i docela malebná. Jaksi jsem ovšem též nepobral hořící plášť versus lámání vejce. Samozřejmě se dá namítnout, že je to prostě Targaryen...
Co mi nesedělo víc je to, že povídka víceméně nemá směřování. Nejdřív to vypadá, že to bude takové Jak vycvičit draka, pak to ale uhne trochu do ztracena.
Prosím, aby si to autor/ka nebral/a nijak osobně, jde přece o to, aby povídky byly co nejlepší. A právě když je na začátku vidět schopnost určité citlivosti a poetiky, tak je škoda, když se vyústí do vpodstatě nijakého konce.
@flanker.27 Ale v tom případě, neměly mu jako Dany "jen" shořet vlasy a zbytek odolat? Nebo mají Targaryeni i schopnost léčit se? Inu, proč by ne, ale mohlo to být případně do textu vmíseno nějakým malinkým vysvětlením. :-) (To už je na autora/ku)
Ospravedlňujem sa za môj nevhodný a stručný komentár k tejto poviedke. Je naozaj vidieť že si dal autor záležať a oceňujem jeho ťažkú prácu. Príbeh ma zaujal a chválim ho. -_-
Líbí se mi lehce melancholický pocit, jaký ve mě tahle povídka zanechala. Především začátek je velmi slibný. Četlo se to samo, krásný jazyk ta slovenština :) děj hladce plyne k závěru, který by možná chtěl trošku dotáhnout, ale třeba to byl záměr, takto vyprávění ukončit. Zahojení popálenin si vysvětluji tím, že se jednalo o nehořlavý typ Targaryena. A přece nebude budoucí dobyvatel běhat plešatý a nahatý po lese, to by nešlo, to by vypadalo blbě :P
Vlcacka: Ako som už napísal, príbeh sa mi páčil. Ak je niečo čo sa mi na príbehu nepáčilo tak to boli tie odstavce samozrejme. No inak ako som napísal už v mojom druhom komente príbeh sa mi páčil a autora chválim za jeho podrobne napísanú prácu
Jsem ráda, že se tu najdou tací, kteří ocení ty dlouhé popisy a líčení. Já měla ale občas problém udržet pozornost a neztratit se v tom. Dost by pomohlo i to členění na odstavce, jak už tu spousta lidí poznamenala.
K příběhu: začalo to slibně, líbilo se mi to spojení chlapce s vejcem. Ale mohlo tam pak být ještě dořešeno jak a komu/odkud ho sebral atd. Taky mi přišlo zvláštní, že by ho samotného nechali vycvičit draka, když byl pro ně ten tvor tak důležitý. Vlastně ho ty "autority" odbyly pár větami a pak už se o něj nestaraly... Pak se mi ale líbila ta pasáž se samotným výcvikem. Konec působí dost uspěchaně, chtělo by to trošku víc rozpracovat. To se mi to kecá, co. =D Prosím autora, aby si to nebral nějak osobně. Jsou to jen mé návrhy na zlepšení. Jinak ke všem autorům povídek chovám nejhlubší úctu. :)
Odstavce uz spominali viaceri, ale tejto poviedke by naozaj prodpelo, keby ju autor cital pred uverejnenim nahlas. Mozno by sa potom vyvaroval viacerych chyb, stavba viet je niekedy dost krkolomna. Pribeh sa mi vsak pacil, bohuzial prva cast bola prilis detailna a v porovnani s poslednymi odstavcami to posobilo trochu nepatricne. Takisto v buducnosti sa treba vyvarovat logickych chyb ( popalena tvar, ruky a on si zachranuje plast alebo 20 minut uteka pred prenasledovatelmi a potom si len tak mirnix dirnix da slofika v pustej krajine pri velkom kameni) a nevhodne zvolenych slov a fraz ( teplota dosahovala obrovske cisla, slovo furt ) Nezdalo sa mi to poziciavanie si draka ako keby to bol druhorady kon - ved drak neakceptuje na svojom chrbte len tak niekoho. Takze moja rada autorovi - v jednoduchosti je krasa :)
První část se mi moc líbila (Eragonovská), ale po pádu z draka mi připadalo, že autor/ka nestíhal/a datum odevzdání. Ten šlofík po zdrhačce mi taky posunul obočí směrem vzhůru :). A trošku mi vadilo neustálé "no" - spíš rušilo, než vadilo.
Písal som ju ja....som tu nový a bolo to prvý krát, čo som niečo zo svojej tvorby zverejnil a tak to aj dopadlo. Tie odstavce ma neskutočne mrzia, pretože som si to vôbec neuvedomil, keď som to písal, že také niečo tam treba dávať (-_-). Ale som rád, že nemala až taký zlý ohlas, aj keď mnoho z vás postrehlo, že som už nestíhal a posledné tri strany, čiže koniec som napísal dosť narýchlo a bolo to tam citeľné. Keby som si to nenechával na poslednú chvíľu, určite by som sa s tým pohral.
Komentáře
Stylem mi to připomíná báje a legendy.
Autor si vyhrál s detailními popisy, což muselo dát práci. Líbily se mi i detaily, kterých by se běžný spisovatel neodvážil, třeba že se hrdinovi dráček vykadil do dlaně. :-)
Co mi nesedělo víc je to, že povídka víceméně nemá směřování. Nejdřív to vypadá, že to bude takové Jak vycvičit draka, pak to ale uhne trochu do ztracena.
Prosím, aby si to autor/ka nebral/a nijak osobně, jde přece o to, aby povídky byly co nejlepší. A právě když je na začátku vidět schopnost určité citlivosti a poetiky, tak je škoda, když se vyústí do vpodstatě nijakého konce.
Zahojení popálenin si vysvětluji tím, že se jednalo o nehořlavý typ Targaryena. A přece nebude budoucí dobyvatel běhat plešatý a nahatý po lese, to by nešlo, to by vypadalo blbě :P
K příběhu: začalo to slibně, líbilo se mi to spojení chlapce s vejcem. Ale mohlo tam pak být ještě dořešeno jak a komu/odkud ho sebral atd. Taky mi přišlo zvláštní, že by ho samotného nechali vycvičit draka, když byl pro ně ten tvor tak důležitý. Vlastně ho ty "autority" odbyly pár větami a pak už se o něj nestaraly... Pak se mi ale líbila ta pasáž se samotným výcvikem. Konec působí dost uspěchaně, chtělo by to trošku víc rozpracovat.
To se mi to kecá, co. =D Prosím autora, aby si to nebral nějak osobně. Jsou to jen mé návrhy na zlepšení. Jinak ke všem autorům povídek chovám nejhlubší úctu. :)
Pribeh sa mi vsak pacil, bohuzial prva cast bola prilis detailna a v porovnani s poslednymi odstavcami to posobilo trochu nepatricne.
Takisto v buducnosti sa treba vyvarovat logickych chyb ( popalena tvar, ruky a on si zachranuje plast alebo 20 minut uteka pred prenasledovatelmi a potom si len tak mirnix dirnix da slofika v pustej krajine pri velkom kameni) a nevhodne zvolenych slov a fraz ( teplota dosahovala obrovske cisla, slovo furt )
Nezdalo sa mi to poziciavanie si draka ako keby to bol druhorady kon - ved drak neakceptuje na svojom chrbte len tak niekoho.
Takze moja rada autorovi - v jednoduchosti je krasa :)
A trošku mi vadilo neustálé "no" - spíš rušilo, než vadilo.
som rada, ze si sa zapojil
napis nieco o sebe do who is who, kedze my sme trochu v nevyhode :)