@Everett_Young Jaime spíš ne- dost lidí mu stále vyčítá Brana. Výhra Neda by mne dost zklamala- ani ne proto, že byl jen ve Hře a dokonce ne celé, ale protože po znovupřečtení jsem nemohla přijít na to, jak může nějaký dospělý být takový vůl/blázen/naivka/??
Lidi se chovají různě, pohříchu Arya se chová tak, že by jí to přineslo zkázu v 9 z 10 normálních případů. Vpodstatě má kliku, že se jí děje co se děje, páč to je jediná situace, an kterou se její povaha hodí :) (viz co k ní dříve napsal ugla).
@flanker.27 Mno, už se to tu probíralo mockrát a řeknu to znova. Aryinu divokou povahu by její taťka postupně krotil, kdyby se věci vyvíjely jinak, vždyť přece věděl, jak dopadla Lyanna. Nevím přesně, jakým jiným způsobem se mělo chovat dítě ve válečný zóně a pak psychicky narušená otupělá holka (navíc věčně v zajetí/na útěku). Asi budu zlá, ale Sansina současná situace je asi taky jediná, na kterou se její povaha hodí.
@svoa00 "By krotil" :) Dost o tom pochybuju. Co udělal bylo že jí našel Syria, čímž to chtěl aspoň trochu usměrnit, ale že by z Aryi i za normálních okolností vyrostlo něco jinýho než neřízená střela dost pochybuju. Nejde o to, jakým způsobem se chová dítě ve válečný zóně, protože ona taková byla dávno předtím, dokud v žádný zóně nebyla. Uznávala boj, aniž by chápala jeho smysl. Jestli z ní něco vyuroste tak to, že každý kdo nemá její vidění světa je nepřítel.
Sansa by se za normálních okolností na bálech, hostinách a dvorských záležitostech cítila jako doma :)
Já myslím, že povaha lidí není neměnná. Svůj temperament nezměníme, ale jak stárneme učíme se s ním pracovat. Děti přeci obnažují pocity, nálady a stavy mnohem bezprostředněji než dospělí. Nutí nás k tomu prostředí ve kterém žijeme. Arya by se doma určitě chovala jinak než v současnosti. Bylo by to prostě divoké a svéhlavé dítě, jak jej známe z první knihy, ale určitě by do nikoho nevrážela nože. Vždyť po větší čas ságy chtěla to co všichni děti, být se svou rodinou.
@flanker.27 Nějak jí přisuzuješ lannisterskou logiku "každý, kdo není my, je náš nepřítel" :D Obávám se, že prostě máš problém s divokými dětmi (a ženskými). Z Aryi by určitě vyrostla amazonka, ale taky by měla starkovskou výchovu, která by jí bránila dělat část z toho, co dělá za extrémních okolností. Hmm, Sansa se právě účastní bálů, jasně :hand:
@flanker.27 Tady s tebou musím nesouhlasit. Arya chtěla být jak sama řekla "Pánem hradu" což rozhodně nemusí nutně znamenat že nezdědila nějakou tu zodpovědnost. Navíc během dospívání se některé věci dost mění a to u Aryi ještě nenastalo, takže by klidně mohla být hodně jako Lyanna akorát trošku drsnější. A že vidí každého kdo má jiný pohled na svět než ona jako nepřítele? A kdo v písni to tak nemá? Možná tak naivka Eddard :D
Bravo sestrám Starkovým a nadšení za vypadnutí Malíčka.
Když jsem četla o Arye před Eddardovým zajetím, tak jsem se začala paranoidně ohlížet přes rameno, jestli mě Martin celý život náhodou nesleduje. Jako dítě jsem jí byla hodně podobná. Ne, nevraždím (ani zvířátka), nepovažuju lidi s jiným názorem za nepřátele a nejsem neovladatelná ani nezodpovědná (samozřejmě v rámci mezí) ;)
Divokost. To není hodnota sama o sobě, přide na to, jak se projevuje. Vítr může pohánět loď nebo mlýn, ale taky vyvracet stromy a pohybovat dost velkými předměty. Když je dítě živé, zvídavé, je to v pořádku, když v tramvaji začne divoce kopat a křičet (třeba na sourozence), už to moc dobrý není. Občas je nutný jasně postavit bariéru, že něco nejde a že dítě něco nemůže (a rozhodně by si to nemělo vydupat). A u Aryi mi tahle bariéra chybí. Když mi svoa vytýká, že mám problém s divokými ženami, tak je to pravda jen částečně. TYo je ta divokost bez ohledů, co nemám rád, taková ta "mám velký SUV, divoce si najedu do mezery a vůbec mě nezajímají ostatní. To mi přijde že je to, k čemu měla Arya nakročeno a fakt jsem moc nějakýho domlouvání neviděl. Bez schopnosti poznat tu hranici co si můžu dovolit člověk hrozně škodí i sám sobě. Stačí si vzpomenout na tuý scénu, kdy potkají Citroše a Toma Sedmistrunu, Arya jim tam začne vyhrožovat jak kdyby měla za sebou armádu. Nemít štěstí a narazit na někoho jinýho, asi by jí to zdraví právě nezajistvilo. Nejvíc mě ale míchala jak pronesla větu jestli mi lžeš, dám ti facku, když jí vyprávěli příběh o turnaji v Harrenově. Reaguje na můj vkus násilnicky úplně na vše, co jí není po chuti, proto jsem se ztotožnil s tím uglovým hodnocením.
@flanker.27 Ale to jí hodnotíš až po tom co prošla Harenovem a podobnými věcmi. Kdyby zůstala na Zimohradu (nedošlo k válce atd.) a byla vychovávána tak se to může změnit. Nebo aspoň usměrnit.
Když Arye je na začátku Hry pořád jen 9 let. Catelyn se jí patřičnou výchovu snažila zajistit, i když ne moc úspěšně. Během brzké doby by se do toho musel vložit Eddard, který by jí trochu přitáhl opratě a udal směr. Právě tím, že jí zajistil Syria si u mě šplhnul, protože rychle pochopil, že nemá smysl ji lámat nařízeními, zákazy a nucením do něčoho, co jí nic neříká. Rozhodně by z ní nebyla jemná lady, jako je Sansa. To prostě nemá v povaze, to by nešlo. Naučila by se sice chování, ale prostě jen jako soubor naučených zvyků. Výbušný styl by jí zůstal (ostatně má to v rodině, Eddard je spíš netypický Stark a taky uměl rychle vypěnit, když se mu něco nelíbilo). Učila by se s dospíváním. S věkem by přišlo poznání, že nemusí o vše rovnou bojovat. Ale kvůli událostem se dostala do zvláštního postavení zrovna ve věku, kdy by se její vlčí krev dala postupně zvládat. Při útěku z Králova přístaviště, a vlastně už u Pobočníkovy věže pochopila, že nejlepší obrana je pro ni útok. Proto reaguje agresivně i tam, kde by nemusela. Zastrašení soupeře funguje velmi dobře (pochopitelně ne vždy).
@Nevada Máš samozřejmě pravdu, ale to všechno je něco, čeho mi sice může bejt líto, ale zároveň to není záležitost obdivu. O to mi jde.
Aby mi nebylo špatně rozuměno, je to pro mě Stark a jako taková má starkovské základy v povaze - minimálně základ chápání dobrého a špatného, ale právě proto, že si neprošla tím dalším vývojem, se to díky její ne moc usměrněné povaze deformovalo do zbytečné agresivity vůči tomu, co považuje za nepřátelské. Proto si paradoxně ode mě vyslouží spíš lítost než obdiv.
Komentáře
Výhra Neda by mne dost zklamala- ani ne proto, že byl jen ve Hře a dokonce ne celé, ale protože po znovupřečtení jsem nemohla přijít na to, jak může nějaký dospělý být takový vůl/blázen/naivka/??
(viz co k ní dříve napsal ugla).
Sansa by se za normálních okolností na bálech, hostinách a dvorských záležitostech cítila jako doma :)
Když jsem četla o Arye před Eddardovým zajetím, tak jsem se začala paranoidně ohlížet přes rameno, jestli mě Martin celý život náhodou nesleduje. Jako dítě jsem jí byla hodně podobná. Ne, nevraždím (ani zvířátka), nepovažuju lidi s jiným názorem za nepřátele a nejsem neovladatelná ani nezodpovědná (samozřejmě v rámci mezí) ;)
jnk. vzhledem k tomu, že se jedná už jenom o 4 skupiny... a 3. kolo jich mělo jenom 8... vůbec bych se nebál 4. kole začít co nejdřív
Wyman Manderly 0 (20)
Eddard Stark -1 (21)
Bran Stark +1 (22)
Stannis Baratheon +2 (21)
Wyman Manderly 0 (20)
Eddard Stark +1 (22)
Bran Stark +2 (24)
Stannis Baratheon -1 (20)
4. bodování
Wyman Manderly +2 (22)
Eddard Stark -1 (21)
Bran Stark +1 (25)
Stannis Baratheon 0 (20)
Tohle je problém. V dalším kole bych nechtěla vidět ani jednoho z těchto čtyř, takže budu hlasovat víceméně dle momentálního rozpoložení....
Wyman Manderly -1 (21)
Eddard Stark +2 (23)
Bran Stark +1 (26)
Stannis Baratheon 0 (20)
Wyman Manderly 0 (21)
Eddard Stark +1 (24)
Bran Stark -1 (25)
Stannis Baratheon +2 (22)
Wyman Manderly 0 (21)
Eddard Stark +2 (26)
Bran Stark +1 (26)
Stannis Baratheon -1 (21)
Aby mi nebylo špatně rozuměno, je to pro mě Stark a jako taková má starkovské základy v povaze - minimálně základ chápání dobrého a špatného, ale právě proto, že si neprošla tím dalším vývojem, se to díky její ne moc usměrněné povaze deformovalo do zbytečné agresivity vůči tomu, co považuje za nepřátelské. Proto si paradoxně ode mě vyslouží spíš lítost než obdiv.
Wyman Manderly -1 (20)
Eddard Stark +1 (27)
Bran Stark 0 (26)
Stannis Baratheon +2 (23)
Tohle už bude zatraceně těžké :)