Oblíbená postava?

upraveno 2. června 2011 v Akce a hlasování
Zajímalo by mě jakou máte oblíbenou postavu a jak se oblíbenost v průběhu knih vyvíjela.
Přiznám se že od začátku sjem fandil Starkům a vlastně pořád jim fandím a od krvavé svatby čtu Píseň už jenom s proncipu a abych věděl jak to skončí, také mě děsí klesající kvalita.
Favoritem pro mě byl Eddard, s Robbem a Jonem, ale poslední dobou jasně vede Brienne a Jaime...
1161719212259

Komentáře

• upraveno 21. října 2008
    Zajímavé, leč možná by si to už zasloužilo vlastní diskuzní téma. Nemyslíte? :-)
    A abych se tedy vrátil obloukem k oblíbeným postavám, přidám poznámku k té nejoblíbenější a nejkontroverznější. Nepřipomíná vám Arya tak trochu tu asiatku z Kill Billa, pozdější šéfka Jakuzy? Tušim, že se jmenovala snad Oren Ishi nebo tak nějak. Myslím tedy její začátky samozřejmě; to úžasné animované uvedení postavy podbarvené skvělou hudbou, kdy jí zabili rodiče a jí šiblo. Nu, tak na ní je vidět, že Arya je vlastně ještě docela fajn holka. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 21. října 2008
    Raději přede mnou nepřipomínat jistého amerického filmového samožera, co se vyžívá v sáhodlouhých dialozích beze smyslu a kupě stylizovaného násilí. Ale jinak ta poslední věta sedí.
    flanker píše:
    Raději přede mnou nepřipomínat jistého amerického filmového samožera, co se vyžívá v sáhodlouhých dialozích beze smyslu a kupě stylizovaného násilí.

Ale že tu stylizaci umí setsakra dobře ;)
    upraveno 21. října 2008
    Njn, jenže stylizovaný násilí ti může připadat kůl jenom tehdy, když nezažiješ skutečný :)
    Ale tam přece nejde o obsah (kdybych se chtěl vyhýbat násilí, nemůžu koukat ani na LOTRa či Pottera), ten je podružnej. Jde o filmový řemeslo. Taky na Tarantinovi přímo neulítávam, ale vytvořit atmosféru, vybudovat nezapomenutelnou scénu (a to nejen násilnou), to umí jak málokdo.
    upraveno 22. října 2008
    Pozor, nejde o to, že bych se násilí vyhejbal, to bych ostatně nemoh číst ani Ice Fire. :)
    Jen mi moc nejde přes zuby jeho zlehčování nebo dokonce vyzdvihování (či ukazování, jak je to strašně kůl). Vždycky si řikám, jestli by Tarantino (nebo někdo podobnej) očil takhle, kdyby někdy opravdu cejtil pěst dvoumetrovýho pobudy naprosto bez zábran na svejch vlastních rozmlácenejch zubech nebo viděl jak mlátěj někoho jemu blízkýho a nemůže s tím nic udělat.
    Právě Martinův přístup mi naopak sedí velice.
  • upraveno 22. října 2008
    moje oblíbené postavy jsou daenerys targaryen a robb sterk
  • upraveno 22. října 2008
    uži si ich kým môžeš :-)
  • upraveno 23. října 2008
    Flanker.27 píše:
    Jen mi moc nejde přes zuby jeho zlehčování nebo dokonce vyzdvihování (či ukazování, jak je to strašně kůl). Vždycky si řikám, jestli by Tarantino (nebo někdo podobnej) očil takhle, kdyby někdy opravdu cejtil pěst dvoumetrovýho pobudy naprosto bez zábran na svejch vlastních rozmlácenejch zubech nebo viděl jak mlátěj někoho jemu blízkýho a nemůže s tím nic udělat.
    Osobně to cítím dost podobně. Forma u mě převáží nad obsahem málokdy, i to se ale stává. U Tarantina to tak není. Násilí jako takové mi žádné potěšení nedělá, když je potřeba pro příběh, chápu ho, ale samoúčelná adorace, to pro mě není...
    Flanker.27 píše:
    Nepřipomíná vám Arya tak trochu tu asiatku z Kill Billa, pozdější šéfka Jakuzy? Tušim, že se jmenovala snad Oren Ishi nebo tak nějak. Myslím tedy její začátky samozřejmě; to úžasné animované uvedení postavy podbarvené skvělou hudbou, kdy jí zabili rodiče a jí šiblo.
    Myslím, že jí nešiblo. Jenom prostě přehodnotila životní strategii. Dokud byla dcera jednoho z nejmocnějších šlechticů, tak se nemusela moc snažit. Šiblo by jí, kdyby se jako orvaná holka, jejíž život má nulovou cenu, chovala jako Arya Stark.
    Flanker.27 píše:
    Já bych o tom osobně nepsal, protože jsem demonstraci přítomen nebyl, neznám pozadí případu ani zainteresované lidi a skupiny, abych si o věci udělal obrázek.
    Pak bys ale nemohl pracovat jako novinář. :-) Tvým řešením by bylo, že by lidé psali jen o tom, u čeho byl přítomen. To by ale byly stránky "zahraničí" velmi nudné. A těžko by ses cítil informovaný. V průměrné redakci domácího zpravodajství je okolo deseti lidí. Ti velmi těžko můžou pokrýt celé spektrum událostí.
    píše:
    neznám pozadí případu ani zainteresované lidi a skupiny, abych si o věci udělal obrázek
    Píšeš zprávu o události o čtyřech řádcích a takových zpráv musíš o službě napsat tak čtrnáct až patnáct, mimo jiné své povinnosti.
    Flanker.27 píše:
    Novináři zásadně nesnášejí jakékoli odborné rozbory, protože s nimi nemůžou polemizovat.
    Novináři polemizují rádi :-) co myslíš, že tu teď dělám?
    ale v novinách na to není místo a ze slova "odborný" naskakuje vedoucímu vydání kopřivka, on by totiž každý rád četl "odbornou debatu" o tématu, v kterém je kovaný, a trivializovanou v tématech, kterým nerozumí.
    Flanker.27 píše:
    Od toho jsou ti novináři, např. svojí tedy ČT platím koncesionářský poplatek od toho, aby nebyla závislá na jiných zdrojích a informovala nezaujatě, což bohužel zdaleka neplní.
    ČT má ze zákona úkol informovat. Informace se prodávají, zejména prostřednictvím agentur, na celém světě. Nezávislý na jiných zdrojích může být maximálně týdeník Horní Lhota News a i tam bych o tom silně pochybovala.

píše:
    Výsledná zpráva dneska kromě nějakého samizdatu není už dávno dílem jednoho reportéra, co by na ní dělal od počátku do konce. Někdo na místo někoho vyšle. Někdo si udělá zápisky. Někdo to nasnímkuje. Někdo to sepíše, další zrediguje, pokud jde o TV, někdo to sestříhá, někdo určí, mezi jaké zprávy se to vloží atd. To vše z toho odnímá dikci jednoho novináře.[
    Spíš tam těch subjektivních pohledů vstupuje tím víc.
    Flanker.27 píše:
    Vymlouvat se na subjektivitu
    Takže je to podle tebe výmluva a dá se psát bez subjektivity?
    Flanker.27 píše:
    Když už bych měl článek napsat, nejdřív bych se snažil dodržet tok událostí, vztah příčin a následků, vypustit pokud možno citově zabarvená slova.
    Zkus to, prosím.

Tak Alek nejdřív, že jsme ven z topicu, a pak začal básnit o TarranTýnovi. :-)
    Týna píše:
    Tvůj text je jistě z formálního hlediska objektivnější než ty dva, z kterých jsme vycházeli, ale lze skutečně říct, že je "objektivní". Co když ti řeknu, že jako ekologický aktivista mám pocit, žes o našem protestu informoval zaujatě. Proč začínáš větou "policie musela zasahovat"? "musela" policie opravdu zasahovat? A je to ta nejdůležitější informace ze všech, když je na začátku zprávy? A proč jsi vynechal informaci, že zasahovaly dvě jednotky těžkooděnců. Nepřipadá ti důležité, že policie poslala proti třiadvaceti ekologům těžkooděnce?
    Tohle neberu. Pokud jsi grýnpísačka, článek ti bude připadat vždy zaujatý. Stejně tak, pokud máš nějaké nevyřízené účty s výry. ;-) Mně jde o nezaujatého čtenáře. O nějakého Marťana, chápeš? :-)A v tom případě mi z toho můj článek vychází o něco lépe. Dobře, odhalila jsi můj menší úskok, nedal jsem nadpis, ale myslím, že "Policie zasahovala" zůstává na neutrální půdě (pro neutrálního čtenáře).
    Týna píše:
    Určité subjektivitě se vyhnout nemůžeme nikdy. Jde o to, abychom někomu nevnucovali náš pohled na věc. Aby někdo nezaujatý nemohl říct: co mi to tu proboha cpou? Což v těch dvou "pravdivých", ale zároveň dost zaujatých článcích , které jsi uvedla ty, odkapávalo z každé věty. A neříkej, že tomu nerozumíš, ty relativistko. :-)
    ahij sem tu nove zaregistrovanej a nejdriv sem byl hroznej maniak do catelyn a jak se chovala ale do krvavy svatby to bylo horsi a horsi az to vyvrcholilo jak zabila toho saska. Smutnil sem na robbem priznavam i nad eddem ale ted mam nejradsi aryu a daenerys akorat me mrzi ze se dany zatim nestukla s Jorahem :D. (zatim sem na konci bore 2)
    Aleku, ty píšeš v přestrojení? :-)
    upraveno 23. října 2008
    Tyna píše:
    Ano, je to poslední fíkový list novináře přistiženého při kecání.
    Tyna píše:
    Pak bys ale nemohl pracovat jako novinář. :-) Tvým řešením by bylo, že by lidé psali jen o tom, u čeho byl přítomen. To by ale byly stránky "zahraničí" velmi nudné. A těžko by ses cítil informovaný. V průměrné redakci domácího zpravodajství je okolo deseti lidí. Ti velmi těžko můžou pokrýt celé spektrum událostí.
    Pak mají psát o tom, co můžou ověřit z více zdrojů. V zavedených agenturách a zdrojích (vždycky se v tomhle obracím k Británii) je zvykem dát možnost oběma stranám se vyjádřit, pokud se rozebírá nějaký problém, přivést odborníky s opačnými názory a podobně (ne jako u nás, kde je zvykem např. k tématu deregulace nájmů zavolat předsedu sdružení majitelů domů a bývalého soudruha nyní kovaného liberála Ševčíka). Dneska se novináři jen vymlouvají, že jsou tlačeni k co největšímu publikování bez ověřování. Podle mě je tedy něco shnilého ve státě nikoli jen dánském, protože tohle je v rozporu se samotným smyslem zpravodajství.
    Tyna píše:
    Píšeš zprávu o události o čtyřech řádcích a takových zpráv musíš o službě napsat tak čtrnáct až patnáct, mimo jiné své povinnosti.
    Mají psát méně zpráv, zato kvalitněji, toť můj názor. Jinak si nezaslouží všechny ty novinářské výsady a přívlastky, kterými se tak rádi titulují, jako objektivita, nezávislost, veřejnoprávnost.
    Tyna píše:
    Novináři polemizují rádi :-)
    Novináři polemizují velmi neradi s odborníky. Vypadají totiž často jako ignoranti.
    Tyna píše:
    ČT má ze zákona úkol informovat. Informace se prodávají, zejména prostřednictvím agentur, na celém světě.
    Právě ČT se nejvíc zpronevěřuje poslání nezávislosti a objektivity. Záměna zprávy, reportáže, komentáře, nedostatečná odborná úroveň. Že je závislá na jiných zdrojích beru. Proto je třeba agenturní zprávy hodnotit a porovnávat. Jenže upřímě nejméně objektivní jsou, když dělají vlastní věci.:)
    upraveno 23. října 2008
    tyna píše:
    Zkus to, prosím.
    Tak dobře děti, ale jen jednu.
    V lokalitě Bzová na Tachovsku se chystá těžba kamene. Na tomto místě však také hnízdí vzácný výr ušatý. S těžbou proto nesouhlasí ochránci přírody. 23 z nich se včera sešlo na Senovážném náměstí v Praze s transparenty a vycpanými sovami na tyčích. Předem neoznámená demonstrace však byla ukončena zásahem Stálé pořádkové jednotky. Demonstranté totiž podle Policie údajně měli násilně zastavovat dopravu. Naopak demonstranté tvrdí, že jejich protest byl nenásilný a byl Policií předčasně ukončen.
    píše:
    Tak Alek nejdřív, že jsme ven z topicu, a pak začal básnit o TarranTýnovi. :-)

No jo, to sis zas smlsnul, viď? :-) Je to takhle; krátký OT jsou fajn, jen ať se diskuze stočí, ona se zas časem vrátí. Ale když jde o takovejhle rozsáhlej OT, navíc fakt zajímavej, přijde mi škoda na něj neupozornit v samostatnym tématu a zabíjet přitom to původní téma. Ale tak záleží na vás, já vám do toho zasahovat nebudu, nechci, a vlastně ani nemůžu.
    Týna píše:
    Myslím, že jí nešiblo. Jenom prostě přehodnotila životní strategii. Dokud byla dcera jednoho z nejmocnějších šlechticů, tak se nemusela moc snažit. Šiblo by jí, kdyby se jako orvaná holka, jejíž život má nulovou cenu, chovala jako Arya Stark.

Nu mě tahle nová životní strategie přišla místy šiblá a to jsem k Arye velmi shovívavý. :-)
    Ser Ilyn Payne píše:
    ahij sem tu nove zaregistrovanej a nejdriv sem byl hroznej maniak do catelyn a jak se chovala ale do krvavy svatby to bylo horsi a horsi az to vyvrcholilo jak zabila toho saska. Smutnil sem na robbem priznavam i nad eddem ale ted mam nejradsi aryu a daenerys akorat me mrzi ze se dany zatim nestukla s Jorahem :D. (zatim sem na konci bore 2)

Ahoj, zdravíme novou krev. ;) No vidiš to, já Cat zas nikdy moc nemusel a dneska jsem zrovna čet pár jejích kapitol ze Střetu a přišly mi naprosto skvělý. Možná nakonec i nějakou tu tulyjku vezmu na milost. :-)
    upraveno 24. října 2008
    Alek píše:
    Ahoj, zdravíme novou krev. ;) No vidiš to, já Cat zas nikdy moc nemusel a dneska jsem zrovna čet pár jejích kapitol ze Střetu a přišly mi naprosto skvělý. Možná nakonec i nějakou tu tulyjku vezmu na milost. :-)
    Ohó, veliký Alek bere na milost. Král sestupuje z trůnu a prochází mezi prostým lidem. Slyšme, slyšme dobrého krále :))
  • upraveno 24. října 2008
    Alek píše:
    Nu mě tahle nová životní strategie přišla místy šiblá a to jsem k Arye velmi shovívavý. :-)
    Jak by ses choval na jejím místě ty? Nezapomínej, že je to devítiletá (myslím) holka.
  • upraveno 24. října 2008
    Týna píše:
    Jak by ses choval na jejím místě ty? Nezapomínej, že je to devítiletá (myslím) holka.

Šiblo by mi :-)
  • upraveno 25. října 2008
    Přesně. Její věk je v tom docela důležitý. A to o co se dříve zajímala -šerm, rytíři....poznala docela rychle, že ta romantika bojiště není až tak romantická. DAlší zničený dětský sen....
    upraveno 5. listopadu 2008
    Tyna: Jen poslední dodatek k naší diskusi o novinařině - např. tady.
  • upraveno 8. listopadu 2008
    Tyna píše:
    No, tak zrovna věkem bych se neoháněl, protože postavy v SoIaF se chovají jako kdyby jim bylo zhruba o 5 let více než autor udává. Což jsme už kdysi, ještě na starém fóru, řešili, že?
  • upraveno 12. listopadu 2008
    ne, myslim, ze to docela slusne odpovida dobe (fiktivniho) stredoveku, kdy se zjednodusene receno z naseho pohledu vek vzhledem ke kratkosti zivota dvojnasobi.. samozrejme musis odhlednout od aktualizaci a od toho, ze tehdy postavy mely doopravdy nesrovnatelne omezenejsi rozhled, slovni zasobu a zpusob uvazovani - to by se ale cist nedalo :)
  • upraveno 4. prosince 2008
    obecne vzato - nejsympatictejsi postava je cela kompletni rodina Lannisterova, protoze je vidim v Praze vsude kolem sebe - vsechny.. to takoveho Eddarda by pohledal..
  • upraveno 4. prosince 2008
    Vzhledem k tvému nicku mě to ani nepřekvapuje. :-)
  • upraveno 21. ledna 2009
    Oblíbených a méně oblíbených postav mám spoustu...aler kdybych měl vybrat ty hlavní...zpočátku to byla trojice Skřet, Ohař a Malíček...poslední jmenovaný z ní časem vypadl, první dva však zůstali až doteď. V dalších knihách jsem si docela oblíbil i Roosea Boltona a zčásti i Jaimeho.

A jen malá vsuvka, mezi oblíbené se jediným rozhovorem před hradbami řekotočí zařadil i Brynden Tully ;-).
    Hmm, zajímavá sestavička. S Bryndenem souhlasím, jedinej Tully s gulema :-)
    Skřeta jsem si oblíbil až později. ROZHODNĚ ne od začátku! :)
    Alek: no, jak sem řekl, žeru hlavně jeho rozhovor s Jaimem, předtím tam neměl tolik prostoru...

zapomněl jsem ještě zmínit Tywina Lannistera...je to sice záporák, ale oproti takové Cersei nebo Cleganovi...chladný, vypočítavý, nadmíru schopný...jo, to je kvalitní postava

svým způsobem jsem si ke konci oblíbil i jeho bratra...doufám, že bdue mít v dalších dílech víc prostoru
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.