Kritika Písně jako takové (Obsahuje nezakryté spoilery)

upraveno 7. června 2013 v Píseň ledu a ohně
Narazil jsem na několik událostí, kdy autor velmi nelogicky překrucuje charakteristické rysy svých postav, které byly předtím neměnné a postavu charakterizovaly (Robbův úlet, Jonova záchrana "Aryi" a určitě sem přispějete i jiné, které mě zatím nenapadly, protože jsem knihy četl už před lety) a tak jsem chtěl založit topic, kde bychom se ve vší slušnosti věnovali objektivní kritice celého díla, pro mě třeba velké nestabilitě charakterů (je pěkné, když se charaktery v jakékoli knize vyvíjí, ale Martinovy charaktery se ve velké většině projevují buď jako monstra nebo blázni a postrádají tím trochu na reálnosti) nelogickým změnám, přemíře neobvyklých sexuálních aktivit (bratři, sestry a taky kdokoli s kýmkoli, nepřekvapilo by mě, kdyby Loras s někým otěhotněl) a podobně. Zaměřme se prosím na toto téma, tedy výhrady k Písni, a ne na hejtování názorů zúčastněných, včetně mého.
«1345678

Komentáře

• Zběžně jsem zkontroloval obsah fóra a tohle téma jsem nenašel, kdyžtak mě opravte, pokud už existuje.
  • Možná by to chtělo hodit do názvu spoiler ;-) kdyby náhodou....
  • upraveno 7. června 2013
    Ráda toto téma vidím a ráda bych předeslala, že všechny zcestné a naprosto hloupé připomínky typu "Tak proč to čteš, když se ti to nelíbí?!" jsou naprosto mimo mísu a budu je odkazovat k tomuto postu.
    Líbí se mi svět a příběh, jak ho autor před mnoha lety vykreslil. Přes lecjaké výtky k jeho nelogismům jako libovolný počet let dlouhá zima oceňuji složitost a komplexnost světa a taky velké množství charakterů, se kterým pracuje.
    Avšak - nežeru věci aniž bych je rozbalila. Paralela - jakkoliv se mi líbí Sabaton pro chytlavé melodie, podivný pocit nacionalismu vůči naší republice a fantastické koncerty, tak Jáchymka považuji za srandovní roztomilé tele v ponožkách, co si nacvičuje svých sedm póz před zrcadlem, rozumku moc nepobral a jakkoliv je sympatický, tak je to prosťaček. Ale jeho upřímnost je odzbrojující :-)

Nyní k tématu konkrétně. Nejvíce se mi na GRRM ekluje čím dál patrnější Nabokovův syndrom aneb latentní pedofilie :(
  • Jedna z mých velkých výhrad směřuje k vývoji celé ságy, mentální zdraví postav se s přibývajícími díly markantně zhoršuje a poslední dva díly už jsem se nedokázal ztotožnit ani s postavami, které jsem dřív měl celkem rád nebo je aspoň respektoval. Taky obsahově kniha řídne a přitom tloustne, co se týče počtu stran.
    Mohlo by to být tím, že na začátku chtěl Martin napsat něco, co by se lidem líbilo a když už popularitu získal, tak si může dělat věci podle sebe. Ale do hlavy mu nevidím (bohudík) takže to berte s rezervou.
  • Mi , alespoň zpočátku přišlo, že má rád Tyriona a že se do něj projektuje, ale pqak se mu něčím zprotivil či co a tak se rozhodl, že ho zhnusí i nám čtenářům :-)

"A Tyrion si ukopl palec, chytil sněť, amputovali mu nohu a nyní je ve společném masovém hrobě,..." :(
    Tendence toho, aby měla nutně každá postava kostlivce ve skříni (nebo taky dva, možná i tří) mě celkem zdvihá, jasné je, že každý bude mít pár věcí, se kterými bude mít problém, takže tohle není hejt na to, že třeba Sandor nemá rád oheň, ale na to, že každá postava udělala nebo udělá něco vyloženě hnusného, protože autorovi se chce. (Aspoň hlavní postavy, těmi vedlejšími se tolik nezabývá a všimněte si, že mezi nejoblíbenější postavy těch, co vše přečetli patří z velké části právě ty postavy, které Martin nestihl zprznit ;) )
    Myslíš taky na Davose ? :-)) Normální milující manžel ve šťastném svazku, obětující se pro rodinu a loajální k panovníkovi. Žádné deviace nepozorovány...? :-D
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!
    kdy autor velmi nelogicky překrucuje charakteristické rysy svých postav, které byly předtím neměnné a postavu charakterizovaly
    jako by se na světě vždycky všichni chovali neměnně a charakteristicky :D .. kor v 16 (nebo kolik je Robbovi)... vyčítana mu je nelogičnost, já vyčítám, že těch nelogičností je málo

:-k
  • @Černá_Alison Počkej, říkal jsem, že většinou? Ok, myslel jsem, že většinou. Davos je fajn, toho mám rád :D
  • @Wanic Určitě sis všiml, že věk je v písni brán dost odlišně ;) a jde o to, že Rob mi přišel až chorobně zodpovědný do té doby.
  • @Askia Pak je tu Tormund s jeho zálibou v obryních (přinejmenším jedné), ale jinak se projevující pozitivně, na pravidlech lpí, rodinu chrání byť neprotěžuje a loajalitou oplývá...:-)
  • @Černá_Alison Jistě, ale všímáš si, že místo toho, abys mi řekla, že je to celé špatně, tak se musíš dost snažit, abys našla pár příkladu postav, u kterých to tak není a ještě to nejsou ty úplně hlavní? ;)
  • Ano, Robb byl takový Mirek Dušín až to nebylo sympatické :-)
    @Askia Právě, snažím se najít pár nezprzněných sympaťáků a už mne napadá jen Edrik Bouře, Velký Jon a Eddard....
  • Samwel je ještě hodně lidský a Oberyn ač asi není zrovna bezchybný a kostlivců bude mít doslova dost, tak není úchylák....zatím.
  • @Černá_Alison Jsou to většinou postavy, které jsou z počátků knihy ne? To se ještě Martin trochu krotil, ve velkém s tím mává hlavně v posledních dílech.
    upraveno 7. června 2013
    @Askia však to je i pointa... jako by se člověk známý svou chorobnou zodpovědností nikdy nedopustil nezodpovědnosti (kor když do toho přičteš nízkej věk a fakt, co v hlavě kluka může způsobit holka) .. tohle se mi na tý sérii líbí...

"Ty kdojž si bez viny, kamenem hoď... " Robb není výjimka / vyjímka /vijýmka (vyberte si)
  • Ano, skoro se bojím myslet, co za monstrum udělá z Brienne :(
    U Oberyna už taky pomalu začal vytahovat letitou plánovanou mstu....
  • Ramsay! Zapomínáte na Ramsíčka :D
  • Hodně mne míchá, jak se vyvíjí Arya....tlačí mne k tomu, abych ji neměla žádným způsobem ráda a nenašla pro ni omluvu :(
  • @Wanic Věk je, co se Písně týče minimálně posunutý, takže argumentovat Robovým mládím je irelevantní, zvlášť, když byl dost starý na to, aby byl král a vedl celou armádu. A i jednotlivé úlety bych uznal bez jakéhokoli pozastavení, kdyby to Martin nedělal pravidelně, pak se z toho stává autorská svévole a chyba v logice celého díla.
  • @Everett_Young V Ramsíčkovi se podezřele vyžívá. Někdy mám takové divné pocity, že psát takovou postavu - to v sobě člověk musí mít fakt něco zvrhlého :( Nedokázala bych to snad ani kdyby mi to mělo zachránit život.
  • Ano, celé dílo mi dost vyznívá, jako že Martin je vyšinutý a ne zrovna málo.
  • Nevím jestli vyšinutý, ale že mu jeho přebujelé sexuální fantazie přerůstají přes hlavu.
  • @Černá_Alison Mno nejen sexuální, řekl bych :)
  • Zatím si tu slušně přitakáváme což? Už se těším, až se konečně vyrojí velcí odpůrci, jak už čekám od začátku :D
  • Taky mne irituje ta skutečnost, že ke každé postavě má nějakou úchylku. Ano, na světě se najdou nejrůznější deviace a úchylky, ale právě proto jsou to úchylky, jelikož se uchylují od normálu. A toho normálu u něj - jeho postav - aby jeden pohledal. Chybí mi ty procenta neuchyláků a nespokojím se s tvrzením, že ty jsou obsaženy v komparzu na pozadí děje :(
    @Askia však jo.. já ti to neberu.. pro tebe je to kazení díla, pro mě právě toto dělá z toho díla mistrovskou záležitost.. takže jestli je vyšinutý.. pro mě je ještě málo :twisted:
  • @Wanic =D Však jo, nic proti gustu, je něco, co na písni vadí tobě? Jestli ano, tak sem s tím, tohle je správné místo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.