Kritika Písně jako takové (Obsahuje nezakryté spoilery)
Narazil jsem na několik událostí, kdy autor velmi nelogicky překrucuje charakteristické rysy svých postav, které byly předtím neměnné a postavu charakterizovaly (Robbův úlet, Jonova záchrana "Aryi" a určitě sem přispějete i jiné, které mě zatím nenapadly, protože jsem knihy četl už před lety) a tak jsem chtěl založit topic, kde bychom se ve vší slušnosti věnovali objektivní kritice celého díla, pro mě třeba velké nestabilitě charakterů (je pěkné, když se charaktery v jakékoli knize vyvíjí, ale Martinovy charaktery se ve velké většině projevují buď jako monstra nebo blázni a postrádají tím trochu na reálnosti) nelogickým změnám, přemíře neobvyklých sexuálních aktivit (bratři, sestry a taky kdokoli s kýmkoli, nepřekvapilo by mě, kdyby Loras s někým otěhotněl) a podobně. Zaměřme se prosím na toto téma, tedy výhrady k Písni, a ne na hejtování názorů zúčastněných, včetně mého.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
OK Loras pokud dává přednost chlapům - typický představitel procelibátního homogenně mužského klubu. Jaimie - jasně, tam byly pohnutky jiné, především aby se nemusel ženit, když ho zajímá jen sestra. Šándor byl gardista jen na heslo a o Černokotlých křivácích ani nemluvě. Ale co všichni ostatní současní i bývalí? Opět se z výjimek u GRRM stává pravidlo.
Absence normálních rodin, normálních vztahů ať už partnerských tak jiných mezilidských.
Vždyť on tam má víc vyšinutých uchyláků než Freud na klinice :-)
@DanielSvatoš myslet můžeš, ale to je asi tak všechno, pokud k tomu není více materiálu.
@DanielSvatoš Měli k tomu stejný přístup jako sám Robert.
Kdyby Daenerys o své rodině nepřemýšlela, byli jí ukradení, edumala, jací asi byli a jak málo o nich ví - beru, ale ji to naopak zajímá. V tom mi přijde nelogičnost situace.
A u Dany? Tak je to mladý fracek, který měl tou dobou plnou hlavu Daaria a navíc tušila, že vyprávění Dědečka se jí nebude líbit.
Ale každopádně nesouhlasím s tím, že by odpovídal standardnímu typu člověka, co dobrovolně přijme takováto omezení. A jestliže on ne a prakticky nikdo ne - kam se poděl ten standard? To je to, o čem tu mluvím. Toto je téma o kritice Písně a ne o kritice Selmyho :-)
resp. je tu štandart, ale martinov, trochu pokrivený, zmenený jeho štýlom písania /aj myslenia, a celkovo jeho takou depresívnou (až negativistickou) nôtov, naladou vo všetkích jeho knihách /(
Martin nám předkládá něco jiného. Vem si vaši třídu. Nevím kolik je v ní jedinců, ale dejme tomu, že 30.
Z těch 30ti lidí 2 mají sexuální poměr se svým sourozencem, 2 jsou homosexuální, 2 pedofilové, 4 neznají své sourozence či vlastné rodiče, 3 jsou brutální násilníci a vrazi, 1 nekrofil, 1 zneužívaný rodiči, 3 nenávidí své sourozence natolik, že je chtějí zabít, 2 jsou těžce tělesně postižení, 2 složí slib celibátu, 4 budou oběti vraždy, 4 se vraždy dopustí a zde nám docházejí jednotlivci, takže jim ještě budeme muset napařit upalování, nějaké náboženské fanatiky, šikanování, mladistvou kriminalitu, rozštěp osobnosti, nějakého vykastrovaného, bigamistu, prostitutku, zloděje, šílence, pyromana, 2 nájemné vrahy, traviče, kanibala, 3 sirotky...jeden jediný z vaší třídy je normální slušný člověk, tak doufej, že jsi to ty a skončíš jen jako potrestaný zloděj s ufiknutýma prstama....
Možná má sám problém se v tom množství orientovat a tak si to zjednodušuje "to je ten, co ***"
*** doplň vyšinutí dle libosti
Deprimuje mne fakt, že poté, co jsem se prokousala prvním dílem a jakž takž si na jeho manýry zvykla a děj se rozjel, tak pátý díl pro mne byl utrpení a místy čtení z povinnosti, do kterého mne musili nutit jiní. V současnosti vážně nevím, nakolik budu schopna číst další díly a jsem z toho poněkud rozčarována, protože chci vědět, jak to dopadne, ale zároveň se mi jeho styl už protiví.
A nejvíc mne deptá, že by stačilo relativně málo, aby to bylo výborné čtení. To promrhání možnosti na úkor jeho osobních úchylek a vyžívání se v nechutnostech mi zkrátka vadit nepřestane.
Ale ještě bych k lepšímu trávení potřebovala vynechat nezabitelného Horu a Catelyn a nově nastrčené figurky jako je Aegon. Jestli tam nutně potřebuje něco takového mít, tak Berik a dost nebo prostě jeden takový, ale ne že stále zakopávám o tytéž mizery. Silně to připomíná nadstavování Vetřelce nebo Highlandera na téma, odkud bych toho totálně zničeného padoucha zase vytáhl, abych mohl vytvořit další díl.