Kritika Písně jako takové (Obsahuje nezakryté spoilery)

upraveno 7. června 2013 v Píseň ledu a ohně
Narazil jsem na několik událostí, kdy autor velmi nelogicky překrucuje charakteristické rysy svých postav, které byly předtím neměnné a postavu charakterizovaly (Robbův úlet, Jonova záchrana "Aryi" a určitě sem přispějete i jiné, které mě zatím nenapadly, protože jsem knihy četl už před lety) a tak jsem chtěl založit topic, kde bychom se ve vší slušnosti věnovali objektivní kritice celého díla, pro mě třeba velké nestabilitě charakterů (je pěkné, když se charaktery v jakékoli knize vyvíjí, ale Martinovy charaktery se ve velké většině projevují buď jako monstra nebo blázni a postrádají tím trochu na reálnosti) nelogickým změnám, přemíře neobvyklých sexuálních aktivit (bratři, sestry a taky kdokoli s kýmkoli, nepřekvapilo by mě, kdyby Loras s někým otěhotněl) a podobně. Zaměřme se prosím na toto téma, tedy výhrady k Písni, a ne na hejtování názorů zúčastněných, včetně mého.
123578

Komentáře

• Nedávno jsem tu část o Ašaře zrovna četla a je tam napsáno jen "Stark", takže to mohl být třeba i Brandon :-) A krom lehké žárlivost, že on nebyl tím, kterého si vybrala, tam proti onomu Starkovi nic špatného nebylo.
  • upraveno 9. června 2013
    Ale tak či onak - ať má někdo rád Eddarda a jiný Selmyho - pointou jsem chtěla říct, že mi nesedí povaha takto se projevující na někoho, kdo si vybral celibát a službu vlasti. Na Zdi je to jiné, tam kdo nejde dobrovolně, od toho to neočekávám, ale kdo vstoupí do gardy, tak až na podivné atypické případy to je dobrovolné. Avšak jak pozoruji, tak většina s celibátem má zásadní problém....jedno mi nekoresponduje s druhým.
    OK Loras pokud dává přednost chlapům - typický představitel procelibátního homogenně mužského klubu. Jaimie - jasně, tam byly pohnutky jiné, především aby se nemusel ženit, když ho zajímá jen sestra. Šándor byl gardista jen na heslo a o Černokotlých křivácích ani nemluvě. Ale co všichni ostatní současní i bývalí? Opět se z výjimek u GRRM stává pravidlo.
  • @Černá_Alison Lewyn Martell měl také milenku se kterou měl dokonce trvalý vztah. Bylo to takové veřejné tajemství. Ale u Dornů (a obzvláště u kopie Černé Zmije) se to dá pochopit.
  • @Everett_Young to že byl Dorn ho neomlouvá ale chápu že to vydržet se prostě nedá...jinak Selmy je snad jeden z mála kdo celibát dodržel i když z té staré gardy krále Aeryse II. jich bylo víc ale ta Robertova garda...no ty na to už trochu kašlali
  • @Everett_Young Já samosebou beru, když se někdo takový najde - to je normální narozdíl od celibátu, který normální není :-) Ale to, co neberu je, že u GRRM jaksi neexistují ty procenta lidí, co dodržují pravidla, co jsou normální,...zkrátka velký šedý meinstreemový průměr :-)
    Absence normálních rodin, normálních vztahů ať už partnerských tak jiných mezilidských.
    Vždyť on tam má víc vyšinutých uchyláků než Freud na klinice :-)
  • @DanielSvatoš Podle čeho usuzuješ, že za šíleného Aeryse byli jiní? Jen o nich nemáme zmínky :-) Kdyby nás autor obšťastnil, jistě by to byla další várka neskutečných prasárniček :-)
  • @Černá_Alison tak to možná je :) ale myslím že ne alespoň se mi tak zdají i když není moc podle čeho soudit tak si myslím že trojka Gerold Hightower,Arthur Dayne a Oswell Whent dodržela svoji přísahu ve všech směrech
    @Dreamer viz výše - psala jsem, že jeden má rád toho a druhý onoho, třetí oba a čtvrtý ani jednoho. Pointa je jinde :-)

@DanielSvatoš myslet můžeš, ale to je asi tak všechno, pokud k tomu není více materiálu.
  • @Černá_Alison já tu pointu pořád nevidím :-k a růžové brýle už jsem si sundala, no vážně :)
  • @Černá_Alison Zas na druhou stranu, kdo by ten celibát dodržoval když je nikdo nekontroloval? Ono to po pár dnech/týdnech (jak u koho) začne opravdu lézt na mozek a vydržet v celibátu celý život? To bych se asi zbláznil.

@DanielSvatoš Měli k tomu stejný přístup jako sám Robert.
  • Černá Alison - Barristan si vybral nejprestižnější post rytíře v 7K. A že se zamiloval? Proč by to nešlo dokupy? Vždyť to je jen člověk. A je to sice rok co jsem četl Tanec, ale k Dany měl maximálně otcovské vztahy. A o rodině jí chtěl říct, ale Dany ho s tím poslala někam.
  • @Dreamer Mluvila jsem o typu člověka a typu povolání spojeného s celibátem - ta povaha se s tím neslučuje. Jsem ochotna dobrovolně připustit, že třeba 2 ze sedmi jsou mimo průměr, ale nejsem ochotna připustit, že všichni, o kterých něco víme jsou mimo průměr a ti zbylí akorát, že o nich pendrek víme. Selmy je v tom jako příklad, protože zároveň sloužil jako příklad pro (přinejmenším pro mne) nelogicky nadhozenou situací - Daenerys si v duchu naříká, jak málo ví o své rodině - přijde jí do cesty jedinečný zdroj informací a ona se nepotá...a ten zdroj informací se věnuje opájením se její dokonalostí místo aby něco řek. Mi tenhle stav věcí v souvislosti s jejich POV kouknutím do hlavy nedává smysl.

Kdyby Daenerys o své rodině nepřemýšlela, byli jí ukradení, edumala, jací asi byli a jak málo o nich ví - beru, ale ji to naopak zajímá. V tom mi přijde nelogičnost situace.
    Ta povaha se s tím slučuje naprosto normálně.. mniši ve svých životopisech o tom píší jako o pokušení ďábla. To že se někdo vydá celibátu neznamená, že je jiný. Má stejné citové a fyzické potřeby jako kdokoliv jiný, jen se je snaží z různých důvodů rozumově potlačit. A logicky někomu se to povede a někomu ne. A ser Dědeček prostě jako každý normální chlap zahořel touhou po sličné panně, kterou potkal ve službách svého krále.
    A u Dany? Tak je to mladý fracek, který měl tou dobou plnou hlavu Daaria a navíc tušila, že vyprávění Dědečka se jí nebude líbit.
    @Černá_Alison Barristan je disciplinovaný, loajální, schopný držet svoje touhy a emoce pod kontrolou, což je pro mě přesně ten typ, který by se mohl k celibátu běžně dobrovolně zavázat. Vidím to jako @skelet, Barristan se prostě projevil jako normální cítící lidská bytost.
  • Disciplinovaný, organizovaný a vždycky má u sebe tužku - ani když mi ho pomažete medem nebudu ho mít ani o chlup raději :-)
    Ale každopádně nesouhlasím s tím, že by odpovídal standardnímu typu člověka, co dobrovolně přijme takováto omezení. A jestliže on ne a prakticky nikdo ne - kam se poděl ten standard? To je to, o čem tu mluvím. Toto je téma o kritice Písně a ne o kritice Selmyho :-)
  • @Černá_Alison tak vo svete podle Grrm standard moc nehlaedaj ;D :twisted: :other:
    resp. je tu štandart, ale martinov, trochu pokrivený, zmenený jeho štýlom písania /aj myslenia, a celkovo jeho takou depresívnou (až negativistickou) nôtov, naladou vo všetkích jeho knihách /(
  • @Rolandzee-Zafira-Winterfell Přesně :-)
  • @Černá_Alison Na dálnici je taky limit 130 a standardně ho překračuje 90% řidičů. Těch zbylých 10% jsou důchodci a lidé kteří nemají auto co jede > 130 =D
  • Hezký příměr, ale nesedí na takovou situaci.
    Martin nám předkládá něco jiného. Vem si vaši třídu. Nevím kolik je v ní jedinců, ale dejme tomu, že 30.
    Z těch 30ti lidí 2 mají sexuální poměr se svým sourozencem, 2 jsou homosexuální, 2 pedofilové, 4 neznají své sourozence či vlastné rodiče, 3 jsou brutální násilníci a vrazi, 1 nekrofil, 1 zneužívaný rodiči, 3 nenávidí své sourozence natolik, že je chtějí zabít, 2 jsou těžce tělesně postižení, 2 složí slib celibátu, 4 budou oběti vraždy, 4 se vraždy dopustí a zde nám docházejí jednotlivci, takže jim ještě budeme muset napařit upalování, nějaké náboženské fanatiky, šikanování, mladistvou kriminalitu, rozštěp osobnosti, nějakého vykastrovaného, bigamistu, prostitutku, zloděje, šílence, pyromana, 2 nájemné vrahy, traviče, kanibala, 3 sirotky...jeden jediný z vaší třídy je normální slušný člověk, tak doufej, že jsi to ty a skončíš jen jako potrestaný zloděj s ufiknutýma prstama....
  • @Černá_Alison Obávám se, že v tom případě po Martinovi chceš, aby psal o slušňácích, kteří ho nebaví. Tím nechci říct, že to množství deviací mě neunavuje. Martin má obecně problém některé vedlejší postavy definovat jinak než úchylkami - Horu nebo Ramsayho například. Toho, že si vytvořil pravidla, která pak skoro nikdo nedodržuje (je to vlastně i incest, na který v Písni narážíme nebo se o něm jenom mluví až moc často, aby to bylo takové tabu, jak na začátku Martin tvrdil), jsem si všimla taky, ale nepíše historický román a je to jeho svět, takže mu v tom dávám volnou ruku.
  • upraveno 10. června 2013
    Já přece netvrdím, že mi jeho tvorba nic neříká. Přinejmenším oceňuji fantasy s minimem magie (tedy doufám, že toho nebude přibývat). A taky má volnou ruku, jen se mi tahle jeho svévole nelíbí a nenechám si upřít právo ji kritizovat.
    Možná má sám problém se v tom množství orientovat a tak si to zjednodušuje "to je ten, co ***"

*** doplň vyšinutí dle libosti

Deprimuje mne fakt, že poté, co jsem se prokousala prvním dílem a jakž takž si na jeho manýry zvykla a děj se rozjel, tak pátý díl pro mne byl utrpení a místy čtení z povinnosti, do kterého mne musili nutit jiní. V současnosti vážně nevím, nakolik budu schopna číst další díly a jsem z toho poněkud rozčarována, protože chci vědět, jak to dopadne, ale zároveň se mi jeho styl už protiví.
    A nejvíc mne deptá, že by stačilo relativně málo, aby to bylo výborné čtení. To promrhání možnosti na úkor jeho osobních úchylek a vyžívání se v nechutnostech mi zkrátka vadit nepřestane.
  • @Černá_Alison U Tance třeba stačilo vyškrtat polovinu textu u Daenerys a Jona a bylo by to výborné čtení =D Hostina ale pro mě byla kvůli výběru postav horší.
  • upraveno 10. června 2013
    @svoa00 No částečně souhlasím - vyškrtat polovinu textu, ale musel by to udělat autor, protože nám nezbývá než to číst celé, jelikož nepoznáme ty zbytečné kousky dokud je nepřečtem :-)

Ale ještě bych k lepšímu trávení potřebovala vynechat nezabitelného Horu a Catelyn a nově nastrčené figurky jako je Aegon. Jestli tam nutně potřebuje něco takového mít, tak Berik a dost nebo prostě jeden takový, ale ne že stále zakopávám o tytéž mizery. Silně to připomíná nadstavování Vetřelce nebo Highlandera na téma, odkud bych toho totálně zničeného padoucha zase vytáhl, abych mohl vytvořit další díl.
  • @Černá_Alison Právě si dokonale popsala naší třídu :D Až na to že je nás jen 18 (bylo nás třicet v primě, ale jak říkáš, 4 zavraždění atd.) takže každej si vezme ty úchylky dvě nebo tři :D
  • @Everett_Young No nespěchej - v naší třídě nás bylo třeba i 36 a nic z toho...takže si ještě přirozdělte ty za nás :-D
  • @Černá_Alison To raději ne, už by mohlo docházet k protichůdným úchylkám :D
  • @Everett_Young Nebo k přílišnému tuplování jako trojnásobný masový vrah a kdo se v tom pak má vyznat :-)
  • @Everett_Young tak jaký smysl měla ta přísaha když jí nidko nedodržoval ?
  • @DanielSvatoš Formální.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.