Kritika Písně jako takové (Obsahuje nezakryté spoilery)

upraveno 7. června 2013 v Píseň ledu a ohně
Narazil jsem na několik událostí, kdy autor velmi nelogicky překrucuje charakteristické rysy svých postav, které byly předtím neměnné a postavu charakterizovaly (Robbův úlet, Jonova záchrana "Aryi" a určitě sem přispějete i jiné, které mě zatím nenapadly, protože jsem knihy četl už před lety) a tak jsem chtěl založit topic, kde bychom se ve vší slušnosti věnovali objektivní kritice celého díla, pro mě třeba velké nestabilitě charakterů (je pěkné, když se charaktery v jakékoli knize vyvíjí, ale Martinovy charaktery se ve velké většině projevují buď jako monstra nebo blázni a postrádají tím trochu na reálnosti) nelogickým změnám, přemíře neobvyklých sexuálních aktivit (bratři, sestry a taky kdokoli s kýmkoli, nepřekvapilo by mě, kdyby Loras s někým otěhotněl) a podobně. Zaměřme se prosím na toto téma, tedy výhrady k Písni, a ne na hejtování názorů zúčastněných, včetně mého.
135678

Komentáře

• Na sáze mi vadí, že čtvrtý a částečně i pátý nedosahují kvality předchozích tří dílů. Jakoby se to kouzlo prvních dílů někam vypařilo. Možná je ale chyba na mé straně. Nedokážu to zcela objektivně posoudit. Určitě se mi nelíbí změny v chování a schopnostech postav. Není to moc často, ale u Brienne to bylo dost markantní. Některé dějové linky jakoby byly zcela zbytečné. V podstatě se v mnoha kapitolách nic zajímavého nestane - Brienne nebo tak nějak prázdně skončí - Quentyn (sledujeme několik kapitol jen proto, aby se nechal upálit drakem). V Tanci se u některých postav objevují nekonečně otravné vnitřní monology - Tyrion či Dany.
    Hrozně mi vadí, když tvůrce příběhu nechává oživovat dávno mrtvé postavy - Aegon. To mi přijde vyloženě trapné.
  • @Branislav_Gepeto No neívm, myslím že na jeho místě bych se koukal snažit aby měl Qarl během bitvy se Stannisem menší "nehodu" :twisted:
  • @Dreamer Že by kvůli Arye? :-) To se dá pochopit.
  • @Askia Málo pravděpodobná věc je ale pořád uvěřitelná, ne? :-) Každý spisovatel má asi instinkt, který mu říká: "jo, to by mi ještě čtenáři mohli sežrat" a naopak: "tak to už mi nesežere nikdo." :-) Chceš říct, že Martinovi měkne mozek? :twisted:
  • @heavy_head Tady souhlasím s Dreamerem (nebo jak to skoloňovat, promiň :D ) však to "dospívání" bylo popisováno jako trvalá změna a i zrada hlídky byla celá v její prospěch a najednou že by na všechno kašlal a začal hlídku navážet do svých osobních věcí? To si nemyslím, ten krok je úplně nelogický a oproti předchozímu vývoji postavy úplně na druhou stranu. A bez nějakého velkého myšlenkového přerodu.
  • @heavy_head Když otázku pokládáš takhle... možné to je, ale čtvrtý a pátý díl mi přišel nejen nesmírně nudný, ale i bohatý na změny, které mu už "nesežeru", ne bez toho, abych si stěžoval :)
  • Rob je ještě pochopitelný, sice se mi to úplně nezdá a stěžuju si, ale Jon je čistá autorova svévole...
  • Takže celé to náročné budování, plánování, všechno to rozvažování je náhle hozeno za hlavu a Jon skočí na koně a vyjede zachránit sestru, o které neví nic jen to, co mu řekl jistý (jistě důvěryhodný) Boltonův bastard, vykašle se na všechna varování a instinkty a kráčí ve šlépějích otce a bratra. Přišlo mi, že v tomto ohledu už se Jon poučil, ale hádám, že jsem se spletla.
  • @heavy_head Říká se tomu senilita a u velké části populace se s věkem začíná projevovat. U někoho až třeba v 80 u někoho klidně v těch 62. Chápu proč Jon udělal to co udělal, ale nechápu proč něco dělal jen tak napůl. Proč Stannise tak jako podporuje-nepodporuje. Moc dobře věděl, že Lannistery tím naštve tak jako tak, tak proč mu sakra neposkytl plnou podporu ve stylu "když průser tak pořádnej" ?
  • @Dreamer Dostal záchvat bratrské lásky, no. :-)
  • Hostina a Tanec byly roztahané, protože původně měly být v jednom dílu. S tou ztrátou kouzla prvních třech dílů souhlasím, dokonce jsem to tu někde sám už napsal.
  • @Branislav_Gepeto "Vždycky je naděje, Hálethe, synu Hámův."
  • @Everett_Young Však taky celý Tanec se Jon zmítá v samých pochybnostech. Vlastně celou Píseň. :-)
  • @heavy_head Upřímně. Tobě se zdá to, co prováděl v posledních dílech s Jonem logické a tak? :)
  • @heavy_head Je docela nepříjemné, že podobná zatmění mozku se v Písni vyskytují zásadně u kladných postav (Ned, Robb, Quentyn, Jon...) začíná se z toho stávat stereotyp, který mě ale pokaždé dokáže stejně vytočit a prohloubit mou beznaděj, hádám, že jsem se ještě nepoučila, pořád věřím ve vítězství Starků a bídný konec zloduchů, i když v každém díle mi GRRM tohle přesvědčení nabourává víc a víc.
  • @heavy_head No vidíš, teď se zase zmítá v křečích na zemi :D
  • @Askia Jon je zajímavá rozporuplná postava. :-)
  • @Dreamer To, že GRRM v každém díle zlkviduje nějakého Starka, je už trademark. :-)
  • @heavy_head Diplomat každým coulem =D
  • @Dreamer GRRM prohlásil že Rudá svatba pro něj byla jako zabít vlastní děti a nejtěžší moment ságy. Tudíš se dá předpokládat že teď už to nebude tak zlé. Navíc předpověděl hořko-sladký konec, což by znamenalo začít vybíjet záporáky. U Freyů se to zatím celkem daří, Bolton snad za chvíli taky zdechne a kladný hrdinové vždycky musí prohrávat až do poslední chvíle ;-)

Nikdo na tohle nereagujte, takhle to bude pro Dreamer snazší :D
  • @Everett_Young Zmítán emocemi a dýkami. :-o
  • @Askia Tak já nevím, co chceš slyšet. :-) To, že Jonovy pohnutky nikdy nepochopím, mi bylo jasné, už když neměl na Zimohradu rád Sansu. :twisted:
  • @heavy_head Pokud je jako seriálový Robb tak se teď v klidu zvedne a půjde pryč :-)
  • @heavy_head Jestli celá sága zase začne šlapat tak, jako v prvních třech dílech, tak si zase přestanu stěžovat a hledat nelogičnosti a budu číst :) Ale zatím jsem ve stavu, že mě Martin s posledními dvěma díly zklamal až lehce naštval.
  • upraveno 7. června 2013
    Zatím se mi zdá, že člověk musí být Malíčkem, Varysem nebo Boltonem, aby v Západozemí přežil, což je příšerně ubíjející představa :-( Chrabří, čestní rytíři ztrácejí hlavy jeden za druhým, ať už doslovně či obrazně a světlo na konci tunelu je v nedohlednu...zatraceně začínám být v depresi, když přemýšlím nad tím, jak by to mohlo nakonec dopadnout.

Kdyby tak přežila alespoň Sansa a stala se královnou Severu :D :anxious:
  • V seriálu to Robb přežil? :-P
  • @Askia To nebudeš sám.
  • @Dreamer Proč dáváš do spoileru něco, co je zcela reálné? =D :twisted:
  • Nechci to zakřiknout :-$
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 7. června 2013
    @heavy_head V seriálu dostal Robb tři šípy z kuše (který by ho měla prostřelit jako nic). Jeden do hrudníku, jeden do lopatky a jeden kousek pod klíční kost. Pak se zvednul jako by se nechumelilo, došel k Talise, sebral jí z podlahy, když zjistil že je mrtvá hodil jí zpátky, udělal si výlet za Catelyn a až asi po třech nebo čtyřech minutách si Bolton uvědomil že soudruzi od scénáře někde udělali chybu a Robba dorazil.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.