Kritika Písně jako takové (Obsahuje nezakryté spoilery)
Narazil jsem na několik událostí, kdy autor velmi nelogicky překrucuje charakteristické rysy svých postav, které byly předtím neměnné a postavu charakterizovaly (Robbův úlet, Jonova záchrana "Aryi" a určitě sem přispějete i jiné, které mě zatím nenapadly, protože jsem knihy četl už před lety) a tak jsem chtěl založit topic, kde bychom se ve vší slušnosti věnovali objektivní kritice celého díla, pro mě třeba velké nestabilitě charakterů (je pěkné, když se charaktery v jakékoli knize vyvíjí, ale Martinovy charaktery se ve velké většině projevují buď jako monstra nebo blázni a postrádají tím trochu na reálnosti) nelogickým změnám, přemíře neobvyklých sexuálních aktivit (bratři, sestry a taky kdokoli s kýmkoli, nepřekvapilo by mě, kdyby Loras s někým otěhotněl) a podobně. Zaměřme se prosím na toto téma, tedy výhrady k Písni, a ne na hejtování názorů zúčastněných, včetně mého.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Takže sem již nic psát nebudu, protože bych tě pouze papouškovala a vynásobte si 2x příspěvky Dreamer :)
A především jsem Jona měla ráda jako postavu.
Ještě zvažuji možnost, jak to bylo s tím trestem - vlastně skupinovým probodnutím skalními členy Hlídky. Mělo to v sobě jistou rituálnost a v historii se najdou takové případy, kdy býval trest za porušení přísahy vykonán celou skupinou takto postupně - každý si bodnul.
Ráda bych nahlédla do direktiv hvězdného sboru, jak a kdo vlastně vykonával trest na provinilci Hlídky v případě velitele. Jestli se to předávalo králi nebo to řešila Hlídka sama a kdo byl výkonným orgánem. Připouštím totiž precedentní možnost z historie, že právě takto se velezrada velitele trestala. (ale to je pouze má spekulace, záleží jestli GRRM četl stejné zdroje)
Ono ani nejde o to, že Jon to myslel dobře. Ovšem pravidla jsou pravidla a kdyby je mohl každý beztrestně porušit, tak k čemu by asi tak byla. Noční Hlídka je jako bojová jednotka vynikajících válečníků extrémně nebezpečná a proto bylo nutné taková pravidla stanovit. A mírou úměrnou nebezpečí je exemplární trest.
To je princip, který se nám může nebo nemusí líbit, ale nic s tím nemůžeme dělat.
Mozes to obalit hocijakymi slovami ako ritual, precedens a pod. Kedze to nevykazovalo vyssie uvedene, bola to len prachsprosta vrazda.
Pro tohle všechno si Jon mohl směle najít precedens a obhájit to. Nadělalo to zlou krev, ale všechno by se urovnalo, jen co by přišel útok Jiných.
Ovšem když právě v tomhle světle precedentů, které připomínají Nočního krále, udělá právě to, proč k tomu došlo....či-li velitel svévolně (z vlastního důvodu) použije Hlídku pro své potřeby jako bojovou jednotku....právě v té chvíli se proti němu nutně musí obrátit ti nejvěrnější. To by si do něj bodnul i Donal Noye, Půlruký nebo starý Mormont. Právě tito jako první.
"Ani v nejmenším netvrdím, že měl být trest vykonán takto. Měl nepochybně proběhnout řádný soud."
Edit: taky sis mohla povšimnout, že nijak neobhajuji instituci celibátu - považuji ji za obzvláštní zhovadilost. Avšak právě proto - kdo to to odpřísáhne dobrovolně, prot toho se to stává platným pravidlem.
A mimochodem Jon měl rozkázáno udělat cokoliv, aby získal důvěru divokých. Takže vlastně plnil rozkaz, když souložil s Ygrit :)
Ostatně pravidla a zákony. Soudce Ooka v mé převeleoblíbené pohádce Rozsudky soudce Ooky
říká: Zákon není ani dobrý ani zlý. Je to nástroj, se kterým se musíme učit zacházet. Strikní doržování pravidel navzdory realitě vede k absurdním důsledkům. Starý medvěd krásně říkal, že kdyby nechal popravit každého bratra, který si odskočí na noc do Krtince, Zeď by strážili jen duchové.
Ale, kdyby se Jon vydal s dobrovolníky zachránit svoji sestru. A přitom by nevyhnutelně chcíplo pár lordů... a co by udělal zbytek lordů? Táhl by na Noční hlídku.
Kdyby vytáh s celou armádou na divokých na Zimohrad, tak snad řeknu, že si to zasloužil :-D